Anasayfa » Kabak Çekirdeği Faydaları, Zararları ve Besin Değeri

Kabak Çekirdeği Faydaları, Zararları ve Besin Değeri

Kabak çekirdeği küçüktür ancak değerli besinler içerir. Bundan dolayı kalp ve prostat sağlığını koruma ve bazı kanserlere karşı koruma gibi pek çok yararı vardır.

İşte “kabak çekirdeği ne işe yarar”, “kabak çekirdeğinin faydaları nelerdir”, “kabak çekirdeğinin zararları nelerdir”, “kabak çekirdeğinde hangi vitamin var”,” kabak çekirdeği kalori ve protein değeri nedir”, “kabak çekirdeği zayıflatır mı”, “kabak çekirdeği mideye dokunur mu” sorularının cevaplar… 

Kabak Çekirdeğinin Besin Değeri

Kabak çekirdeği, kabağın yenilebilir tohumlarıdır. Başta yağ ve protein olmak üzere, 28 gram kabuksuz kabak çekirdeği 151 kalori içerir. Buna ek olarak, aynı miktardaki porsiyon aşağıdaki besin içeriğine sahiptir:

Lif: 1,7 gram.

Karbonhidrat: 5 gram.

Protein: 7 gram.

Yağ: 13 gram (6 tanesi omega 6’dır).

K vitamini: RDI’nin % 18’i.

Fosfor: RDI’nın % 33’ü.

Manganez: RDI’nın % 42’si.

Magnezyum: RDI’nin % 37’si.

Demir: RDI’nın % 23’ü.

Çinko: RDI’nin % 14’ü.

Bakır: RDI’nın % 19’u.

Ayrıca, bir sürü antioksidan ve uygun miktarda çoklu doymamış yağ asitleri, potasyum, B2 vitamini (riboflavin) ve folat içerir.

Kabak Çekirdeğinin Yararları Nelerdir?

Yüksek antioksidan içeriğine sahiptir

Kabak çekirdeği, karotenoidler ve E vitamini gibi antioksidanlar içerir.

Antioksidanlar iltihaplanmayı azaltarak, hücreleri zararlı serbest radikallerden korur. Bu nedenle, antioksidanlardan zengin gıdaları yemek, birçok farklı hastalığa karşı koruma sağlar.

Kabak çekirdeğindeki yüksek antioksidan düzeylerinin, sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden sorumlu olduğu düşünülmektedir.

Bazı kanser türlerinin riskini azaltır

Kabak çekirdeği mide, göğüs, akciğer, prostat ve kolon kanserlerinin düşük seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir.

Büyük bir gözlemsel çalışma, bu tohumları yemenin postmenopozal kadınlarda meme kanseri riskinde azalma sağladığını bulmuştur.

Diğer çalışmalar, kabak çekirdeğindeki lignanın göğüs kanserinin önlenmesi ve tedavisinde önemli bir rol oynayabileceğini öne sürmektedir.

Başka test tüpü çalışmaları, kabak çekirdeği içeren bir takviyenin prostat kanseri hücrelerinin büyümesini yavaşlatma potansiyeline sahip olduğunu bulmuştur.

Kabak çekirdeğinin erkeklere faydaları

İdrar yolu enfeksiyonunu tedavi edebilir

Kabak çekirdeği yağı, özellikle erkeklerde idrar yolu rahatsızlıklarını tedavi etmede yararlı olmuştur. Bunu prostat büyümesi gibi sorunları engelleyerek yapar. Klinik araştırmalar, bu yağın iyi tolere edildiğini kanıtlamıştır.

Yaklaşık 500-1000 mg / gün gibi büyük dozlar istenmeyen yan etkileri tetiklemedi. Hatta, aşırı aktif mesaneli deneklere 6 ve 12 hafta boyunca bu doz verildiğinde, idrar fonksiyonları önemli ölçüde iyileşti.

  Evinizdeki Diş Hekimi: Karanfilin Diş Ağrısına Mucizevi Etkisi

Prostat ve mesane sağlığını iyileştirir

Kabak çekirdeği, benign prostat hiperplazisinin (BPH), prostat bezinin büyüdüğü ve idrara çıkma ile ilgili sorunlara neden olabilecek bir durumun belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir.

İnsanlar üzerinde yapılan birçok çalışma, bu tohumun yenmesinin, BPH ile ilişkili semptomları azalttığını bulmuşlardır.

1400’den fazla erkek üzerinde yapılan bir araştırma, kabak çekirdeği yemenin, BPH üzerindeki etkilerine baktı. Bir yıl sonra, onları yiyen erkeklerde semptomlar azalmış, ve daha iyi yaşam kalitesi bildirmişlerdir.

Sperm kalitesini artırır

Düşük çinko düzeyleri, erkeklerde sperm kalitesini düşürür ve infertilite riskini artırır.

Kabak çekirdeği zengin bir çinko kaynağı olduğundan, sperm kalitesini iyileştirmeye yardımcı olur.

Farelerdeki bir çalışmadan elde edilen kanıtlar, insan sperminin kemoterapi ve otoimmün hastalıklardan kaynaklanan zararlardan korunmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Kabak çekirdeği, antioksidan ve diğer besin maddeleri içerdiğinden dolayı, sağlıklı testosteron seviyelerine katkıda bulunur ve genel sağlığı iyileştirir.

Bütün bu faktörler birlikte, erkeklerde doğurganlık düzeylerine ve üreme işlevine fayda sağlar.

Magnezyum açısından yüksektir

Kabak çekirdeği, magnezyumun en iyi doğal kaynaklarından biridir. Magnezyum eksikliği yaygın olduğu için bu önemli bir fonksiyondur.

Magnezyum, vücutta 600’den fazla kimyasal reaksiyon için gereklidir. Uygun magnezyum seviyeleri aşağıdakiler için önemlidir:

– Tansiyon kontrolü.

Kalp hastalığı riskini azaltmak.

Sağlıklı kemikler oluşturmak ve korumak.

Kan şekeri seviyelerini düzenlemek.

Kalp sağlığını iyileştirir

Kabak çekirdeği, kalp sağlığına faydalı antioksidan, magnezyum, çinko ve yağ asitleri kaynağıdır. Hayvan çalışmaları, bu tohumdan çıkarılan yağın, yüksek tansiyonu ve yüksek kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bunlar kalp rahatsızlığı için iki önemli risk faktörüdür. 

35 postmenopozal kadını içeren bir çalışma, kabak çekirdeği yağı takviyelerinin, diyastolik kan basıncını % 7 düşürdüğünü ve 12 haftalık bir sürede “iyi” HDL kolesterolü % 16 oranında artırdığını tespit etti.

Kan şekerini düşürür

Hayvan çalışmaları, kabak çekirdeği, tozu ve suyunun, kan şekerini azaltabileceğini göstermiştir. Bu, diyabetliler gibi kan şekeri düzeylerini kontrol etmekle mücadele eden kişiler için önemlidir. Ayrıca yüksek magnezyum içeriği diyabet üzerindeki olumlu etkisinden biridir.

Lif miktarı yüksektir

Kabak çekirdeği, diyet lifi için mükemmel bir kaynaktır. 30 gramlık porsiyonunda 5.2 gram lif bulunur. Kabuğu çıkarılmış şekliyle, 30 gram başına 1.7 gram lif içerir.

Lifli beslenme sindirimi geliştirir. Buna ek olarak, yüksek lifli beslenme kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve obezite riskinde azalma ile ilişkilendirilmiştir.

  Her Derde Deva Maydanoz Çayı Nasıl Yapılır, Faydaları Neler?

Uyku kalitesini iyileştirir

Uyku sorunu olanlar yatmadan önce kabak çekirdeği yiyebilir. Bu tohum uykuya yardımcı olabilecek doğal bir triptofan kaynağıdır.

Günde yaklaşık 1 gram triptofan tüketilmesinin uyku kalitesini iyileştirdiği düşünülmektedir. Gerekli miktar olan 1 gram triptofanın alınması için yaklaşık 200 gram kabak çekirdeği yemek gerekir.

Bu tohumların içeriğindeki çinko ayrıca, triptofanın serotonine dönüştürülmesine yardımcı olabilir; bu, daha sonra uyku döngüsünü düzenleyen hormon olan melatonine dönüştürülür.

Ek olarak, kabak çekirdeği mükemmel bir magnezyum kaynağıdır. Yeterli magnezyum da uyku kalitesini iyileştirir.

Kabak çekirdeğinin cilde faydaları

Kabak çekirdeği ve yağı, cilt bakımı için mükemmeldir. Karotenoidler adı verilen parlak turuncu pigment üreten moleküller, yaşlanmayı geciktirici etkilere sahiptir. Cildin erken yaşlanmasına neden olan serbest radikalleri temizler.

Tohumlarda bulunan A ve C vitaminleri, kolajen üretimini artırır. Kolajen yara iyileşmesine yardımcı olur, cildi genç ve kırışıksız tutar. Yağında omega 3 yağ asitleri ve ß-karoten bulunur. Bu bileşenler güçlü anti-inflamatuar ajanlardır.

Kabak çekirdeği yağını topikal bir ajan olarak kullanmak, akne ve ciltteki kronik iltihabı tedavi edebilir. Ayrıca losyon olarak kullanıldığında veya masaj yapıldığında bakteri ve mantar enfeksiyonlarını da önler.

Kabak çekirdeğinin saça faydaları

Bu tohumlar iyi miktarda omega 3 yağ asidi içerir. Diğer mikro besinler ile birlikte, bu yağ asitleri kuru ve kırılgan saç dokusunu iyileştirmeye yardımcı olur. Çinko, saç proteinlerinin üretimini artıran başka bir faktördür. Kabak çekirdeği bol miktarda çinko içerir.

Kabak çekirdeği yağı ile yirmi dört haftalık tedavi, kelliği olan erkeklerde saç büyümesini yaklaşık % 40 artırdı. Bu, tohumların fitosteroller adı verilen aktif moleküllere sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Saç proteinini parçalayan ve saç dökülmesine neden olan enzimleri (proteinleri) engeller.

Kabak Çekirdeği Zayıflatır mı?

Kabak çekirdeği, lif, protein ve doymamış yağ asitleri gibi kilo kaybını desteklediği bilinen besinler açısından zengindir.

Düşük kalorili diyet uygulayan 345 yetişkinle yapılan 6 aylık bir çalışma, diyet bileşiminin kilo kaybı üzerindeki etkilerini inceledi. Lif alımının, kaloriden veya diğer besin maddelerinden bağımsız olarak diyete bağlılığı ve kilo kaybını teşvik ettiği bulundu.

Lif , tokluk sağlayarak, aşırı yemeyi önler. Genel sağlığı ve kilonun korunmasını desteklemek için yetişkinler için minimum lif önerisi günde 19-38 gramdır. Kabukları çıkarılmış 1/2 fincan (72 gram) kabak çekirdeği porsiyonu 5 gram lif sağlar.

Proteinin de iştahı bastırma ve az yeme üzerinde önemli bir etkisi vardır. 1/2 fincan (72 gram) kabuklu kabak çekirdeği porsiyonu 21 gram protein sağlar.

  Civanperçemi ve Civanperçemi Çayının Faydaları Nelerdir?

Her ne kadar zayıflamaya yardımcı bir besin olsa da kabak çekirdeğini aşırı yememek gerekir. Diğer kabuklu yemişler ve tohumlar gibi, kabak çekirdeği de enerji açısından yoğundur, yani küçük bir porsiyonda önemli miktarda kalori ve yağ vardır.

Fazla Kabak Çekirdeği Yemenin Zararları

Kabak çekirdeği her ne kadar faydalı bir besin olsa da, bazı yan etkileri de vardır.

Kabak çekirdeği mideye zararlı mı?

Bu tohum fazla yendiğinde mide ağrısına neden olur. Mide ağrısı ve kramplara neden olabilecek zengin bir yağ kaynağıdır. Bu yan etkiyi ortadan kaldırmak için her seferinde sadece bir avuç yiyin veya diğer yiyeceklerle birlikte tüketin.

Besin yokluğu oluşabilir

Bu tohumları uygun şekilde tüketmezseniz çeşitli besinleri kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Kavrulmuş kabak çekirdeği, B6 vitamini, niasin, riboflavin, tiamin, B12 Vitamini ve C Vitamini gibi suda çözünür besinlerden yoksundur. Bundan dolayı düşük ısıda kavurmak gerekir.

Diüretik kullananlar için uygun değildir

Ödem, genellikle böbrek bozuklukları veya belirli kardiyovasküler sorunları olan kişilerde görülür. Araştırmalar, bu tohumların doğuştan gelen hafif idrar söktürücü özelliğe sahip olduğunu ve bunun da diüretik ilaçlarla etkileşime girebileceğini gösteriyor. Bu durum, vücuttaki mineral dengesini etkileyebilir.

Kabak çekirdeği alerjisi

Bunlar diğer tohum çeşitleriyle karşılaştırıldığında yüksek derecede alerjik olmamakla birlikte, bazı alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. Kabak çekirdeği alerjisi için belirtiler şöyledir:

– Pullu, iltihaplı, kırmızı deri ile karakterize egzama.

– Kaşıntı ve kurdeşen.

– Karakteristik burun tıkanıklığı ve hapşırma ile birlikte rinokonjunktivit.

– Alerjik astım.

– Solunumun engellenmesi.

– Baş ağrısı.

– Ağız içinde ve çevresinde şişlik ve kızarıklık.

– Boğaz tahrişi.

– Nefes darlığı.

– Öksürük

Kan basıncı düşük olan kişiler için uygun değildir

Kabak çekirdeği doğası gereği zengin antioksidan içeriğine sahiptir. Bu, kan basıncı seviyesini düşürmeyi sağlar.

Bu nedenle, hipotansiyona sahip olan veya anti-hipertansif ilaç tedavisi gören kişiler, ilgili komplikasyonları ve riskleri doktoruyla görüştükten sonra bu tohumları tüketmelidir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir