Isırgan Otunun Faydaları ve Zararları

Isırgan otu ( Urtica dioica ) eski çağlardan beri bitkisel tıpta kullanılmıştır. Eski Mısırlılar, artrit ve bel ağrısını tedavi etmek için kullanmışlar, Roma askerleri ise sıcak tutmaya yardımcı olsun diye bu ota başvurmuşlardır.

Bilimsel adı olan Urtica dioica, “yakmak” anlamına gelen Latince sözcük ürodan gelir, çünkü ısırgan yaprağı temas halindeyken geçici bir yanma hissine neden olur.

Yapraklar, acı veren ve kaşıntı, kızarıklık ve şişlik oluşturan saç benzeri yapılara sahiptir.

Bu yazıda ısırgan otu nedir”, “ısırgan otu faydaları nelerdir”, “ısırgan otunun zararları”, “ısırgan otu neye iyi gelir” gibi ısırgan otu hakkında bilgi edineceksiniz.

Isırgan otu nedir?

Bitki, yazları yaklaşık 1 ila 2 m boyuna kadar uzayabilir ve yaygın, parlak sarı kök sapları ve kolları vardır.

Bitkinin sapı ve yapraklarının etrafında çok ince kıl ve saça benzeyen yapılar vardır ve bunlara dokunduğunda acı ve kaşıntı hissi verir.

Bitkinin ismi de buradan gelmektedir zaten. Temas ettiğimizde ısırılmış hissine kapıldığımız için bu isim verilmiştir. Bu bitki acı vermenin ötesinde besinlerle doludur ve vücuda çok faydalıdır. Şimdi ısırgan otu besin değerine bakalım.

Isırgan Otu Besin Değeri

Isırgan otu yaprağı ve kökü, dahil olmak üzere çok çeşitli besinler sağlar :

Vitaminler: A, C ve K vitaminleri ve ayrıca çeşitli B vitaminleri

Mineraller: Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve sodyum

Yağlar: Linoleik asit, linolenik asit, palmitik asit, stearik asit ve oleik asit

Amino asitler: Tüm esansiyel amino asitler

Polifenoller: Kaempferol, kuersetin, kafeik asit, kumarin ve diğer flavonoidler

Pigmentler: Beta karoten, lutein, luteoksantin ve diğer karotenoidler

Ayrıca düşük kalorilidir ve yağ oranı azdır. İyi bir klorofil ve tanin kaynağıdır.

Bu besinlerin çoğu vücudunuzda antioksidanlar olarak hareket eder. Antioksidanlar, hücrelerinizi serbest radikallerin zararlarına karşı savunmaya yardımcı olan moleküllerdir.

Serbest radikallerin neden olduğu hasar, yaşlanmanın yanı sıra kanser ve diğer zararlı hastalıklarla da bağlantılıdır. Çalışmalar, ısırgan otu ekstraktının kan antioksidan seviyelerini artırabildiğini göstermektedir.

Isırgan Otunun Faydaları

Isırgan otunun faydaları, ortaçağdan beri bilinmektedir. Kökü, yaprakları, tohumları ve çiçeklerinin hepsi farklı faydalara sahiptir ve hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Isırgan Otunun Cilde Faydaları

Cildimiz büyük ölçüde dış görünüşümüzü belirler. Isırgan otu bitkisi kusursuz bir cilt elde etmeye yardımcı olur.

ısırgan otu çayı

Akne tedavisi

Kurutulmuş yaprakları akne ve lekeleri tedavi etmek için dışarıdan ve topikal olarak kullanılır. Sadece aknenin azaltılmasında değil, aynı zamanda herhangi bir yara izi veya leke bırakmadığı için yağlı, akne eğilimli ciltler için bir cilt toniği olarak kullanılır.

Sıkılaştırıcı özellikleri

Isırgan otu egzama, böcek ısırıkları ve su çiçeği gibi cilt hastalıklarının tedavisinde yardımcı olan sıkılaştırıcı özelliklere sahiptir. Yaprakları ile hazırlanan öz veya yağ karışımı, egzama tedavisi için topikal olarak uygulanabilir.

Anti-inflamatuar özellikleri

Bu bitki, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve cilt yanıklarını tedavi etmek ve yanık izlerini azaltmak için kullanılabilir.

Egzama tedavisi

Düzenli olarak ısırgan otu çayı tüketmek egzama dahil olmak üzere birçok inatçı cilt hastalığının iyileştirilmesine yardımcı olur.

Günde bir fincan bu çayı içmek, vücudunuzu toksinlerden arındıracak ve sizi güzelleştirecek. Egzamaya eşlik eden düzensiz döküntülerin çabuk iyileşmesi için bu bitkinin tentürünü topikal olarak da uygulayabilirsiniz.

Isırgan Otunun Saça Faydaları

Çeşitli saç problemlerini iyileştirdiği için ısırgan otunun saça faydaları uzun bir liste oluşturur. İşte bu faydalar…

Saç dökülmesi

Isırgan otu saç dökülmesi ile mücadele için kullanmak, en eski tedavilerden biridir. Isırgan otu yağı ile iyi bir kafa derisi masajı, saç kaybına karşı etkili olacaktır.

Saçın yeniden çıkması

Bu bitki saç dökülmesine karşı mücadeleye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda saçların yeniden çıkmasına da yardımcı olur.

Isırgan yaprağı silis ve kükürt açısından zengindir. Bunlar, saçları daha parlak ve daha sağlıklı hale getirmeye yardımcı olur.

Isırgan otu özü ve su ile durulanan saçlar, kaybolan saçların yeniden çıkmasıyla sonuçlanır ve aynı zamanda orijinal saç renginin yenilenmesine de yardımcı olur.

Kepekle mücadele

Hindistan cevizi yağı veya hardal yağı ile karıştırılmış kuru ısırgan yaprağı ile kafa derisine  masaj ve gece boyunca bekletmek, kepek için çok etkili bir tedavidir.

Taze yapraklar ezilerek özü alınan suyla da kepek tedavisi için kafa derisi üzerine masaj yapılabilir.

Isırgan Otunun Sağlık Faydaları

Sağlık için ısırgan otunun faydaları şunlardır:

Artrik ağrı tedavisi

Bu şifalı bitki, ağrı giderici ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir, bu da onu artrik ağrı için iyi bir tedavi haline getirir.

Ayrıca romatizma, gut, bursit ve tendinit gibi diğer eklem hastalıklarını da tedavi eder. Isırgan otu yağı ile eklemler üzerine masaj yapmak ağrıyı dindirir. Tentürü ve çayı da ağrının hafifletilmesine yardımcı olur.

İyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) tedavisi

Bu şifalı bitki, BPH ve diğer prostatla ilgili hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların içeriğinde bulunur.

Çalışmalar, ısırganın genişlemiş bir prostatın boyutunu azaltmadığını bulmasına rağmen, semptomların ortaya çıkmaya başladığı zaman erken evrede hastalığı tedavi etmede etkili olduğunu göstermiştir.

Bu bitki, hücre büyümesini ve bölgedeki bölünmeyi durdurmaya ve prostat sağlığını geliştirmeye yardımcı olur.

İdrar yolu enfeksiyonu

Isırgan, idrar söktürücüdür. İdrar yolu enfeksiyonu, mesane enfeksiyonu ve böbrek ve mesane taşlarının neden olduğu diğer idrar problemlerinin tedavisinde kullanılır.

Taşları minik boyutlara indirir ve idrarla temizler. Aynı zamanda ishal ve dizanteri tedavisinde de yararlıdır.

Alerjileri azaltır

Isırgan otu alerjileri tedavi etmek ve hafifletmek için kullanılır. Yapraklarının yemeklerden önce tüketilmesinin gıda duyarlılıklarını iyileştirebileceğine inanılmaktadır.

Ayrıca alerjik rinite karşı etkili olan anti-histamin özelliklerine sahiptir. Yapraklar mevsimsel alerjileri, saman nezlesi, öksürük, hapşırma, kurdeşen ve astım tedavisinde yararlıdır.

Libidoyu uyarır

Isırgan otunun faydalarından biri, testosteron düzeyini artırdığı için libido uyarıcısı gibi davranmasıdır. Cinsel ilişki kalitesini iyileştirmek için etkili bir çözümdür.

Kanamayı durdurur

Isırgan, lokal kanamalarda işlev gören kanama durdurucu özellikleriyle de bilinmektedir. Aşırı adet kanaması, vajinal kanama, hemoroit, akciğer ve mide kanaması gibi iç kanamalara yardımcı olur.

Aynı zamanda burun kanaması gibi dış kanamanın durdurulmasına da yardımcı olur.

Kan yapıcıdır

Bu bitki, demir bakımından yüksek olduğu için anemi tedavisinde kullanılır. Kan yapıcı ve kan temizleme özellikleri ile bilinir.

Isırgan otunun düzenli olarak tüketilmesi, aneminin tedavisi için ve ayrıca kan şekeri seviyelerinin düşürülmesi için iyi bir ilaçtır.

Kadınlarla ilgili sorunlar

Kadınlara düzenli olarak bu bitkiyi tüketmeleri tavsiye edilir. Sadece cilt ve saç için etkili olmakla kalmaz aynı zamanda kadınlarla ilgili birçok sorunu önler ve tedavi eder. Bu şifalı bitki, PMS ağrısının yanı sıra menopozal ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur.

Yağları absorbe etme

Antioksidanlar dışında, ısırgan otu çayı, kanda bulunan yağları emen beta-sitosterol gibi sağlık açısından yararlı bileşikler de içerir. Bu, kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur ve kalp hastalığı riskini azaltır.

DNA’yı hasarlardan korur

Değişen gıda alışkanlıklarımız, vücudumuza toksinlerin girmesine neden olur. Bu toksinler DNA ve hücresel zarlara zarar verebilir. Isırgan otu çayı içinde bulunan antioksidanlar bu toksinleri ve hasara neden olan serbest radikalleri uzaklaştırır, DNA ve hücresel zarlarımızı korur.

Kas ağrısını azaltır

Isırgan yaprağı iyileşme ve gençleştirici özelliklere sahip bazı bileşenler içerir. Bu bitkinin yaprakları sporcuların zorlanma ve aşırı gerilmeden kaynaklanan kas ağrısını tedavi edebilir.

İdrar yolu bozuklukları

İdrar yolu rahatsızlıklarından muzdarip insanlar için ısırgan otu çayı, harika bir ilaçtır. “Journal of Herbal Pharmacotherapy” dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, ısırgan yaprağı, vücuttan toksinleri dışarı aktaran ve idrar yolu rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılan ilacı desteklemeye yardımcı olan bazı bileşenler içerir.

Prostat için oldukça etkili

Isırgan çayı, yetişkin erkekleri sıkça etkileyen prostat büyümesi olarak bilinen “prostat hiperplazisi (BPH)” tedavisinde oldukça etkilidir.  Hayvanlar üzerinde yapılan laboratuvar testleri, bu çayın prostat kanserinin gelişimini yavaşlatabileceğini göstermiştir. Testler henüz insanlarda yapılmamasına rağmen, hayvanların test sonuçları olumlu ve ümit vericidir.

Koruyucu ve önleyicidir

Isırgan otu yapraklarından yapılmış tek bir fincan çayın çeşitli sağlık artırıcı bileşenleri vardır ve doktorlar bunu soğuk algınlığı ve gripten koruyan önleyici bir ilaç olarak önermektedir.  Bu, vücudunuzun bağışıklığını artırabilir ve çeşitli rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olabilir.

Isırgan Otunun Diğer Faydaları

Yukarıda belirtilen ısırgan otunun faydaları dışında, başka faydaları da vardır:

– Endokrin sistemi için faydalıdır.

– Yaprağı, anti-tümör özelliklere sahip ve neoplastik hastalıkların tedavisine yardımcı olan iyi bir antioksidan, mineral ve vitamin kaynağıdır.

– Yaprakları siyatik ve nevralji gibi nörolojik bozuklukların tedavisine faydalıdır.

Kan dolaşımını hızlandırır.

– Sindirim bezlerini uyardığı ve hazımsızlık ve gaz sorunlarının tedavisine yardımcı olduğu bilinmektedir.

– Isırgan çayı ağız ve boğaz enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılır.

– Alzheimer hastalığını tedavi etmek için kullanılır.

– Tıkanıklık, öksürük, bronşit ve diğer kronik kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde faydalıdır.

– Bağırsak solucanlarını ve parazitleri öldürdüğü bilinmektedir.

– Yaprağı bağışıklığı artırır ve hipertansiyonun iyileştirilmesine yardımcı olur.

ısırgan otunun zararları

Isırgan Otu Nasıl Kullanılır?

Bu bitki çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Gıda, ilaç, deri ve saç bakımı, lif, boya vb. için kullanılır. Isırgan otu çayı, tentürü, çorbası, püresi yapılır.

Özleri, tonikleri ve kuru yaprakları güzellik bakımı için kullanılır. Birçok hastalığın tedavisinde yararlı olduğu için kapsül ve tabletin hazırlanmasında da kullanılır.

Isırgan Otunun Zararları

Yukarıda ısırgan otu yararlarını sıraladık. Terapötik ve iyileştirici özellikleri ile bilinen bu bitkinin de zararları vardır. Isırgan otunun zararları doğrudan diğer ilaçlarla kombinasyonu ve aynı zamanda bireylerin sağlık durumlarıyla ile ilgilidir.

Kan düzenliliğini etkiler

Bu bitki, vücudun kan pıhtılaşma yeteneğini etkileyen antikoagülan veya kan inceltme özelliğine sahiptir. Isırganın bu özelliği diğer kan inceltici takviyeleri ile birlikte bazı ciddi sorunlara neden olabilir.

Kan pıhtılaşmasını geciktirdiği için ameliyattan önce kullanılmaması gerekir.

Düşük kan şekeri seviyesi

Isırgan otunun yan etkilerinden biri, kan şekerini düşürebilmesidir. Diyabet ilaçları kullanıyorsanız, o zaman bu bitkinin kullanımı kan şekeri seviyenizi düşürme riskini artırabilir.

Bu nedenle, kullanmadan önce kan şekeri seviyenizi bilin. Ayrıca kullanmadan önce tıbbi tavsiye alın.

Düşük kan basıncı seviyesi

Isırgan otunun kullanımı kan basıncı seviyesini düşürür. Diğer tansiyon düşürücü ilaçlarla almayın. Düşük kan basıncı seviyelerine neden olabilir.

Uykusuzluk ve Uyuşukluk

Bu bitkinin aşırı kullanımı uyuşukluğa neden olabilir. Diğer yatıştırıcılarla (vücudu ve zihni rahatlatan ilaçlar) almayın. Çok fazla uyku haline sebep olabilir.

Isırgan otu da dahil olmak üzere herhangi bir yatıştırıcıyı kullandıktan sonra araba kullanmayın.

Cilt sorunları

Taze ısırgan otu yaprağına temasta bulunmak, alerjik reaksiyonlar oluşturur. Yaprakları ellenirken keskin batma hissi verir.

Ancak, bazı kişiler alerjik reaksiyonlar yaşar. Bunlar bitkinin ağızdan alınmasından sonra batma, kaşıntı, kızarıklık, yanmayı içerir.

Yapraklardaki batma hissini önlemek için yaprakları toplarken eldiven ve tam kollu kıyafetler giymeniz tavsiye edilir. Yapraklar kaynatılıp kurutuldukları zaman batma özelliğini kaybeder.

Hamilelik

Hamilelik sırasında ısırgan almak güvenli değildir. Kasılmalara yol açarak, düşükle sonuçlanabilir. Hatta fetüse zarar verebilir.

Böbrek problemleri

Isırgan doğal bir diüretiktir ve idrar üretimini ve çıktısını arttırır. Herhangi bir böbrek probleminiz varsa, kullanmayın. Bu bitkiyi yalnızca doktorla görüştükten sonra kullanın.

Mide rahatsızlığı

Bu bitkinin kullanımı bazı insanlarda gastrointestinal rahatsızlıklara neden olabilir. Bunlar mide bulantısı, kusma, karın ağrısı ya da mide ağrısıdır.

Şiddetli alerjik reaksiyonlar

Isırgan otu intoleransının hafif rahatsızlığından başka, bazı insanlar ciddi alerjik reaksiyonlar yaşayabilir. Dudaklar, yüz, ağız veya dil şişmesi, nefes alma veya yutma güçlüğü, göğüs sıkışması, vb.

Bu bitki cilt, saç ve genel sağlık için harika olmasına rağmen, ısırgan kapsülleri sadece bir doktor gözetiminde alınmalıdır.

Isırgan otu pişirildiğinde faydalıdır, ancak çorbasının veya çayının bile çok fazla tüketilmesinin yan etkileri olabilir.

Isırgan otunun zararlarından herhangi birini yaşarsanız, derhal kullanmayı bırakın ve doktora başvurun. Isırgan inanılmaz sağlık yararlarına sahip olabilir ancak gerekli miktarda kullanımı konusunda dikkatli olun.

Bu muhteşem bitkinin sağlık etkilerinden en iyi şekilde faydalanmak için doktorunuzun talimatlarına uyun!

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir