Kas Krampları Nedir, Neden Olur, Nasıl Önlenir?

Kas krampları, çeşitli kaslarda meydana gelen ani, istemsiz kasılmalardır. Bu kasılmalar genellikle ağrılıdır ve farklı kas gruplarını etkileyebilir.

Yaygın olarak etkilenen kaslar, alt bacağımızın arkasındaki, uyluğumuzun arkasındaki ve uyluğumuzun önündeki kaslardır.

Kramp sonucu oluşan ağrı nedeniyle uyku ve yürüme zorlaşabilir.

Birkaç saniye ila 15 dakika süren ani, keskin bir ağrı, bir kas krampının en yaygın belirtisidir. 

Kas Krampları Nedenleri Nelerdir?

Kas kramplarının birkaç nedeni vardır. Bazıları kasların aşırı kullanımından kaynaklanır. Bu genellikle egzersiz yaparken gerçekleşir.

Kas yaralanmaları ve dehidrasyon da krampları tetikleyebilir. Dehidrasyon vücuttaki aşırı sıvı kaybıdır.

kas krampları

Sağlıklı kas fonksiyonuna katkıda bulunan aşağıdaki minerallerden herhangi birinin düşük seviyelerde olması da kas kramplarına neden olabilir:

– Kalsiyum

– Potasyum

– Sodyum

– Magnezyum

Bazı koşullarda, tıbbi bir durum kas kramplarına neden olabilir. Bu koşullar şunlardır:

– Yürürken veya ayakta dururken bacaklarda kas kramplarına neden olabilecek spinal sinir sıkışması

– Alkolizm

– Gebelik

– Böbrek yetmezliği

– Hipotiroidizm veya düşük tiroid bezi fonksiyonu

Kas krampları genellikle zararsızdır ve tıbbi müdahale gerektirmez. Ancak bu kramplar şiddetli ise veya uzun süre devam ederse doktora görünmelisiniz. Bu, altta yatan bir tıbbi durumun işareti olabilir.

Kas Krampları için Doğal Çözümler

Aşağıdakiler, kas kramplarını hafifletmeye yardımcı olan bazı uygulamalardır;

Kalsiyum

Vücuttaki en önemli minerallerden biri kalsiyumdur. Kemik mineral yoğunluğundan sinir sistemi işleyişine kadar, kalsiyum tüm faaliyetlerimizde anahtar rol oynar. 

Kas krampları açısından, kalsiyum eksikliği kasların düzgün şekilde kontrol edilmesini ve hareket etmesini engellediğinden, bu koşulların büyük bir kısmından kalsiyum eksikliklerinin sorumlu olduğu düşünülmektedir.

Kalsiyum açısından zengin yiyecekler arasında yeşil yapraklı sebzeler, peynir, badem ve balık bulunur.

Elektrolitler

Bu önemli mineraller insan vücudundaki sıvı transferi ve kas hareketi için gereklidir. 

Kas kramplarıyla ilgili iki birincil elektrolit potasyum ve magnezyumdur bu nedenle kronik kas kramplarından muzdaripseniz, bu besinlerden yoksun olma ihtimaliniz yüksektir.

  Mor Lahana Faydaları, Zararları ve Kalorisi

Magnezyum genellikle kuruyemiş, fasulye ve tahıllarda bulunurken, potasyumda muzda yüksek miktarda bulunur.

Isıtıcı yastık

Kas krampından etkilenen bölgeye ısıtma pedleri uygularsanız, bölgeye kan akışını tetikleyebilir, bu da dokuları yeniden oksijenlendirip nemlendirebilir ve böylece krampın gerginliğini azaltabilir. 

Özellikle uzun bir süre devam ediyorsa, krampı izleyen ilk birkaç saat içinde ısıtıcı pedler buzla değiştirilmelidir.

Elma sirkesi

Elma sirkesinin vücut için birçok farklı faydası vardır ve cilt sağlığını iyileştirmekten sindirimi optimize etmeye kadar her şey için kullanılır. Elma sirkesi, potasyum açısından zengindir. 

Potasyum vücuttaki sıvı dengesi ve transferi için önemlidir, bu nedenle küçük miktarlarda elma sirkesi tüketmek, vücudun bu sıkışık kaslardaki gerginliği azaltma yeteneğini artırabilir.

karanfil yağı içmek

Karanfil yağı

Düzenli olarak kas krampları yaşayan kişiler için güçlü anti-inflamatuar ilaçlar önerilir ancak başka bir alternatif de karanfil yağı gibi anti-inflamatuar maddeleri doğrudan kramp bölgesine uygulamaktır. 

Karanfil yağındaki etken maddeler sadece etkilenen dokulardaki şişliği azaltmakla kalmaz aynı zamanda doğası gereği analjeziktir, böylece ağrıyı azaltır.

E vitamini

Kas krampları için, E vitamini önerilir çünkü arterlerden kan akışını hızlandırır, bu da kas kramplarının oluşmasını çok daha zor hale getirebilir.

Su

Dehidrasyon muhtemelen bir kas krampının en yaygın nedenidir. Kaslar kendilerine gönderilen uygun miktarda suyu almadığında, işlevlerini yerine getiremezler ve kilitlenerek kramp oluştururlar. 

Basınç

Kas krampının olduğu bölgeye baskı uyguladığınızda, bu basınç genellikle bölgeye daha fazla kan akışına neden olarak kasın gevşemesine neden olabilir. 

Bu, nazik bir masaj veya kramplı kas üzerine basit bir baskı şeklinde olabilir.

Kas Kramplarını Azaltan Yiyecekler

Kesin neden her zaman bilinmese de, yoğun egzersiz, nöromüsküler anormallikler, tıbbi durumlar, elektrolit dengesizliği, ilaç kullanımı ve dehidrasyon kas kramplarının ortak nedenidir.

Bazı araştırmalar, potasyum, sodyum ve magnezyum da dahil olmak üzere bazı besin maddelerinin kas kramplarına karşı koymaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. 

Ayrıca, magnezyum, D vitamini ve bazı B vitaminleri gibi besinlerdeki eksiklikler kas krampları olasılığını artırabilir.

Bu nedenlerle, özellikle vitaminler ve mineraller açısından zengin, besin açısından yoğun gıdalar yemek, kas kramplarını azaltmaya ve meydana gelmesini önlemeye yardımcı olabilir.

  Somon Yağı Nedir? Somon Balığı Yağının Etkileyici Faydaları

İşte kas kramplarını azaltmaya yardımcı olabilecek yiyecekler

kas krampları nedenleri

Avokado

Avokado, kas kramplarını önlemeye yardımcı olabilecek besinlerle dolu lezzetli bir meyvedir.

Özellikle vücutta elektrolit görevi gören ve kas sağlığında rol oynayan iki mineral olan potasyum ve magnezyum açısından zengindir. 

Elektrolitler, vücudun kas kasılması da dahil olmak üzere kritik işlevleri yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu elektrik yüklü maddelerdir.

Elektrolitler dengesiz hale geldiğinde, örneğin yoğun fiziksel aktiviteden sonra, kas krampları gibi semptomlar ortaya çıkabilir.

Bu nedenle, sık sık kas krampı yaşarsanız, avokado gibi elektrolit açısından zengin gıdalar yiyin.

Karpuz

Kas kramplarının olası bir nedeni dehidrasyondur. Uygun kas fonksiyonu yeterli hidrasyon gerektirir ve su eksikliği kas hücrelerinin kasılma yeteneğini engelleyebilir, bu da kramplara neden olabilir veya onları şiddetlendirebilir.

Karpuz, son derece yüksek su içeriğine sahip bir meyvedir. Neredeyse % 92 oranında su içerir.

Genel kas fonksiyonu için önemli iki mineral olan iyi bir magnezyum ve potasyum kaynağıdır.

Yoğurt

Yoğurt, hepsi vücutta elektrolit görevi gören birçok besinde, özellikle potasyum, fosfor ve kalsiyumda yüksek olan sağlıklı bir süt ürünüdür.

Kasların düzgün çalışması için kalsiyuma ihtiyacı vardır, bu nedenle kandaki kalsiyum eksikliği kas krampları ve düzensiz kalp atışı dahil olmak üzere kasla ilgili komplikasyonlara yol açabilir.

Kemik suyu 

Kemik suyu, hayvan kemiklerini genellikle 8 saatin üzerinde uzun bir süre suda kaynatarak yapılır.

Kemik suyu, çeşitli nedenlerden dolayı kas kramplarını azaltmaya yardımcı olabilir. Sıvı olduğu göz önüne alındığında, nemlendirme özelliğine sahiptir, bu da kas kramplarını azaltabilir.

Ayrıca, kemik suyu, krampları önlemeye yardımcı olabilecek iyi bir magnezyum, kalsiyum ve sodyum kaynağıdır.

Pancar yaprağı

Pancar yaprağı, pancar bitkisinin besleyici üst kısmıdır. Bu, yiyebileceğiniz en besleyici yeşillikler arasındadır ve kas sağlığını destekleyen ve kas krampları riskini azaltabilecek bir dizi besinle doludur.

Örneğin, 1 bardak (144 gram) pişmiş pancar yaprağı, hem potasyum hem de magnezyum için önerilen alımın % 20’sinden fazlasını içerir. Ayrıca kas fonksiyonu için de önemli olan kalsiyum, fosfor ve B vitaminleri bakımından zengindir.

Fermente gıdalar

Turşu gibi fermente gıdalar tipik olarak sodyum ve kas kramplarını azaltmaya yardımcı olabilecek diğer besinler bakımından yüksektir.

  Kefir Nedir, Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları

Bazı araştırmalar turşu suyunun tüketilmesinin sporculardaki elektrik kaynaklı kas kramplarını önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

somon balığı faydaları

Somon balığı

Somon, B vitaminleri, potasyum, magnezyum ve fosfor dahil kas kramplarını önlemeye yardımcı olabilecek inanılmaz derecede zengin bir protein, sağlıklı anti-inflamatuar yağlar ve diğer besinler sağlar.

Ayrıca, kas krampının önlenmesi için önemli olan sağlıklı kan hücresi üretimi, kas dokusunun oksijenasyonu ve kan akışı için gerekli bir mineral olan demir bakımından yüksektir.

Ek olarak, iyi bir D vitamini kaynağıdır. Sağlıklı D vitamini kan seviyelerine sahip olmak, kas fonksiyonu için hayati öneme sahiptir ve bu besin maddesinin eksik olması kas ağrısı, spazmlar ve halsizlik gibi kas semptomlarına yol açabilir.

Sardalya

Bu küçük balıklar özellikle kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum, D vitamini ve magnezyum içerir.

Ayrıca kas fonksiyonu için önemli bir mineral olan selenyum bakımından yüksektir. Düşük selenyum seviyeleri kas güçsüzlüğüne veya diğer kas problemlerine yol açabilir.

Kas Krampları Nasıl Önlenir?

Kas kramplarını önlemenin en basit yolu, kasları zorlayan ve kramplara neden olabilecek egzersizleri sınırlamaktır.

Ayrıca şunları da yapabilirsiniz:

– Spor yapmadan önce ısının. Isınmamak kas gerginliğine ve yaralanmaya neden olabilir.

– Yemek yedikten hemen sonra egzersiz yapmayın.

– Kahve ve çikolata gibi kafein içeren yiyecek ve içecekleri azaltın.

– Dehidrasyonu önlemek için yeterince sıvı için. Vücut fiziksel olarak aktif olduğunda daha fazla su kaybeder, bu nedenle egzersiz yaparken sıvı alımını fazlalaştırın.

– Süt ve portakal suyu içerek ve muz yiyerek doğal olarak kalsiyum ve potasyum ihtiyacınızı karşılayın.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir