Kamkat Nedir, Nasıl Yenir? Faydaları ve Zararları

Kamkat, bir zeytin tanesinden daha büyük değildir ancak bir ısırık büyüklüğündeki bu meyve ağzı büyük bir tatlı-turunçgil aroması ve kokusuyla doldurur.

Kumkuat adıyla da bilinen kamkat Çince’de, “altın portakal” anlamına gelir. Orijinal olarak Çin’de yetiştirilir.

Şimdi, Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida ve Kaliforniya gibi daha sıcak bölgeleri de dahil olmak üzere başka birçok ülkede yetiştirilmektedir.

Diğer narenciye meyvelerinin aksine, kamkatın kabuğu tatlı ve yenilebilirdir, eti ise sulu ve ekşidir.

Yazıda “kamkat ne işe yarar”, “kamkat tadı nasıldır”, “kumkuat meyvesi nasıl yenir”, “kamkatın faydaları nelerdir” gibi konu ile ilgili merak edilen sorular cevaplanacaktır.

Kamkat Meyvesi Nedir?

Kamkat, turunçgil ailesine ait olan ve Güney Asya’ya özgü bir ağaç türüdür. Kamkat ağacı, küçük bir portakal rengine benzeyen küçük bir meyve üretir. 

Meyve, portakal ile aynı canlı renge sahip oval şekillidir ve kamkat boyutu tipik olarak iki santimetreden biraz daha uzundur.

Kamkat meyvesinin tadı çok ekşi ve hafif tatlı olarak tanımlanır. Zira diğer turunçgillerden farklı olarak kamkat, kabuğuyla birlikte yenebilir. Etinin belirgin ekşi bir tadı olmasına rağmen, kabuğu tatlıdır. 

Farklı türlerde kamkat vardır ancak en yaygın olanı küçük bir portakal gibi görünen yuvarlak kamkat çeşididir. Tatlı aroması nedeniyle süslemede, kokteyllerde, reçel, jöle, koruyucular, şekerlemeler ve tatlılarda kullanılır.

Kamkat lezzetli olmasının yanı sıra, çok çeşitli sağlık yararları ile de ilişkilendirilmiştir. Lif, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengin olan kamkat, zayıflamaya, bağışıklığı güçlendirmeye ve sindirim sağlığını geliştirmeye yardımcı olabilir.

Kamkat Besin Değeri

Kamkat, zengin C vitamini ve lif kaynağı olarak dikkat çekici bir meyvedir. Diğer pek çok taze meyveye göre porsiyon başına daha fazla lif içerir.

100 gramlık bir porsiyon (yaklaşık 5 tüm kamkat) besin içeriği şöyledir:

Kalori: 71

Karbonhidrat: 16 gram

Protein: 2 gram

Yağ: 1 gram

Lif: 6.5 gram

A vitamini: RDI’nın % 6’sı

C Vitamini: RDI’nın % 73’ü

Kalsiyum: RDI’nın % 6’sı

Manganez: RDI’nın % 7’si

Kamkat ayrıca az miktarda çeşitli B vitaminleri, E vitamini, demir, magnezyum, potasyum, bakır ve çinko sağlar.

Yenilebilir tohumlar ve kamkatın kabukları az miktarda omega 3 yağları içerir.

Diğer taze meyvelerde olduğu gibi, kamkat çok suludur. Ağırlığının yaklaşık % 80’i sudan oluşur.

Kamkatın yüksek su ve lif içeriği ve kalorisinin düşük olması diyet yapanların bu meyveyi rahatlıkla tüketebilecekleri anlamına gelir.

Kamkat Yararları Nelerdir?

Yüksek oranda antioksidan ve diğer bitki bileşikleri içerir

Kamkat flavonoidler, fitosteroller ve uçucu yağlar da dahil olmak üzere bitki bileşikleri açısından zengindir.

Kamkatın yenilebilir kabuğunda, posasından daha fazla flavonoid miktarı vardır.

Meyvenin flavonoidlerinin bazıları antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bunlar kalp hastalığına ve kansere karşı korunma sağlar.

Kamkat meyvesindeki fitosteroller kolesterol benzeri kimyasal bir yapıya sahiptir, yani vücudumuzdaki kolesterol emilimini engellemeyi sağlarlar. Bu, kan kolesterolünü düşürmeye yardımcı olur.

Kamkat meyvesindeki uçucu yağlar ellerimizde ve havada bir koku bırakır. En belirgin olanı vücudumuzda antioksidan etkileri olan limonen‘dir.

Kamkat tüketildiğinde, farklı flavonoidler, fitosteroller ve esansiyel yağların etkileşime girdiği ve bunların sinerjik yararlı etkileri olduğu düşünülmektedir.

Bağışıklığı güçlendirir

Bazı Asya ülkelerinde halk arasında kamkat, soğuk algınlığı, öksürük ve solunum yolu iltihabını tedavi etmek için kullanılmıştır.

Modern bilim, kamkatta bağışıklık sistemini destekleyen bazı bileşiklerin olduğunu göstermektedir.

Kamkat, bağışıklık için gerekli C vitamini için süper bir kaynaktır.

Ek olarak, kamkat taneciklerinde bulunan bazı bitki bileşikleri bağışıklık sistemini güçlendirmeye de yardımcı olur.

Hayvan ve test tüpü çalışmaları, kamkat bitkisi bileşiklerinin doğal öldürücü hücreler olarak adlandırılan bağışıklık hücrelerini aktive etmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Doğal öldürücü hücreler sizi enfeksiyonlardan korur. Ayrıca tümör hücrelerini yok ettiği de bilinir.

Kamkat meyvesinde, doğal öldürücü hücreleri uyarmaya yardımcı olan bileşik, beta-kriptoksin denilen bir karotenoiddir.

Yedi büyük gözlemsel çalışmanın toplanmış bir analizi, en yüksek beta-kriptoksin alımı olan insanların % 24 daha düşük akciğer kanseri riskine sahip olduğunu ortaya koymuştur.

Sindirim sağlığını destekler

Kamkatın en büyük faydalarından biri etkileyici lif içeriğidir. Lif, kabızlık gibi sorunları önlemek için dışkıya hacim eklemeye yardımcı olur. 

Lif, sindirim sağlığının diğer yönlerine de fayda sağlayabilir; bazı araştırmalar, iltihaplı bağırsak hastalığına karşı koruyabileceğini ve bağırsak ülserlerini önleyebileceğini göstermektedir.

Sadece bu da değil, aynı zamanda bazı çalışmalar, yüksek lifli bir diyetin de kolorektal kanser riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu bulmuştur.

Kamkat zayıflamaya yardımcı olur

Kamkat zayıflamaya yardımcı iki özelliğe sahiptir – düşük kalorilidir ve lif bakımından yüksektir. 

Lif, sindirilmemiş olarak vücutta yavaş hareket eder, midenin boşalmasını yavaşlatır ve yiyecek alımını azaltmak için daha uzun süre tok hissetmeyi sağlar ve hızlı kilo vermeye yardımcı olur.

Kanser riskini düşürür

İnanılmaz antioksidan içeriği sayesinde, kamkat gibi narenciye meyveler yemek, daha düşük kanser riski ile ilişkilendirilmiştir. Kamkat, portakal, limon ve misket limonu gibi turunçgillerle birlikte en iyi kanserle savaşan gıdalardandır.

Kore’de yapılan bir araştırmaya göre, sık sık narenciye tüketimi yüzde 10 daha düşük meme kanseri riski ile bağlantılıydı.

Diğer çalışmalar, turunçgil meyveleri yemenin daha düşük pankreas, yemek borusu ve mide kanseri riski ile ilişkili olduğunu gösteren benzer bulgulara sahipti.

Güçlü kemikler oluşturur

Kamkat meyvesinin önemli kalsiyum içeriği, uzun vadede kemiklerin korunmasına yardımcı olabileceği anlamına gelir.

Yüksek kalsiyum seviyeleri, vücudumuzda daha fazla kalsiyum birikimi olduğu anlamına gelir, iyileşme oranını artırır ve kemiklerin daha ileri yaşlara kadar sağlıklı ve güçlü kalmasını sağlar. 

Saçlar ve dişlere faydalıdır

Kamkat meyvesinde bulunan C vitamini, doğal organik bileşikler, antioksidanlar ve mineraller saçın kalitesi, dokusu, yağlılığı ve gücü üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. 

Aynısı dişler için de geçerlidir. Kamkat saç ve dişler için faydalı olabilecek kalsiyum, potasyum ve C vitamini gibi besinlerle doludur.

Gözlere faydalıdır

Kamkat, göz sağlığı ve yeteneği ile yakından ilişkili olan zengin bir A vitamini ve beta karoten kaynağıdır. Beta karoten, maküler hücrelerdeki oksidatif stresi azaltmak için bir antioksidan olarak çalışır, böylece maküler dejenerasyonu sınırlar ve katarakt gelişimini azaltır. 

Böbrek taşlarının gelişimini azaltır

Kamkat, böbreklerde taş oluşumunu durdurarak böbreklerin sağlıklı kalmasına yardımcı olan yüksek konsantrasyonda sitrik asit içerir.

Kamkatın cilde faydaları

Kamkat, kırışıklıklara, yaşlılık lekelerine neden olabilen serbest radikallerin olumsuz etkilerini iyileştirmek için yeterli miktarda antioksidan ve vitaminden oluşur. 

Kamkat, birçok turunçgil meyvesi gibi, vücudun en büyük organının görünümü üzerinde ciddi bir etkiye sahiptir.

Kamkat Nasıl Yenir?

Kamkatı en iyi yeme şekli soyulmamış bütün olarak yemektir. Meyvenin tatlı aroması kabuğundadır, iç kısmı ise ekşidir.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta narenciye meyvelerinin kabuklarına alerjiniz varsa, kamkatı kabuklarıyla yemeyin.

Eğer ekşi meyve suyu seviyorsanız, meyveyi yemeden önce onu sıkabilirsiniz. Sadece meyvenin bir ucunu kesin veya ısırıp sıkın.

Kamkat tohumları acı olmasına rağmen yenilebilirdir veya meyveyi keserken çıkarabilirsiniz.

Kamkat dünyanın diğer bölgelerinde çok farklı şekillerde tüketilir;

– Olgun Marumi kamkat, kabuğu son derece tatlı, hoş kokulu olduğu için bütün olarak tüketilir.

– Kore ve Japonya’da yaygın olarak taze meyve olarak yenir.

– Meyve, şeker şurubunda kolayca bütün olarak korunur ve şişelenir veya konserve edilir.

Kamkat ayrıca su, sirke ve tuz kavanozlarına kapatılıp 2-3 ay bekletilebilir veya şurup, sirke ve şekerde kaynatılarak tatlı turşu haline getirilebilir.

Kamkat ayrıca marmelat veya jöle haline getirilebilir.

– Meyve salatalarına eklenebilir.

– Püre haline getirilmiş kamkat, sos, meyve konsantreleri, reçeller ve jölelerin hazırlanmasında kullanılır.

– Ayrıca meyve suyu, kek, pasta, dondurma vb. yapımında da kullanılabilirler.

– Olgun kamkat meyvesi, kümes hayvanları, kuzu eti ve deniz ürünleri yemeklerinde marine ve garnitür olarak kullanılır.

Kamkat Meyvesi Zararları Nelerdir?

Çoğu insan için güvenli olmasına rağmen, turunçgillere alerjik reaksiyonlar bildirilmiştir. Kurdeşen, kızarıklık, kaşıntı veya şişme gibi herhangi bir gıda alerjisi semptomu yaşarsanız, tüketimini durdurun.

Kamkat lif bakımından çok yüksektir. Bu sağlık açısından faydalı olsa da, lif alımını çok hızlı arttırmak şişkinlik, kramplar ve ishal gibi istenmeyen yan etkilere neden olabilir. 


Kamkat gerek lezzeti, gerekse faydalarıyla en harika meyvelerden biri. Kamkat yemeyi sever misiniz?

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir