Kahve Çekirdeği Yenir mi? Faydaları ve Zararları

Kahve çekirdeği, genellikle çekirdek kahve olarak da bilinen kahve meyvesinin tohumudur. Bu fasulye benzeri tohumlar kurutulur, kavrulur ve kahve yapmak için demlenir.

Kahve içmenin, tip 2 diyabet ve karaciğer hastalığı riskini azaltmak gibi bazı sağlık yararları vardır. Kahve çekirdeği yemek de aynı etkiye sahip midir?

Yazıda, “kahve çekirdeği nedir”,“kahve çekirdeği faydaları”, “kahve çekirdeği zararları” konularında bilgi verilecektir.

Çekirdek kahve nedir?

Çekirdek kahve yüzlerce yıldan fazla bir süredir yenilmektedir. Kahvenin bir içecek olarak geliştirilmesinden önce, çekirdeklerin çoğunlukla hayvansal yağ ile karıştırıldığı ve enerji seviyelerini artırmak için tüketildiği düşünülmektedir.

Kahve çekirdeği, bir fincan kahve ile aynı besinleri sağlar – ancak çok daha konsantre bir biçimde.

Normal kahve filtre edildiğinden ve suyla seyreltildiğinden, yalnızca bir kısım kafein ve çekirdeğin içinde bulunan diğer maddeleri elde edersiniz.

Bir fincan kahve içmek ile kıyaslandığında kahve çekirdeği yemek, ağzın iç kısmında kafeinin daha hızlı emilmesine neden olur.

Kahve çekirdeği çiğnemek veya yemek hem yararlı etkilerini hem de olumsuz etkilerini artırır. Bu nedenle, az miktarda yemek gerekir.

Çiğ ve yeşil halde olan kahve çekirdeği, yemek için pek hoş değil. Acı, odunsu bir tada sahip ve çiğnemek zor. Kavrulmuş olanı biraz daha yumuşaktır. Çikolata kaplı, kavrulmuş kahve çekirdeği de satılmaktadır.

kahve çekirdeği ile zayıflama

Kahve Çekirdeğinin Yararları Nelerdir?

Pek çok çalışma, kahvenin bir içecek olarak faydalarını incelemesine karşın, çok az kişi kahve çekirdeği yemenin etkilerini araştırmıştır.  Yine de, kahve çekirdeği çiğnemenin faydaları muhtemelen içeceğini içmekle aynıdır.

Mükemmel bir antioksidan kaynağıdır

Kahve çekirdeği, bir polifenol ailesi olan klorojenik asit gibi güçlü antioksidanlarla doludur. Araştırmalar, klorojenik asidin diyabet riskini azaltabileceğini ve iltihaplanmaya karşı savaşabileceğini göstermektedir.

Bazı denemeler de bunun kanserle mücadele özelliklerine sahip olabileceğini belirtmektedir.

Çekirdeklerdeki klorojenik asit miktarı, çekirdek türüne ve kavurma yöntemlerine bağlı olarak değişir. Çekirdekleri kavurma, % 50–95 oranında klorojenik asit kaybına neden olabilir.

Kolayca emilen kafein kaynağıdır

Kafein, kahve ve çay gibi çeşitli yiyecek ve içeceklerde bulunan doğal bir uyarıcıdır. Ortalama olarak, sekiz kahve çekirdeği bir fincan kahve ile eşit miktarda kafein sağlar.

Vücut bütün çekirdeklerin içindeki kafeini sıvı kahveninkinden daha hızlı emer. Kafein, beyni ve merkezi sinir sistemini etkiler, bu da birçok fayda sağlar. Örneğin, enerji verir, uyanıklık, ruh hali, hafıza ve performansı artırır.

Bir çalışma, 200 mg kafein içeren 2 fincan kahve içmenin – yaklaşık 17 kahve çekirdeğine eşdeğer – sürüş hatalarını azaltmada 30 dakikalık bir şekerleme kadar etkili olduğunu buldu.

Kafein, uyuşukluk ve yorgunluğa neden olan adenozin hormonunu inhibe ederek çalışır. Bu kimyasal ayrıca metabolizmayı hızlandırarak egzersiz performansını ve kilo kaybını artırır.

Kan basıncını düzenler

Kahve çekirdeği fazla yağı yakalar, yağ fazlalığı kan damarlarını tahrip edebilir. Kan basıncından muzdarip insanlar kahve çekirdeği yiyebilir. 

Detoks etkisine sahiptir

Kahve çekirdeği yemek, bağırsak astarına yapışan toksik maddelerin temizlenmesine yardımcı olur. 

İştahı bastırır

Kahve çekirdeği yiyenler, yedikten birkaç gün sonra iştahta ciddi bir azalma yaşar. Bu, özellikle kilolarını kontrol etmekte zorlanan insanlar için faydalıdır. 

Kalp hastalığı riskini azaltır

Çekirdek kahve, kan damarlarının ve arterlerin sağlığını iyileştirir. Vücudun her yerinde kan akışını iyileştirir. Kan akışının iyileştirilmesi, beynin çalışması, zararlı maddelerin uzaklaştırılması ve iyi görme üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Vücut fonksiyonları gelişir ve bu daha fazla zihinsel yeteneğe yol açar.

Kan şekerini dengede tutar

Kahve çekirdeği, kandaki şeker dengesini koruyan hayati enzimler içerir. Enzim, kan şekerini düzenleyen insülin ve glukagon hormonlarını üreten pankreastaki süreçleri katalize ederek işlev görür. Bu, kan şekerini düşürmeye yardımcı olur.

Kahve Çekirdeğinin Diğer Potansiyel Faydaları

Gözlemsel çalışmalar kahveyi, aşağıdaki risklerin azaltılması dahil olmak üzere birçok sağlık yararı ile ilişkilendirmiştir.

– Tüm sebeplerden ölüm

– Kalp hastalığı ve inme

– Bazı kanserler

– Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı, karaciğer fibrozu ve karaciğer sirozu dahil karaciğer hastalıkları

– Tip 2 diyabet

– Depresyon, Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı gibi beyin hastalıkları

Kahve Çekirdeği Zararları Nelerdir?

Makul miktarda kahve çekirdeği yemek, sağlıklı olsa da, çok fazla yemek, bazı sorunlara neden olabilir. Ayrıca bazı insanlar çekirdekteki maddelere karşı hassastır, bu da istenmeyen yan etkilere neden olabilir.

Mide ekşimesi ve mide yanması

Çekirdeklerdeki bazı bileşikler bazı insanlarda mide rahatsızlığına neden olabilir. Bunun nedeni, çekirdekte bulunan kafein ve katekol adı verilen bileşiklerin, mide asidini artırmasıdır.

Bu, mide asidinin özefagusu yukarı ittiği rahatsız edici bir durum olan mide yanmasına yol açabilir. Ayrıca şişkinliğe, mide bulantısına ve mide rahatsızlığına neden olabilir.

Bazı araştırmalar, yeşil kahve çekirdeği ekstraktının daha yüksek dozlarda kullanılmasının, midesi hassas olan hastalarda ishal ve mide rahatsızlığına neden olduğunu belirtmektedir.

Mide yanması şikayeti veya başka mide problemleriniz varsa, kahve ve kahve çekirdeği tüketiminde dikkatli olmalısınız.

İshal etkisi

Kahve içmek bazı insanlarda müshil etkisi gösterir. Buna neden olan şey kafein değildir çünkü kafeinsiz kahve de bağırsak hareketlerini artırır. Nadir olmasına rağmen, düşük dozda kafeinli kahve bile ishale neden olabilir.

İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) veya irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi bağırsak koşullarına sahip kişiler, kahve çekirdeğini dikkatli bir şekilde tüketmelidir.

Kolesterol yüksekliği

Kahve içmek yerine çekirdeğini yemek, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), “kötü” kolesterol üretiminin artmasına neden olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.

Bunun nedeni, kahve çekirdeklerinde demlenmiş kahveden 10-40 kat daha fazla miktarda bulunan iki bileşiğin, cafestol ve kahweol’un varlığından kaynaklanmaktadır.

Kolesterol ve kahve arasındaki bağlantı iyi bilinmemekle birlikte, yüksek kolesterol bir sorunsa, çekirdeğini yemekten kaçınmanız tavsiye edilir.

Uyku bozukluğu

Kahve çekirdeğindeki kafein, ihtiyaç duyulan bir enerji artışı sağlarken, özellikle kafeine duyarlı kişilerde de uyku problemlerine yol açabilir.

Çalışmalar, kafeine duyarlı olan veya çok fazla tüketen kişilerin, gündüz yorgunluğunu tetikleyebilecek olan uyku süresinin azalması konusunda daha fazla risk altında olduklarını göstermektedir.

Kafeinin etkileri tüketimden sonra 9.5 saate kadar sürebilir. Uykunuz kafeinden etkilenmişse, gün içinde tükettiğiniz miktarı azaltın, özellikle yatmadan önce içmeyin.


Yüksek kafein alımı, aşağıdakiler dahil, diğer rahatsız edici ve potansiyel olarak tehlikeli yan etkilere neden olabilir:

– Çarpıntı, bulantı ve stres hissi gibi anksiyete belirtilerinin artması

– Kahveyi bırakma semptomları – aniden kahveden uzak kalırsanız baş ağrıları, kaygı, yorgunluk, titreme ve zayıf konsantrasyon.

– Düşük, düşük doğum ağırlığı ve erken doğum gibi gebelik problemlerinde risk artışı.

Kafeine duyarlıysanız, anksiyete yaşıyorsanız veya hamileyseniz, kahve çekirdeğini çok sınırlı tüketin.

Ne Kadar Kahve Çekirdeği Yenebilir?

Güvenli bir şekilde tüketebileceğiniz kahve çekirdeği sayısı güvenli bir kafein seviyesine eşittir. Kafeine tolerans değişse de, 200-400 mg’a kadar kullanım yetişkinler için güvenli olarak kabul edilir. Bundan daha fazlası, sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir.

Şu anda çocuklar ve gençler için güvenli kafein düzeylerini belirlemek için yeterli veri bulunmuyor ve etkilerine karşı daha duyarlı olmaları muhtemel.

Çekirdeklerdeki kafein miktarı, büyüklük, şekil ve kavurma süresine göre değişir. Örneğin, kahve çekirdeği çeşitlerinden Robusta genellikle Arabica çekirdeğinin yaklaşık iki katı kadar kafein içerir.

Ortalama olarak, çikolata kaplı bir kahve çekirdeği, çikolatadaki kafein de dahil olmak üzere çekirdek başına yaklaşık 12 mg kafein içerir.

Bu, yetişkinlerin önerilen güvenli kafein seviyesini aşmadan yaklaşık 33 çikolata kaplı kahve çekirdeği yiyebilecekleri anlamına gelir. Ancak bu kadar fazla yerseniz, aşırı kalori, yüksek miktarda yağ ve ilave şeker alırsınız.

Dahası, diğer yiyeceklerden, içeceklerden veya takviyelerden kafein alıyorsanız, rahatsız edici yan etkilerini yaşamamak için kahve çekirdeği tüketiminizi azaltın.

Sonuç olarak;

Kahve çekirdeği yemek güvenlidir – fakat fazla tüketilmemelidir. Enerjiyi artıracak ve belirli hastalık riskini azaltabilecek antioksidanlar ve kafein içerir. Ancak, çok fazlası istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Çikolata kaplı çeşitleri ayrıca fazla kalori, şeker ve yağ içerir.

Yazıyı Paylaşın!!!

One comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. დღეში მინიმუმ რამდენი მარცვლის ჭამა შეიძლება, ხომ არ მოქმედებს თირკმელზე ან ნაღველზე