Huş Ağacı Suyu Nedir? Faydaları ve Zararları

Huş ağacı poleni, ilkbaharda alerji hastaları için alerji kaynağı olabilir ancak bu ağacın her parçası – kabuğundan yapraklara kadar – şaşırtıcı derecede yararlıdır ve genel sağlık için potansiyel olarak faydalıdır. 

Huş ağacı özü olarak da bilinen huş suyu, Betula cinsinin ağaçlarından gelir.

Son zamanlarda sağlık yararları nedeniyle popülerlik kazanırken, Kuzey Avrupa ve Çin’de yüzyıllardır tüketilmektedir.

Ayrıca kozmetikte ve diğer cilt bakım ürünlerinde de kullanılır.

Huş Ağacı Nedir?                

Huş ağacı, Almanya’dan Kanada’ya kadar tüm Kuzey Yarımküre’de yetişen çok yaygın yaprak döken bir ağaçtır. Kağıt benzeri beyaz kabuğunun yanı sıra düz, ince, kürek şeklindeki yapraklarıyla tanınır. 

Yüzyıllardır halk ilaçlarının temelini oluşturmuştur. Ağacın özü, Kuzey Avrupa ve Çin’de geleneksel bir içecek olarak bugün hala şişelenerek satılmaktadır. 

huş ağacı özsuyu

Huş Suyu Nedir? 

Huş suyu, huş ağaçlarının özsuyudur ve ilkbaharda hasat edilir. Kış aylarında, huş ağaçları, özsularına salınan besinleri depolar.

İlk olarak çıkarıldığında, hafif tatlı, berrak, renksiz bir sıvıdır. 2-3 gün sonra, daha asidik bir lezzet geliştirerek fermente olmaya başlar.

Şişelenmiş olarak satılır fakat bu ticari olarak satılan ürünlere şeker ve tatlandırıcı katılır.

Huş Ağacının Faydaları Nelerdir?

Aşağıdakiler dahil huş ağacının birçok faydası vardır:

Huş ağacı, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olabilen, vücudu detoksifiye eden ve istenmeyen maddelerin ortadan kaldırılmasını hızlandıran bir idrar söktürücü görevi görür.

– Bu bitkideki aktif bileşenler ayrıca gut, safra kesesi ve böbrek taşları gibi diğer taş türlerine neden olan ürik asidin kristal oluşumunun çözülmesine yardımcı olur.

– Kabuk özütü, aktinik keratoz tedavisinde kullanılır ve merhem olarak topikal olarak uygulanır.

– Ayrıca, bu kabuk özü, yaraların ve kızarıklıkların topikal tedavisinde de kullanılır ve hasarlı cildin iyileşme sürecini hızlandırır. 

– Anti-inflamatuardır ve kas ağrısı, iltihaplanma, artrit ağrısı ve romatizmadan kaynaklanan şişliği topikal uygulama yoluyla hafifletmek için kullanılır.

Huş ağacı yaprakları, saç dökülmesi için topikal yıkama olarak kullanılabilir.

Huş ağacı polenindeki aktif maddeler vücudun safra üretmesini sağlayarak, karaciğer rahatsızlıklarına yardımcı olduğu için sindirim sorunlarında etkilidir.

– Bu bitkinin yaprakları bağışıklık sistemine destek sağlayan mükemmel bir C vitamini kaynağıdır.

– Bu bitkinin yapraklarının kaynatılması, uykusuzluğu önlemek ve dinlendirici, kesintisiz bir uyku sağlamak için tüketilebilir. 

Huş Ağacı Suyunun Faydaları Nelerdir?

Birçok besin maddesi içerir

Huş suyu, özellikle vitaminler ve mineraller olmak üzere çok sayıda besin sağlar. Bir adet 300 ml şişe şunları içerir:

Kalorisi: 9

Karbonhidrat: 3 gram

Şeker: 3 gram

Kalsiyum: Günlük Değerin % 2’si (DV)

Magnezyum: DV’nin % 95’i

Manganez: DV’nin % 130’u

Çinko: DV’nin % 3’ü

Çalışmalar ayrıca değişen miktarlarda fosfor, potasyum, folik asit, C vitamini ve bakır olduğunu ortaya koyuyor. Ek olarak, huş suyu, vücuttaki oksidatif stresle savaşmaya yardımcı olan az miktarda amino asit ve büyük miktarda polifenol antioksidan sağlar.

Manganez açısından zengindir

Manganez, kemik gelişimi için hayati önem taşıyan bir mineraldir.

Aslında, çalışmalar, hepsi huş suyunda bulunan kalsiyum, çinko ve bakır ile birleştirildiğinde – manganezin yaşlı kadınlarda spinal kemik kaybını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Ek olarak, manganez, hücreleri oksidatif hasardan koruyan ve birkaç kronik hastalık riskini azaltabilecek, süperoksit dismutaz (SOD) adı verilen bir antioksidan oluşturmaya yardımcı olur.

Antioksidan özelliklere sahiptir

Huş suyu, hücreleri serbest radikaller olarak adlandırılan kararsız moleküllerden gelen hasara karşı koruyan polifenol antioksidanlarda yüksektir.

Araştırmalar, polifenollerin, kalp hastalığı, tip 2 diyabet, osteoporoz, Alzheimer, Parkinson ve hatta bazı kanser türleri gibi çeşitli durumlara karşı koruyabileceğini dbelirtmektedir.

Huş suyu, benzer şekilde güçlü bir antioksidan olarak işlev gören C vitamini içerir.

Cilt sağlığına faydalıdır

Huş suyu, nemlendirici ve antioksidan özellikleri nedeniyle losyonlarda ve diğer kozmetik ürünlerinde kullanılır.

Bir test tüpü çalışması, bir cilt bakım ürününde su yerine huş ağacı özü kullanmanın, keratinositler adı verilen cilt hücrelerinin üretimini önemli ölçüde artırdığını belirtmektedir.

Huş ağacı suyunun bu faydaları, cildin güçlü, esnek ve nemli kalmasına yardımcı bir protein olan kolajen üretimini teşvik eden C vitamini içeriğinden kaynaklanıyor.

Ek olarak, C vitamini cildi, kırışıklıklara ve diğer yaşlanma belirtilerine neden olabilecek zararlı UV ışınlarına karşı korur. 

Saçı güçlendirir

Kolajen üretimine ve demir emilimine yardımcı olduğu için, huş suyunun içindeki C vitamini saçları güçlendirir.

Araştırmalar hem kolajenin hem de demirin, saç büyümesini ve yapısını desteklediğini göstermektedir. Ek olarak, C vitamini saç hücrelerine zarar verebilecek ve saç büyümesini önleyebilecek serbest radikallere karşı korur.

Vücudu nemlendirir

Huş ağacı suyunun kalorisi ve şekeri, akçaağaç veya hindistan cevizi suyu gibi benzer içeceklerden daha düşüktür.

Magnezyum ve potasyum içeriği nedeniyle iyi bir elektrolit kaynağı olarak pazarlansa da, şu anda hiçbir araştırma, egzersizden sonra elektrolit içeriğini karşılamak için kullanımını desteklemiyor.

Bununla birlikte, eşsiz tadı ve mineral içeriği, huş suyunu suya lezzetli bir alternatif haline getiriyor.

Huş Ağacı Yağının Faydaları Nelerdir?

Huş ağacının kabuğu, yaprakları ve özsuyu kullanıldığı gibi huş ağacı yağı da çeşitli faydaları için kullanılmaktadır;

Bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarını önler

Bunlar, huş ağacı yağının en önemli iki özelliğidir. Cildi hem bakteri hem de mantar enfeksiyonlarından korur.

Diyabet yönetimine yardımcı olur

Journal of Natural Products’da yayınlanan bir araştırmaya göre, huş ağacı kabuğu diyabetik koşullar altında yara iyileşmesi için etkili bir seçenek olabilir. Bunun klinik çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir.

Ağrıyı azaltır

Huş ağacı yağı, eklemlerde ve kaslarda ağrının yanı sıra baş ağrısı ve diş ağrısı ile ilişkili ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda antispazmodiktir ve vücuttaki krampları hafifletir.

Artrit belirtilerini giderir

Dolaşım sistemini uyardığı ve dolaşımı iyileştirdiği için huş ağacı yağı, ödem (şişlik), romatizma ve artrit gibi dolaşımla ilişkili hastalıklarda rahatlama sağlamada çok faydalıdır. 

Huş ağacı yağının detoksifiye edici özelliği, bu dolaşım hastalıklarının temel nedeni olan toksinleri vücuttan uzaklaştırır. 

Cilt toneri görevi görür

Çağlar boyunca huş ağacı yağı cilt toneri olarak kullanılmaktadır. Düzenli harici uygulama (düşük dozlarda) cilt ve kaslardaki kırışıklıkları ve sarkmaları etkili bir şekilde azaltır. 

Sıkılaştırıcı özelliği diş etlerini, saçı güçlendirir ve kasları sıkılaştırır. Böylece daha genç görünmeyi sağlar.

Vücudu detoksifiye eder

Huş ağacı yağı, artan idrara çıkma ve terleme yoluyla (doğası gereği idrar söktürücü ve uyarıcıdır) ürik asit gibi toksinlerin kandan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Başka bir deyişle, kanı temizler.

Cilt hastalıklarını tedavi eder

Huş ağacı esansiyel yağı, esas olarak içinde bulunan salisilik asit ve metil salisilatın varlığından dolayı egzama, saçkıran, diğer cilt hastalıkları ve enfeksiyonlarını tedavi etmede etkilidir. Huş ağacı yağı, bu yararlı bileşiklerin doğal bir kaynağıdır.

İdrara çıkmayı teşvik eder

Huş ağacı esansiyel yağı idrara çıkmayı teşvik eder. Betulenol ve butilen, bu özellikten sorumlu olan iki bileşendir. İdrar yapma vücuda birçok yönden yardımcı olur.

Kilo vermeye, toksinleri vücuttan atmaya, sindirimi teşvik etmeye, üriner sistemdeki enfeksiyonları tedavi etmeye, böbrekleri temizlemeye ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. 

Huş Ağacı Suyu Zararları Nelerdir?

Huş suyu genellikle ılımlı olarak tüketildiğinde güvenlidir. Ancak sınırlı araştırma nedeniyle, potansiyel yan etkileri tam olarak anlaşılamamıştır.

Huş ağacı polenine alerjisi olan herkes huş ağacı suyu içerken dikkatli olmalıdır.

Ek olarak, manganez toksisitesi riski taşıdığından, fazla içmemek gerekir. Bu, özellikle karaciğer fonksiyon bozukluğu olan kişiler için tehlikeli olabilir.

Sonuç olarak;

Huş suyu, huş ağacının öz suyundan elde edilir ve çok sayıda mineral ve antioksidan sağlar.

Özellikle manganez ve magnezyum bakımından zengindir, kalorisi ve şekeri düşüktür. Cilt ve saç sağlığına faydası vardır.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir