Kenevir Tohumu Yağı Ne İşe Yarar? Faydaları ve Zararları

Kenevir tohumu yağı, kenevir bitkisinin (marihuana) bir parçası olan kenevir tohumundan elde edilir. Yağ, iltihaplanma ve bununla ilişkili diğer rahatsızlıklarla savaşmaya yardımcı olabilecek temel yağ asitleri ve antioksidanlar açısından zengindir.

Yanlış inanışın aksine, kenevir yağı, esrar gibi psikotropik reaksiyonlara neden olmaz. Yazıda “kenevir yağının faydası”, “kenevir yağının cilde ve saça faydaları”, “kenevir tohumu yağı yan etkileri”, “kenevir tohumu yağı besin içeriği” ile ilgili bilgi verilecektir.

Kenevir Tohumu Yağı Nedir?

Kenevir tohumu yağı, kenevir tohumlarından elde edilir. Esrar ile aynı bitkiden gelmesine rağmen, kenevir tohumu sadece eser miktarda THC (marihuananın en aktif bileşeni) içerir ve esrar gibi etkilere neden olmaz.

Yağ, antioksidanlar ve anti-inflamatuar ajanlar ve tümü inflamatuar olan artrit, kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi hastalıklarla savaştığı bilinen diğer temel yağ asitleriyle (GLA gibi) doludur.

kenevir tohumu yağı neye iyi gelir

Kenevir Tohumu Yağının Faydaları Nelerdir?

İnflamasyonla mücadele eder

Kenevir tohumu yağı, bağışıklığı güçlendiren ve iltihapla savaşan bir omega 6 yağ asidi olan GLA (gama linoleik asit) açısından zengindir.

Yağ aynı zamanda artritik semptomları hafifletmeye yardımcı olabilecek iyi bir anti-inflamatuar bileşik kaynağıdır.

Kenevir tohumu yağının, çuha çiçeği yağı ile birlikte alındığında, multipl sklerozlu kişilerde semptomları iyileştirdiği (iltihaplanmanın neden olabileceği) bulunmuştur. Uzmanlar, fibromiyalji tedavisine de yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Kalp sağlığını geliştirir

Kenevir tohumu içeren bir öğünün yüksek kolesterol seviyelerini önlemeye yardımcı olduğu bulundu. Sonuçlar, tohumlardaki çoklu doymamış yağ asitlerine bağlanmıştır. Bu tohumlar (ve yağları) kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde potansiyel etki gösterebilir.

Bir hayvan çalışmasına göre, kenevir tohumu yağının kolesterol emilimini azalttığı bulunmuştur. Başka bir çalışma, dört hafta boyunca her gün 30 mL yağ almanın toplam kolesterolün HDL kolesterole oranını düşürdüğünü belirtmektedir. Bu kalp sağlığını geliştirir.

Kenevir tohumu yağında bulunan yağ asitlerine ek olarak diğer bazı biyoaktif bileşiklerin de bu konuda yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

Yağ, optimum oranda – 3: 5: 1 ila 4: 2: 1 olan omega 6 ve omega 3 yağ asitlerine sahiptir ve bu, modern sağlıklı beslenme standartlarını karşılamaktadır.

Diyabet tedavisine yardımcı olabilir

Diyabet, dengesiz bir esansiyel yağ asitleri alımıyla bağlantılıdır. Kenevir yağı esansiyel yağ asitleri açısından zengin olduğundan, iyi bir tamamlayıcı tedavi olarak işe yarayabilir.

Bununla birlikte, kenevir tohumu yağının diyabete fayda sağlayabileceği sonucuna varmadan önce daha fazla araştırma yapılmalı. Yağı bu amaçla kullanmadan önce lütfen doktorunuza danışın.

Kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir

Kenevir tohumu yağındaki tetrahidrokanabinol, bazı kanser türlerini önlemeye yardımcı olabilir. Hayvan çalışmalarının çoğu, tetrahidrokanabinolün tümör önleyici etkisi olduğunu belirtmiştir.

Diğer çalışmalar, kenevir tohumlarından elde edilen kannabinoidlerin, akciğer ve meme kanserlerinin tedavisine yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Kenevir yağındaki GLA ve omega 3’ler de kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Beyin sağlığını geliştirir

Kenevir tohumu yağı, kannabinoidler içerir. Araştırmalar, bunların sosyal anksiyete bozukluğu olanlarda kaygıyı hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Çalışmalar ayrıca kenevir uçucu yağının solunmasının sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahip olabileceğini desteklemektedir. Yağı solumanın (aromaterapi) ruh halini iyileştirdiğine inanılıyor. Yağın antidepresan etkilerinin de olma ihtimali var.

Yağdaki temel yağ asitleri, hafızayı geliştirebilir ve yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi önleyebilir.

Bağışıklığı güçlendirir

Kenevir yağı, omega 3 yağ asitleri içerir. Bazı araştırmalar, omega 3 yağ asitlerinin bağışıklığı güçlendirebileceğini ve enfeksiyonlara ve diğer ilgili rahatsızlıklara karşı korumayı artırabileceğini göstermektedir.

Sindirim sağlığını iyileştirir

Kenevir tohumu yağının sindirim sağlığını geliştirmedeki etkinliği üzerine doğrudan araştırma yoktur. Bununla birlikte, EPA ve DHA’nın eikosanoidler adı verilen bileşikleri sentezlediği bulunmuştur.

Bazı uzmanlar, bu eikosanoidlerin sindirim suları ve hormonlarının salgılanmasını düzenleyebileceğine ve böylece genel sindirim sürecine yardımcı olabileceğine inanmaktadır.

Ayrıca yağdaki az miktardaki proteinin kanda bulunanla aynı olduğuna ve sindirim sorunlarının hafifletilmesine yardımcı olabileceğine (protein insan vücudunda kolayca sindirildiği için) inanılıyor.

Kilo vermeye yardımcı olabilir

Çalışmalar, bir yıl boyunca GLA takviyesi alan bireylerin daha az kilo aldığını göstermiştir. Kenevir yağı GLA açısından zengin olduğu için bu açıdan da yardımcı olabilir. Ancak, bu ifadeyi destekleyen hiçbir araştırma yoktur.

PMS belirtilerinin giderilmesine yardımcı olabilir

GLA, adet kramplarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Araştırmalar, yağ asidi ile takviyenin herhangi bir yan etkiye neden olmayabileceğini göstermektedir.

Anekdot niteliğindeki kanıtlar ayrıca kenevir tohumu yağının sinirlilik ve depresyon duygularını ve şişliği tedavi etmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Yine de bunu destekleyecek bir araştırma yoktur.

Kenevir tohumu yağı cilde faydaları

Kenevir tohumu yağı topikal olarak kullanıldığında cilt için pek çok faydaya sahiptir.

Orta düzeyde yağ üretimi

Kenevir yağı, gözenekleri tıkamadan nemlendirebildiği için çoğu cilt tipi için mükemmeldir. Yağlı cildi dengelemeye, nemlendirmeye ve cildin yağ üretimini düzenlemeye yardımcı olabilir.

Kuruluk, cildin aşırı yağ üretmesine neden olabilir ve bu da sivilceyi uyarabilir. Kenevir yağı, gözenekleri tıkamadan kuru cildi önleyebilir. Bu, aşırı yağın neden olduğu sivilceyi de azaltmaya yardımcı olur.

İltihabı yatıştırır

Kenevir yağının içerdiği omega 6 yağ asitlerinden biri, güçlü bir anti-inflamatuar görevi gören ve yeni hücre oluşumunu teşvik eden gama-linolenik asittir (GLA).

Bu, cildi besler ve nemlendirirken akne ve sedef hastalığı gibi bazı durumlar da dahil olmak üzere ciltteki iltihabı ve tahrişi yatıştırmaya yardımcı olabilir.

Atopik dermatiti tedavi eder

Kenevir tohumu yağını cilde bu kadar fayda fayda sağlamasının nedenlerinden biri, omega 6 ve omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olmasıdır. Bu besinleri tüketmek, atopik dermatit gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olabilir.

Yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir

Kenevir yağı cildi nemlendirmenin ve yatıştırmanın yanı sıra yaşlanmayı geciktirici özelliklere de sahiptir. Kenevir yağı, ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltmanın yanı sıra yaşlanma belirtilerinin gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Kenevir yağında bulunan linoleik asit ve oleik asitler vücut tarafından üretilemez ancak cilt sağlığı ve yaşlanmayı geciktirmede çok önemli bir rol oynayabilir, bu nedenle yiyeceklerden alınması gereken önemli besinlerdir.

kenevir tohumu yağı cilt

Kenevir Tohumu Yağı Saça Faydaları

Kenevir tohumu yağı, esansiyel yağ asitlerinin yanı sıra vitaminler ve protein açısından da zengindir. Bu yağ, tüm saç tiplerine sahip kişiler için etkilidir.

Kenevir yağı, saç ve cilt için en etkili organik nemlendiricilerden biri olarak kabul edilir.

Saç yapısının iyileştirilmesi

Genel olarak, kenevir tohumu yağı, saç durumunu önemli ölçüde iyileştiren, aynı zamanda keratin oluşumuna katkıda bulunan, saçları daha güçlü ve sağlıklı hale getiren esansiyel yağ asitleri ve gama-linoleik asit (GLA) içerir.

Gama-linoleik asit protein ve su tutmada önemli rol oynayan bir seramid kaynağıdır.

Elastikiyet sağlaması

Bazı sağlık sorunlarıyla başa çıkmaya yardımcı olan kenevir tohumu yağı, saçların elastikiyet, hacim ve parlaklığına da yardımcı olur. Yağda bulunan lipidler, saçın hacim, elastikiyet ve parlaklığında artış sağlar. 

Saçı yumuşatır

Kenevir tohumu yağının saçlar için sağladığı faydalardan biri, saça yumuşak bir dokunuş sağlamasıdır. Bu yağda bulunan yağ asitleri ve E vitaminden dolayı oluşan etki saçları yumuşatır ve dehidrasyonu önler.

Saç kremi

Kenevir tohumu yağı, kafa derisi ve saç için krem işlevi görebilecek birçok özelliği içerisinde barındırır. En önemli özelliği, bu yağın yumuşatıcı etkisidir. Su kaybını önlediği için, yağ kafa derisini yumuşatır.

Ayrıca, bu yağda bulunan esansiyel yağ asitleri ve E vitamini kombinasyonu, kafa derisinin ve saçın koşullarını iyileştirmek ve korumak için eksiksiz besin sağlar. 

Saç nemlendiricisi

Kenevir tohumu yağının saçlar için faydalarından biri nemi muhafaza etmesidir.

Bir madde su kaybını kısıtlamada iyi performans gösterdiğinde nem koşullarını da sürdürecektir. Bu yağ su tutabiliyor, bu yüzden saç ve kafa derisi için bir nemlendirici olarak da işlev görür.

Saçın köklerine doğrudan etki eder. Saçta kuruluk ya da kafa derisi ile ilgili problemlerle karşılaşırsanız, kenevir tohumu yağı iyi bir çözüm olabilir.

Esansiyel yağ, kış aylarında uygulandığında özellikle mükemmeldir çünkü soğuk havaya uyum sağlar ve sıcaklığı derinin içinde muhafaza eder. 

Saç uzamasını teşvik etme

Kenevir tohumu yağında bulunan en yararlı yağ asitleri omega 6, omega 9 ve omega 3’tür. Bunlar saçın sağlıklı uzamasını hızlandırabilen çoklu doymamış yağ asitleridir.

Yağ saça uygulandığında, kurulukla mücadele edebilir veya kuruluğu tedavi edebilir. Kenevir tohumu yağı direkt olarak da tüketebilir veya bu yağı salata sosu olarak da kullanabilirsiniz. 

Saçın güçlendirilmesi

Saç esas olarak proteindir bu nedenle saçların toplam gücü ve güzelliğini korumak için bu besin maddesinin mükemmel bir şekilde tedarik edilmesi gerekir.

Buna ek olarak, E vitamini ve esansiyel yağ asitleri dışında, bu yağ % 25 proteinden oluşur. Özellikle protein, saçları güçlendirebilir, hücre hasarını onarabilir ve nem tutan yumuşatıcı özellikler içerir.

Kenevir Yağı Saça Nasıl Uygulanır?

Bu yağı doğrudan kafa derisine ve saçınıza uygulayabilir, yağla masaj yapabilir ve durulamadan önce bütün gece saçınızda bırakabilirsiniz.

Kenevir tohumu yağı (5 yemek kaşığı), 3 çay kaşığı bal, avokado yağı (5 yemek kaşığı), bir muz ve yaklaşık 5-10 damla okaliptüs veya biberiye esans yağı karıştırılarak bir kenevir tohumu yağı maskesi hazırlayabilirsiniz.

Ardından, bu bileşenlerin tümünü bir karıştırıcıda karıştırın ve saça uygulayın. Bir havluyla sarın ve yaklaşık yarım saat bırakın, sonra yıkayın. Miktarlar, saç uzunluğuna bağlı olarak azaltılabilir veya artırılabilir.

Kenevir Tohumu Yağı Besin Değeri

30 gram Kenevir Tohumu Yağı
Kalori 174                                         Yağdan Kalori 127                     
% Günlük değer
Toplam Yağ 14 gr % 21
Doymuş Yağ 1 gr % 5
Trans Yağ 0 gr
Kolesterol 0 mg % 0
Sodyum 0 mg % 0
Toplam Karbonhidrat 2 gr % 1
Diyet Lifi 1 gr % 4
Şekerler 0 gr
Protein 11 gr
A vitamini % 0
C vitamini % 0
Kalsiyum % 0
Demir % 16

 

A vitamini                          ~                          ~                                    
Kalsiyum ~ ~
Demir 2,9 mg % 16
Magnezyum 192 mg % 48
Fosfor ~ ~
Potasyum ~ ~
Sodyum 0.0 mg % 0
Çinko 3,5 mg % 23
Bakır ~ ~
Manganez ~ ~
Selenyum ~ ~
Florür ~

 

kenevir tohumu yağı faydaları

Kenevir Tohumu Yağının Zararları

Aşırı kenevir tohumu yağı kullanımının halüsinasyonları ve paranoyayı tetikleyebileceğini biliyor muydunuz? 

Kenevir tohumu yağının pek çok faydası vardır fakat aşırı kullanıldığında paranoya gibi birçok komplikasyona yol açabilir.

Kenevir tohumu yağı, kötü şöhrete sahip “notorious marijuana” bitkisinin kuzeni olan kenevir bitkisinin tohumlarından elde edilen yağdır. Bundan dolayı kenevir tohumu yağının halüsinasyonları tetiklemesine şaşmamalı! İşte “kenevir tohumu yağını fazla tüketmenin yan etkileri”…

Kalp hastalıkları için risk

Kenevir tohumu yağı, özellikle omega 3 ve omega 6 yağ asitleri gibi çoklu doymamış yağlar açısından zengindir. Omega 3’ler ve omega 6’lar vücut için gerekli olmasına rağmen, bu asitler aşırı alındığında, kalp rahatsızlıklarına, bakteriyel enfeksiyonlara ve diğer komplikasyonlara yol açabilir.

Sindirim sorunları

Kenevir tohumu yağı, pişirme maddesi olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Mide problemlerine yatkınlığınız varsa, bu özellikle sizin için zararlıdır.

İshale ve kramplara neden olabilir. Mide rahatsızlığı ve bağırsak hareketi bozukluklarından muzdaripseniz kenevir tohumu yağından uzak durun.

Hafif patlayıcı özelliğe sahiptir

Kenevir tohumu yağı pişirme maddesi olarak kullanılsa da, yağın aşırı ısıtılması vücuda zararlı olan, zararlı peroksitler açığa çıkarabilir. Peroksit organlara, dokulara ve hatta cilde zarar verebilir. Peroksit hafif patlayıcıdır ve alev alabilir. 

Halüsinojeniktir

Kenevir tohumu yağı, gün içinde görsel olmasa da, işitsel halüsinasyonlara yol açabilir. Kenevir tohumu yağı, bazı insanlarda halüsinasyonlara neden olabilen THC içerir ancak çoğu insan bunun farkında bile olmayabilir. Bunun nedeni, yağdaki THC içeriğinin sıfıra yakın olmasıdır. Kenevir tohumu yağına aşırı duyarlıysanız, onu tüketmeyi bırakmalısınız.

Kan pıhtılaşması

Kenevir tohumu yağı, antikoagülanları ve kan trombositlerini olumsuz etkileyerek kanın kalınlaşmasına neden olabilir. Kan pıhtılaşması kalp krizine yol açabilir.

Kan pıhtılaşma eksiklikleri ve bozuklukları olan kişiler, kenevir tohumu yağı tüketerek bu tür durumları tedavi edebilir. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için doktorla konuşmakta fayda vardır.

Tümör hücresi rejenerasyonu

Kenevir tohumu yağı, vücudu iyileştiren hücrelerin çoğalmasını tetikler. Kenevir yağı, bu nedenle, sürekli hücre yenilenmesi gerektiren cilt koşulları için mükemmel bir çözümdür.

Bilim insanları, çoklu doymamış yağ asidi veya PUFA açısından zengin beslenmenin, prostat kanseri riskini artırabileceğini söylüyor. 

Kenevir tohumları hücre çoğalmasını tetiklediği için kanser hücresi çoğalmasına da yol açabilir. Prostat kanserine yatkınlığınız varsa kenevir yağı tüketmemelisiniz. Bu, kenevir tohumu yağının ölüme yol açabileceği için en tehlikeli yan etkilerinden biri olarak kabul edilir.

Bağışıklık baskılama

PUFA’lar, bağışıklık sisteminin etkinliğini azaltan bağışıklık bastırıcılardır. Kenevir tohumu yağı, PUFA’larla doludur, bu da bağışıklık sistemi üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olduğu anlamına gelir.

PUFA’lar iltihabı tedavi etmesine ve kalp sağlığını geliştirmesine rağmen, bağışıklık bastırma, bakteriyel büyümeye ve diğer enfeksiyonlara yol açabilir.

Beyin gelişimi sorunları

Araştırmalar, nöronların omega 3 yağ asitlerine ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Kenevir tohumu yağı aynı zamanda omega 6 yağ asitleri de içerdiğinden, bu yağın çok fazla tüketilmesi aşırı asitliğe ve yağ asidi dengesizliğine yol açabilir, bu da farklı beyin gelişim sorunlarına yol açar.

Hamile kadınlar için sorun olabilir

Araştırmalar, hamilelik sırasında kenevir tohumu yağı tüketmenin olumsuz etkileri olabileceğini göstermektedir. Hamileyseniz veya emziriyorsanız, kenevir tohumu yağı kullanmaktan kaçınmalısınız.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir