İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur? Evde Doğal Tedavi

İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) mikroplardan kaynaklanan bir enfeksiyondur. Bunlar mikroskop olmadan görülemeyecek kadar küçük organizmalardır. 

Çoğu idrar yolu enfeksiyonuna bakteriler neden olur ancak bazılarına mantarlar ve nadir durumlarda virüsler de neden olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları insanlarda en yaygın rastlanan enfeksiyonlardandır.

İdrar yolunun herhangi bir yerinde enfeksiyon oluşabilir. İdrar yolu, böbrekler, üreter, mesane ve üretradan oluşur. Çoğu enfeksiyon, alt bölgede sadece üretra ve mesanede olur. 

Üst sistemde oluşan enfeksiyon ise üreter ve böbrekleri de etkiler. Üst sistemde oluşan enfeksiyonlar, alt sistemde oluşanlardan daha nadir olmakla birlikte, genellikle daha şiddetlidir.

İdrar yolu enfeksiyonu nedir, neden olur?

İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) böbrekler, üreter, mesane veya idrar yolu da dahil olmak üzere idrar yollarının herhangi bir bölümünü etkileyen bir enfeksiyondur.

Bağırsaklardan gelen bakteriler, idrar yolu enfeksiyonlarının en sık nedenidir ancak mantarlar ve virüsler de enfeksiyona neden olabilir.

İki tür bakteri; Escherichia coli ve Staphylococcus saprophyticus, vakaların yaklaşık % 80’ini oluşturmaktadır. 

İdrar yolu enfeksiyonları, herkesi etkilese de, kadınlar enfeksiyona çok daha yatkındır. Çünkü mesane içinden idrar taşıyan üretra, kadınlarda erkeklerden daha kısadır.

Bu, bakterilerin mesaneye girmesini ve erişimini kolaylaştırır. Aslında, kadınların neredeyse yarısı hayatlarının bir noktasında idrar yolu enfeksiyonu yaşamış ya da yaşayacaktır.

İdrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için antibiyotikler kullanılır ve tekrarlamasını önlemek için bazen düşük dozlarda ve uzun dönemde kullanılırlar.

idrar yolu enfeksiyonu ilaçları

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri, idrar yolunun hangi kısmının enfekte olduğuna bağlıdır. Alt kanalda oluşan enfeksiyonlar, üretrayı ve mesaneyi etkiler. Alt kanal enfeksiyonları belirtileri şunlardır:

– İdrar yaparken yanma

– Fazla idrara çıkmadan artan idrara çıkma sıklığı

– Artan idrara çıkma aciliyeti

– Kanlı idrar

– Bulanık idrar

– Kola veya çay gibi görünen idrar

– Güçlü bir kokusu olan idrar

– Kadınlarda pelvik ağrı

– Erkeklerde rektal ağrı

Üst kanaldaki enfeksiyonlar, böbrekleri etkiler. Bakteriler enfekte olmuş böbrekten kana geçerse bunlar potansiyel olarak hayatı tehdit edebilir. Ürosepsis adı verilen bu durum, tehlikeli derecede düşük kan basıncına, şoka ve ölüme neden olabilir.

Üst kanalda oluşan enfeksiyonların belirtileri şöyledir:

– Üst sırt ve yanlarda ağrı ve hassasiyet

– Titreme

– Ateş

– Mide bulantısı

– Kusma

Erkeklerde idrar yolu enfeksiyonu semptomları

Erkeklerde üst sistem üriner enfeksiyon belirtileri kadınlara benzer. Erkeklerde alt sistem üriner enfeksiyon belirtileri bazen hem erkekler hem de kadınlar tarafından paylaşılan ortak semptomlara ek olarak rektal ağrı içerir.

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu semptomları

Diğer belirtilere ek olarak, alt kanal üriner enfeksiyonu olan kadınlar pelvik ağrı yaşayabilir. Hem erkekler hem de kadınlar arasında üst sistem enfeksiyonu belirtileri benzerdir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri ve Risk Faktörleri

Mesanenin boşalmasını azaltan veya idrar yollarını tahriş eden her şey idrar yolunda enfeksiyona yol açabilir. Ayrıca idrar yolunda enfeksiyon riskini artırabilecek birçok faktör vardır. Bu faktörler şöyledir:

– Yaşlı yetişkinlerin idrar yolunda enfeksiyon olasılığı daha yüksektir.

– Ameliyattan sonra hareket kabiliyetinde azalma veya uzun süreli yatak istirahati

– Böbrek taşı

– Önceden var olan bir idrar yolu enfeksiyonu

– Genişlemiş prostat, böbrek taşları ve belirli kanser türleri gibi idrar yolu tıkanıklıkları

– Bakterilerin mesaneye girmesini kolaylaştırabilecek idrar sondalarının uzun süreli kullanımı

– Diyabet, özellikle kötü kontrol edilirse, idrar yolu enfeksiyonunu olası hale getirebilir.

– Gebelik

– Doğumdan anormal derecede gelişmiş idrar yapıları

– Bağışıklık sisteminin zayıflaması

Erkekler için risk faktörleri nelerdir?

Erkekler için çoğu risk faktörü kadınlarla aynıdır. Bununla birlikte, prostat büyümesi erkeklere özgü idrar yolu enfeksiyonu için bir risk faktörüdür.

idrar yolu enfeksiyonuna hangi ilaç iyi gelir

Kadınlar için risk faktörleri nelerdir?

Daha kısa üretra

Kadınlarda üretranın uzunluğu ve yeri idrar yolu enfeksiyonu olasılığını artırır. Kadınlarda üretra hem vajinaya hem de anüse çok yakındır. 

Hem vajina hem de anüs çevresinde doğal olarak ortaya çıkabilecek bakteriler, üretrada ve idrar yolunun geri kalanında enfeksiyona yol açabilir.

Bir kadının üretrası, bir erkeğinkinden daha kısadır ve bakterilerin mesaneye girmesi için daha kısa mesafe vardır.

Cinsel ilişki

Cinsel ilişki sırasında kadının idrar yolu üzerindeki baskı, bakterileri anüs çevresindeki mesaneye taşıyabilir. 

Çoğu kadının cinsel ilişkiden sonra idrarlarında bakteri vardır. Bununla birlikte, vücut genellikle 24 saat içinde bu bakterilerden kurtulabilir. Ancak bağırsak bakterileri, mesaneye yapışmasına izin veren özelliklere sahip olabilir.

Spermisitler

Spermisitler idrar yolu enfeksiyonu riskini artırabilir. Bazı kadınlarda cilt tahrişine neden olabilirler. Bu, bakterilerin mesaneye girme riskini artırır.

Prezervatif kullanımı

Yağlanmamış lateks prezervatifler, sürtünmeyi artırarak, cinsel ilişki sırasında kadınların cildini tahriş edebilir. Bu idrar yolu enfeksiyonu riskini artırır.

Bununla birlikte, prezervatifler cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların yayılmasını azaltmak için de önemlidir. 

Prezervatiflerden kaynaklanan sürtünme ve cilt tahrişini önlemeye yardımcı olmak için, yeterli miktarda su bazlı kayganlaştırıcı kullanılabilir.

Östrojen seviyelerinde azalma

Menopozdan sonra, östrojen seviyesindeki azalma, vajinadaki normal bakterileri değiştirir. Bu idrar yolu enfeksiyonu riskini artırır.

İdrar yolu enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?

İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisi, nedenine bağlıdır. Doktor, teşhisi doğrulamak için kullanılan test sonuçlarından hangi organizmanın enfeksiyona neden olduğunu belirleyebilecektir.

Çoğu durumda, neden bakteridir. Bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilir.

Bazı durumlarda, virüsler veya mantarlar neden olur. Viral enfeksiyonlar, antiviral olarak adlandırılan ilaçlarla tedavi edilir. Mantarlar ise antifungal ilaçlarla tedavi edilir.

İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmezse

İdrar yolu enfeksiyonunu tedavi etmek önemlidir. Ne kadar erken tedavi edilirse o kadar iyidir. Tedavi edilmeyen enfeksiyon, yayıldıkça daha da şiddetlenir. 

Alt idrar yolunda oluşan enfeksiyonun tedavi edilmesi en kolay olanıdır. 

Üst idrar yoluna yayılan bir enfeksiyonun tedavisi çok daha zordur ve sepsise neden olma olasılığı daha yüksektir. Bu hayatı tehdit eden bir durumdur.

İdrar yolu enfeksiyonu olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, mümkün olan en kısa sürede doktora gidin. 

İdrar yolu enfeksiyonu nasıl önlenir?

Aşağıdaki faktörlere dikkat etmek, idrar yolu enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olacaktır:

– Günde altı ila sekiz bardak su için.

– İdrarınızı uzun süre tutmayın.

– İdrar kaçırma gibi sorunları en kısa sürede tedavi etmek için doktorla görüşün.

İdrar yolu enfeksiyonu, kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Oran 8: 1’dir. 

Bazı adımlar, kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilir. Postmenopozal kadınlar için, doktor tarafından reçete edilen topikal östrojen kullanımı, sorunun çözümünü etkileyecektir. 

Bazı çalışmalar yaşlı erişkinlerde uzun süreli önleyici antibiyotik kullanımının idrar yolu enfeksiyonu riskini azalttığını göstermiştir.

Günlük olarak kızılcık takviyeleri almak ya da Lactobacillus gibi probiyotikler kullanmak, idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olabilir. 

idrar yolu enfeksiyonu doğal çözüm

Kronik idrar yolu enfeksiyonları

Çoğu idrar yolu enfeksiyonu, tedaviden sonra kaybolur. Kronik olanlar, tedaviden sonra kaybolmaz veya tekrarlamaya devam eder. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, kadınlar arasında yaygındır.

Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu vakalarının çoğu, aynı tip bakterilerle yeniden oluşan enfeksiyondan kaynaklanır. 

Bununla birlikte, bazı tekrarlayan vakalar mutlaka aynı tip bakterilerle oluşmaz. Bunun yerine, idrar yolunun yapısındaki anormallik idrar yolu enfeksiyonu olasılığını artırır.

Hamilelik sırasında oluşan idrar yolu enfeksiyonları

Hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonu belirtileri olan kadınlar hemen doktorlarına görünmelidir. Hamilelik sırasında oluşan idrar yolu enfeksiyonları yüksek tansiyona ve erken doğuma neden olabilir. Böbreklere yayılma olasılığı da daha yüksektir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu için Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Bol sıvı tüketin

idrar yolları enfeksiyonu bitkisel tedavi

Hidrasyon durumu idrar yolu enfeksiyonu riskiyle ilişkilendirilmiştir. Bunun nedeni, düzenli idrara çıkmanın, bakteri üremesini önlemek için idrar yollarını temizlemeye yardımcı olmasıdır.

2003 yılında yapılan bir araştırmada 141 kız çocuğuna bakıldığında düşük sıvı alımının ve nadiren idrara çıkma oranının idrar yolu enfeksiyonunun tekrarlamasına neden olduğu belirtildi.

Bir başka çalışmada, 28 kadın kendi idrar konsantrasyonlarını ölçmek için bir sonda kullanarak hidrasyon durumlarını kendi kendine izledi. Akışkan alımındaki bir artışın idrar yolu enfeksiyonu sıklığında bir azalmaya yol açtığını buldular.

Sıvı ihtiyacını karşılamak ve hidrasyon sağlamak için, gün boyunca her susadığınızda su içmek en iyisidir.

Probiyotik alın

Probiyotikler, yiyecek veya takviyelerden tüketilen faydalı mikroorganizmalardır. Bağırsakta sağlıklı bir bakteri dengesi oluşturabilirler.

Probiyotikler ek formda bulunur veya kefir, yoğurt, peynir, turşu gibi fermente gıdalardan sağlanabilir.

Probiyotik kullanımı gelişmiş sindirim sağlığından güçlenen bağışıklık işlevine kadar sağlığın her yönünü etkiler. Bazı çalışmalar ayrıca bazı probiyotik türlerin idrar yolu enfekisyonu riskini azaltabileceğini göstermektedir.

Bir çalışma, yaygın bir probiyotik tür olan Lactobacillus’un yetişkin kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olduğunu bulmuştur.

Bir başka çalışmada, hem probiyotiklerin hem de antibiyotiklerin alınmasının, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında tek başına antibiyotik kullanımı ile karşılaştırıldığında daha etkili olduğu bulundu.

İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı savunmanın ana hattı olan antibiyotikler, bağırsak bakterileri düzeyinde bozulmalara neden olabilir. Probiyotikler, antibiyotik tedavisinden sonra bağırsak bakterilerini düzeltmede faydalıdır.

Araştırmalar, probiyotiklerin iyi bağırsak bakterilerinin seviyesini artırabileceğini ve antibiyotik kullanımıyla ilişkili yan etkileri azaltabileceğini gösterdi.

idrar yolu enfeksiyonu için doğal yöntemler

Sağlıklı alışkanlıkları uygulayın

İdrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesi hijyen alışkanlığı ile başlar. Öncelikle idrarı çok uzun süre tutmamak gerekir. Bu, enfeksiyona neden olan bakterilerin birikmesine sebebiyet verir.

Cinsel ilişkiden sonra tuvalete gitmek, bakterilerin yayılmasını önleyerek, idrar yolu enfeksiyonu riskini de azaltabilir.

Tuvaleti kullanırken, önden arkaya doğru bir temizlik yapmayı ihmal etmeyin. Arkadan öne doğru yapılan temizlik, bakterilerin üriner sisteme yayılmasına ve üriner enfeksiyon riskinin artmasına neden olur.

Kızılcık Suyu

Enfeksiyonu önlemek için günlük olarak yarım bardak şekersiz kızılcık suyu için. İdrar yolu enfeksiyonu zaten varsa, böbreklerinizi korumak için günde dört bardak bu meyve suyundan içebilirsiniz. 

Enfeksiyon temizlenene kadar her gün en az dört bardak kızılcık suyu içilebilir.

Kızılcık, E.coli bakterilerinin üretra duvarlarını geçmesini önleyen proantosiyanidinler içerir. 

Ayrıca enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan antibiyotik özelliklere de sahiptir.

Elma Sirkesi

İki yemek kaşığı elma sirkesi, yarım limonun suyu, 1 yemek kaşığı bal ve 1 su bardağı suyu karıştırarak, karışımı için. 

Enfeksiyon temizlenene kadar bu sağlıklı karışımı günde iki kez içebilirsiniz.

Elma sirkesi, iyi bakterilerin büyümesini destekleyen ve kötü bakterileri öldüren asetik asit açısından zengindir.

Karbonat

1 yemek kaşığı karbonat ile bir bardak suyu karıştırın ve için.

Karbonat, idrar yolu enfeksiyonu ile savaşmaya yardımcı olan özellikler sergiler. 

Doğada alkalindir ve enfeksiyon geçirdiğinizde idrarın asitliğini nötralize etmeye yardımcı olur. İdrarınız daha az asidikse, idrar yaparken daha az ağrı ve yanma yaşarsınız.

çay ağacı yağı faydaları ve zararları

Çay Ağacı Yağı

10 damla çay ağacı yağını ılık suyla karıştırın ve vücudunuzu birkaç dakika bu suda bekletin. Enfeksiyon temizlenene kadar bunu günde iki kez uygulayın.

Bir araştırma, çay ağacı yağının dikkate değer antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu ve hatta antibiyotiklere alternatif bir tedavi olarak çalışabileceğini bildirdi. 

Bu yağ, E. coli, Mycobacterium avium ATCC 4676, Haemophilus influenzae, Streptococcus pyogenes ve Streptococcus pneumoniae gibi bakterilerle savaşma yeteneğine sahiptir.

E.coli, idrar yolu enfeksiyonundan sorumlu en yaygın bakterilerden biridir.

C Vitamini

Enfeksiyon temizlenene kadar her gün C vitamini açısından zengin yiyecekler tüketin. Narenciye asidiktir. 

İdrarın bir miktar asitlenmesi faydalı olabilir, ancak idrardaki çok fazla asidin ağrıyı artırabileceğini ve idrar yaparken yanma hissine neden olabileceğini unutmayın.

C vitamini idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde büyük rol oynar. Portakal, çilek, yapraklı yeşillikler ve dolmalık biber gibi gıdalar idrarı asitleştirmeye ve idrar yolunda bakteri üremesini engellemeye yardımcı olur.

Limon Suyu

Yarım limonun suyunu, bir bardak ılık suya karıştırın ve bu suyu sabahları aç karnına için. Enfeksiyonları uzak tutmak için günlük olarak limon suyu içebilirsiniz.

Limon suyu bakterisidal ve fungisidal özelliklere sahiptir. Bu suyu günlük olarak içmek, vücudun herhangi bir köşesinde gizlenen herhangi bir enfeksiyonu temizleyecektir.

Limon suyu ayrıca tüm zararlı serbest radikalleri vücuttan çıkaracak antioksidanlar içerir.

Hindistan Cevizi Yağı

Günde iki ila üç yemek kaşığı hindistan cevizi yağı tüketin. İdrar yolu enfeksiyonu temizlenene kadar bunu tekrarlayın.

Hindistan cevizi yağında bulunan orta zincirli yağ asitleri bilim insanları tarafından geniş çapta araştırılmıştır ve antibakteriyel, antifungal, antiviral ve antiprotzoal özelliklere sahip oldukları kanıtlanmıştır. 

Bu yağı günlük olarak tüketmek, idrar yolu enfeksiyonuna neden olan mikropları öldürmeye yardımcı olabilir.

Ananas

Her gün bir bardak ananas yemek, idrar yolu enfeksiyonunu tedavi etmeye ve önlemeye yardımcı olabilir. 

Enfeksiyon temizlenene kadar her gün en az bir bardak ananas yiyin. Ananastaki bromelain enzimi, idrar yolu enfeksiyonlarının antibiyotik tedavisinin etkisini artırır.

Yaban mersini suyu

Enfeksiyon temizlenene kadar günlük bir avuç yaban mersini yiyin ya da suyunu için.

İdrar yolu enfeksiyonunu önlemek ve savaşmak için yaban mersini meyvesinin faydalarını destekleyen birçok çalışma var. 

Yaban mersini içinde bulunan proantosiyanidinler olarak adlandırılan bileşikler, E.coli bakterilerinin idrar yolunun duvarlarına yapışmasını önler, böylece idrar yolu enfeksiyonu ile savaşır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu için Otlar ve Doğal Takviyeler

D-mannoz

D-mannoz, hafif idrar yolu enfeksiyonlarını önlemek ve tedavi etmek için sıklıkla kullanılan basit bir şeker türüdür.

Kızılcık, elma ve portakal da dahil olmak üzere çeşitli gıdalarda doğal olarak bulunur ancak idrar yolu enfeksiyonu tedavisi olarak kullanıldığında genellikle toz veya tablet şeklinde alınır.

Çoğu insan için, D-mannoz almak büyük bir sağlık riski oluşturmaz. En sık bildirilen yan etki hafif ishaldir.

Fakat D-mannoz bir tür şeker olduğundan, kan şekeri seviyelerini düzenlemekte zorluk çeken insanlar için uygun değildir.

Şu anda ideal bir D-mannoz dozu oluşturmak için yeterli kanıt yoktur. Mevcut araştırmaların çoğu, günde 3 defaya kadar 1,5-2 gram dozları güvenli bir şekilde test etmiştir.

Uva ursi (Ayı üzümü)

Uva ursi, yüzyıllardır geleneksel ve halk tıbbı uygulamalarında kullanılan idrar yolu enfeksiyonu için doğal bir ilaçtır.

Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’nın çeşitli bölgelerinde yetişen bir tür vahşi, çiçekli çalıdan elde edilir. 

Bitkinin meyveleri, yaprakları bitkisel ilaç yapmak için kullanılırken, ayılar için de favori bir atıştırmalıktır, bundan dolayı da ayı üzümü olarak da adlandırılmaktadır.

Yapraklar toplandıktan sonra kurutularak, çay yapmak için demlenir veya yaprak özleri kapsül veya tablet formunda tüketilebilir.

“Arbutin” uva ursi de bulunan ve idrar yolu enfeksiyonunu iyileştirme potansiyeli olan ana bileşiktir. 

Bu bileşik idrar yolu enfeksiyonunun en yaygın nedenlerinden biri olan E. coli üzerinde antibakteriyel etki göstermiştir.

57 kadında yapılan bir çalışma, uva ursi’nin karahindiba kökü ile tamamlayıcı kullanımının, plasebo ile karşılaştırıldığında idrar yolu enfeksiyonunun tekrarını önemli ölçüde azalttığını bulmuştur.

Uzun süreli güvenliği belirlenmemiş olduğundan dolayı potansiyel karaciğer ve böbrek hasarı riski nedeniyle bir seferde 1-2 haftadan daha uzun süre kullanılmamalıdır.

Sarımsak

Sarımsak, tarih boyunca hem mutfak hem de geleneksel tıp uygulamalarında yaygın olarak kullanılan popüler bir bitkidir. Genellikle mantar, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar dahil olmak üzere çok çeşitli fiziksel rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılır.

Sarımsağın iyileştirme potansiyeli genellikle allisin olarak bilinen kükürt içeren bir bileşiğin varlığından kaynaklanmaktadır.

Test tüpü çalışmalarında, allisin, E. coli dahil olmak üzere çeşitli idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan bakterilere karşı güçlü antibakteriyel etkiler sergiler.

Bireysel vaka raporlarından elde edilen kanıtlar, sarımsağın insanlarda idrar yolu enfeksiyonunu için bitkisel tedavi olarak alternatif bir çözüm olabileceğini göstermektedir.

Sarımsak çiğ olarak yenebilir. Takviye şeklinde ekstrakt olarak ve kapsül formunda da tüketilir. Sarımsak takviyeleri çoğu insan için güvenlidir ancak mide ekşimesi, ağız kokusu ve vücut kokusu gibi yan etkileri de vardır.

Bazı insanlar sarımsak takviyelerine alerjik reaksiyonlar yaşayabilir. Sarımsak, soğan veya pırasa gibi yakın ilişkili diğer bitkilere karşı alerjiniz varsa bu ürünlerden uzak durmalısınız.

Bu takviyeler kanama riskini artırabilir, kan incelticiler ve HIV ilaçları gibi bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu tür ilaçları alıyorsanız, idrar yolu enfeksiyonunu tedavi etmek için sarımsak kullanmadan önce sağlık uzmanınızla konuşun.

kızılcık suyu tarifi

Kızılcık

Meyve suları ve özler dahil kızılcık ürünleri, idrar yolu enfeksiyonu doğal çözüm olarak en popüler seçenekler arasındadır.

Kızılcık, bulaşıcı bakterilerin idrar yoluna yapışma yeteneğini sınırlayarak, büyümelerini ve enfeksiyona neden olma kabiliyetini engelleyebilecek çok çeşitli kimyasal bileşikler içerir.

Kızılcık takviyeleri çoğu insan için güvenlidir ancak mide rahatsızlığına neden olabilir. Ayrıca, uzun süreli kullanım böbrek taşı geliştirme riskini artırır. Ayrıca, yüksek dozda kızılcık takviyeleri, bazı kan inceltici ilaç türlerini etkileyebilir.

Yeşil çay

Yeşil çay, Camellia sinensis olarak bilinen bir bitkinin yapraklarından elde edilir. Yüzyıllardır çeşitli geleneksel tıp uygulamalarında geniş farmakolojik potansiyeli için kullanılmaktadır.

Yeşil çay, güçlü antimikrobiyal ve antienflamatuar etkilere sahip olan polifenol adı verilen zengin bir bitki bileşiği içerir.

Yeşil çayda bir bileşik olan Epigallocatechin (EGC), test tüpü araştırmalarında idrar yolu enfeksiyonuna neden olan E. coli suşlarına karşı güçlü antibakteriyel etkiler göstermiştir.

Birkaç hayvan çalışması, EGC içeren yeşil çay ekstraktlarının idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için sıklıkla kullanılan bazı antibiyotiklerin etkinliğini artırabildiğini bulmuştur.

Bir fincan (240 mL) demlenmiş yeşil çay yaklaşık 150 mg EGC içerir. Mevcut araştırma, idrar yolunda bakteriyel büyümeyi önlemeye yardımcı olmak için 3-5 mg kadar EGC’nin yeterli olabileceğini göstermektedir.

Yeşil çay içmek çoğu insan için güvenlidir. Ancak doğal olarak, uyku ve huzursuzluğa neden olabilecek kafein içerir.

Dahası, aktif bir idrar yolu enfeksiyonu yaşarken kafein tüketmek, fiziksel semptomları kötüleştirebilir. Bu nedenle, kafeinsiz yeşil çay ürünlerini tercih etmelisiniz.

Yüksek doz yeşil çay ekstresi karaciğer sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir ancak takviyelerin bu sorunlara neden olup olmadığı belirsizdir. Karaciğer fonksiyon bozukluğu geçmişiniz varsa doktorla konuşmadan yeşil çay takviyelerini kullanmayın.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Çay

İdrar yolu enfeksiyonunu tedavi etmek ve önlemek için çeşitli bitki çayları kullanılabilir. İşte idrar yolu enfeksiyonu doğal tedavi kapsamında kullanılabilecek bitkisel çaylar…

Maydanoz çayı

Maydanoz, idrar yollarında enfeksiyona neden olan bakterilerin temizlenmesine yardımcı olduğu düşünülen hafif bir diüretik etkiye sahiptir.

İki vaka raporunda maydanoz çayı, sarımsak ve kızılcık özü kombinasyonunun kronik idrar yolu enfeksiyonu olan kadınlarda tekrarı önlediği bulunmuştur. 

Papatya çayı

Papatya çayı, bitkisel ilaç uygulamalarında idrar yolu enfeksiyonu da dahil olmak üzere çok çeşitli fiziksel rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılır.

Maydanoz gibi, papatya da diüretik bir etkiye sahiptir, anti-inflamatuar ve antibakteriyel özellikler gösteren bitki bileşikleri içerir.

Bu özelliklerin iltihaplanmayı azaltmaya, bakteriyel büyümeyi engellemeye ve idrar yollarının bulaşıcı bakterilerden temizlenmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir.

Nane çayı

Nane ve diğer yabani nane türlerinden yapılan çaylar da bazen idrar yolu enfeksiyonları için doğal bir ilaç olarak kullanılır.

Bazı test tüpü araştırmaları, nane yapraklarının E. coli gibi çeşitli idrar yolu enfeksiyonuna neden olan bakterilere karşı antibakteriyel etkileri olduğunu bulmuştur. 

Nane yapraklarında bulunan bazı bileşikler ayrıca antibiyotik ilaçlarına karşı bakteri direncini azaltmaya da yardımcı olabilir.

İdrar yolunda enfeksiyon varsa, ne zaman doktora gitmeli?

İdrar yolu enfeksiyonu geçirdiğinizi düşünüyorsanız, en kısa sürede bir doktora gidin. Hafif enfeksiyonlar bile hızla kötüleşebilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve bu da potansiyel olarak çok ciddi sağlık sonuçlarına yol açabilir.

Bu nedenle, bir tıp uzmanının rehberliği olmadan kendi kendinize idrar yolu enfeksiyonu teşhisi koyup, tedavi etmeye çalışmamalısınız.

Yukarıda sözü edilen bitkisel idrar yolu enfeksiyonu tedavileri, teşhis konulduktan sonra ve doktorun bilgisi dahilinde uygulanabilir.

Sonuç olarak;

İdrar yolu enfeksiyonları, dünya çapında en yaygın bakteriyel enfeksiyon türlerinden biridir.

Genellikle antibiyotiklerle etkili bir şekilde tedavi edilirler ancak enfeksiyonun tekrarı yaygın görülen bir durumdur. Ayrıca, aşırı antibiyotik kullanımı olumsuz sağlık sonuçlarına yol açabilir.

İdrar yolu enfeksiyonu geçirdiğinizi düşünüyorsanız, kendi başınıza herhangi bir bitkisel tedaviye başlamadan önce mutlaka bir doktora gidin.

Yazıyı Paylaşın!!!

One comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Ben cok cektim bu idrar yolları enfeksiyonundan. Kaç hastaneye gittim hep tekrarladı.