Anasayfa » Kaprilik Asit Nedir, Nelerde Bulunur, Faydaları Nelerdir?

Kaprilik Asit Nedir, Nelerde Bulunur, Faydaları Nelerdir?

Kaprilik asit, doymuş bir yağ asidi türüdür. İdrar yolu enfeksiyonu, mesane enfeksiyonu, kandida, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, diş eti iltihabı gibi oral enfeksiyonlar gibi durumların önlenmesinde etkilidir.

Kaprilik asit, hindistan cevizi yağında bulunan ana yağ asitlerinden biridir. Yiyeceklerden elde edilebileceği gibi tablet formunda da kullanılabilir. Kaprilik asitin popüler kullanılmasının nedeni maya benzeri mantarların büyümesini engellemesidir.

Kaprilik asit nedir?

Kaprilik asit, hindistan cevizi yağında bulunan üç yağ asidinden biridir. Diğer yağ asitleri kaprik asit ve laurik asittir. 

Çalışmalara göre kaprilik asit, sindirim ve üreme sistemlerine fayda sağlar. Mantar önleyici özelliği ile kandida gibi enfeksiyonlarla mücadele eder.din

Kaprilik Asitin Faydaları Nelerdir?

Antibakteriyel, antiviral ve antifungal olması

  • Kaprilik asit, kandida ve maya enfeksiyonlarının tedavisinde etkilidir. Kandida mantarı ağızda pamukçuk, tırnak mantarı, saçkıran ve vajinal mantar gibi enfeksiyonlara neden olur.
  • Kaprilik asit, kandida hücrelerinin zarlarını parçalayar. Yağ asidi kendisini mantar zarlarına sokar ve zarı bozar. Böylece akışkanlığını arttırır ve ölümüne yol açar.
  • Kaprilik asit ağızdan alındığında sindirim sistemindeki maya büyümesini de azaltır.
  • Çevresinde asidik bir ortam oluşturarak zararlı bakterileri etkisiz hale getirir.
  Papatya Çayı Ne İşe Yarar, Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları

yemekleri sindirmek

Sindirim sağlığı

  • Kaprilik asitin iltihap önleyici özelliği, ağrılı bir sindirim hastalığı olan inflamatuar bağırsak bozukluğunun tedavisine yardımcı olur.
  • Çalışmalar, kaprilik asit gibi orta zincirli yağ asitlerinin, inflamatuar enzimlerin salgılanmasını baskıladığını belirtiyor. Bu nedenle Crohn hastalığı, şişkinlik ve kanama gibi ciddi sindirim rahatsızlıklarının tedavisini destekler.
  • Orta zincirli yağ asitleri ayrıca bağırsağın ilk savunma hattı olan epiteli de korur.

Kolesterolü düşürerek kilo vermeye yardımcı

  • Kaprilik asit serum ghrelin düzeyini azaltır. Ghrelin, iştah kontrolünden sorumlu açlık hormondur. Ghrelin baskılanırsa iştah azalır ve doğal olarak kilo verilir.
  • Kaprilik asit, orta zincirli bir yağ asitidir. Bu nedenle kolesterolü düşürür. Kolesterol birikiminin azalmasını sağlayarak kalp hastalıklarını önler.

antibiyotik kullanımı dikkat edilmesi gerekenler

Antibiyotik direnci

  • Antibiyotik direnci, antibiyotik ilaçlara karşı vücudun direnç oluşturması anlamına gelir. Günümüzde giderek büyüyen bir sorundur. 
  • Kaprilik asit, antibiyotik direnci riskini azaltır. Bir çalışmada asit, kontamine sütteki tehlikeli E.coli de dahil olmak üzere beş farklı bakteri türünü azaltmıştır.

Kaprilik asitin cilde faydaları

  • Kaprilik asitin antimikrobiyal özelliği cilt enfeksiyonlarının tedavisini destekler. 
  • Ciltteki iltihabı azalttığı için sivilcelerin iyileşmesini sağlar.
  • Dermatofiloz adı verilen bir cilt hastalığının iyileşmesine yardımcı olur.

Kaprilik Asit Nelerde Var?

Kaprilik asitin en iyi besin kaynağı hindistan cevizi yağıdır. Bunun dışında diğer kaprilik asit kaynakları arasında tam yağlı inek sütü, palm yağı, fıstık ezmesi ve anne sütü bulunur. 

  Az Gelen Adet Kanaması Nasıl Çoğaltılır? Bitkisel Çözüm

Ancak en zengin kaynak, hindistan cevizi yağıdır. Hindistan cevizi yağını yiyerek veya cilde uygulayarak, kaprilik asitin faydalarından yararlanabilirsiniz.

Kaprilik asit takviyeleri

Kaprilik asit, faydaları kısmında belirtilen hastalıkların tedavisini desteklediği için, takviye olarak da kullanılıyor. Kaprilik asit hapının sıvı formdan çok daha etkili olduğu belirtiliyor. Bunun nedeni, hapın asidi yavaş yavaş kan dolaşımına salması ve böylece herhangi bir yan etki olmadan bağırsak yoluna ulaşmasıdır.

Kaprilik asit için takviye kullanmadan önce elbette doktora danışmak gerekir.

Kaprilik asit yan etkileri nelerdir?

  • Hamilelik ve emzirme döneminde kaprik asit takviyesi kullanımıyla ilgili yeterli bilgi olmadığından, bu dönemlerde kullanılmamalıdır.
  • Herhangi bir karaciğer hastalığı olanların, kaprilik asitten uzak durması gerekir. Asit karaciğer tarafından parçalanır. Ancak karaciğer hastalığı olan kişilerde parçalanma verimli gerçekleşmez ve kanda asit birikmesine neden olabilir. Bu ise ölümcül bir durumdur.
  • Kaprilik asit kan basıncını düşürür. Tansiyon düşüklüğü olan kişilerin kullanmaması gerekir. 
  • Orta zincirli asil-CoA dehidrojenaz eksikliği olan kişiler, kaprilik asiti parçalamakta zorlanabilir. Takviye olarak kullanımı, kandaki kaprilik asit seviyesini yükseltir ve ciddi vakalarda komaya bile neden olabilir. Bu hastalığı olan kişiler kaprilik asit kullanmamalıdır.
Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir