Kaş Dökülmesi Neden Olur ve Nasıl Önlenir?

Kaş dökülmesi, saç dökülmesine benzer şekilde, zamanla kaşların incelmesi ve uzamasını bırakmasıdır. Bunun birçok nedeni vardır. Tedavisi de nedene bağlı olarak farklı şekillerde yapılabilir.

Yazıda “kaş dökülmesi nedir”, “kaş dökülmesi sebepleri”, “kaş dökülmesi için ne yapmalı”, “kaş dökülmesi nasıl geçer” konularına değinilecektir.

Kaş Dökülmesi Neden Olur?

kaş dökülmesi için bitkisel çözüm

Kaş dökülmesi hangi hastalıkların habercisidir?

Kaşlardan biri veya her ikisi de inceliyorsa; enfeksiyon, cilt koşulları, hormonal değişiklikler veya aşırı aktif bir bağışıklık sistemi sebep olabilir. 

Beslenme yetersizlikleri, fiziksel travma veya duygusal stres de kaş dökülmesine neden olabilir. Nedeni belirlemek, doğru tedavi seçeneğini bulmaya yardımcı olacaktır. İşte en çok rastlanan kaş dökülmesi nedenleri

Alopesi areata

Alopesi areata, otoimmün bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi yanlışlıkla kendi vücudunun bir kısmını düşman olarak tanır ve ona saldırır. Alopesi areata, saç üretimini yavaşlatan veya durduran saç köklerini hedef alır. Birkaç çeşit alopesi vardır:

– Alopesi areata, rastgele saç dökülmesine neden olur.

– Alopesi üniversalis, tüm saçların tamamen kaybolmasıdır.

– Frontal fibrosing alopesi, saç derisi ve kaş kaybı ile birlikte kafa derisinde iz oluşmasına da neden olur.

– Alopesi ayrıca el ve ayak tırnaklarını da etkileyebilir.

Besin eksiklikleri

İnsan vücudu enerji kaynakları (karbonhidratlar, proteinler, yağlar), amino ve yağ asitleri, vitaminler ve mineraller dahil olmak üzere besleyici maddeler gerektirir. 

Bunlardan bazıları saç büyümesini sürdürür ve etkiler, bu nedenle herhangi birindeki eksiklik saç ve kaş kaybına neden olabilir.

A vitamini ve çinko eksikliği hücresel büyümeyi yavaşlatabilir ve nemlendirici sebum (yağ) üretimini engelleyebilir. Saç dökülmesini etkileyebilecek diğer daha belirgin eksiklikler şunlardır:

– Biotin (B7 vitamini)

– C vitamini (kolajen gelişimi)

– Demir

– E , B12 ve D vitaminleri

– Sistein

– Omega 3 yağ asitleri

Egzama (Atopik dermatit)

Egzama; ciltte kaşıntı, kızarıklık ve tahrişe neden olan bir iltihaptır. Kaş kökleri cilt içine gömülü olduğu için egzama kaş dökülmesine neden olabilir.

Sedef hastalığı

Psoriasis cilt hücrelerinin çabuk çoğalmasına neden olan otoimmün bir hastalıktır; kırmızı, kalın, pullu ve ağrılı yaralar meydana gelir, kaş köklerini bloke eder ve büyümeyi durdurur.

Kontakt dermatit

Kontakt dermatit, bir alerjen veya toksik tahriş edici maddeyle temastan kaynaklanır. 

Kaşıntılı veya yanma hissi oluşur. Kaşların yakınındaki alan etkilenirse, iltihaplanma kaş dökülmesine neden olabilir.

Seboreik dermatit

Seboreik dermatit genellikle devam eden bir durumdur. Bilim insanları, bunun bir mantardan ya da ciltteki aşırı yağ üretiminden kaynaklandığına inanmaktadır. Seboreik dermatit, kaşlarda bile kepek oluşumuna neden olur.

Tinea capitis (Saçkıran)

Saçkıran olarak bilinen Tinea capitis de mantardır. Kırmızı, kaşıntılı, kabarık, halka şeklinde yaralar ve kabarcıklara neden olur. Bu yaralar kaşların üzerinde belirdiğinde, kaşlar dökülür ve kel bir iz bırakır.

Kaş dökülmesi tiroid

Tiroid hastalığı, kaş dökülmesinin yaygın bir nedenidir. Tiroid bezi, metabolizmayı düzenleyen hormonlar üretir. Bu salgı bezi çok fazla veya çok az hormon ürettiğinde, vücut dengesizleşir ve normal süren işlemler bozulabilir. Bundan kaşlar da etkilenebilir.

Hansen hastalığı

Hansen hastalığına (cüzzam) bakteri neden olur ve cildin her yerinde yaralar görülür. Lepromatous cüzzamı lezyonları, tüm vücutta saç ve kaş dökülmesi, uyuşuk ve uzuv güçsüzlüğüdür.

Stresten kaş dökülmesi

Aşırı stres ve anksiyete, saç foliküllerinde oksijen azalması ve kaş dökülmesine katkıda bulunan, dalgalı hormon seviyeleri dahil fizyolojik değişikliklere neden olabilir.

Hamilelik ve doğum

Hamilelik ve doğum süreçleri, hormonları ve vücudun biyokimyasının diğer yönlerini etkiler. Bu dönemlerde yaşanan hormonsal dalgalanmalar, kaş dökülmesine neden olabilir.

Telogen effluvium

Telogen effluvium (TE) normal saç büyüme döngüsü hormonal veya vücuttaki diğer değişikliklerle yarıda kesildiğinde meydana gelen anormal bir saç ve kaş dökülmesidir.

Yaşlanma

Hem erkekler hem de kadınlar, 40’lı yaşlarda, kadınlarda östrojen, erkeklerde testosteron seviyeleri azaldığı için saç ve kaş dökülmesi yaşayabilir.

Kalıcı makyaj veya makyaj ürünlerinin aşırı kullanımı

Kaşları aşırı almak küçük travmalara neden olur ve sonunda kaşlar o noktada uzamayı durdurabilir. Sert makyaj, uzun süre kullanıldığında benzer hasarlara neden olabilir.

Kemoterapi

Kanserle savaşmak için uygulanan bir yöntem olan kemoterapi, saç ve kaş dökülmesine neden olur.

Kaş Dökülmesi Tedavisi

Kaş dökülmesinin nedeni belirlendikten sonra doktorunuz en iyi tedavi seçeneklerini sunacaktır.

Kaş dökülmesine ne iyi gelir?

– Topikal, enjekte edilebilir veya hap formundaki kortikosteroidler, inflamasyonu ve immün yanıtı azaltarak alopesi areata, egzama, dermatit veya sedef hastalığını tedavi etmek için kullanılabilir.

– Kaş dökülmesi için bitkisel çözümlerden biri Hint yağıdır. Bazı hormonlara etki ederek kaş köklerini uyarabilir.

– Antioksidanlar, omega 3 yağ asitleri ve omega 6 yağ asitleri ile besin takviyesi, kadınlarda ve muhtemelen erkeklerde de kaş dökülmesine karşı etkilidir.

– Hormon bozulmalarının neden olduğu durumlar için, bir endokrinolog, tiroid uyarıcı hormon, östrojen veya testosteron gibi reçeteli ilaçlar yazabilir.

– Kaş nakli de kaş dökülmesi için bir seçenektir. Cildin bir bölümünden kıl köklerinin çıkarılmasını ve köklerin seyrek kaş bölgesine nakledilmesini içerir.

– Bazı insanlar kaşlarındaki dökülmeyi, kalıcı makyaj veya yarı kalıcı dövmeler ile gizlemeyi seçmektedir.

kaş dökülmesi nasıl engellenir

 Kaş Dökülmesi Bitkisel Çözüm Yolları

Not: Kaş dökülmenizin nedeni altta yatan bir durumdan kaynaklanıyorsa, bir doktora danışın.

Hint Yağı

Anekdot niteliğindeki kanıtlar, hint yağının daha hızlı ve daha kalın saç büyümesini desteklemek için saç köklerini beslediğini göstermektedir. Bu özellik, kaşların kalınlaşmasına yardımcı olabilir.

Nasıl kullanılır?

– Pamuklu çubukla kaşlarınıza hint yağı sürün.

– Yağı birkaç dakika nazikçe masaj yapın.

– Ilık suyla yıkamadan önce yarım saat bekletin.

Zeytinyağı

Bir çalışma, işlenmemiş zeytin özünün uygulanmasının farelerde saç büyüme döngüsünün anajen aşamasını tetikleyebileceğini buldu.

Saç büyümesini uyarıcı etki, zeytinyağı da dahil olmak üzere zeytin özlerinde bulunan polifenolik bir bileşik olan oleuropein’den kaynaklanmaktadır. Bu nedenle kaşlara zeytinyağı sürmek, kaş dökülmesini önleyebilir.

Nasıl kullanılır?

– Mikrodalgada yarım çay kaşığı zeytinyağını birkaç saniye ısıtın.

– Kaşlarınıza birkaç dakika boyunca bu ılık zeytinyağı ile masaj yapın.

– 30 dakika sonra yıkayın.

Aloe Vera

Aloe vera jeli, kepeğe neden olan seboreik dermatiti tedavi etmeye yardımcı olabilecek iyileştirici özelliklere sahiptir. Ayrıca saç derisini yatıştırıp koruyan ve saç dökülmesini önleyen enzimler içerir.

Nasıl kullanılır?

– Aloe vera yaprağındaki jeli sıkın.

– Jel ile birkaç dakika kaşlarınıza masaj yapın.

– 30 dakika sonra ılık suyla yıkayın.

Çemen Otu Tohumu

Çemen otu tohumu özütünün tavşanlarda saç büyümesini teşvik ettiği ve saç dökülmesini tedavi etmek için kullanılan bir ilaç ile benzer etkilere sahip olduğu bulundu. Bu nedenle, kaş dökülmesini en aza indirmek için çemen otu tohumu kullanabilirsiniz.

Nasıl kullanılır?

– Bir çay kaşığı çemen otu tohumunu gece boyunca suda bekletin.

– Onları bir macun haline getirin ve hindistan cevizi yağı ile karıştırın.

– Bu karışımı kaşlarınıza uygulayın ve bir gece bekletin.

– Ertesi sabah macunu suyla yıkayın.

Süt

Anekdot niteliğindeki kanıtlar, sütün doğal bir saç kremi olarak çalıştığını ve kaş kıllarının uzamasına yardımcı olabilecek proteinler içerdiğini göstermektedir.

Nasıl kullanılır?

– Pamuklu çubuk yardımıyla kaşlarınıza süt uygulayın.

– Kurumasını bekleyin ve 20 dakika sonra yıkayın.

– Bu rutini günde iki kez uygulayın.

Yumurta Sarısı

Yumurta sarısı, saç büyümesini uyarabilen peptitler içerir. Bu nedenle, kaş dökülmesinin tedavisinde de etkili olabilir.

Nasıl kullanılır?

– Bir yumurtanın sarısını kremsi olana kadar çırpın.

– Pamuklu çubukla kaşlarınıza sürün ve 20 dakika bekletin.

– Soğuk suyla yıkayın.

– Bu rutini haftada iki kez uygulayın.

Kaş Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Kaş dökülmesini, başlamadan önce önlemek bazen mümkündür. Çözülecek herhangi bir eksiklik olup olmadığını belirlemek için kan testi yapılabilir.

Bol miktarda yağsız protein, meyve ve sebze tüketin. Masaj veya meditasyon gibi stresi azaltmanın ve rahatlamanın yollarını bulun.  Saçlar için, saç ağartıcı veya boya kullanacaksanız, kaşlarınızı korumak için vazelin gibi bir krem kullanın.

Sonuç olarak;

Kaş dökülmesi, endokrinolojik, otoimmün veya travma gibi birçok nedene bağlı olabilir. Tedavi seçenekleri ilaçlardan ve kremlerden, alternatif tedavilere ve kozmetik işlemlere kadar uzanır.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir