Kanserden Korunma Yolları Nelerdir? Kanserden Koruyan Besinler

-Kanser – adı bile ürpermemize yetiyor! Bu korkunç hastalığa yakalanan eminim en az bir kişi tanıyorsunuzdur!

Erken teşhis ve zamanında müdahale ile iyileştirilebilir belki ancak birçok kişi zamanında tedavi gibi bir şansa sahip değil. 

Kanser, hücrelerin, vücudu devralıp yavaş yavaş ele geçirmesi, çok ani ve sınırsız şekilde hücre üretme eğiliminde olan bir hastalıktır. Sağlıklı yaşam, DNA hasarını en aza indirgeyerek büyük oranda kanser riskini azaltmaya yardımcı olur.

Öyleyse, kanserle mücadelenin et etkili yolu kanseri önlemektir! “Kanseri önlemenin yolları”, “kanserden korunma yöntemleri” ve “kansere karşı koruyan besinler” yazımızın konusunu oluşturmaktadır.

Kanserin Nedenleri ve Korunma Yolları

Genetik ve çevre gibi bazı kanser risk faktörleri kontrolümüz dışındadır ancak araştırmalar, yaşam boyu kanser riskininin yaklaşık % 70’inin beslenme gibi sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleriyle, azaltılabileceğini göstermektedir.

Sigaradan kaçınmak, alkolü sınırlamak, sağlıklı kilo değerini korumak ve düzenli egzersiz yapmak, kanseri önlemek için atılması gereken adımlardır. Sağlıklı beslenmek de hayati rol oynar.

Yediğiniz ve yemediğiniz şeylerin, kanser riski de dahil olmak üzere sağlık üzerinde güçlü bir etkisi vardır. Araştırmalar, sağlam neden-sonuç ilişkilerinden ziyade belirli gıdalar ve kanser arasında ilişki olduğunu belirlemiştir, kanser riski üzerinde büyük bir etkisi olabilecek bazı beslenme alışkanlıkları vardır.

Örneğin, meyve, sebze ve zeytinyağı gibi bitkisel gıdalar ve sağlıklı yağlar açısından zengin geleneksel bir Akdeniz usulü beslenme, meme kanseri de dahil olmak üzere çeşitli yaygın kanserlerin riskini azaltır. Tersine, günlük olarak işlenmiş et ile beslenme, kolorektal kanser riskini artırır.

Ailenizde kanser öyküsü varsa, beslenmenizde ve bazı yaşamsal davranışlarınızda küçük değişiklikler yapmak, uzun süreli sağlığınız için büyük bir fark yaratacaktır. 

kanserin nedenleri ve korunma yolları

Kanserden Korunmanın Bitkisel Yolları

Birçok kanser türü ve diğer ciddi hastalıklarda riski azaltmak için, beslenmenizi çeşitli antioksidan açısından zengin meyve ve sebzeler, kuruyemiş, fasulye, kepekli tahıllar ve sağlıklı yağlar etrafında oluşturmanız gerekir.

Aynı zamanda, tükettiğiniz işlenmiş ve kızartılmış gıdalar, sağlıksız yağlar, şekerler ve rafine karbonhidrat miktarını sınırlamaya çalışın.

Antioksidanlar kanser riskini azaltır

Bitki bazlı gıdalar, bağışıklık sistemini güçlendiren ve kanser hücrelerine karşı korunmaya yardımcı olan antioksidanlar olarak bilinen besinler açısından zengindir.

– Meyve bakımından yüksek beslenme, mide ve akciğer kanseri riskini azaltabilir.

– Havuç, Brüksel lahanası ve kabak gibi karotenoid içeren sebzeler yemek, akciğer, ağız ve gırtlak kanseri riskini azaltabilir.

Brokoli, ıspanak ve fasulye gibi nişastalı olmayan sebzeleri yüksek oranda yemek, mide ve özofagus kanserine karşı korunmaya yardımcı olabilir.

– Portakal, çilek, bezelye, biber, koyu yapraklı yeşillikler ve C vitamini bakımından zengin diğer gıdaları yemek, yemek borusu kanserine karşı koruma sağlayabilir.

– Domates, guava ve karpuz gibi likopen bakımından zengin gıdalar, prostat kanseri riskini azaltabilir.

Daha fazla meyve ve sebze yiyin

Çoğu insan günlük önerilen meyve ve sebze tüketiminin altında kalıyor. Bol miktarda doğal yiyecekler yemek gerekir. Örneğin, elma suyu içmek yerine soyulmamış bir elma yiyin.

Kahvaltı: Kahvaltılık gevreklere veya yulaf ezmesine taze meyve veya kuruyemiş ekleyebilirsiniz.

Öğle yemeği: Sevdiğiniz sebzelerden oluşan bir salata yiyin. Tam tahıllı sandviçe marul, domates veya avokado ekleyin. 

Atıştırmalıklar: Dışarı çıkarken yanınıza bir elma ya da muz alın. Havuç, kereviz, salatalık veya biberi humus gibi soslara batırarak yiyin.

Akşam yemeği: Sevdiğiniz sebzeleri pişirerek, fırınlayarak ya da sos yaparak yiyebilirsiniz.

Tatlı: Şekerli tatlılar yerine meyve yiyin.

Bol bol lif yiyin

Lif, meyve, sebze ve kepekli tahıllarda bulunur ve sindirim sistemini temiz ve sağlıklı tutmada önemli bir rol oynar.

Kansere neden olan bileşiklerin, zarar vermeden önce sindirim sisteminde hareket etmesine yardımcı olur. Lif oranı yüksek bir beslenme, kolorektal, mide, ağız kanseri dahil diğer yaygın sindirim sistemi kanserlerini önlemeye yardımcı olabilir.

Sağlıklı yağlar tüketin

Yağ oranı yüksek beslenme, birçok kanser türünün riskini artırır. Fakat sağlıklı yağ türleri aslında kansere karşı koruma sağlayabilir.

Kurabiye, kraker, kek, pasta, pizza, patates kızartması, kızarmış tavuk gibi paketlenmiş ve kızarmış yiyeceklerde bulunan trans yağ veya kısmen hidrojene yağdan kaçının.

Kırmızı et ve süt ürünlerinden doymuş yağları günlük kalorilerinizin en fazla % 10’uyla sınırlayın.

Balık, zeytinyağı, kuruyemiş ve avokado gibi yiyeceklerden daha fazla doymamış yağ yiyin. Somon, ton balığı ve keten tohumu içinde bulunan omega 3 yağ asitleri iltihapla savaşır, beyin ve kalp sağlığını destekler.

Şeker ve rafine karbonhidratları azaltın

Kan şekerinde hızlı ani artışlara neden olan rafine karbonhidratların tüketilmesi, diğer ciddi sağlık sorunlarının yanı sıra % 88 daha fazla prostat kanseri riskine bağlanmıştır.

Şekerli alkolsüz içecekler, şekerli tahıllar, beyaz ekmek, makarna ve pizza gibi işlenmiş gıdalar yerine tam buğday veya çok tahıllı ekmek, esmer pirinç, arpa, kinoa, kepekli tahıl, yulaf ezmesi ve nişastalı sebzeler gibi rafine edilmemiş tam tahılları yiyin.

Bu şekilde beslenme, kolorektal ve prostat kanseri riskini azaltabilir ve sağlıklı bir kiloya ulaşmaya yardımcı olabilir.

İşlenmiş ve kırmızı eti sınırlayın

Birçok farklı çalışma, kanser riski ile pastırma, sosis, sucuk gibi işlenmiş et yemek arasında bir bağlantı kurmuştur.

Günde yaklaşık 50 gram işlenmiş et, kolorektal kanser riskini % 20 artırır. Bu, nitrat koruyucuları veya etin işlenmesinde kullanılan diğer maddelerden kaynaklanabilir.

Bununla birlikte kanser için risk faktörleri kırmızı et yiyerek de artar. Sadece kırmızı ve işlenmiş et yemek yerine, balık, tavuk, yumurta, kuruyemiş ve soya gibi diğer protein kaynaklarını da yemek gerekir.

Yemeklerinizi sağlıklı şekilde hazırlayın

Sağlıklı gıda seçimi, kanseri önlemede tek önemli faktör değildir. Ayrıca yemeğinizi nasıl hazırladığınız, sakladığınız ve pişirdiğiniz de önemlidir.

GDO’lar, böcek ilaçları ve kanser riski

Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO’lar), DNA’sı doğada veya geleneksel melezlemede meydana gelmeyecek şekilde, en yaygın olarak pestisitlere dirençli olmak veya bir insektisit üretmek amacıyla değiştirilen bitkiler veya hayvanlardır.

Bazı şirketler güvenli olduklarında ısrar ederken, birçok gıda güvenliği savunucusu, bu ürünlerin insanlar üzerindeki etkilerini belirlemek için sadece kısa süreli testlerden geçtiğini belirtiyor.

Bazı hayvan çalışmaları GDO’ların tüketilmesinin belirli kanser türlerine neden olabileceğini göstermiştir. Bazı çalışmalar, düşük dozlarda bile pestisit kullanımının lösemi, lenfoma, beyin tümörleri, meme kanseri ve prostat kanseri gibi bazı kanserlerin riskini artırabileceğini göstermiştir.

Bununla birlikte, GDO’lar, böcek ilaçları ve kanser arasındaki bağlantıyla ilgili araştırmalar sonuçsuz kalmaktadır.

kanserden korunmanın bitkisel yolları

Kanserden Koruyan Yiyecekler

Kanser karşı koruyan yiyeceklerin içerikleri doğal olmalı ve kansere neden olabilecek hücrelerin dengesiz bölünmesini engelleyebilmelidir. İşte kanseri önlemeye yardımcı olabilecek besinlerin listesi

Sarımsak

Sarımsakta bulunan alisin bileşiği, tümör hücrelerinin büyümesini yavaşlatmaya yardımcı olur. Alisin, stresin neden olduğu hücrelerin bölünmesini engeller. Kanserli hücreler bölünme eğilimi gösterir ve bu bileşik bölünmenin etkisini geçersizleştirir.

Brokoli

Brokoli, antioksidanlar, lif, flavonoidler vb. bakımından yoğundur. Bu yeşil sebzede bulunan antioksidanlar, serbest radikal hücrelerinin neden olduğu tahribatı en aza indirgemeye yardımcı olur ve kanserli hücrelerin büyümesini azaltır.

Kuruyemiş

Kuruyemiş günlük olarak tüketilirse, vücut için çok faydalı ve sağlıklıdır. Selenyum ve antioksidanlar açısından zengin olan kuruyemişler, kanserle mücadelede çok faydalıdır. Selenyum, kanserli hücreleri uzaklaştırmaya ve DNA’nın onarımına yardımcı olur.

Limon

Limon ve diğer çeşitli narenciyeler, sağlık için çok faydalıdır. Limonda bulunan C vitamininin yüksek konsantrasyonu kanser oluşumunu engeller.

Yaban mersini

Vücuttaki serbest radikaller, sağlıklı hücrelerin tahrip edilmesine ve kanserli hücrelerin büyümesine neden olur. Yaban mersini içinde bulunan flavonoidler ile birlikte antioksidanlar, hasarı önler ve kararsız atomların etkisini nötralize eder.

Mantar

Mantar, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve kansere karşı savaşmasına yardımcı olur. Çeşitli mantar türleri vardır ancak reishi mantarı malign tümörlerin etkisini en aza indirmek için en iyisidir. Hemoglobin seviyeleri mantar tarafından düzenlenir ve kanser riskini azaltır.

kanserden korunmak

Enginar

Enginarda, silymarin adı verilen ve epidermis kanserinin önlenmesine yardımcı olan bir antioksidan bulunur. Enginar pişirilirken kabuğu soyulmalı ve sivri uçları çıkartılmalıdır. Enginar daha sonra yumuşayana kadar kaynatılmalıdır.

Yeşil Çay

Organik yeşil çay, günlük olarak tüketilirse çok sağlıklı ve faydalıdır. Yeşil çay çeşitli kanserlerle mücadele özelliklerine sahiptir ve içeriğindeki antioksidanlar hücrelerin tahribini önler. Yeşil çay cilt, göğüs kanseri vb. için oldukça etkilidir ve sukroz seviyelerini de düzenler.

Yabani Somon

Yabani somonun yenmesi kanser oluşumunu önleyebilir. Yabani somon omega 3 yağ asitleri içerir, yağ ve kalorisi düşüktür.

Yabani somon, prostat kanserini önlemeye yardımcı olur. Somonda mevcut olan D vitamini, kan damarlarını sıkıştırmaya yardımcı olur ve kanserli hücrelerin büyümesini durdurur.

Kivi

C vitamini, kanserle mücadele eden bir antioksidan olarak oldukça etkilidir ve serbest radikallerin etkisini nötrleştirir. Folat, karotenoidler, E vitamini vb. kanserin etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Kivi, tüm bu besin maddelerini içerir ve vücudu kansere karşı korur.

Yumurta

Yumurta, zengin B, D, E vitaminleri ve protein kaynağıdır. Yumurtadaki selenyum içeriğinin kemoterapinin yan etkilerini azalttığı bilinmektedir. Bulantı, saç dökülmesi, karın ağrısı ve halsizliği azaltır.

Zencefil

Zencefil birçok sağlık faydası olan bir bitkidir. Zencefil yemenin hiçbir yan etkisi yoktur. Kemoterapi öncesinde zencefil tüketen hastalar, bulantı hissinin daha az olduğunu bildirmiştir.

Acai Berry

Acai berry antioksidan özellikleri açısından zengindir. Bu küçük meyveler, kanserden başka hastalıklarla da mücadele etmek için kullanılır. Tek bir acai berry, elmaya göre 11 kat fazla antioksidan sağlar.

Nane

Nane, kanser tedavisinin etkilerini azaltmak için faydalı bir bitkidir. Ağız kuruluğu ve mide bulantısını önler. Ayrıca endişeyi hafifletir. Mide bulantısını kontrol ederek, dehidrasyonu önlemeye yardımcı olur.

Soya

Soya, protein ve östrojen bakımından zengindir. Araştırmalar, soyanın meme kanseri hastalarında tümör boyutunu azaltmaya yardımcı olduğunu gösterdi.

Genistein adı verilen ve kanser hücreleri için çok toksik olan bir maddesi var. Kanser hücrelerinin çoğalmasını durdurur ve parçalar. Ancak unutulmaması gereken bir şey, soyanın herkes için uygun olamayabileceğidir.

Baklagiller

Fasulye, mercimek ve bezelye B vitamini bakımından yüksektir. Hücre onarımına yardımcı olurlar. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirirler. Kırmızı kan hücrelerini artırır ve düzelmeyi hızlandırırlar.

Tereyağı

Tereyağı en iyi probiyotiktir. 100’den fazla yararlı enzim içerir. Bu enzimler, enfeksiyonlara karşı mücadeleye yardımcı olur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Tereyağının içeriğinde birincil soğuk algınlığı ve öksürükten koruyan birçok antikor vardır. Anti-kanser özelliklerine de sahiptir.

Taze Yeşil Sebzeler

Taze yeşil yapraklı sebzelerde, folat ve B vitamini bulunur. Kanserin önlenmesi ile mücadelede yararlıdırlar. Ayrıca kalsiyum bakımından zengindirler ve böylece kemikleri güçlendirirler ve hücre onarımına yardımcı olurlar.

kanserden korunmak için yapılması gerekenler

Kanserden Korunmak için Öneriler

Çağın vebası olarak adledilen kanserden korunmak için neler yenmesi ve nasıl beslenilmesi gerektiğinden bahsettik.

Kansere karşı alınabilecek basit tedbirlerle kanser riskini azaltmak mümkün. Yukarıda listelenen gıdaları tüketerek ve aşağıda belirtilen noktalara dikkat ederek kanser riskini en aza indirebilirsiniz.

İşlenmiş gıdalardan uzak durun

Özellikle ısıl işlem görmüş gıdalar kansorejen maddeleri bünyesinde barındırır. Bitkisel beslenme yolunu seçmek, gerekli vitamin ve mineralleri bu yolla temin etmek, kanserden korur.

Kilonuza dikkat edin

Aşırı veya düşük kilolu olmak, kanser riskini artırır. İdeal ölçülerde olup, bu kiloyu korumak gerekir. Sağlıklı beslenme ve gün içinde yapacağınız egzersizler kilo korumaya yardımcı olur.

Egzersiz yapacak zamanı olmayanlar, merdiven çıkmak, iş yerine yürüyerek gitmek gibi kendilerine hareket alanı yaratabilirler.

Sebze ve meyve tüketin

Bilimsel çalışmalara göre; sebze ve meyve yönünden zengin bir beslenme tarzı seçenlerin kanser riskinin %20 azaldığı tespit edilmiştir. Özellikle yeşil yapraklı bitkiler, şalgam, kabak, havuç, domates ve turunçgillerin kansere karşı koruyucu olduğu kanıtlanmıştır.

Alkol ve sigara kullanmayın

Alkol ve sigara, kanser riskini önemli ölçüde artıran faktörlerdir. Bunlardan uzak durmak kanser riskini ciddi anlamda azaltır.

Stresten uzak durun

Stres başta kanser olmak üzere birçok hastalığı tetikleyen bir unsurdur.Uzun süre strese maruz kalan insanlarda bağışıklık sistemi zayıfladığı için kansere karşı korunma gücü azalmaktadır.

Yağ ve tuzu yemeklerinizden çıkarın

Günlük yağ ve tuz alımının kısıtlanması kanserden korunmak için önemli faktörlerdir. Günlük alacağınız tuz miktarı bir çay kaşığını geçmemeli. Hazır gıdalar yüksek miktarda tuz ve yağ içerdiği için bu tür gıdalarla beslenmeyin.

Küflü ve yanmış yemeklere dikkat edin

Bazı mantar ve küfler kansere neden olabilen toksik maddeler üretir. Besinlerin son kullanma tarihine dikkat edin ve küflü besinleri hemen atın.

Besinlerin hazırlanış şekli de kanser riskini etkiler. Etlerin mangal, ızgara gibi doğrudan ateş üzerinde pişirilmesi etlerin üzerinde kansorejenlerin oluşmasına neden olur. Etlerin yanmış kısımlarını yemeyin.

Kanserojenlere maruz kalmayı azaltmak için:

Yağları yüksek ateşte pişirmeyin

Düşük ısıda pişirme (240 dereceden az), katı veya sıvı yağların kanserojen hale gelmesini önler. Kızartma ve sote yapmak yerine pişirme, kaynatma, buharda pişirme gibi daha sağlıklı yöntemleri tercih edin.

Mangal yaparken dikkatli olun

Etleri yakmak veya pişirmek kanserojen maddeler oluşturur. Mangal yapacaksanız, eti fazla pişirmeyin (çok sıcak olmasın).

Isıya, ışığa ve havaya maruz kaldıklarında çabucak sertleştiklerinden yağları hava geçirmez kaplarda serin ve karanlık bir yerde saklayın.

Mikrodalgaya ne koyduğunuza dikkat edin

Yiyeceklerinizi mikrodalga fırında kapatmak için plastik sargı yerine yağlı kağıt kullanın. Ve her zaman mikrodalga korumalı kaplar kullanın.

Sonuç olarak;

Vücudunuz için yapabileceğiniz en iyi şey, onu kanserden korumaktır. Katkıda bulunan küçük bir çaba sizin ve sevdiklerinizin kansersiz bir yaşam sürmesine yardımcı olacaktır.

Tek yapmanız gereken bu kanseri önleyici gıdaları yemek, sağlıklı yaşam ipuçlarına dikkat etmek ve sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralamak!

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir