Kafur Nedir, Nasıl Kullanılır? Kafurun Faydaları Nelerdir?

Kafur, yüzyıllarca ağrı kesici olarak kullanılmış, balmumu gibi görünen güçlü kokuya sahip yanıcı, yarı saydam bir maddedir. Cinnamomum camphora ağacından elde edilir.

Cilt tarafından kolay emilir ve serinlik verdiği için cildi rahatlatır. Ciltteki kaşıntı ve tahrişi azaltır, saç köklerini güçlendirir, saçın uzamasını hızlandırır, kas ağrılarını rahatlatır, soğuk algınlığı ve öksürüğü iyileştirir, kan dolaşımını hızlandırır.

Güve larvalarından giysileri korumak gibi bir görevi olan naftalin yapımında kullanılır. 

Kafurun bunun gibi daha pek çok faydası var. Eminim siz de kafur ile ilgili pek çok şeyi merak ediyorsunuz. İşte “kafur nedir, ne işe yarar nasıl kullanılır” sorularının cevapları…

Kafur nedir?

Kafur Cinnamomum camphora ağacından elde edilen organik bir bileşiktir. Kafurun çıkarıldığı iki tür ağaç var. Özellikleri çoğunlukla aynı olsa da, kokusu ve içinde bulunan bazı kimyasalların konsantrasyonunda küçük farklar var. Bu faydalı bileşik, geleneksel olarak kafur ağacının kabuğundan ve odunundan elde edilir.

Günümüzde terebentin yağından da yapay olarak üretilmektedir.

Kafur, sağlıktan parfüme, karıncaları uzak tutmaya kadar geniş bir kullanım alanına sahip. 

Kafur ağacı yaprak dökmeyen ve defne ailesine aittir. 40 metreye kadar büyür ve 1000 yıla kadar yaşar.

Kafur yağı ise 50 yaşındaki Cinnamomum camphora ağaçlarından üretilir. Bu yağ, buhar damıtma işlemi ile ağacın gövdesinden çıkarılır. 

Kafurun (terpen) kimyasal bileşiminde pinen, camphene, B-pinene, limonene, 1,8-cineole ve P-cymene bulunur. Bu bileşenler kafura iltihap önleyici, antioksidan, mantar ve bakteri önleyici, spazm çözücü ve yatıştırıcı özelliklerini sağlar.

Kafurun cilt ve saç ürünlerinde de çok sık kullanıldığını görüyoruz. Neden acaba? Kafurun cilt ve saç faydalarına göz gezdirerek nedenini öğrenelim.

Kafurun cilde faydaları neler?

  • Ciltteki kaşıntı ve tahrişi giderme

Kafur, mantar ve zararlı bakterileri önleyici özelliklere sahip olduğu için kaşıntı ve tahriş gibi cilt sorunlarını hafifletir.

Kolajen ve elastin üretimini artırdığı için yaraların iyileşmesini hızlandırır. Kozmetik ürünlerde de kırışıklık önleyici bileşen olarak kullanılır.

  • Ağrıyı azaltma

Kafur, ağrı ve şişliği gidermek için kullanılabilir. Bu konuyla ilgili yapılan bir araştırma, mentol, okaliptüs, karanfil ve kafurdan elde edilen bir spreyin ağrı kesici ve iltihap önleyici özelliklere sahip olduğunu ve ağrıyı azalttığını tespit etmiştir.

  • Yanık acısını yatıştırma

Kafur, küçük yanıklarda ve yanık izlerinin giderilmesinde kullanılır. Bu konuda sıçanlar üzerinde bir çalışma yapılmış, kafur, susam yağı ve bal içeren bitkisel bir merhemin yanıkların iyileşme süresini azalttığı fark edilmiş. 

  Beyaz Çay Nedir, Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları

Az miktarda kafuru suda eritip yanık üzerine günlük olarak uygulamak, izlerin kaybolmasını sağlar.

  • Sivilceleri azaltma

Kafur mevcut olan sivilceleri iyileştirme potansiyeline sahiptir. Saç köklerinin ve yağ bezlerinin iltihaplanmasının neden olduğu ağrı ve şişliği de azaltır. 

Kafurdaki 1,8-sineol, a-pinen ve kamfen gibi biyoaktif bileşiklerin bakterileri önleyici aktivitesi, sivilcenin iyileşmesinde etkilidir.

  • Egzama tedavisi

Kafur, egzama ve egzamanın neden olduğu kaşıntı için bir çözüm olarak kullanılır.

  • Tırnak mantarı tedavisi

Ayak tırnağındaki mantar, antiseptik ve mantar önleyici özelliklerinden dolayı kafur ile tedavi edilir.

  • Topuk çatlaklarını giderme

Topuk çatlaklarının iyileşmesi için ayaklarınızı kafur ve sudan hazırlanmış bir karışıma batırıp ovun. Bunun ardından nemlendirici veya vazelin sürün. Cildi nemli tutmak, çatlakların oluşmasını önler.

  • Deri döküntüleri

Kafurun iltihap önleyici özelliği aşırı sıcaktan ve terlemeden kaynaklanan deri döküntülerine iyi gelir. Kafur, suda eritilip deri döküntülerine uygulandığında, birkaç gün tekrarlanan kullanımdan sonra döküntüleri yok eder.

  • Mantar ve bakteri enfeksiyonları

Serinletici yapısı nedeniyle kafur, mantar ve bakteri enfeksiyonlarını tedavi etmek için birçok cilt merheminde kullanılır.

Not: Cilt problemlerini tedavi etmek için kullanmadan önce alerjiniz olup olmadığını anlamak için kafuru test edin. Alerjiniz varsa cilt sorunlarını daha da kötüleştirir.  

Ayrıca, kesiklere uygulanmamalıdır. Kafur kesik deri yoluyla vücuda girerek zehirlenmeye neden olur.

Kafurun saça faydaları neler?

  • Saç köklerini güçlendirme

Kafur kullanımının saç köklerini güçlendirdiği düşünülmektedir. Yumurta veya yoğurdu kafur yağı ile karıştırarak saça uygulamak, saçın ihtiyaç duyduğu besinleri sağlayacaktır.

  • Saçın uzaması

Kafur yağı, bazı esansiyel yağlarla karıştırıldığında saç büyümesini hızlandırır.

Kafur yağıhindistan cevizi yağı veya zeytinyağı gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırıp saç derisine uygulamak, kan dolaşımını uyarır ve saç büyümesini teşvik eder.

  • Saç dökülmesi

Bazı kanıtlar, kafur yağının saç dokusunu iyileştirebileceğini ve saç dökülmesini azaltabileceğini belirtmektedir.

  • Bitleri öldürme

Kafur, bitleri öldürür. Banyo suyuna karıştırılan kafur yağı, saç bitlerinden kurtulma sağlar. Kafur yağını hindistan cevizi yağı ile karıştırın ve bitleri öldürmek için saç derisine uygulayın.

  Kilo Verememenin Nedenleri ve Çözümleri Nelerdir?

Kafurun sağlığa faydaları neler?

  • Kas ağrısı

Kafur yağı, mentol ile birlikte sırt ağrısı için ağrı kesici olarak kullanılır. Bu karışım kas gerginliğini de hafifletir. Ağrıyan kaslara kafur yağı ile masaj yaparak o bölgedeki kan akışı artırılıp, ağrı ve sertlik azaltılır.

  • Artrit

Fareler üzerinde yürütülen bir araştırma, kafurun iltihap önleyici etkisinin artrit tedavisine yardımcı olabileceğini belirledi.

  • Spazma bağlı sorunlar

Kafurun spazm önleyici özellikleri sinirleri sakinleştirir. Kafur yağının kokusu stresi azaltarak sakinlik verir. Bu yağla masaj yapmak, spazmları rahatlatır.

  • Uyku

Geceleri uyuyamıyor musunuz? O zaman kafur en büyük yardımcınız olmalıdır. Gece yatmadan önce yatağa ve yastığa birkaç damla kafur yağı sürün. Kokusu duyularınıza nüfus ederek uykuya dalmaya yardım edecektir.

  • Soğuk algınlığı ve öksürük

Kafurun soğuk algınlığı ve öksürüğe karşı çok etkili olduğu bulunmuştur. Burun açıcı spreylerde aktif bir bileşendir. 

Kafuru öksürük ve tıkanıklığa kullanmak için, kokusunu soluyun, kafur yağı ile sırt ve göğüs bölgesini ovun. Kafuru sıcak suda on dakika bekletip erittikten sonra buharını solumak, boğaz tahrişini yatıştırır ve bronşiti tedavi eder.

  • Kan dolaşımını iyileştirme

Kan akışının normal olmaması birçok sağlık sorununa yol açar. Kafur kan dolaşımını iyileştirir. Kan dolaşımındaki iyileşme, romatizmal hastalıklar, gut ve artrit semptomlarını hafifletir.


Kafurun pek çok kullanım alanı var. Bazı kullanımlarını destekleyen yeterli kanıt yoktur. 

Anekdotsal kanıtlar, kafurun aşağıdaki koşulların tedavisine de yardımcı olabileceğini öngörmektedir:

Kafur zayıflatır mı?

Kafur ağacı tohumundan elde edilen çekirdek yağı (CKO), vücut yağını azaltmaya yardımcı olur. Fare çalışmaları da bunu tespit etmiştir. Kafur yağının vücutta yağ birikimini azalttığını göstermiştir.

Kafurun zararları neler?

Kafur kullanmak genellikle güvenli olsa da, bilinmesi gereken birkaç yan etkisi vardır.

Kafur, önerilen miktarlarda kullanıldığında güvenlidir. Hafif bir doz aşımı bile, solunması veya cilde uygulanmasıyla zehirlenme, kusma ve vücut ısısında düşme gibi bazı yan etkiler görülmesine neden olur.

Kafur ürünlerini çocuklardan uzak tutmak gerekir. Aşırı dozda kafur, çocuklarda nöbete neden olur ve hatta ölüme kadar götürebilir. 

  Yeşil Kahvenin Faydaları Nelerdir? Yeşil Kahve Zayıflatır mı?

Genellikle aşırı doz ve zehirlenme belirtileri dakikalar içinde ortaya çıkar. Doz aşımı gözlerde, ciltte ve mukoza zarlarında tahrişe neden olur. 

Kafurun fazla kullanılması ishal, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, bayılma ve kasılmalara yol açar. Böyle durumlarda kafur kullanımını bırakın ve hemen doktora başvurun.

Kafur kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Kafur, zehirlenme belirtilerini yuttuktan sonra 5 ila 90 dakika içinde gösterir. Belirtileri kas kasılması, sinir sistemi üzerindeki etki ve kafa karışıklığıdır. İçeriğinde kafur bulunan ürünleri tutuşturmayın.

Herhangi bir karaciğer problemi olanlar, kafuru dahili veya topikal olarak kullanmamalıdır. Astımlı kişilerin de kafurdan uzak durmaları tavsiye edilir. 

Kafur içeren bazı ilaçlar küçük çocuklar için ölümcül olabilir.

Kafur Yağı 

Kafur esansiyel yağı, iki tür kafur ağacından kafurun çıkarılması işlemiyle elde edilir. Kafur yağının çeşitli bileşenleri alkol, borneol, pinen, kamfen, kafur, terpen ve safroldür.

Kafur yağının bilimsel olarak tespit edilmiş faydaları şöyle sıralanabilir;

  • Kan dolaşımını iyileştirir. Metabolizmayı hızlandırır.
  • Mikrop öldürücü özelliği ile cilt enfeksiyonlarını tedavi eder.
  • Gaz sorununu giderir.
  • Sinirleri yatıştırır.
  • Sindirime iyi gelir.
  • Ağrı kesicidir.
  • Libidoyu artırır, sertleşme sorununu azaltır.
  • Beyin fonksiyonlarını kontrol eder.
  • Bronşlar, burun yolları ve akciğerdeki tıkanıklığı giderir.
  • Topuk çatlaklarını iyileştirir.
  • Stresi azaltır. Zindelik ve tazelik hissi verir.
  • Böcek ilacı olarak kullanılır.

Sağlık rahatsızlıklarını tedavi etmek için yalnızca beyaz kafur yağı kullanmak güvenlidir. Çoğu tıbbi ürün beyaz kafur içerir. 

Safrole, sarı ve kahverengi kafur yağında bulunan bir bileşiktir. Kanserojen bir maddedir. Bu nedenle sarı ve kahverengi kafur yağları kullanım için güvenli değildir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir