Karanfilin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Küçük olmasına rağmen karanfil, besinsel açısından büyük değerler sunar. Karanfil, karanfil ağacından gelen çiçek tomurcuklarıdır. Baharatlı ve keskin bir tadı vardır, anti-inflamatuar ve antidiyabetik özellikleri ile bilinir. 

Karanfil en çok aromatik bir baharat olarak kullanılır aynı zamanda geleneksel tıpta da kullanılmıştır.

Hayvan çalışmaları, karanfildeki bileşiklerin, karaciğer sağlığını desteklemek ve kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olmak dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları olabileceğini bulmuştur.

Karanfil Ne İşe Yarar?

Sadece bir çay kaşığı karanfil, iyi miktarda manganez, lif, C ve K vitaminleri içerir. Manganez beyin fonksiyonunu artırır ve kemik oluşumuna yardımcı olurken, C ve K vitaminleri bağışıklığı güçlendirir ve kan pıhtılaşmasını önler. K vitamini kemik sağlığı için önemlidir.

Karanfilin Besin Değeri

Bir çay kaşığı (2 gram) öğütülmüş karanfil aşağıdaki besin değerlerine sahiptir:

Kalori:             21

Karbonhidrat: 1 gram

Lif:                  1 gram

Manganez:       RDI’nin % 30’u

K vitamini:      RDI’nin % 4’ü

C vitamini:      RDI’nin % 3’ü

Yukarda listelenen besin öğelerine ek olarak, az miktarda kalsiyum, magnezyum ve E vitamini içerir.

Karanfilin Yararları Nelerdir?

 Antioksidan bakımından zengindir

Bazı önemli vitamin ve mineralleri içermesinin yanı sıra karanfil, antioksidanlar bakımından önemli bir kaynaktır.

Antioksidanlar, oksidatif stresi azaltan ve kronik hastalığın gelişmesine katkıda bulunabilen bileşiklerdir.

Karanfil, doğal bir antioksidan görevi gördüğü gösterilen öjenol adlı bir bileşik içerir.

Bir test tüpü çalışması, öjenolün, serbest radikallerin neden olduğu oksidatif hasarı, başka bir güçlü antioksidan olan E vitamininden beş kat daha etkili bir şekilde durdurduğunu buldu.

İnflamasyonla mücadele eder

Çalışmalar, içeriğindeki öjenolün, güçlü bir anti-inflamatuar ajan olarak çalıştığını göstermiştir.

Ayrıca ağız ve boğaz iltihabı ile savaşır. Florida Üniversitesi tarafından yapılan bir başka çalışmada, günlük olarak karanfil alan denekler, yedi gün içinde spesifik bir pro-inflamatuar sitokin seviyelerini düşürmüştür. Bu sitokinleri azaltmak, artrit ve eklem ağrılarını önemli ölçüde azaltır.

Kanserle mücadele eder

Bir çalışma, ekstraktının tümör büyümesini önleyebileceğini ve kanser hücresi ölümünü sağladığını gösterdi. Bitkinin anti-kanser özellikleri, özofagus kanseri durumunda bile faydalı olduğu söylenen öjenol bileşiğinden kaynaklanmaktadır. 

Ayrıca iyi bir antioksidan kaynağıdır. Örneğin; yarım çay kaşığı öğütülmüş karanfil, yarım fincan yaban mersininden daha fazla antioksidan içerir. Antioksidanlar iltihapla savaşır ve bizi kansere karşı korur.

Karanfil ekstraktının başka bir çalışmada meme kanseri hücreleri için ölümcül olduğu bulunmuştur.

Diyabet tedavisine yardımcıdır

Bir çalışmada gönüllüler, düzenli olarak karanfil aldıktan sonra daha düşük glikoz seviyeleri bildirdiler. Başka bir hayvan çalışması, diyabetik farelerde kan şekeri artışlarını hafiflettiğini gösterdi.

Karanfil, insülini düzenleyen ve insülin üreten hücrelerin sağlığını iyileştirdiği tespit edilen “Nijerisin” adı verilen başka bir bileşik içerir. Bu bileşik kan şekeri seviyesini kontrol altında tutar.

Bakterileri öldürebilir

Karanfil antimikrobiyal özelliklere sahiptir, bu da bakteriler gibi mikroorganizmaların büyümesini durdurmaya yardımcı olabileceği anlamına gelir.

Bir test tüpü çalışması, karanfil uçucu yağının, gıda zehirlenmesine neden olabilecek bir bakteri türü olan E. coli de dahil olmak üzere üç yaygın bakteri türünü öldürdüğünü gösterdi.

karanfil yağı yüze sürülürmü

Karaciğer sağlığını iyileştirebilir

Araştırmalar, karanfildeki faydalı bileşiklerin karaciğer sağlığının geliştirilmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Öjenol bileşiği özellikle karaciğer için faydalı olabilir.

Bir hayvan çalışması, karanfil yağı veya öjenol içeren bir karışım ile yağlı karaciğer hastalığı olan sıçanları besledi.

Her iki karışım da karaciğer fonksiyonunu iyileştirdi, inflamasyonu azalttı ve oksidatif stresi azalttı.

Başka bir hayvan çalışması, karanfilde bulunan öjenolün, karaciğer sirozu belirtilerini veya karaciğerde yara izini tersine çevirdiğini gösterdi.

Ne yazık ki, insanlarda karanfil ve öjenolün karaciğer koruyucu etkileri üzerine araştırmalar sınırlıdır.

Bununla birlikte, küçük bir çalışma, 1 hafta boyunca öjenol takviyesi almanın, genellikle karaciğer hastalığının bir belirteci olan detoksifikasyonda yer alan bir enzim ailesi olan glutatyon-S-transferaz (GST) düzeylerini düşürdüğünü bulmuştur.

Karanfil, oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olma yeteneğinden dolayı karaciğer hastalığını önlemeye yardımcı olabilecek antioksidanlar bakımından da yüksektir.

Bununla birlikte, öjenol yüksek miktarlarda toksiktir. 2 yaşında bir erkek çocukta yapılan bir vaka çalışması, 5-10 mL karanfil yağının ciddi karaciğer hasarına neden olduğunu gösterdi.

Kemik sağlığını geliştirebilir

Düşük kemik kütlesi, kırılma ve kırık riskini artırabilen osteoporoz gelişimine yol açabilir.

Karanfildeki bazı bileşiklerin hayvan çalışmalarında kemik kütlesini korumaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Örneğin, bir hayvan çalışması, öjenolde yüksek karanfil özütünün çeşitli osteoporoz belirteçlerini iyileştirdiğini ve kemik yoğunluğunu ve gücünü arttırdığını buldu.

Karanfil ayrıca manganez açısından da zengindir. Manganez, kemik oluşumunda rol oynayan ve kemik sağlığı için inanılmaz derecede önemli olan bir mineraldir.

Bir hayvan araştırması, 12 hafta boyunca manganez takviyesi almanın kemik mineral yoğunluğunu ve kemik büyümesini artırdığını buldu.

Bununla birlikte, karanfilin kemik kütlesi üzerindeki etkilerine ilişkin güncel araştırmalar çoğunlukla hayvan ve test tüpü çalışmaları ile sınırlıdır. İnsanlarda kemik oluşumunu nasıl etkileyebileceğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Karanfilin mideye faydaları

Bazı araştırmalara göre içeriğindeki bileşiklerden bazıları, mide ülserini azaltır. Karanfil yağı, mide mukusunun kalınlığını artırarak, mide astarını korur ve peptik ülserleri önler.

Ayrıca içeriğindeki lif de sindirime yardımcı olur ve kabızlığı önler.

Solunum rahatsızlıklarını azaltır

Bu özellikle yağı için geçerlidir – bronşit, astım, soğuk algınlığı ve öksürük gibi solunum sorunlarının tedavisinde kullanılabilir.

Yağ, solunum sistemini rahatlatır ve ayrıca anti-inflamatuar bir etkiye sahiptir. Yağ ile göğüs, sinüsler ve hatta burun köprüsüne masaj yapabilirsiniz – bunu yapmak nefes yollarını açar ve rahatlama sağlar. 

Karanfil çiğnemek boğaz ağrısını hafifletir, hatta soğuk algınlığı ve öksürüğü tedavi etmeye yardımcı olur. 

karanfil bitkisinin özellikleri

Kan dolaşımını teşvik eder

Bazı araştırmalara göre, bu özellikle karanfil yağı için geçerlidir. Yağ vücudun metabolizmasını etkiler ve vücut sıcaklığını azaltır ve bu da dolaşımı artırır.

Antioksidan özellikleri de kanın saflaştırılmasına yardımcı olur. 

Stresi azaltır

Anekdot kanıtları, yağı ile masaj yapmanın stresi hafifletmeye yardımcı olabileceğini belirtmektedir. 

Ağız sağlığı için faydalıdır

İçeriğindeki öjenol bileşiği, anestezik ve antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ağrı ile başa çıkmaya yardımcı olur.

Diş ağrısından kurtulmanın basit bir yolu, ağza bir diş karanfil yerleştirmek ve bunu tükürükle nemlendirmektir – bundan sonra dişlerinizle ezebilirsiniz. Açığa çıkan yağ ağrıyı rahatlatır. 

Baş ağrısına karanfil

Serinletici ve ağrı giderici özellikleri bu konuda etkilidir. Birkaç karanfil ezin ve onları temiz bir mendile sarın. Baş ağrınız olduğunda kokusunu teneffüs edin. Biraz rahatlama sağlar.

Alternatif olarak, bir yemek kaşığı Hindistan cevizi yağına iki damla karanfil yağı ekleyebilir, alın ve şakaklara bununla hafifçe masaj yapabilirsiniz.

Testosteron seviyesini artırır

Çalışmalar, bitkinin oral yoldan alınmasının, testis fonksiyonunu geliştirebildiğini ve sonuçta testosteron seviyelerini artırabildiğini göstermiştir. Çalışma fareler üzerinde yapılmış olmasına rağmen, insanlar için de potansiyel vardır.

Sivilceleri tedavi eder

Bitkinin, antibakteriyel ve antifungal özellikleri burada devreye girer. Karanfil yağı, akne tedavisinde ve cilt sağlığının iyileştirilmesinde etkilidir.

Yağdaki öjenol bileşiği, antibakteriyel özelliklere sahiptir. Yağ, enfeksiyonu öldürebilir ve iltihapla savaşabilir, böylece akneyi etkili bir şekilde tedavi eder.

Karanfil Nasıl Kullanılır?

Pişirmek için

Keklere öğütülmüş karanfil ekleyebilirsiniz. Bu tatlılara ekstra koku ve lezzet verecektir. Özellikle tarçın ile iyi eşleşir.

Sabah çayı demlerken, demliğin içine birkaç karanfil atabilirsiniz.

Pireleri öldürmek için

Karanfil yağı aromatik uçucu bir yağ olduğundan, böcek ilacı olarak kullanılabilir. Evcil hayvanınızı ılık suda yıkadıktan sonra, birkaç damla karanfil yağı içeren suda durulayın. Tasmasına bir damla yağ da sürebilirsiniz – bu pireleri uzak tutacaktır.

Karanfilin Zararları Nelerdir?

Alerjiler

Cilt döküntüsü, yüz, dil veya dudaklarda şişme veya solunum zorluğu gibi alerjik reaksiyonlarınız varsa, tüketimi durdurun ve doktora gidin.

Kas Ağrısı ve Yorgunluk

Karanfil tüketmek, laktik asidoz olarak da adlandırılan kas ağrısına veya yorgunluğa neden olabilir. Ayrıca kollar veya bacaklarda uyuşma hissedebilirsiniz. Düzensiz kalp atış hızı ve baş dönmesi veya aşırı yorgunluk, dikkat edilmesi gereken diğer yan etkilerdir.

Kan Şekeri Düzeyleriyle İlgili Sorunlar

Karanfil yağı, içten alındığında kan şekeri seviyelerini düşürebilir. Bu nedenle, düşük kan şekerine eğilimli kişiler, kullanmadan önce dikkatli olmalıdır. Aynı şey diyabet ilaçları kullanan kişiler için de geçerlidir.

Toksisite

Bu, yüksek dozlarda seyreltilmemiş karanfil yağı alımından sonra olabilir. Yan etkiler bulantı, sedasyon, boğaz ağrısı ve hatta nöbetleri içerir. Bazı durumlarda, kan bozukluklarına, böbrek veya karaciğer hasarına neden olabilir.

Yaygın Görülen Yan Etkiler

Topikal olarak uygulanan karanfilin yaygın yan etkileri arasında ereksiyon, gecikmiş boşalma, deri döküntüleri, kaşıntı ve diş eti sorunları bulunur.

Yazıyı Paylaşın!!!

One comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir