Karın Ağrısı Nedir, Neden Olur? Nedenleri ve Belirtileri

Karın ağrısı, göğüs ve pelvis arasındaki boşluktaki rahatsızlığa işaret eder. Karın ağrısı vakalarının çoğu hafiftir ve hazımsızlık veya kas gerilmesi gibi çeşitli nedenlere sahiptir.

Semptomlar sıklıkla tek başlarına veya temel tedavi yöntemleriyle hızla çözülür. Özellikle şiddetli veya kronik semptomları olan karın ağrısı, kanser veya organ yetmezliği de dahil olmak üzere daha ciddi altta yatan tıbbi durumların bir işareti olabilir.

Ani ve şiddetli veya uzun süreli karın ağrısı, acil tıbbi tedavi gerektirir. Aşağıda “şiddetli karın ağrısı neden olur”, “karın ağrısı neden kaynaklanır”, “karın ağrısı neyin belirtisidir”, “kronik karın ağrısı nedenleri” hakkında bilgi verilecektir.

Karın Ağrısı Nedir?

Sindirim sorunları karın ağrısının en sık nedenidir. Herhangi bir organda veya karnın bir kısmında rahatsızlık veya düzensizlikler, tüm bölgeye yayılan ağrıya neden olabilir.

Karın birçok hayati organ, kas, kan damarı ve bağ dokular içerir. Aynı zamanda göbek kaslarına, gövde stabilitesini sağlayan ve organları yerinde tutan ve koruyan dört karın kas grubuna ev sahipliği yapar.

Etkilenebilecek çok fazla alan olduğundan, karın ağrısının birçok nedeni olabilir.

karın ağrısı mide bulantısı

Karın Ağrısı Sebepleri Nelerdir?

Karın ağrısı yaygın bir şikayettir ve çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Yaygın nedenler arasında şunlar bulunur:

Gastroenterit (mide gribi)

Bu durumda, karın ağrısına genellikle, yemekten sonra normalden daha sık görülen bulantı, kusma ve sıvı dolu dışkı eşlik eder.

Bakteriler veya virüsler vakaların çoğuna neden olur ve semptomlar genellikle birkaç gün içinde geçer. 2 günden uzun süren semptomlar, enfeksiyon veya bağırsak iltihabı gibi daha ciddi sağlık sorunlarının bir işareti olabilir.

Yaygın semptomlar şunlardır:

– Mide bulantısı

– Kusma

– Ateş

– Karın krampları

– Şişkinlik

– Gaz

Gaz

İnce bağırsaktaki bakteriler vücudun rahatsız olduğu yiyecekleri parçaladığında gaz oluşur. Bağırsakta artan bir gaz basıncı keskin ağrıya neden olabilir. Gaz ayrıca karın bölgesinde şişkinlik ve gerginliğe yol açabilir.

  Leblebinin Az Bilinen Faydaları, Leblebide Hangi Vitamin Var?

İrritabl bağırsak sendromu (IBS)

Bilinmeyen nedenlerden dolayı, IBS’li kişiler belirli yiyecekleri sindirmekte zorlanır.

Karın ağrısı, IBS’li birçok insan için ana belirtidir ve genellikle bağırsak hareketinden sonra rahatlar. Diğer yaygın belirtiler arasında gaz, bulantı, kramp ve şişkinlik sayılabilir.

Asit reflü

Bazen mide asitleri geri kaçar ve boğaza girer. Bu geri akış neredeyse her zaman yanma hissine eşlik eden karın ağrısına neden olur.

Asit reflü ayrıca şişkinlik veya kramp gibi karın semptomlarına da neden olur.

Kusma

Kusma, mide asitleri, sindirim sistemi boyunca geriye doğru hareket ederken karın boyunca dokuları tahriş ettiği için karın ağrısına neden olur.

Kusmanın fiziksel etkisi de karın kaslarının ağrımasına sebebiyet verir. Bağırsak tıkanmasından alkol zehirlenmesine kadar çok çeşitli faktörler kusmayı tetikleyebilir.

Gastrit

Mide astarı iltihaplandığında veya şiştiğinde ağrı oluşabilir. Bulantı, kusma, gaz ve şişkinlik diğer gastrit belirtileridir.

Gıda intoleransları

Vücut gıda maddelerini sindiremediğinde, gaz bırakan bağırsak ve mide bakterileri tarafından parçalanır.

Çok miktarda sindirilmemiş malzeme mevcut olduğunda, basınç ve ağrıya neden olabilecek çok fazla gaz üretilir. Bulantı, kusma, şişkinlik, ishal ve karın ağrısı diğer belirtilerdir.

Gıda intoleransı olan bir kişi, bazı gıdalara karşı aşırı duyarlılığa sahiptir.

Kabızlık

Bağırsakta çok fazla atık toplandığında bu, kolondaki basıncı artırarak ağrıya neden olabilir. Aşağıdakiler dahil birçok nedenden dolayı kabızlık oluşabilir:

– Lifli yiyecekler ve suyun az tüketilmesi

– Bazı ilaçların kullanımı

– Düşük fiziksel aktivite

Ayrıca, nörolojik bir bozukluğun belirtisi veya bağırsakta tıkanıklık da olabilir. Kabızlık devam ederse ve rahatsızlık oluşursa, doktora başvurmak gerekir.

Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD)

Gastroözofageal reflü hastalığı ( GERD ) uzun süreli bir durumdur. Karın ağrısına, mide ekşimesine ve mide bulantısına neden olabilir. Zamanla, yemek borusunun iltihabı gibi komplikasyonlara yol açabilir.

Bu yaygın bir problemdir ancak tedavisi vardır.

Mide veya peptik ülserler

İyileşmeyecek ülser veya yaralar, şiddetli ve kalıcı karın ağrısına neden olabilir. Ayrıca şişkinlik, hazımsızlık ve kilo kaybı da görülür.

  Tuzun Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Mide ve peptik ülserlerin en yaygın nedenleri H. pylori bakterisi ve steroidal olmayan anti-inflamatuar ilaçların ( NSAIDS ) aşırı veya sürekli kullanımıdır.

Crohn hastalığı

Crohn hastalığı, gaz, ishal, bulantı, kusma ve şişkinlikle sonuçlanan sindirim sistemi astarının iltihabı demektir.

Kronik yapısı göz önüne alındığında, durum yetersiz beslenmeye neden olarak kilo kaybı ve bitkinliğe yol açabilir.

Çölyak hastalığı

Çölyak hastalığı, bir insan, buğday ve arpa gibi birçok tahılda bulunan bir protein olan glutene alerjisi olduğunda ortaya çıkar. İnce bağırsakta iltihaplanma görülür, bu nedenle karın ağrısı oluşur.

İshal ve şişkinlik de sık görülen belirtilerdir. Zamanla, yetersiz beslenme, kilo kaybına ve bitkinliğe neden olabilir. Bu durumu olan insanlar glutenden kaçınmalıdır.

Kas gerginliği

Günlük aktivitelerin çoğunda karın kaslarının kullanılması gerektiğinden, yaralanma veya gerilme sık görülür.

Ayrıca birçok insan karın egzersizlerine yoğun bir şekilde odaklanmakta ve hasar riski artmaktadır. Örneğin normalden daha fazla oturmak, karın bölgesinde kas ağrısına yol açabilir.

Adet krampları veya endometriyozis

Adet kanaması, karın bölgesinde iltihap ve ağrıya neden olabilir. Şişkinlik, gaz, kramp ve kabızlık da menstrüasyon sırasında meydana gelebilir ve bu da karın ağrısına yol açar.

Endometriyozisi olan kadınlar daha şiddetli veya kronik inflamasyon ve ağrı yaşayabilir. Endometriyozis normalde rahimde oluşan dokunun vücudun diğer bölgelerinde, genellikle pelvik bölgede, bazen de başka yerlerde gelişmesi durumudur.

İdrar yolu ve mesane enfeksiyonları

İdrar yolu enfeksiyonları en sık üretra ve mesaneyi kolonize eden ve mesane enfeksiyonuna veya sistite neden olan E.coli türü bakterilerden kaynaklanır. Semptomlar alt karın bölgesinde ağrı, basınç ve şişkinliği içerir. 

Diğer Karın Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Bazı durumlarda, karın ağrısı acil tıbbi bakım olmadan ölümcül olabilen tıbbi bir durumun işaretidir. Karın ağrısının daha az yaygın nedenleri arasında şunlar vardır:

–  Apandisit

– Böbrek enfeksiyonu veya taşlar

– Hepatit (karaciğer iltihabı)

– Safra kesesi taşları (safra kesesinde sert birikintiler)

– Gıda zehirlenmesi

– Paraziter enfeksiyonlar

  Susamın Faydaları, Zararları ve Besin Değeri Nedir?

– Abdominal organ enfeksiyonu veya enfarktüsü (organ, kanlanma yetersizliğinden dolayı öldüğünde)

– Atipik anjina veya konjestif kalp yetmezliği gibi kardiyak durumlar

– Organ kanseri, özellikle mide, pankreas veya bağırsak kanseri

– Hiatal herni

– İstilacı olan veya organ boşluğu veya fonksiyonunu tehlikeye atan kistler

Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?

Karın ağrısı vakalarının çoğu ciddi değildir ve belirtiler dinlenme ve hidrasyon gibi temel evde bakımla saatler, günler içinde geçer.

Ancak akut (ani ve şiddetli) veya kronik (uzun süreli) karın ağrısı, genellikle tıbbi müdahale ve tedavi gerektiren durumların belirtileridir.

Tıbbi müdahale gerektiren semptomlar şunlardır:

– Açıklanamayan kilo kaybı

– Açıklanamayan bitkinlik

– Kronik kabızlık veya ishal gibi bağırsak hareketlerinde birkaç saat veya gün içerisinde geçmeyen değişiklikler veya rahatsızlıklar

– Minör rektal (anal) kanama veya dışkıda kan

– Sıradışı vajinal akıntı

– Reçetesiz satılan ilaçları aldıktan sonra devam eden veya reçeteli ilaçları bıraktıktan sonra geri dönen kronik ağrı

– İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri

Acil tedavi gerektiren semptomlar ise şunlardır:

– Ani, şiddetli ağrı, özellikle ateş eşliğinde

– Yoğun şiddetli ağrı

– Kanlı veya siyah dışkı

– Kontrol edilemez kusma, özellikle kusma kan içeriyorsa

– Karın bölgesinin dokunmaya duyarlı olması

– İdrara çıkmamak

– Bayılma veya bilinçsiz olma

– Hızla ciddi şekilde kötüleşen ağrı

– Göğüste ağrı, özellikle kaburgaların etrafında, karın içine doğru uzanan

– Çok hareketsiz yatma ile düzelen şiddetli karın ağrısı

Nadir de olsa, bu belirtileri yaşayan kişilerin acil tıbbi yardım alması gerekir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir