Karpuz Çekirdeği Yenir mi? Faydaları ve Besin Değeri

Karpuz çekirdeği adından da anlaşılacağı gibi karpuz meyvesinin tohumlarıdır. Karpuz çekirdeğinin kalori değeri düşüktür, sindirimi zor olsa da yenebilir.

Karpuz çekirdeği yemenin faydaları arasında kalp sağlığı ve bağışıklığı güçlendirmek ve kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmak bulunur. Besinlerden yeterince alamayacağımız potasyum, bakır, selenyum ve çinko gibi sayısız mikro besin bakımından zengindir.

Karpuz çekirdeğini olduğu gibi veya toz halinde tüketebilirsiniz. Bu meyvenin tohumunu özel yapan şey protein ve B vitamini içeriğidir. Karpuz çekirdeği ile birlikte karpuz çekirdeğinin yağı da çok faydalıdır. 

Çekirdeğin yağı, soğuk preslenmiş ya da güneşte kurutulmuş tohumlardan ekstrakte edilir. 

Yağ, Batı Afrika’da büyük popülerliğe sahiptir, cilt ve saçlar için mucizevi etkilere sahiptir. Mükemmel nemlendirme özelliği ve ince bir dokusu vardır, bu yüzden bebek yağlarında sıkça kullanılır. 

Yazıda “karpuz çekirdeği neye iyi gelir”, “karpuz çekirdeği ne işe yarar”, “karpuz çekirdeği faydaları ve zararları”, “karpuz çekirdeği yemek zararlı mı”, “karpuz çekirdeği nasıl kurutulur ve kavrulur” konularına değinilecektir.

Karpuz Çekirdeği Nasıl Yenir?

Karpuz çekirdeği filizlenmiş şekilde yenebilir. Nasıl mı?

Karpuzu yerken çekirdeklerini çıkarın. Tohumlar filizlendikten sonra, sert siyah kabuklarını çıkarın ve sonra yiyin. 

Bu işlem birkaç gün sürebilir. Çekirdekleri filizlendirmek için yapmanız gereken şey, gece boyunca suda bekletmektir.

Çekirdekler gözle görülür bir şekilde filizlenene kadar birkaç gün bekleyin. Bundan sonra, onları güneşin altında veya fırında kurutabilirsiniz ve sağlıklı bir aperatif olarak yiyebilirsiniz.

Kavrulmuş karpuz çekirdeği

Karpuz çekirdeğini fırında kavurabilirsiniz. Çekirdekleri bir fırın tepsisine yayın ve yaklaşık 15 dakika 170 derece önceden ısıtılmış fırında kavurun. Çekirdekler kahverengiye döner ve gevrekleşir.

Karpuz çekirdeği kavurmasının dezavantajı, besin içeriğinin bir kısmını kaybetmesidir ama lezzetlidir. Ayrıca bunu biraz zeytinyağı ve bir tutam tuzla zenginleştirebilirsiniz.

Karpuz Çekirdeği Faydalı mı?

Çekirdekleri doğrudan karpuzdan yemek faydalıdır ama yukarıda anlatılan şekilde filizlenmiş olarak yemek daha faydalıdır.

Karpuz çekirdeği protein, magnezyum, B vitamini, ve tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri ile doludur. Bunlar kolesterol seviyelerini düşürerek, inflamasyonu azaltır, kalp hastalığı ve felci önler.

Karpuz çekirdeğindeki protein birkaç amino asitten oluşur, bunlardan biri arginindir. Vücudumuz biraz arginin üretir ancak ilave argininin daha fazla faydası vardır.

  3000 Kalorilik Diyet ve Beslenme Programı ile Kilo Alma

Tansiyonu düzenler ve hatta koroner kalp hastalığının tedavisine yardımcı olur. Karpuz çekirdeğinde bulunan proteinin diğer amino asitleri arasında glutamik asit, triptofan ve lizin bulunur.

Karpuz çekirdeği, sinir ve sindirim sistemlerini ve cilt sağlığını koruyan güçlü bir B vitamini olan niasin bakımından zengindir. 

Çekirdekte bulunan diğer B vitaminleri folat, tiamin, B6 vitamini, riboflavin ve pantotenik asittir.

Karpuz çekirdeğindeki zengin mineraller arasında demir, potasyum, bakır, magnezyum, manganez, sodyum, fosfor ve çinko bulunur. 

Karpuz Çekirdeği  Kalori ve Besin Değeri

Kuru Karpuz Çekirdeği

1 Kase (108 g)

Kalori                                                 602 (2520 kJ)                        
Karbonhidrat67,1 (281 kJ)
Yağ(1792 kJ)
Protein106 (444 kJ)
Vitaminler
A vitamini0.0IU
C vitamini0.0 mg
D vitamini~
E Vitamini (Alfa Tokoferol)~
K vitamini~
Tiamin0.2 mg
B2 vitamini0.2 mg
Niasin3,8 mg
B6 Vitamini0,1 mg
Folat62.6 mcg
B12 vitamini0.0 mcg
Pantotenik asit0.4 mg
Kolin~
Betain~
Mineraller
Kalsiyum58.3 mg
Demir7.9 mg
Magnezyum556 mg
Fosfor815 mg
Potasyum700 mg
Sodyum107 mg
Çinko11.1 mg
Bakır0.7 mg
Manganez1,7 mg
Selenyum~
Florür~

Karpuz Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Kalp sağlığını korur

Karpuz çekirdeğindeki magnezyum normal kalp fonksiyonlarına yardımcı olur ve kan basıncını düzenler.

Bir çalışmaya göre, karpuz çekirdeğinin kalp üzerindeki yararlı etkileri, antioksidan, anti-inflamatuar ve vazodilatör (kan damarlarının genişlemesi) özelliklerinden kaynaklanmaktadır.

Ayrıca, aort tansiyonunu düşürdüğü ve sonuçta kalbi koruduğu bilinen sitrülin adı verilen zengin bir maddenin kaynağıdır.

Çekirdek özünün de kolesterol seviyelerini düşürdüğü bulundu. Sitrülin ayrıca atletik performans ve dayanıklılıkta faydalıdır.

Karpuz çekirdeği kalp sağlığında kilit rol oynayan çinko bakımından da zengindir. Kalsiyumun kalp hücrelerine hareket etmesini düzenler.

Aşırı kalsiyum seviyeleri kalp yetmezliğine yol açabileceğinden bu önemlidir. Konjestif kalp yetmezliği olan hastaların da ciddi çinko eksikliğine sahip oldukları bulundu, bu da bu mineralin kalp için neden bu kadar önemli olduğunu açıklıyor.

Bağışıklığı güçlendirir

Özellikle kavrulmuş karpuz çekirdeği demirle doludur ve bu mineral, bağışıklık fonksiyonunu düzenler. Çekirdekteki B vitaminleri de bu konuda yardımcı olur.

Erkek üreme sistemine faydalıdır

Karpuz çekirdeğindeki çinko, erkek üreme sistemi için önemlidir. Çin’de yapılan bir araştırmaya göre, çinko takviyesi infertil erkeklerin sperm kalitesini önemli ölçüde artırır.

Ayrıca, çinko insan dokularında en bol bulunan element olarak demirden sonra ikinci sıradadır. 

Çinko gibi iz elementler, erkek üreme sisteminde moleküler seviyede yüksek aktivite sergiledikleri için büyük bir rol oynar.

Çalışmalar kısır erkeklerin seminal plazmasında normal erkeklerdekinden daha düşük çinko seviyeleri bulmuştur.

Karpuz çekirdeği iyi bir manganez kaynağıdır. Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi’ne göre, düşük seviyelerde manganez de kısırlığa katkıda bulunabilir.

Diyabete faydalıdır

Karpuz çekirdeğinin diyabet tedavisine yardımcı olabilecek glikojen depolarının birikimi üzerinde olumlu etkileri vardır. Çekirdeklerin özleri, plazma glikoz seviyelerini azaltma yetenekleri göz önüne alındığında, antidiyabetik kabul edilir.

Karpuz çekirdeğindeki magnezyum diyabete neden olabilen insülin düzensizliğini önler. 

Çekirdeklerdeki çinkonun, çalışmalara göre, glisemik kontrol üzerinde yararlı etkileri vardır. Mineral ayrıca insülin etkisinde ve karbonhidrat metabolizmasında önemlidir. 

International Journal of Basic and Applied Sciences tarafından yayınlanan bir rapor, karpuz çekirdeğinde omega 6 yağ asitleri bulunduğunu söylüyor ve tip 2 diyabeti önlemeye yardımcı olabileceklerini belirtiyor.

Başka bir çalışma, diyetle düşük magnezyum alımını tip 2 diyabet ve metabolik sendrom gelişimine bağlamaktadır.

Çok sayıda tip 2 diyabet vakası magnezyum eksikliğine bağlanmıştır. Bazı sıçan çalışmalarında ise, magnezyum takviyesinin diyabetin başlangıcını geciktirdiği bulundu.

karpuz çekirdeği faydalımı

Beyin sağlığına faydalıdır

Karpuz çekirdeğindeki magnezyum hafızanın geliştirilmesine yardımcı olur. Ayrıca yaşlanma ile ilişkili hafıza gecikmeleriyle de mücadele eder. 

Araştırmalar ayrıca magnezyum bazlı tedavilerin yaşa bağlı hafıza kaybı için büyük başarı sağlayabileceğini gösteriyor.

Bir Amerikan çalışması, beyin magnezyumunun hafızayı geliştirebileceğini ve hatta öğrenmeyi hızlandırabileceğini belirtmektedir.

Düşük magnezyum seviyeleri Alzheimer ile ilişkilendirilmiştir. Demans hastalarını besleyici magnezyum ile tedavi etmenin hafızayı geliştirebileceği bulunmuştur. 

Mineral ayrıca nöronal fonksiyon için önemli olan çok sayıda biyokimyasal mekanizmayı da etkiler. Nöroprotektif etkilere sahiptir ve erken evrelerde magnezyum tedavisi, Alzheimer hastalığı olan hastalarda bilişsel gerileme riskini azaltabilir.

Vücuttaki en yüksek çinko seviyeleri beyindeki hipokampusta bulunur. Mineral, çok sayıda beyin rahatsızlığını ve hatta bazı şizofreni biçimlerini tedavi etmek için büyük bir başarıyla kullanılmıştır.

Çinkonun ayrıca nöronlar ve hipokampus arasındaki iletişimi geliştirdiği bulunmuştur ve bu mineralin yokluğu çok sayıda çalışmada bu iletişimi azaltmıştır. Çinko eksikliği zamanla demansa ve bilişsel gerilemeye neden olabilir.

Düşük çinko seviyeleri, Wilson hastalığı ve Pick hastalığı gibi diğer beyin hastalıklarına da neden olabilir. Ayrıca ciddi vakalarda epileptik nöbetlere yol açabilir.

Karpuz çekirdeğinin içerdiği B vitaminlerinden biri de niasindir. Karpuz çekirdeğinde en yaygın olan B vitaminidir ve sinir sistemi için önemlidir.

Beyin sisi gibi belirli koşullar, bazı psikiyatrik semptomlarla birlikte, genellikle niasin eksikliği ile ilişkilendirilmiştir.

Sindirime faydalıdır

Karpuz çekirdeğindeki magnezyum, vücudun besinleri emmesine yardımcı olan enzimleri aktive eder. 

Bu vücudun yiyecekleri parçalayıp daha iyi sindirmesini sağlar. Aynı zamanda sindirim sırasında enerji üretmeye ve taşımaya yardımcı olur. Magnezyum eksikliği de sindirimin bozulmasına neden olabilir.

Çinko eksikliği ayrıca sindirim bozuklukları ile de ilişkilendirilmiştir. Sızdıran bağırsak sendromuna ve mide asidi ile ilgili diğer sorunlara neden olabilir. 

Saçları güçlendirir 

Güçlü saçların yanı sıra magnezyum saç kırılmasında da rol oynar, dolayısıyla saçın uzamasını hızlandırır. Bazı çalışmalara göre düşük magnezyum seviyeleri saç dökülmesini hızlandırır. Yeterli magnezyum tüketmek, saçı korumanın yollarından biridir.

karpuz çekirdeği yapımı

Karpuz Çekirdeğinin Cilde Faydaları

Karpuz çekirdeği, cilt sağlığına sayısız fayda sağlar. 

Cildi temizler ve cilt sağlığını iyileştirir

Karpuz çekirdeğinde bulunan magnezyum, cildin genel görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilir. Sivilceyi azaltır ve diğer cilt sorunlarını tedavi eder. 

Mineral bunu kortizol seviyelerini düşürerek, hücresel süreçleri iyileştirerek ve hormonları dengeleyerek başarır.

Topikal magnezyum ayrıca kızarıklığı veya rosaceayı tedavi edebilir. Cildi derinlemesine temizler ve ileride oluşabilecek sorunları önler.

DNA replikasyonu ve onarımını düzenleyen enzimler işlerini yapmak için minerale ihtiyaç duyduklarından kırışıklıkları da önleyebilir. 

Ayrıca, magnezyum olmadan büyüyen cilt hücrelerinin, serbest radikallerin saldırılarından muzdarip olma olasılığının iki kat daha yüksek olduğu bulundu.

Egzama gibi cilt alerjileri, magnezyum eksikliğinin yaygın bir belirtisidir. Düşük magnezyum seviyeleri vücudun histamin oluşturmasına neden olur – bu da deride kaşıntıya neden olur (sonunda cilde ve dokulara sıvı sızan kan damarlarının şişmesi nedeniyle).

Düşük magnezyum seviyeleri aynı zamanda ciltteki yağ asitlerinin seviyelerini de azaltır – bu, cilt elastikiyetinin ve neminin azalmasına, iltihaplanmaya ve cildin kurumasına neden olur.

Magnezyum ayrıca sivilceyi azaltabilen stresle mücadeleye yardımcı olur. Bazı nadir akne türleri çinko eksikliğine bağlanmıştır ve karpuz çekirdeği çinko açısından zengindir.

Çinko ayrıca herpes simpleks enfeksiyonlarını tedavi etmek ve yara iyileşmesini hızlandırmak için kullanılır.

Yaşlanmayı yavaşlatır

Çalışmalara göre, magnezyum hücresel yaşlanmayı yavaşlatır. Çinko, protein sentezinde, hücre bölünmesinde ve hücresel onarımda rol oynar – bu yüzden yaşlanmayı yavaşlatmaya yardımcı olur.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir