İncirin Faydaları, Zararları, Besin Değeri ve Özellikleri

İncir, insanlar tarafından tüketilen en eski meyveler arasındadır. Bazı bilim insanları, Havva tarafından toplanan yasak meyvenin elma değil, incir olduğuna bile inanıyor.

İncirin Kleopatra’nın en sevdiği meyve olduğunu biliyor muydunuz? İncirin sonsuz faydaları ve farklı hikayeleri var. 

Bu kadar köklü geçmişe sahip bir meyve hakkında neler biliyorsunuz? İşte incir hakkında bilinmesi gerekenler

İncir Nedir?

İncir, dut ailesinin veya Moraceae’nin bir üyesi olan Ficus ağacında yetişen meyvedir. Ficus cinsine aittir ve bilimsel isimleri Ficus carica’dır.

İncir ağacı, yaprak döken bir ağaçtır ve 7 ila10 metre yüksekliğe kadar büyüyebilir. Düzgün beyaz bir kabuğu vardır.

İncir ağaçları, taze ve derin toprağı olan kuru ve güneşli alanlarda yabani olarak yetişir. Ayrıca kayalık alanlarda büyüme eğilimindedirler ve daha az verimli topraklarda bile büyüyebilirler.

İncir ağaçları 100 yıla kadar yaşayabilir ve ağacın yüksekliğini aşabilecek uzun ve kıvrımlı dalları vardır.

İncir Orta Doğu ve Batı Asya’ya özgüdür ve şimdi tüm dünyada yetiştirilmektedir. İncir ağaçları Asya ve Kuzey Amerika’nın çeşitli bölgelerinde doğallaştırılmıştır.

İncir, birçok tek tohumlu meyvenin doruk noktasıdır ve 3-5 santimetreye kadar büyür. Büyürken meyvesi yeşildir ve olgunlaştığında mor veya kahverengiye döner.

İncir eşsiz bir tada ve dokuya sahiptir. Meyvenin düzgünlüğü ve tohumlarının çıtırlığı yemek için güzel bir kombinasyon oluşturur. Kuru incir yıl boyunca, taze incir ise hazirandan eylül ayına kadar mevcuttur.

İncir Çeşitleri

Beş yaygın incir türü vardır. Her tür, lezzet ve tatlılık bakımından birbirinden belirgin şekilde farklıdır.

Siyah İncir

Siyah incir dışı siyahımsı-mor, içi pembe renktedir. İnanılmaz derecede tatlıdır. Tatlı olarak yemek için mükemmeldir veya lezzeti arttırmak için kek veya kurabiye tariflerinde kullanılır.

Kadota İnciri

Bu incir mor etli ve yeşil renklidir. İncirin tüm çeşitleri arasında en az tatlı olanı budur. Çiğ yemek için mükemmeldir.

Calimyrna İnciri

Dışı yeşilimsi-sarı, içi kehribar rengindedir. Diğer türlere kıyasla daha büyüktür ve güçlü bir fındık aromasına sahiptir.

Kahverengi İncir

Daha çok Türkiye’de yetişen bu çeşit, mor tenli ve kırmızı etlidir. Lezzeti hafif ve diğer incir türlerinden daha az tatlıdır.

Adriyatik İnciri

Kabuğu açık yeşildir ve iç kısımları pembedir. Çok açık renkli oldukları için beyaz incir olarak da adlandırılır. Son derece tatlıdır.

İncirin Besin Değerleri

İncir çeşitli temel besin maddelerini bünyesinde barındırır. Fitonutrientler, antioksidanlar ve vitaminler bakımından zengindir. 

İncir, doğal şekerler ve çözünür lif açısından zengin bir kaynaktır. Bir adet küçük (40 gram) taze incirin besin içeriği şöyledir:

Kalori: 30

Protein: 0 gram

Yağ: 0 gram

Karbonhidrat: 8 gram

Lif: 1 gram

Bakır: Günlük Değerin (DV) % 3’ü

Magnezyum: DV’nin % 2’si

Potasyum: DV’nin % 2’si

Riboflavin: DV’nin % 2’si

Tiamin: DV’nin % 2’si

B6 Vitamini: DV’nin % 3’ü

K Vitamini: DV’nin % 2’si

Taze incir, düşük kalorili bir atıştırmalıktır. Öte yandan kuru incir, meyveler kurutulduğunda şeker yoğunlaştığı için şeker açısından yüksek ve kalori bakımından da zengindir.

İncirin Yararları Nelerdir?

Sindirim sağlığını geliştirir

İncir kabızlığı giderir ve genel sindirim sağlığını iyileştirir. Bir gece 2-3 inciri suda bekletin ve ertesi sabah bal ile tüketin. Bu formül ile kabızlık sorununu çözebilirsiniz.

Lif sindirim için mükemmeldir ve incir sağlıklı bağırsak hareketine yardımcı olan ve kabızlığı hafifleten diyet lifi sağlar.

Dışkıya hacim kazandırır ve vücuttan düzgün geçişini destekler. İncirdeki lif aynı zamanda ishali tedavi eder ve tüm sindirim sistemini rahatlatır.

Kalp sağlığını geliştirir 

İncir, kandaki trigliserit seviyelerini düşürür ve kalp sağlığını iyileştirmeye katkıda bulunur.

Trigliseritler, kandaki kalp hastalıklarının önde gelen nedeni olan yağ parçacıklarıdır. İncirdeki antioksidanlar, koroner arterleri bloke eden ve koroner kalp hastalığına neden olan vücuttaki serbest radikalleri yok eder.

İncir ayrıca kalp hastalığı riskini azaltan fenoller, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri içerir.

Kolesterolü düşürür

İncir, kolesterol seviyelerini düşürdüğü bilinen çözünür bir lif olan pektin içerir. İncirdeki lif, sindirim sistemindeki fazla kolesterolü temizler ve ortadan kaldırmak için bağırsaklara taşır.

İncir ayrıca serotonin üretmekten sorumlu B6 vitamini içerir. Serotonin ruh halini artırır ve kolesterolü düşürür.

Kuru incir, vücuttaki doğal kolesterol sentezini azaltan omega 3 ve omega 6 yağ asitleri ve fitosteroller içerdiğinden genel kolesterolü azaltır.

Kolon kanserini önler

İncirin düzenli tüketimi kolon kanseri riskini azaltabilir. Meyvedeki lif, kolon kanserinin önlenmesi için çalışan vücuttaki atıkları hızla ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

İncirdeki sayısız tohum, kolondaki atıkları ve mukusu toplayan ve onları temizleyen yüksek seviyede müsin içerir.

Anemiyi tedavi eder

Vücutta demir eksikliği, anemiye neden olabilir. Kuru incir, hemoglobinin önemli bir bileşeni olan demir içerir ve bu kuru meyveyi yemek kandaki hemoglobin düzeylerini iyileştirir.

Kan şekeri seviyelerini düzenler

Kan şekeri konusunda meyvenin yaprakları daha önemli bir role sahiptir. İncir yaprakları kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcı olan özelliklere sahiptir.

Bir araştırmaya göre, incir yapraklarının tüketilmesi, insüline bağımlı diyabetik hastalarda, yemek sonrası kan şekerindeki artışın kontrol edilmesine yardımcı oldu.

İncir yapraklarını çay şeklinde tüketebilirsiniz. Filtrelenmiş suda 4-5 incir yaprağı kaynatıp çay olarak içebilirsiniz.

Ayrıca incir yapraklarını kurutabilir ve toz elde etmek için öğütebilirsiniz. Bir litre suya bu tozdan iki yemek kaşığı ekleyin ve kaynatın. Çayınız hazır!

Meme kanserini önler

İncir en fazla lif içeren meyveler arasındadır. Ergenlik ve erken erişkinlik döneminde daha fazla diyet lifi tüketen kadınların meme kanserine yakalanma riskinin daha düşük olduğu bulunmuştur.

Yüksek lif alımı menopoz başlamadan önce % 16 daha düşük genel meme kanseri riski ve % 24 daha düşük meme kanseri riski ile ilişkilidir.

Kemikleri güçlendirir

İncir kalsiyum, potasyum ve magnezyum içerir, bunların hepsi kemik sağlığına yardımcı minerallerdir. İncir, kemik yoğunluğunu artırır ve yaşlandıkça başlayan kemiklerin parçalanmasını azaltır.

İncir, yüksek tuz tüketiminin neden olduğu artan idrar kalsiyum kaybına karşı koyan potasyum içerir. Bu, kemiklerin incelmesini önler.

Antioksidan bakımından zengindir

İncir, antioksidanların güç merkezidir ve antioksidanlar vücudumuzdaki serbest radikalleri nötralize eder ve hastalıklarla savaşır.

İncir zengin bir fenolik antioksidan kaynağıdır. Meyvedeki antioksidanlar plazmada lipoproteinleri zenginleştirir ve onları daha fazla oksidasyondan korur.

Yüksek tansiyonu düzenler

Çalışmalar, günlük olarak incir yemenin kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Meyvedeki lif yüksek tansiyon riskini azaltırken potasyum içeriği de korunmasına yardımcı olur.

Potasyumun yanı sıra, incirde bulunan omega-3’ler ve omega-6’lar da kan basıncının korunmasına yardımcı olur.

Cinsel dayanıklılığı artırır

İncir, büyük bir cinsel destek olarak kabul edilir. Kalsiyum, demir, potasyum ve çinko bakımından zengindir. Ayrıca, seks hormonları androjen ve östrojen üretmek için gerekli olan mineral olan magnezyum açısından da zengindir.

Meyve, sterilite, erektil disfonksiyon ve cinsel iştah gibi çeşitli cinsel işlev bozukluklarına yardımcı olur. Güçlü bir bilim desteği yoktur ancak birçok kültürde incir doğurganlığın sembolü olarak kabul edilir.

Ayrıca, kan damarlarını genişleten ve cinsel organlar da dahil olmak üzere vücudun tüm bölgelerine kan akışı sağlayan nitrik oksit üretimini arttırmaktan sorumlu bir amino asit üretir.

Bu konuda etkili olması için inciri gece boyunca sütte bekletin ve ertesi gün yiyin.

Astım tedavisine yardımcı olur

Bronşiyal astımla başa çıkmanın etkili bir yöntemi, toz çemen otu tohumu, bal ve incir karışımını tüketmektir. Astımdan kurtulmak için incir suyu da tüketebilirsiniz.

İncir mukoza zarını nemlendirir ve balgamı boşaltır, böylece astım semptomlarını hafifletir. Ayrıca astımı tetikleyen serbest radikallerle savaşan fitokimyasal bileşikler içerir.

Boğaz ağrısını azaltır

İncir, boğaz için yatıştırıcıdır ve ağrıyı azaltır. Ayrıca, bademcik iltihabı için doğal bir tedavidir. Durumdan kaynaklanan şişlik ve tahrişi azaltmaya yardımcı olur. 

Makula dejenerasyonunu önler

İncir, yaşlılarda görme kaybının önde gelen nedeni olan maküler dejenerasyonun önlenmesine yardımcı olabilir.

Meyvede yüksek miktarda bulunan A vitamini, görme yeteneğini artırır ve maküler dejenerasyonu önler. A vitamini, göz sağlığını iyileştiren bir antioksidandır. Gözleri serbest radikallerden korur ve retina hasarını önler.

Karaciğer sağlığını geliştirir

İncir karaciğerdeki engelleri temizler, böylece sağlığını artırır. Bir çalışma, incir yapraklarından hazırlanan bir ekstrenin, farelerde hepatoprotektif aktivite sergilediğini ve insanlarda hepatik hasarı önlemede kullanımının yolunu açtığını gösterdi.

Doğal bir müshildir

İncir, yüksek lif içeriği nedeniyle doğal bir müshil görevi görür. Dışkıyı yumuşatır, kolay sindirim sağlar.

Hemoroidi tedavi eder

Kuru incir hemoroidi tedavi etmeye yardımcı olur. Dışkıyı yumuşatır, rektum üzerindeki basıncı azaltır. Üç ila dört inciri suda bekleterek günde iki kez tüketin. Ayrıca içinde bekletildiği suyu da içebilirsiniz.

İyi bir enerji kaynağıdır

Günlük olarak incir yemek, enerjik hissetmeye yardımcı olur. Meyvede bulunan karbonhidratlar ve şeker, vücuttaki enerji yüzdesini artırır.

Uykusuzluğu önler

İyi bir uyku için dengeli bir beslenme şarttır. İncir yemek, uyku kalitesini artırır. Vücudun uykuya geçişini hızlandıran melatonin oluşturmasına yardımcı olan bir amino asit olan triptofan içerir.

İncir zengin bir magnezyum kaynağıdır. Vücutta magnezyum eksikliği, uykusuzluğa yol açan stres ve sinirlilik yaratır.

Bağışıklığı güçlendirir

İncir vücudumuzdaki bakterileri, virüsleri ve yuvarlak kurtları öldürür, aksi takdirde sağlık sorunlarına neden olabilir. Antioksidanlarla birlikte bağışıklık sistemin güçlendiren potasyum ve manganez gibi besinler içerir.

İncirin Cilde Faydaları

Kırışıklıkları önler

Bir çalışma, incir ekstraktının kırışık cilt üzerinde antioksidatif ve anti kolajenaz etkisi olduğunu ve kırışıklık derinliği yüzdesini azalttığını bulmuştur.

Ayrıca cilt nemini artırır. Bu nedenle, incir hiperpigmentasyon, akne, çiller ve kırışıklıklar için bir çare olarak kullanılabilir.

Cildi gençleştirir

İncir cilt için mükemmeldir. İster onları yiyin ister maske olarak uygulayın, cildinizi güzelleştirir. İşte bir maske tarifi.

Bir büyük incir veya iki küçük incir alın. İkiye bölün, etini çıkarın ve iyice ezin. Cildinizin dokusunu geliştirmek istiyorsanız bir çay kaşığı bal veya yoğurt ekleyin.

Maskeyi yüzünüze uygulayın ve 5 dakika boyunca açık tutun. Suyla yıkayın ve yenilenmiş bir cilde merhaba deyin.

Cildi yumuşatarak, esnetir

İncir, cilt tonunu hafifletmeye yardımcı, güçlü bir antioksidan olan yüksek miktarda C vitamini içerir. Pürüzsüz bir macun elde etmek için beş inciri karıştırın.

Her birine toz yulaf ezmesi, süt ve yarım çay kaşığı kurutulmuş zencefil tozunu ekleyin. Pürüzsüz bir macun oluşturmak için iyice karıştırın. Yumuşak ve pürüzsüz bir cilt elde etmek için bu yüz maskesini haftada iki kez kullanın.

İncirin Saça Faydaları 

Saçı nemlendirir

İncir, saç bakım endüstrisinde çok popülerdir çünkü özleri saç kremleri oluşturmak için kullanılır. Bu özler saç derisine nem sağlar ve saçların dolaşıklığının giderilmesine yardımcı olur. Saçları ağırlaştırmadan nemlendirir.

Saç büyümesini teşvik edin

Saç dökülmesi genellikle uygun beslenmenin olmaması nedeniyle oluşur. İncir, saç büyümesini destekleyen magnezyum, C vitamini ve E vitamini gibi saç dostu besinler içerir. Bu meyvede bulunan temel besinler, saç büyümesini hızlandırmak için kafa derisindeki kan dolaşımını uyarır.

İncir Nasıl Saklanır?

Taze incir haziran-kasım ayları arasında, kuru incir ise yıl boyunca mevcuttur. İncir toplanmadan önce olgunlaşmalıdır.

– Dolgun ve yumuşak incir seçin.

– Çürük ve eziği olmamalıdır.

Taze incir, hafif basınç uygulandığında hafif tatlı bir koku yayar. Kokulu incir, mayalanmaya başlamış olduğunun bir göstergesidir.

Taze incir çok hassas olduğu için uzun bir raf ömrüne sahip değildir. Bu nedenle, satın aldıktan hemen sonra buzdolabında saklanmalıdır. Plastik veya fermuarlı bir poşete koyun.

– Hafif olgunlaşmış incir, tamamen olgunlaşmasını sağlamak için oda sıcaklığında bekletilmeli ve doğrudan güneş ışığından uzak tutulmalıdır.

Taze incir çabucak bozulduğundan 2 ila 3 gün içinde tüketilmelidirler.

İncir Nasıl Yenir?

Taze İncir

Taze incir düşük kalorilidir ve harika bir atıştırmalıktır, salatalara veya tatlılara mükemmel bir katkı sağlar. Ayrıca incir reçeli veya taze incirle konserveler yapabilirsiniz.

Kuru İncir

Kuru incir, şeker ve kalori bakımından yüksektir, bu nedenle ölçülü olarak tüketilmelidir. Kabızlığı tedavi etmede taze incirden daha etkili olabilir.

İncir yaprağı

Bulmak zor olsa da incir yaprakları besleyicidir ve çeşitli şekillerde kullanılabilir. 

İncir yaprağı çayı

İncir yaprağı çayı kuru incir yapraklarından yapılır.

İnciri çeşitli şekillerde tüketebilirsiniz, ancak yüksek şeker içeriği nedeniyle kuru inciri ölçülü tüketmeli veya ara sıra kabızlık için evde tedavi olarak kullanmalısınız.

İncirin Yan Etkileri ve Zararları

İnciri yüksek miktarlarda tüketirken dikkatli olmanız gerekir çünkü kusmadan ishale ve hatta kaşıntılı cilde kadar alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Hassas bir cilde sahip veya alerji öyküsü olan kişiler, incir yemekten veya cildine uygulamaktan kaçınmalıdır.

Asla olgunlaşmamış incir tüketmeyin. Furocoumarins ve 5-metoksi psoralen (5-MOP) gibi bileşikler içeren beyaz lateks üretirler bu da ağız ve dudaklarda diğer vücut parçalarına hızla yayılabilen ciddi alerjiye neden olabilir.

İncir, fruktoz içerir ve ılımlı bir şekilde tüketilmesi gerekir.

İncirin kalorisi daha çok kuru incirin kalorisi yüksektir ve fazla yemek kilo alımına neden olabilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir