Jojoba Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları

    Jojoba Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları

    Kozmetik dünyası her geçen gün kendini büyüten ve giderek doğal ürünleri ön plana çıkaran büyük bir sektör. Son zamanların gözde doğal ürünlerinden biri de jojoba yağı.

    Jojoba yağı (Simmondsia chinensis), güney Kaliforniya, güney Arizona ve kuzeybatı Meksika’ya özgü bir çalı olan jojoba tohumundan elde ediliyor. Gözenekleri tıkamadan nemi tutma özelliğinden dolayı kozmetik ürünlerde nemlendirici olarak kullanılıyor.

    Jojoba yağı en çok cilt ve saç ürünlerinde yaşlanma karşıtı özellikleri için tercih ediliyor. Nemlendirici, makyaj temizleyici, dudak balsamı ve kirpik kremi gibi kullanımları da var.

    jojoba yağı faydaları cilt

    Bu yağ, sadece cilt ve saç kullanımı ile sınırlandırılamayacak kadar faydalı. “Jojoba yağı neye yarar”, “jojoba yağı faydaları nelerdir”, “jojoba yağı nasıl kullanılır”, “jojoba yağı içeriği nedir”, “jojoba yağı zararları nelerdir” gibi sorular yazımızın konusunu oluşturmakta ve jojoba yağı ile ilgili bilinmesi gerekenleri ayrıntılarıyla incelemektedir.

    Jojoba yağı ne işe yarar?

    Jojoba yağı, jojoba bitkisinin fındık şeklindeki tohumundan çıkarılır. Yağın hafif bir aroması var. Oleik asit, stearik asit ve palmitik asit dahil olmak üzere bazı güçlü yağ asitleri de içeriyor. 

    Jojoba yağı, E vitamini, B vitamini kompleksi, silikon, krom, bakır ve çinko gibi faydalı bileşenlere sahip.

    Jojoba bitkisinin tohumu yenilebilir ve yemeklik yağ çıkarmak için kullanılır. Yağın başka ticari kullanımları da vardır. Örneğin; küf kontrolü için mantar ilacı olarak tercih ediliyor.

    jojoba yağı neye yarar

    Jojoba yağının besin içeriği

    Jojoba yağı, zengin vitamin ve mineral içeriği ile öne çıkmaktadır. E vitamininin doğal formlarını içerir.  

    E vitamini saçın oksidatif hasarını önler, nemin tutulmasını iyileştirir, saçı düzenler, sebum üretimini dengeler ve saç derisinin pH seviyesini korur. 

    Ayrıca kan dolaşımını iyileştirmesi ile saçın büyümesini uyarır. E vitamini sayesinde kolajen üretimini teşvik eder ve saç esnekliği sağlar.

    Jojoba yağı, içeriğindeki A vitamininin antioksidan özelliklere sahip olması, serbest radikal hasarından koruması nedeniyle saç dökülmesini de önler.

    Jojoba yağında en bol bulunan yağ asitleri oleik, palmitik ve stearik asitlerdir. Ayrıca ham protein, ham lif ve sınırlayıcı amino asitler, yani lizin, metiyonin ve izolösin içerir.,

    jojoba yağı nasıl yapılır

     

    Jojoba yağının cilde faydaları

    Jojoba yağı nemlendirici ve iltihap önleyici özelliği nedeniyle cilt ve saç sorunları için potansiyel bir tedavi olarak düşünülmektedir. Jojoba yağının ciltte kullanımı şu şekildedir;

    • Cildi nemlendirir

    Jojoba yağı genellikle cilt nemlendiricilerinde kullanılır. Yağ, cildin dış keratin tabakasını korur. Yumuşatıcı olduğu için cildi esnek tutar. Gözenekleri tıkamadan cildi nemlendirir.

    Yağın besin bileşimi, cildimizde bulunan doğal yağlara benzer. Bu nedenle cilde nem sağlarken fazla yağ üretimini durdurur. Jojoba yağı tüm cilt tipleri (özellikle yağlı ciltler) için güvenlidir.

    Jojoba yağı yüzü nemlendirmek için şöyle kullanılır;  Yüzünüzü temizledikten sonra beş ya da altı damla jojoba yağını avucunuza dökün ve dairesel hareketlerle yüzünüze yayın.

    Jojoba yağı rosacea tedavisinde de kullanılır. Yağın iltihap önleyici ve nemlendirici özellikleri hastalığın tedavisini desteklemektedir.

    • Yaşlanma sürecini geciktirir

    Jojoba yağı nemlendirici ve iltihap önleyici özelliği ile yaşlanma belirtilerini geciktirir. Ciltte oluşan çeşitli enfeksiyonları ve yaraları tedavi eder.

    Jojoba yağı, insan sebumuna benzer dokuya sahip olması nedeniyle ince çizgiler ve kırışıklıklar gibi erken yaşlanma belirtileriyle savaşır.

    Kolajen sentezini iyileştirdiği ve cilt yapısını koruduğu için yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.

    • Sedef hastalığının tedavisini destekler

    Jojoba yağı, sedef hastalığı olan kişilerde tahrişi azaltır. Cildin derinliklerine nüfuz etme yeteneği ile karışımların etkinliğini artırır.

    Bu nedenle mükemmel bir taşıyıcı yağdır ve aromaterapide yaygın olarak kullanılır.

    jojoba yağı faydaları nelerdir

    • Makyaj temizleyicidir

    Makyaj temizleyici olarak bilinen en etkili ve doğal yöntem hindistan cevizi yağıdır. Jojoba yağı hindistan cevizi yağına alternatif oluşturur çünkü gözenekleri tıkamaz. Nemlendirici ve yatıştırıcı etkisi ile, yüzdeki doğal yağları soymadan kiri nazik bir şekilde temizler. 

    • Kirpik ve dudakta kullanılır

    Jojoba yağı hassas olmasından dolayı, göz çevresinde kullanılır. Maskara ve kirpikler için üretilen bazı ürünler bu yağı içermektedir. 

    Kaşlarınızı kalınlaştırmak için parmak uçlarınla kirpiklerinize biraz jojoba yağı sürün. Uygulama için pamuklu çubuk kullanabilirsiniz. 

    Çatlamış dudaklar için de jojoba yağı tercih edilmektedir. Dudak balsamı olarak kullanıldığında yumuşaklık hissi sağlar.

    jojoba yağı nerelerde kullanılır

    • Mantar enfeksiyonları

    Jojoba yağının mantar önleyici özellikleri var. Çalışmalarda, Salmonella typhimurium ve E. Coli gibi belirli mantar ve bakteri türlerine karşı etkili olduğu tespit edilmiş.

    Dermatolojik araştırmalar jojoba yağının mantar enfeksiyonu nedeniyle oluşabilecek iltihabı hafiflettiğini belirtiyor. Hatta tırnak veya ayak mantarını tedavi etmek için kullanılıyor. Tırnak veya ayak mantarı olan bölgeye günde iki ila üç kez birkaç damla jojoba yağı uygulanabilir.

    • Tırnak bakımı

    Jojoba yağı nemlendirici özelliği ile tırnak etlerini yumuşatır ve tırnakların bakımı için kullanılır. 

    • Sivilce tedavisi

    Jojoba yağı, iltihap önleyici özelliğinden dolayı sivilce önlemeye yararlı çeşitli cilt bakım ürünlerinde yaygın kullanılır.

    Jojoba yağı komedojenik değildir, yani gözenekleri tıkamaz. Cilde nazik davranır.

    Jojoba yağı sivilce için nasıl kullanılır?

    jojoba yağı zararları nelerdir

    • Kil maskesi ile kullanım

    Eşit miktarda bentonit kili ile jojoba yağını karıştırın. Sivilce olan bölgeye uygulayın. Kurumaya bırakın ve ardından ılık suyla yıkayın. 

    Maskeyi çıkarırken sert ovalamadan hafifçe masaj yapın. Maskeyi haftada iki ila üç kez uygulayabilirsiniz.

    • Yüz nemlendirici olarak kullanımı

    İki yemek kaşığı aloe vera jeli ve iki yemek kaşığı jojoba yağını cam kavanozda karıştırın. Karışımı nemlendirici olarak kullanın. Yüzünüze uygulayın ve bir dakika boyunca masaj yapın. Özellikle yatmadan önce uygulayabilirsiniz.

    • Günlük kremle karışımı

    Jojoba yağını günlük cilt kremine karıştırıp yüzünüze uygulayabilirsiniz. Özellikle sivilce olan bölgelere masaj yapın.

    • Doğrudan kullanım

    Jojoba yağını doğrudan yüzünüze veya sivilceden etkilenen bölgeye uygulayın. Bir veya iki dakika hafifçe masaj yapın. Yıkamayın. Gece boyunca yüzünüzde kalsın. Sabah kalkınca yıkayabilirsiniz.

    • Makyaj temizleyici olarak kullanımı

    Makyajı çıkarmak için nemli bir pamuğa birkaç damla jojoba yağı damlatın ve makyajı çıkarmak için cildinize sürün. Kirpik makyajını çıkarmak için pamuklu çubuk kullanabilirsiniz.

    Tüm makyajı temizledikten sonra yüzünüzü suyla yıkayın. Yüzünüzü kuruladıktan sonra birkaç damla jojoba yağı uygulayın.

    • Dudak balsamı olarak kullanımı

    Makyaja başlamadan önce dudaklara biraz jojoba yağı sürün.

    • Kırışıklıkları azaltmak için kullanımı

    Kırışık bölgelere pamukla birkaç damla jojoba yağını dairesel hareketlerle uygulayarak cildinize sürün.

    Jojoba yağı saça faydaları

    jojoba yağı yüze faydaları nelerdir

    • Doğal nemlendiricidir

    Jojoba yağı, insanlar tarafından üretilen doğal sebuma benzer. Bundan dolayı saçı nemlendirir ve yumuşatır.

    • Saç derisini nemlendirir

    Bu faydalı yağ, saç büyümesini teşvik etmekle beraber, sedef hastalığı ve egzamayı yatıştırır. Bileşimi sebuma benzediği için kurumuş saç derisini nemlendirir.

    • Temizleyicidir

    Bu yağ, saç derisi gözeneklerini tıkayan fazla sebumun giderilmesini sağlar. Saçı ve saç derisini temizleyerek yapışkan birikmeyi giderir. Kepek önleyici ve saç onarıcı özelliği nedeniyle saç bakım ürünlerinde kullanılır.

    • Karışık saçların açılmasını kolaylaştırır

    Jojoba yağı, karışık saçların kolay açılmasını sağlar, kırık uçları azaltır. Saç ve cilt pH dengesinin yeniden sağlanmasına yardımcı olur.

    • Saç derisini bakterilerden korur

    Jojoba yağı, mantar ve bakteri önleyici özelliğe sahiptir, bundan dolayı kafa derisini çatlaklardan ve enfeksiyonlardan korur.

    Jojoba yağı saça nasıl uygulanır?

    jojoba yağı saça faydaları nelerdir

    • Jojoba yağı ile masaj

    Saç derisine jojoba yağı ile masaj yapmak, saç büyümesini teşvik eder. İki ya da üç damla jojoba yağını iki yemek kaşığı hindistan cevizi yağı ile karıştırın. Saça ve saç derisine uygulayın. Duş bonesi ile sarın ve gece boyunca kalsın. Sabah şampuanlayın.

    • Saç ürünlerine ekleme

    Etkisini arttırmak için şampuana veya saç kremine birkaç damla jojoba yağı ekleyin.

    • Saç maskesi

    Jojoba yağı, kuruyan saç derisini beslemek için saç maskesi olarak kullanılır. Bal, zeytinyağı, avokado, yumurta ve yulaf ezmesi gibi malzemelerle karıştırarak kullanın.

    • Doğrudan uygulama

    Jojoba yağını doğrudan saça ve saç derisine uygulayın. Yarım saat bekledikten sonra şampuanlayın.

    jojoba yağı cilde faydaları nelerdir

    Jojoba yağını başka yağlarla karıştırıp, farklı saç sorunları için kullanabilirsiniz.

    • Badem yağı ve jojoba yağını eşit oranlarda karıştırıp saç masajı olarak kullanın. 30-40 dakika bekledikten sonra yıkayın.
    • Bir yemek kaşığı hint yağı ile iki yemek kaşığı jojoba yağını seyreltin. Bununla saçınıza masaj yapın, gece boyunca saçınızda kalsın, ertesi sabah yıkayın.
    • Bir yemek kaşığı hardal yağını, iki yemek kaşığı jojoba yağı ile seyreltin. Jojoba yağı ile saça kökten uca masaj yapmadan önce ısıtın. Gece boyunca saçınızda kalsın ve ertesi sabah yıkayın.

    Not: Jojoba yağı genellikle hipoalerjeniktir, yani daha az alerjik reaksiyona neden olur. Bu nedenle ciltte kullanım için güvenlidir.

    Fakat hassas saç derisi veya cildiniz varsa bir alerji testi yapın. Kafa derisinde herhangi bir iltihaplanma gözlemlerseniz (seboreik dermatit veya folikülit gibi) yağı kullanmayın.

    jojoba yağı besin değeri

    Kaliteli jojoba yağı nasıl seçilir?

    %100 organik jojoba yağı alın. Soğuk preslenmiş olsun, soğuk preslenmiş olması yağın faydalı özelliklerini kaybetmediği anlamına gelir. Yağ ayrıca %100 saf olmalıdır. Diğer yağlarla karıştırılmış veya rafine edilmiş yağları tercih etmeyin.

    Jojoba yağının yan etkileri nelerdir?

    Jojoba yağı güvenli olmasına rağmen bazı kişilerde reaksiyonlara neden olur. Bundan dolayı yağı kullanmadan önce bir alerji testi yapılmalıdır.

    Jojoba yağını kesinlikle içmeyin. Çünkü yağ kalp hastalığı riskini artıran bir toksin olan erusik asit içerir. Topikal uygulama bazı kişilerde küçük alerjilere (döküntü gibi) neden olabilir.

    Alerji testi yapmak için kolunuzun iç kısmına üç ya da dört damla jojoba yağı sürün. Bölgeyi yara bandı ile kapatın ve 24 saat bekleyin. Yara bandını çıkarın ve altındaki deriyi kontrol edin. Herhangi bir alerji belirtisi yoksa, yağı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

    ZİYARETÇİ YORUMLARI

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    BİR YORUM YAZ