Kabak Çeşitleri Nelerdir? Kabağın Etkileyici Faydaları

Botanik olarak meyve şeklinde sınıflandırılan kabak yemeklerde sebze olarak kullanılır; besleyici, lezzetli ve çok yönlüdür. 

Her birinin kendine özgü tadı, mutfak kullanımları ve sağlık yararları olan birçok kabak çeşidi vardır.

Hepsi bilimsel olarak Cucurbita ailesinin üyeleridir ve ayrıca yaz ya da kış kabağı olarak da sınıflandırılabilir. İşte resimli kabak çeşitleri ve isimleri

Kabak Çeşitleri Nelerdir?

Sarı Kabak

sarı kabak çeşidi

Bir orta (196 gram) sarı kabak aşağıdaki besin değerine sahiptir:

Kalori: 31

Yağ: 0 gram

Protein: 2 gram

Karbonhidrat: 7 gram

Lif: 2 gram

Sarı kabak mükemmel bir potasyum kaynağıdır. Potasyum, kas kontrolü, sıvı dengesi ve sinir fonksiyonunda hayati rol oynayan bir mineraldir. 

Hafif tadı ve pişirildiğinde hafifçe kremsi dokusundan dolayı, sarı kabak birçok şekilde hazırlanabilir.

Yeşil Kabak

yeşil kabak zararları nelerdir

Bir orta boy (196 gram) yeşil kabak aşağıdaki besin içeriğine sahiptir:

Kalori: 33

Yağ: 1 gram

Protein: 2 gram

Karbonhidrat: 6 gram

Lif: 2 gram

Sarı kabağa göre daha sert bir yapısı vardır, sarı kabak gibi sote yapılabilir, ızgarada pişirilebilir veya fırınlanabilir. 

Pattypan Kabağı

pattypan kabağı çeşidi

Pattypan kabağı küçük daire şeklinde bir kabak çeşididir. Bir fincan (130 gram) pattypan kabağı aşağıdaki besinleri sağlar:

Kalori: 23

Yağ: 0 gram

Protein: 2 gram

Karbonhidrat: 5 gram

Lif: 2 gram

Bu kabak türü kalori bakımından son derece düşüktür ve C vitamini, folat ve manganez gibi az miktarda lif ve protein de dahil olmak üzere çeşitli vitamin ve mineraller içerir.

Meşe Palamudu Kabağı

meşe palamudu kabağı çeşidi

Meşe palamudu kabağı; kalın, yeşil kabuğu ve turuncu renkli eti ile küçük, meşe palamudu şeklinde kabak çeşitlerinden biridir. Bir adet 10 cm meşe palamudu kabağı besin değerleri şöyledir:

Kalori: 172

Yağ: 0 gram

Protein: 3 gram

Karbonhidrat: 45 gram

Lif: 6 gram

Bu çeşit, C vitamini, B vitaminleri, kemik ve kalp sağlığı için hayati bir mineral olan magnezyum ile doludur. 

Ayrıca kabağa lezzetini veren doğal nişastalar ve şekerler şeklinde lif ve karbonhidrat bakımından da zengindir.

Meşe palamudu kabağı genellikle ikiye bölünerek, tohumların çıkarılması ve kızartılmasıyla hazırlanır. 

Sosis ve soğan gibi tuzlu bir dolma ile kavrulur, bal veya akçaağaç şurubu ile tatlı olarak yenir. Ayrıca çorbalarda da yaygın olarak kullanılır.

  Nar Maskesi Nasıl Yapılır? Narın Cilde Faydaları

Balkabağı

kabak çeşitleri balkabağı

Bir bardak (140 gram) balkabağı aşağıdaki besinleri içerir:

Kalori: 63

Yağ: 0 gram

Protein: 1 gram

Karbonhidrat: 16 gram

Lif: 3 gram

Bu kabak çeşidi, her ikisi de vücutta antioksidan görevi gören mükemmel bir C vitamini ve beta karoten kaynağıdır.

Antioksidanlar, hücreleri bazı kronik hastalıkları önleyebilecek hasara karşı korumaya yardımcı olur.

Örneğin, yüksek miktarda beta karoten alımı, akciğer kanseri de dahil olmak üzere, bazı kanser risklerinin daha düşük olmasıyla ilişkilendirilirken, C vitamini bakımından zengin beslenme, kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Balkabağı çorbalarda kullanılır, tatlısı yapılır.

Spagetti Kabağı

spagetti kabağı faydaları

Spagetti kabağı, portakal renginde büyük bir kış kabağı çeşididir. Bir bardak (100 gram) spagetti kabağı aşağıdaki besinleri sağlar:

Kalori: 31

Yağ: 1 gram

Protein: 1 gram

Karbonhidrat: 7 gram

Lif: 2 gram

Bu kabak türü, en düşük karbonhidratlı kabaklardan biridir, düşük karbonhidratlı veya düşük kalorili diyettte olanlar için harika bir seçimdir, çünkü diğer çeşitlerinden daha az doğal şeker içerir.

Spagetti kabağını hazırlamak için ikiye bölün ve tohumları çıkarın. Eti yumuşayana kadar yarımları kızartın. Sonra makarna benzeri telleri sıyırmak için bir çatal kullanın.

Kestane Kabağı

kestane kabağı çeşidi

Bir bardak (116 gram) kestane kabağı besin içeriği şöyledir:

Kalori: 30

Yağ: 0 gram

Protein: 1 gram

Karbonhidrat: 8 gram

Lif: 1 gram

Kestane kabağı, hem A vitamini için öncü olan, hem de göz sağlığı için önemli bir vitamin olan alfa ve beta karoten antioksidanları bakımından zengindir.

Bu meyve aynı zamanda iyi bir potasyum ve C vitamini kaynağıdır. Hem tuzlu hem de tatlılarda börekten çorbaya kadar birçok tarifte kullanılır. Çekirdekleri kavrularak yenir.

Kabocha Kabağı 

kabocha kabağı çeşidi

Japon balkabağı veya düğün çiçeği balkabağı olarak da bilinir – Japon mutfağında bir temeldir ve dünya çapında popülerlik kazanmaktadır. 1 kase (116 gram) kabocha kabağı aşağıdaki besinleri içerir:

Kalori: 39

Yağ: 0 gram

Protein: 1 gram

Karbonhidrat: 10 gram

Lif: 2 gram

Kabocha kabağı, C vitamini ve provitamin A dahil olmak üzere antioksidanlar ve besin maddeleri bakımından zengindir. Kabocha kabağı kavrulur, haşlanır, sote edilebilir veya çorba yapmak için kullanılabilir.

 Kabağın Faydaları Nelerdir?

Kabak, besin açısından zengin bir sebzedir.

yeşil kabak özellikleri

Kalp için faydalıdır

Sarı kabak, çok az yağ içerdiği ve neredeyse hiç kolesterol sağlamadığı için kalp hastalığı riskini azaltabilir. Ayrıca kalp krizi ve felç riskini azalttığı bilinen magnezyum içerir.

  Mor Patates Nedir, Faydaları Nelerdir?

Potasyum ile birlikte magnezyum, yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olurken, C vitamini ve beta-karoten seviyeleri, kolesterolün oksidasyonunu önlemeye yardımcı olur.

Bu besinler, kan damarlarının duvarlarında oksitlenmiş kolesterol birikmesini önleyerek ateroskleroz gelişimini azaltır.

Kabak zayıflamaya yardımcı olur

Çoğu kabak çeşidi vücut için gerekli besinlerin çoğunu sağlamasına rağmen çok az kaloriye sahiptir. Karbonhidrat içeriği de düşüktür. Tüm bu sebepler kilo vermeye yardımcı bir yiyecek olduğunun göstergesidir.

Kanseri önler

Kabak, vücuttaki serbest radikalleri yok etmeye yardımcı olan yüksek miktarda antioksidan içerir. Yüksek beta-karoten seviyeleri, kansere yol açabilecek kirleticilerden ve kimyasallardan koruma sağlar.

Aynı zamanda erken yaşlanmayı ve kanseri önleyen ve hücre bölünmesini engelleyen zengin bir C vitamini kaynağıdır.

Kemikleri korur

Kabak, bol miktarda manganez ve C vitamini içerir. Manganez, sağlıklı kemik yapısının, kalsiyum emiliminin, enzim oluşumunun ve kemik yapısının korunmasına yardımcı olur ve ayrıca omurganın mineral yoğunluğunu iyileştirir. 

Magnezyum ayrıca eklem ve kemik sağlığına da katkıda bulunur. Kabakta bulunan demir, folat, çinko ve fosfor gibi diğer mineraller kemiklerin mineral sağlığına katkıda bulunur ve kemik erimesine karşı koruma sağlar.

Göz sağlığına faydalıdır

Kabak yüksek miktarda beta-karoten ve lutein içerir. Lutein, genellikle körlüğe yol açan katarakt ve makula dejenerasyonunun başlamasının önlenmesinde önemli bir rol oynar.

Kolon sağlığına iyi gelir

Kabak bol miktarda lif içeriği kolon sağlığı için yararlıdır. Lif, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur ve kabızlığı önleyerek kolon sağlığını korur.

Prostat sağlığını korur

Kabak, iyi huylu prostat hipertrofisi veya BPH adı verilen bir durumun semptomlarını hafifletmede etkilidir. Bu hastalık, hem üriner hem de cinsel işlevlerde zorluklara neden olan problemli bir şekilde büyümüş prostat bezi ile karakterizedir.

balkabağı cilde faydaları

PMS belirtilerini azaltır

Kabak iyi bir manganez kaynağıdır. Bir çalışma, bu minerali besinlerden yüksek miktarda tüketen kadınların, diğerlerine göre daha az ruh hali değişimleri ve krampları yaşadığını kanıtladı.

Bağışıklığı güçlendirir

Kabakta bulunan C vitamini, soğuk algınlığını önleyen ve alerjilerle savaşan, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kabızlığı önler

Yüksek lif içeriği sadece kolon sağlığını desteklemekle kalmaz, aynı zamanda kabızlığı da önler.

Sindirime destek sağlar

Doktorlar, vücudun sindirim sürecini hızlandırmak için bol miktarda lif bakımından zengin yiyeceklerin tüketimini tavsiye eder.

Meşe palamudu kabağı iyi miktarda diyet lifi içerir ve bağırsak hareketlerini kolaylaştırmaya yarar. Tüketimi, sindirimle ilgili sorunların ve kabızlık ve şişkinlik gibi durumların semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

  Magnezyum Malat Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları ve Zararları

Diyabetle mücadeleye yardımcı olur

Bu sebzedeki diyet lifi ayrıca yüksek kan şekeri seviyeleriyle savaşmaya yardımcı olur. Bu şekilde, diyabetin başlangıcına direnmeye yardımcı olabilir.

Kan basıncını düzenler

Bu sebze potasyum açısından zengindir. Bu mineralin alımı kan damarlarının ve arterlerin gevşemesine yardımcı olabilir.

Yüksek tansiyonu etkili bir şekilde düşürür. Potasyum ayrıca vücut tarafından doku ve hücrelerde sıvı dengesi için gereklidir.

Sebze ayrıca magnezyum içerir ve bu mineral esas olarak potasyum emilimine yardımcı olur. İnsan vücudundaki normal kan basıncının korunmasında rol oynayan çinko da içerir.

Kolesterol seviyesini düşürür

Balkabağının lif bakımından yüksek olması, kolesterol seviyesini düşürebileceğinin ve koruyabileceğinin bir göstergesidir.

Kolesterol, kardiyovasküler hastalık ve felcin nedenlerinden biridir. Bu nedenle, düzenli olarak balkabağı yemek, kolesterol seviyesini yönetmeye yardımcı olur.

Astımı önler

Beta-karoten bir antioksidandır. Bu antioksidan, balkabağında yüksek seviyelerde bulunur. Çalışmalar, yüksek beta-karoten alımına sahip kişilerin astım geliştirme riskinin daha düşük olduğunu bulmuştur.

hamilelikte kabak çekirdeğinin faydaları

Kabağın Cilde Faydaları

Sebzeler genel olarak cilde iyi gelir ve kabak da bunlardan biridir. Vitamin, mineral ve antioksidan açısından zengin olan kabak, cilt için oldukça faydalıdır.

Cilt sağlığını korur

Kabak mükemmel bir A vitamini kaynağıdır. Vücutta A vitaminine dönüştürülen beta-karoten içerir. Güçlü bir antioksidan olan A vitamini, cildin sağlığını korumak için gereklidir.

Cilt yaşlanmasını önler

Kabağın temel faydalarından biri, güneşe maruz kalmanın zararlı etkilerine karşı koruma ve dehidrasyonu önlemeyi içerir.

Dahası, vücuttaki serbest radikallerle savaşan ve böylece ince çizgiler, kırışıklıklar ve pigmentasyon gibi yaşlanma belirtilerini önleyen yüksek düzeyde C vitamini içerir. Düzenli olarak kabak tüketimi cildin nemli kalmasını sağlar.

Kabağın Saça Faydaları

Kabak, güvenli, toksik olmayan bir A vitamini formu olan zengin bir beta-karoten kaynağıdır. Bu pigment, sağlıklı saçların oluşturulması ve sürdürülmesi için hayati önem taşır. Saç kırılmasını önler ve optimum büyümeyi destekler.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir