Kakule Nedir, Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?

Kakule, Zingiberaceae familyasına ait çeşitli bitkilerin tohumlarından yapılan bir baharattır.

Baharat Hindistan, Bhutan, Nepal ve Endonezya’ya özgüdür. Kakule kabukları küçüktür, enine kesiti üçgen şeklindedir.

“Baharat Kraliçesi” olarak adlandırılan kakule, safran ve vanilyadan sonra dünyanın en pahalı üçüncü baharatıdır.

Kakule Çeşitleri Nelerdir?

Yeşil ve siyah kakule olarak iki ana türü vardır.

Gerçek kakule olarak da bilinen yeşil kakule, en yaygın çeşittir. 

Hem tatlı hem de tuzlu yemekleri tatlandırmak için kullanılır. Kokusu vermesi için köri gibi baharat karışımlarına eklenir.

Siyah kakule Doğu Himalayalara özgüdür ve çoğunlukla Sikkim, Doğu Nepal ve Hindistan’daki Batı Bengal’in bazı bölgelerinde yetiştirilmektedir. Kahverengi ve hafif uzundur.

Koyu kahverengi bu tohumlar, özellikle besin içeriği (uçucu yağlar, kalsiyum, demir vb.) nedeniyle tıbbi değerleriyle bilinir.

Kakulenin Besin Değeri

BİRİM BESİN DEĞERİ YÜZDESİ
Enerji 311 Kcal % 15,5
Karbonhidratlar 68,47 g % 52.5
Protein 10,76 g % 19
Toplam yağ 6,7 g % 23
Kolesterol 0 mg % 0
Diyet lifi 28 g % 70

VİTAMİNLER

Niasin 1.102 mg % 7
Piridoksin 0.230 mg % 18
Riboflavin 0.182 mg % 14
Tiamin 0.198 mg % 16,5
C vitamini 21 mg % 35

ELEKTROLİTLER

Sodyum 18 mg % 1
Potasyum 1119 mg % 24

MİNERALLER

Kalsiyum 383 mg % 38
Bakır 0.383 mg % 42,5
Demir 13.97 mg % 175
Magnezyum 229 mg % 57
Manganez 28 mg % 1217
Fosfor 178 mg % 25
Çinko 7,47 mg % 68

 Kakulenin Yararları Nelerdir?

Antioksidan ve diüretik özellikleri kan basıncını düşürür

Kakule, yüksek tansiyonu olan kişiler için faydalıdır. Bir çalışmada, araştırmacılar yeni yüksek tansiyon tanısı konan 20 yetişkine günde üç gram kakule tozu verdi. 12 hafta sonra, kan basıncı seviyeleri normal aralığa kadar geriledi.

Bu çalışmanın sonuçları, kakule içinde yüksek seviyelerde bulunan antioksidanlar ile ilişkilidir. Çalışmanın sonunda katılımcıların antioksidan durumu % 90 artmıştır. Antioksidanlar kan basıncının düşmesini sağlar.

Araştırmacılar ayrıca, baharatın idrar söktürücü etkisi nedeniyle kan basıncını düşürebileceğini belirtmektedir, yani vücutta biriken suyu, örneğin kalbin etrafındaki suyu temizlemek için idrara çıkmayı teşvik eder.

Kakule ekstresinin idrar çıkışını arttırdığı ve sıçanlarda kan basıncını düşürdüğü gösterilmiştir.

Kanserle savaşan bileşikler içerir

Kakulenin içindeki bileşikler kanser hücreleriyle savaşmaya yardımcı olur.

Farelerdeki çalışmalar, kakule tozunun, kanserle savaşmaya yardımcı olan belirli enzimlerin aktivitesini artırabildiğini göstermiştir.

Baharat ayrıca, doğal öldürücü hücrelerin tümörlere saldırma yeteneğini de artırır.

Bir çalışmada, araştırmacılar iki grup fareyi cilt kanserine neden olan bir bileşiğe maruz bıraktılar ve bir grubu günlük kilogram başına 500 mg öğütülmüş kakule ile beslediler.

12 hafta sonra, kakule yiyen grubun sadece % 29’u kanser geliştirdi, kontrol grubunun % 90’ından daha fazlaydı.

İnsan kanser hücreleri ve kakule ile ilgili araştırmalar benzer sonuçları vermektedir. Bir çalışma, baharattaki belirli bir bileşiğin test tüplerinde oral kanser hücrelerini durdurduğunu gösterdi.

Anti-inflamatuar etkisi sayesinde kronik hastalıklardan korur

Kakule baharatı, iltihapla savaşabilen bileşikler bakımından zengindir.

Vücut yabancı maddelere maruz kaldığında iltihap oluşur. Akut inflamasyon gereklidir ve faydalıdır, ancak uzun süreli inflamasyon kronik hastalıklara yol açabilir.

Kakulenin içinde bol miktarda bulunan antioksidan, hücreleri hasara karşı korur ve iltihaplanmanın meydana gelmesini önler.

Bir çalışmada, vücut ağırlığının kg başına 50–100 mg dozlarında kakule özütünün, sıçanlarda en az dört farklı inflamatuar bileşiğin inhibe edilmesinde etkili olduğu bulunmuştur.

Sıçanlarda yapılan bir başka çalışmada, kakule tozu tüketiminin, karbonhidrat ve yağda yüksek beslenmenin yol açtığı karaciğer inflamasyonunu azalttığı gösterilmiştir.

Sindirime yardımcıdır

Kakule, sindirim için binlerce yıldır kullanılmıştır. Ağrı, mide bulantısı ve kusmayı azaltmak için sıklıkla diğer tıbbi baharatlarla karıştırılır.

Kakulenin mide sorunlarını gidermek için en çok araştırılan özelliği ülseri iyileştirme yeteneğidir.

Bir çalışmada, mide ülserini engellemek için farelere yüksek dozda aspirin verilmeden önce sıcak suda kakule, zerdeçal ve sembung yaprağı ekstraktları verilmiştir. Bu fareler, sadece aspirin alan farelere kıyasla daha az ülser geliştirdi.

Sıçanlarda yapılan benzer bir çalışma, tek başına kakule özütünün mide ülserinin boyutunu en az % 50 oranında tamamen önleyebildiğini veya azaltabildiğini buldu.

Gerçekte, kg başına 12.5 mg  dozlarda, kakule özütü, yaygın bir anti-ülser ilacından daha etkili olmuştur.

Test tüpü araştırması, kakulenin, çoğu mide ülserine bağlı bir bakteri olan Helicobacter pylori’ye karşı koruyabileceğini de öne sürmektedir.

Ağız kokusu ve diş çürüklerini önler

Ağız sağlığı ve ağız kokusunu iyileştirmek için kakule eskiden beri kullanılan bir ilaçtır.

Bazı kültürlerde, yemek yedikten sonra kakule tanelerini bütün olarak çiğnemek, nefesi ferahlatmakta kullanılır.

Kakulenin nane gibi nefesi tazelemesinin nedeni, genel ağız bakterileriyle savaşma kabiliyetinden kaynaklanmaktadır.

Bir çalışma, kakule özlerinin diş boşluklarına neden olabilecek beş bakteriyle savaşmada etkili olduğunu bulmuştur.

Ek araştırmalar, kakule özütünün tükürük örneklerinde bakteri sayısını % 54 oranında azaltabildiğini göstermektedir.

Anti-bakteriyel etkisi enfeksiyonları tedavi edebilir

Kakule ayrıca ağız dışında antibakteriyel etkiye sahiptir ve enfeksiyonları tedavi edebilir.

Araştırmalar, kakule özleri ve uçucu yağların birçok ortak bakteri türü ile savaşan bileşiklere sahip olduğunu göstermektedir.

Bir test tüpü çalışması, bu ekstrelerin, mantar enfeksiyonlarına neden olabilen bir maya olan Candidanın ilaca dirençli türleri üzerindeki etkisini incelemiştir. Ekstraktlar bazı türlerin büyümesini 0,99–1.49 cm oranında engelleyebilmiştir.

Test tüpü çalışmaları, kakule yağının, gıda zehirlenmesine ve mide iltihabına neden olan Campylobacter’e yol açan bakteriler Salmonella ile savaştığını göstermiştir.

Solunum ve oksijen kullanımını geliştirir

Kakulenin içindeki bileşikler akciğerlere hava akışını artırmaya ve nefes almayı iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Aromaterapide kullanıldığında, kakule vücudun egzersiz sırasında oksijeni kullanma yeteneğini artıran canlandırıcı bir koku sağlar.

Bir çalışma, bir grup katılımcıdan 15 dakikalık aralıklarla bir koşu bandı üzerinde yürümeden önce bir dakika boyunca kakule esansiyel yağını soluduğunu belirtti. Bu grup kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek oksijen alımına sahipti.

Kakulenin, solunum ve oksijen kullanımını artırmasının başka bir yolu, solunum yolunu rahatlatmasıdır. Bu astım tedavisinde özellikle yararlıdır.

Sıçanlarda ve tavşanlarda yapılan bir çalışmada, kakule özütü enjeksiyonlarının boğaz hava geçişini rahatlatabileceği bulunmuştur.

Kan şekeri düzeylerini düşürür

Toz halinde alındığında, kakule kan şekerini düşürebilir.

Bir çalışmada, yüksek yağlı, yüksek karbonhidratlı (HFHC) bir diyetle beslenmenin, kan şekeri seviyelerinin normal bir diyetle beslenmeye göre daha uzun süre yüksek kalmasına neden olduğu bulunmuştur.

HFHC diyetindeki farelere kakule tozu verildiğinde, kan şekeri, normal diyetteki sıçanların kan şekerinden daha uzun süre yüksek kalmadı.

Bununla birlikte, toz, tip 2 diyabetli insanlarda aynı etkiye sahip olmayabilir. Bu durumdaki 200 yetişkin üzerinde yapılan bir çalışmada, katılımcılar, sekiz hafta boyunca her gün üç gram tarçın, kakule veya zencefil ile siyah çay veya siyah çay alan gruplara ayrıldılar.

Sonuçlar, kakule veya zencefilin kan şekeri kontrolünü iyileştirdiğini gösterdi.

Kalp sağlığını teşvik eder

Antioksidan özellikleri kalp sağlığını geliştirebilir. Kakule ayrıca kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilecek besin olan lif içerir.

Astımla savaşır

Kakule, hırıltılı solunum, öksürük, nefes darlığı ve göğüste sıkışma gibi astım semptomlarıyla mücadelede rol oynar. 

Baharat, akciğerlerdeki kan dolaşımını artırarak nefes almayı kolaylaştırır. Ayrıca mukus zarlarını yatıştırarak, ilgili iltihaplanma ile savaşır.

Bir rapor, yeşil kakulenin astım, bronşit ve diğer birçok solunum sorununu tedavi etmek için kullanılabileceğini söylüyor.

Cinsel sağlığı iyileştirir

Kakule, kanıtlanmış bir afrodizyaktır. Baharat, sineol adı verilen bir bileşik bakımından zengindir ve küçük bir tutam kakule tozu sinir uyarıcılarını serbest bırakabilir.

Hıçkırığın giderilmesine yardımcı olur

Kakule, kas gevşetici özelliklere sahiptir ve bunlar hıçkırığın giderilmesine yardımcı olabilir. Bu durumda yapmanız gereken, sıcak suya bir çay kaşığı kakule tozu eklemektir. Yaklaşık 15 dakika demlenmesine izin verin. Süzün ve yavaş yavaş için.

Boğaz ağrısının tedavisine yardımcı olur

Kakule, tarçın ve karabiber karışımı boğaz ağrısını tedavi etmek için kullanılabilir. Kakule, boğaz ağrısını yatıştırır ve tahrişi azaltırken, tarçın antibakteriyel koruma sağlar. 

Karabiber, iki bileşenin biyoyararlanımını artırır. 1’er gram kakule ve tarçın tozu, 125 mg karabiber ve 1 tatlı kaşığı balI karıştırın ve karışımı günde üç kez için.

Kakulenin mide bulantısını azalttığı ve kusmayı önlediği de bulunmuştur. Bir çalışmada, kakule tozu verilen denekler daha az bulantı sıklığı ve süresi ve daha az kusma sıklığı gösterdi.

Karaciğeri korur

Kakule özü, karaciğer enzimlerini, trigliserid ve kolesterol seviyelerini düşürebilir. Karaciğer büyümesini ve karaciğer ağırlığını da önleyebilir, bu da yağlı karaciğer hastalığı riskini azaltır.

Kakulenin Cilde Faydaları

Kakulenin cilde sağladığı faydalar, antibakteriyel ve antioksidan özelliklerine bağlanabilir. Baharat, cilt alerjilerini tedavi etmeye yardımcı olur ve cilt rengini iyileştirir. Ayrıca cildi temizlemek için bir araç olarak da kullanılabilir.

Cildi iyileştirir

Kakulenin faydalarından biri, ten rengini açabilmesidir. Kakule yağı, lekelerin giderilmesine yardımcı olarak daha açık bir cilt kazandırır.

Kakule yağı içeren cilt bakım ürünlerini satın alabilirsiniz. Ya da kakule tozunu balla karıştırıp yüz maskesi olarak uygulayabilirsiniz.

Kan dolaşımını iyileştirir

Kakule, güçlü bir antioksidan olan C vitamini içerir. Vücuttaki kan dolaşımını iyileştirir. Ayrıca, baharattaki birçok bitki besin maddesi katmanı kan dolaşımını iyileştirebilir ve bu da cilt sağlığına faydalıdır.

Cilt alerjilerini tedavi eder

Kakule, özellikle siyah çeşidi, antibakteriyel özelliklere sahiptir. Etkilenen bölgeye kakule ve bal maskesi (kakule tozu ve bal karışımı) uygulamak rahatlama sağlayabilir.

Koku verir

Kakule genellikle kozmetikte koku vermek için kullanılır. Kendine özgü baharatlı ve tatlı kokusundan dolayı hem kakule hem de kakule yağı parfümlerde, sabunlarda, vücut şampuanlarında, tozlarda ve diğer kozmetiklerde kullanılır. 

Cilde terapötik faydalar sağlar

Kakule, tedavi edici etkileri sayesinde cildi yatıştırmak için antiseptik ve anti-inflamatuar amaçlı cilt bakım ürünlerinde kullanılabilir. Parfümlere eklendiğinde duyuları harekete geçirebilir. 

Kakule kullanılarak üretilen yüz sabunları, cilde sıcaklık hissi verir. Tedavi amacıyla kakule kullanan bu kozmetikler aromaterapi ürünleri olarak bilinir.

Dudak bakımı sağlar

Kakule yağı, yağın tadını vermek ve dudakları pürüzsüz hale getirmek için dudaklara (dudak balzamı gibi) uygulanan kozmetik ürünlere sıklıkla eklenir.

Yatmadan önce yağı dudaklarınıza uygulayabilir ve sabahları yıkayabilirsiniz.

Kakulenin Saça Faydaları

Kakule, belirli kafa derisi sorunlarının tedavisine katkıda bulunabilir.

Saç derisini besler

Kakulenin ve özellikle siyah türünün antioksidan özellikleri saç derisini besler ve sağlığını iyileştirir. 

Baharat ayrıca saç köklerini besler ve saçın gücünü artırır. İstenilen sonuçları elde etmek için saçınızı kakule suyu ile yıkayabilirsiniz (tozu suyla karıştırıp şampuandan önce kullanın).

Baharatın antibakteriyel özellikleri, varsa kafa derisi enfeksiyonlarını bile tedavi eder.

Saç sağlığını iyileştirir

Baharat saç köklerini güçlendirir ve saça parlaklık ve canlılık kazandırır.

Kakule Zayıflatır mı?

80 kilolu ve obez prediyabetik kadında yapılan bir çalışmada kakule ve hafifçe azalan bel çevresi arasında bir bağlantı bulunmuştur.

Kakulenin Zararları Nelerdir?

Kakule çoğu insan için güvenlidir. Çoğunlukla yemeklerde baharat olarak kullanılır.

Kakule takviyeleri, ekstreler ve uçucu yağların kullanımı, tıbbi kullanımları ile ilgili araştırmalar devam etmektedir.

Bununla birlikte, çoğu çalışma hayvanlar üzerinde yapıldığı için şu anda baharat için önerilen doz bulunmamaktadır. Takviyelerin kullanımı bir sağlık uzmanı tarafından denetlenmelidir.

Ayrıca, kakule takviyeleri, hamile veya emziren çocuklar ve kadınlar için uygun olmayabilir.

Kakuleyi sağlık faydalarından dolayı kullanmak istiyorsanız, baharatı yiyeceklerde kullanmak en güvenli yoldur.


Kakuleyi nasıl kullanıyorsunuz? Hangi yemeğinizi lezzetlendiriyor?

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir