Kayısı Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır, Faydaları Neler?

    Kayısı Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır, Faydaları Neler?

    Bitkilerin tohumlarından, çiçeklerinden ya da çekirdeğinden elde edilen bitkisel ve aromatik yağlar, gün geçtikçe hayatımızda daha sağlam yer ediniyor. Kozmetik ürünlerde bulamadığımız birçok çareyi bu yağlarda buluyoruz.

    Cildi yumuşattığı ve saçları güçlendirdiği için cilt bakım malzemelerinin üst sıralarında yer alması gereken bir taşıyıcı yağa yer açın hayatınızda. Kayısı çekirdeğinden elde edilen; sabun, losyon, krem gibi cilt bakım ürünlerinin vazgeçilmezi olan bu aromatik yağ, cilde taze ve nemli bir ışıltı kazandırıyor.

    Kayısı çekirdeği yağı, meyvenin çekirdeklerinin soğuk preslenmesiyle yapılıyor. Doğanın küçük bir mucizesi olan bu yağ zengin bir C ve E vitamini kaynağı olarak dikkat çekiyor.

    Peki kayısı çekirdeği yağı ne işe yarar?

     Kayısı çekirdeği yağı nedir?

    Adından da anlayacağımız gibi, kayısı çekirdeği yağı, Prunus armeniaca olarak bilinen kayısı meyvesinin çekirdeğinden elde edilir. Soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen yağ, meyvenin ortasındaki sert çekirdekten çıkarılır.

    Yağ oldukça hafif ve aromatik. Dünyanın farklı mutfaklarında yemek pişirmede kullanılıyor. 

    Kayısı çekirdeği yağının kozmetik amaçlı ve mutfak tüketimi için kullanılan iki farklı çeşidi var. Yağ yüksek seviyede E vitamini, K vitamini ile birlikte güçlü antioksidanlar olan kafeik asit ve çeşitli kateşinler içerir. Oleik asit, linoleik asit, alfa-linolenik asit, palmitik asit ve stearik asit dahil olmak üzere çok sayıda esansiyel yağ asidi sunar. 

    Bu güçlü besin bileşimi faydalarının temelini oluşturur. Kayısı yağının faydalarını merak ediyor musunuz?

    Kayısı Yağının Faydaları Nelerdir?

    • Kanser; Kayısının antioksidan özellikleri, hücre çoğalması sürecini önleyip tersine çevirerek tümörlerin büyüme şansını ortadan kaldırır. Kayısı yağı kanseri tedavi edemez ancak amygdalin bileşiğinin varlığı ile, hücrelerin çoğalmasını durdurur. Bu yağ, hücre proliferasyon sürecini engelleyen bir müdahale görevi görerek, hastalığın diğer bölgelere yayılmasını engeller. 
    • Kalbi korur; Kayısı yağı, oleik ve linoleik asitleri içeren bol miktarda MUFA ve PUFA kaynağıdır. Bu asitler kalbe giden kan akışını düzenleyerek, onu sağlıklı tutar.
    • Solunumu iyileştirir; Kayısı yağı, iltihap önleyici özelliğe sahip olduğundan solunum rahatsızlıklarında kullanıma uygundur. Biyoaktif bileşikleri ile, mukusu çıkararak ve solunum yolunu temizleyerek, solunum yollarının rahatlamasını sağlar. 

    Kayısı yağının cilde ne gibi faydaları var?

    Kayısı çekirdeği yağı cilde faydaları

    Kayısı çekirdeği yağı, cildimizi nemli tutmak için yağ bezlerimiz tarafından salgılanan bir sıvı olan sebuma çok benzer. Bu nedenle sert ve kuru bir cilt için nemlendirici görevi görür, cilt lekelerini gidererek cildin parlaklığını artırır ve cilt sorunlarının çoğu için doğal iyileştirici özelliklere sahiptir. 

    • Yaşlanma karşıtı; Kayısı yağı, E vitamini ve niasin içeriği ile hücreleri canlandırır, cildi gençleştirerek onarır. Yüksek miktarda antioksidan varlığı ile, yaşlanma sürecini aşamalı olarak yavaşlatır ve cilde sıkı bir his verir.
    • Sivilce sorunu; İltihap önleyici özelliği ile kayısı çekirdeği yağı, bakterilerin çözülmesine yardımcı olur; yağın hafif özelliği, kirleri uzaklaştırır ve tıkanmış gözeneklerin açılmasını sağlayarak sivilcelerin geri dönmesini engeller.
    • Koyu halkalar ve siyah noktalar; Magnezyum ve potasyum gibi minerallerin varlığı ile koyu halkaların görünümünü azaltır. Zengin antioksidan seviyesi sayesinde siyah nokta oluşumunu engeller.
    • Cilt nemlendirme; Kayısı yağı, koruyucu kalkan görevi görerek cilde sadece içeriden değil, dışarıdan da fayda sağlar. Niasin ile birlikte E, K, A ve C vitaminlerinin varlığı, cildi esnek ve nemli tutar.

    Kayısı çekirdeği yağının yararları sadece cilt için değildir. Saç bakımında da önemli faydalara sahiptir. Peki kayısı yağının saça faydaları neler?

    Kayısı çekirdeği yağı saça faydaları

    Kayısı yağının saç bakım ürünlerinde sık kullanılmasının nedeni şu faydalarıdır; 

    • Kayısı yağı doğası gereği hafiftir ve bu nedenle banyodan sonra nemin saç derisinde kalmasını sağlar.
    • Saçı besler ve saç derisini stresten arındırmak için masaj yağı olarak kullanılır. 
    • Kepek, sedef hastalığı ve egzama gibi saç sorunlarından kurtulmayı sağlar. 
    • Antioksidan içeriği ile, kafa derisinin yatışmasına ve pul pul tabakadan kurtulmasına yardımcı olur.

    Kayısı çekirdeği yağının nerelerde kullanıldığını merak ediyor musunuz?

    Kayısı çekirdeği yağı kullanımı

    • Makyaj malzemeleri

    Kayısı çekirdeği yağı nemlendiriciler ve yüz maskeleri gibi kozmetik ürünlerde kullanılır.

    • Saç maskesi

    Kayısı çekirdeği yağı, diğer taşıyıcı yağlarla karıştırıldığında saç maskesi olarak doğrudan saç derisine uygulanabilir. 

    • Topikal Kullanım

    Kayısı çekirdeği yağının baş ağrısı, eklem ağrısı, kaslarda iltihaplanma ve vücudun çeşitli bölgelerindeki cilt rahatsızlıklarının iyileştirilmesi için topikal kullanımı vardır.

    • Biyodizel

    Çok düşük oksidasyon oranlarına sahip olduğu ve yakında özel, sürdürülebilir bir yakıt kaynağı olabileceği düşünüldüğünde, yağın biyodizel olarak potansiyel kullanımı hakkında bazı araştırmalar yapılmıştır.

    Kayısı çekirdeği yağı saça nasıl kullanılır?

    Kayısı yağı ile kepek maskesi

    Bu maske, kafa derisinde kuruluk veya pul pul dökülme yaşayanlar için çözüm niteliğindedir. Çok fazla limon suyu eklerseniz, kafa derinizi kurutabilir. Miktarlara dikkat edin.

    • 2 yemek kaşığı kayısı yağı
    • 1 yemek kaşığı limon suyu
    • 10 damla çay ağacı yağı

    Malzemeleri bir kasede karıştırın, nemli veya ıslak saça uygulayın. Saçınızı bir havluya sarın ve yıkamadan önce maskeyi en az yirmi beş dakika bekletin.

    Kayısı çekirdeği yağı cilde nasıl kullanılır?

    Kayısı çekirdeği yağı, ham haliyle doğrudan yüze sürülebilir veya diğer cilt bakım ürünleri ile birlikte kullanılabilir. Uçucu yağlarla birleştirmek için bir taşıyıcı yağ görevi görür.

    Masaj yağı olarak kullanımı

    25 damla herhangi bir uçucu yağı 60 mL kayısı yağı ile karıştırın. Karışımı bir cam kavanozda saklayın. Duştan önce vücut masajı için kullanın.

    Peki kayısı yağının zararları var mı?

    Kayısı çekirdeği yağı zararları

    Dozunda tüketilen her şey şifadır, dozunu aşarsanız zehir olabilir. Bu kayısı yağı için de geçerlidir. Yüksek miktarlarda tüketildiğinde kayısı çekirdeği yağı yan etkileri şöyledir; 

    • Kayısı çekirdeği yağı, astımı tetikleyebileceği için kükürt hassasiyeti olan kişiler bu yağdan uzak durmalıdır.
    • Fazla miktarda yutulması veya gereğinden fazla kullanılması sağlığa zarar verir ve kandaki oksijen seviyesinin düşmesine neden olur.
    • Kan damarlarının hassaslaştığı ve kan akışını kestiği arteriyel hipotansiyona neden olabilir.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    BİR YORUM YAZ