Hurmanın Faydaları, Zararları, Kalorisi ve Besin Değeri

Hurma, dünyanın birçok tropik bölgesinde yetişen hurma ağacının meyvesidir. Irak’ta ortaya çıktığı düşünülüyor. 

Piyasada satılan hurmaların hemen hemen hepsi kurudur. Çeşitliliğe bağlı olarak, parlak kırmızıdan parlak sarıya kadar farklı renklerde bulunur ve boyut bakımından oldukça küçüktür. “Medjool” ve “Deglet Noor” hurması ​​en çok tüketilen çeşitlerdir.

Tatlı bir lezzete sahip olan meyve, önemli besin maddelerinde de yüksektir ve çeşitli avantaj ve kullanımlara sahiptir.

Yazıda “hurma nedir”, “hurma neye iyi gelir”, “hurma kaç kalori”, “hurmanın faydaları nelerdir”, “hurmada hangi vitaminler var”, “hurmanın özellikleri ve vitamin değeri nedir” sorularına yer verilecektir.

Hurma Çeşitleri Nelerdir?

Hurma türleri şunlardır:

Medjool Bu çeşidin kökenleri Fas’a dayanır. Büyük ve lezzetlidir. Şekerleme benzeri bir tadı vardır.

Barhi Bunlara sarı hurma da denir. Bu çeşitlilik Irak’a özgüdür. Daha kalın ete sahiptir.

Dayri Bu hurma türü uzun, ince ve siyahtır.

Halawy Bunlar inanılmaz derecede tatlı ve küçüktür.

Deglet Noor Bunlar Tunus ve Cezayir’in en iyi çeşitleri arasındadır. Yarı kurudurlar ve çok tatlı değildirler. Genellikle yemek pişirmede kullanılır.

Hayani Bunlar Mısır’da yetiştirilir. Bu hurma çeşidi yumuşaktır ve kırmızıdan siyaha değişen renklerde bulunur.

Migraf Bu hurma türü, Güney Yemen’de popülerdir. 

Iteema Bunlar Cezayir’e özgü ve son derece tatlıdır. Büyük ve uzundurlar.

Tüm bunlardan Medjool’un en lezzetli ve besleyici çeşit olduğu varsayılır. En yaygın siyah hurma çeşididir. Antioksidanlar ve lif bakımından zengindir.

Hurma Besin ve Kalori Değeri

Hurma, mükemmel bir besin profiline sahiptir.

Kurutulduğundan, kalori içeriği çoğu taze meyveden çok daha yüksektir. Hurmanın kalori içeriği, kuru üzüm ve incir gibi diğer kuru meyvelerle benzerdir.

Kalorilerinin çoğu karbonhidratlardan gelir. Çok az miktarda protein içerir. Kalorisine rağmen, önemli miktarda lifin yanı sıra bazı önemli vitamin ve mineralleri de içerir.

100 gram hurmanın besin içeriği şöyledir:

Kalori:   277

Karbonhidrat: 75 gram

Lif: 7 gram

Protein: 2 gram

Potasyum: RDI’nın % 20’si

Magnezyum : RDI’nın % 14’ü

Bakır: RDI’nın % 18’i

Manganez: RDI’nın % 15’i

Demir: RDI’nın % 5’i

B6 Vitamini: RDI’nın % 12’si

Hurma, özellikle B6, A ve K vitaminleri açısından zengindir. Bunlar kemik gelişimine yardımcı olur ve göz sağlığını iyileştirir. 

Hurmada bulunan lif, bağırsak sağlığını iyileştirir ve doğal olarak kolesterolü düşürür. Ayrıca mide ve kolon kanseri riskini azaltabilir. 

Hurmada bulunan kalsiyum, demir, potasyum, protein, manganez, magnezyum, fosfor, bakır ve kükürt gibi diğer mineraller de genel vücut işleyişini destekler. Metabolizmayı ve bağışıklığı da geliştirirler.

Hurmanın Yararları Nelerdir?

Lif miktarı yüksektir

Genel sağlığımız için yeterli lif almak önemlidir. 100 gramlık porsiyonda neredeyse 7 gramlık lif içeriğiyle hurma, lif tüketimini önemli düzeyde artırır.

Lif, kabızlığı önleyerek sindirim sağlığına faydalıdır. Dışkı oluşumuna katkıda bulunarak düzenli bağırsak hareketlerini destekler.

Bir çalışmada, 21 gün boyunca günde 7 kez hurma tüketen 21 kişi, dışkı sıklığında iyileşme yaşamış ve bağırsak hareketlerinde, yemek yemedikleri zamana göre anlamlı bir artış göstermiştir.

Ayrıca, hurmada bulunan lif, kan şekeri kontrolü için de yararlı olabilir. Lif, sindirimi yavaşlatır ve yemek yedikten sonra kan şekeri seviyelerinin çok yüksek olmasının önlenmesine yardımcı olabilir.

Bu nedenle, hurma, belirli bir yemek yedikten sonra kan şekerinin ne kadar hızlı yükseldiğini gösteren bir değer olan düşük bir glisemik indekse (GI) sahiptir.

Hastalıkla savaşan antioksidanlar bakımından yüksektir

Hurma, bazı hastalık riskinin azaltılması gibi bir dizi sağlık yararına sahip olan çeşitli antioksidanlar sağlar.

Antioksidanlar hücreleri, vücutta zararlı reaksiyonlara neden olabilecek ve hastalığa yol açabilecek kararsız moleküller olan serbest radikallerden korur.

İncir ve kuru erik gibi benzer meyve türlerine kıyasla, hurma, en yüksek antioksidan içeriğe sahiptir. İşte meyvede bulunan en güçlü üç antioksidanın genel bir değerlendirmesi:

Flavonoidler

Flavonoidler, inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilecek ve diyabet, Alzheimer hastalığı ve bazı kanser türlerini azaltma potansiyelleri olan güçlü antioksidanlardır.

Karotenoidler

Karotenoidlerin kalp sağlığını desteklediği kanıtlanmıştır ve ayrıca maküler dejenerasyon gibi göz ile ilişkili bozuklukların riskini de azaltabilir.

Fenolik asit

Anti-inflamatuar özellikleriyle bilinen fenolik asit, kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Beyin sağlığını geliştirir

Hurma yemek, beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Laboratuvar çalışmaları, beyindeki interlökin 6 (IL-6) gibi inflamatuar belirteçlerin azaltılmasına yardımcı olduğunu belirlemiştir. Yüksek IL-6 düzeyleri Alzheimer gibi daha yüksek nörodejeneratif hastalık riski ile ilişkilidir.

Ek olarak, hayvan çalışmaları, beyinde plaklar oluşturabilen amiloid beta proteinlerinin aktivitesinin azaltılması için yararlı olabileceğini göstermiştir.

Beyinde plaklar biriktiğinde, beyin hücresi ölümü ve Alzheimer hastalığına yol açabilecek beyin hücreleri arasındaki iletişimi bozabilir.

Bir hayvan çalışmasında, hurmayla karıştırılan gıdalarla beslenen farelerin, daha az anksiyete ile ilişkili davranışların yanı sıra, onları yemeyenlere kıyasla anlamlı olarak daha iyi hafıza ve öğrenme yeteneği olduğu bulunmuştur.

Hurmanın potansiyel beyin güçlendirici özellikleri, flavonoidler de dahil olmak üzere inflamasyonu azalttığı bilinen antioksidan içeriğine atfedilmiştir.

Doğal bir tatlandırıcıdır

Hurma, meyvede bulunan doğal bir şeker türü olan fruktoz kaynağıdır.

Bu nedenle çok tatlıdır ve ayrıca ince karamelli bir tadı vardır. Sağladığı besin maddeleri, lif ve antioksidanlar nedeniyle yemek tariflerinde beyaz şeker yerine kullanılabilir. 

Yine de lif ve besin maddelerinde yüksek olmasına rağmen, kalorisi oldukça yüksektir ve ılımlı tüketilmesi gerekir.

Kolesterol seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olur

Bir İsrail araştırması, sağlıklı bireyler tarafından hurma yemenin bile kolesterol seviyeleri ve oksidatif stres üzerinde faydalı etkileri olabileceğini belirtmektedir.

Hurma kolesterol içermez. Ayrıca demir bakımından zengindir ve muzdan daha fazla lif içerir. 

Kemik sağlığını iyileştirir

Hurma zengin bakır, magnezyum, selenyum ve manganez kaynağıdır. Tüm bu besinler, kemikleri sağlıklı tutmak ve kemikle ilgili durumları (osteoporoz gibi) önlemek için önemlidir.

Meyve ayrıca K vitamini açısından da zengindir. Besin maddesi kan pıhtılaştırıcıdır ve kemikleri metabolize etmeye yardımcı olur.

İnflamasyonu önleyebilir

Hurmanın anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu bulunmuştur.

Ayrıca bağışıklığı güçlendirmeye ve iltihapla savaşmaya yardımcı olabilecek magnezyum içerir. Magnezyum açısından düşük beslenmek, bağışıklık sisteminin iltihaplanma ile savaşacak kadar güçlü olmasını engeller.

Hamilelikte hurma yemenin faydaları

Hurma hamile kadınların besin ihtiyacını karşılayabilecek sağlıklı bir yiyecektir. Kalorisi biraz yüksek olsa da, son derece besleyicidir. Anekdot niteliğindeki kanıtlar, hurmadaki lifin hamilelik hemoroidini önleyebileceğini göstermektedir.

Bir Ürdün çalışması, doğumdan önceki son dört hafta içinde hurma yemenin daha olumlu sonuçlar üretebileceğini belirtiyor. Bazı anekdot kanıtları, hurmanın gebeliğin son aylarında rahim kaslarını da güçlendirebileceğini göstermektedir.

Kabızlığın tedavisine yardımcı olur

Sıçan çalışmalarında, hurma özünün gastrointestinal geçiş aktivitesini uyardığı ve kabızlığın tedavisine yardımcı olabileceği bulunmuştur.

Meyvenin özü, kabızlık sırasında ortaya çıkan mineral içeriği deregülasyonunu düzelterek bunu başarır. Hurmada bulunan liflerin de sindirim sistemi kanserlerini önlediği bulunmuştur.

Her gün en az 20 ila 35 gram lif yemek, sindirim sağlığını geliştirmeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda dışkıyı yumuşatır ve kabızlığı önler. 

Kilo almaya yardımcı olabilir

Çok zayıfsanız ve biraz kilo almak istiyorsanız, hurma yiyebilirsiniz.

Kuzular üzerinde yapılan bir çalışmada, öğütülmüş hurma tohumu tüketildikten sonra ağırlık artışı (% 30’a varan oranda) gözlenmiştir. Ancak insanlarda aynı etkileri gözlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Kan basıncını düzenleyebilir

Hurma, potasyum açısından zengindir. Mineral, hipertansiyonu yönetmeye yardımcı olur. Bir medjool hurması yaklaşık 167 mg potasyum içerir. Bu içerik diğer meyvelere göre nispeten yüksektir. Yeterli potasyum alınmaması böbrek taşlarına yol açabilir.

Lif, kan şekeri seviyelerini dengeler. Ayrıca, sodyumun beslenmedeki etkilerini dengeler ve bu, kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Meyvede bulunan magnezyum, kalp ve kan damarlarındaki kasları gevşeterek kan basıncını düşürür. 

Kalp sağlığını iyileştirebilir

Hurma, serbest radikallerle savaşabilir ve kardiyovasküler hastalıkları önleyebilir. Anekdot niteliğindeki kanıtlar, meyvedeki antioksidanların aterosklerozu önleyebileceğini göstermektedir. Bu antioksidanlar ayrıca, arter hücrelerinden kolesterolün uzaklaştırılmasını da uyarabilir.

Hurma ayrıca kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı bilinen izoflavonları içerir. Ancak, bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Hurma, lif içerir. Birleşik Krallık’taki bir araştırmaya göre, düzenli lif alımı koroner kalp hastalığı riskini azaltabilir. Lif ayrıca kilo yönetimine yardımcı olur. İdeal vücut ağırlığı, kalp hastalığı riskini daha da azaltabilir.

Saç dökülmesini önleyebilir

Hurma, demir açısından zengindir ve kafa derisine kan dolaşımını hızlandırabilir. Bu saç büyümesini teşvik edebilir.

Hurmanın cinsel sağlığa faydası

Bazı araştırmalar hurma poleninin geleneksel tıpta erkek doğurganlığını artırmak için kullanıldığını belirtmektedir. Meyvede bulunan amino asitler de cinsel dayanıklılığı artırabilir.

İshali tedavi edebilir

İshal, tüketilen yiyeceklerin seçimi ile iyileşebilir veya şiddetlenebilir. Hurma, potasyum açısından zengindir ve durumu iyileştirmeye yardımcı olabilir. Meyve, ishale neden olan mikroplara karşı etkili olan antimikrobiyal özelliklere sahiptir.

Kolon kanseri riskini azaltabilir

Hurma yemek, kolorektal kanser gelişimini azaltabilir. Meyve bağırsaktaki faydalı bakterilerin büyümesini artırır. Bu, kolon sağlığını da geliştirebilir.

Enerji verir

Hurma meyvesi birçok besin içerir. Oruçtan sonra anlık enerji vermesi için kullanılır. Meyve ayrıca sükroz, fruktoz ve glikoz gibi doğal şekerler içerir. Bunlar enerji artışı sağlar.

Gece körlüğünün önlenmesine yardımcı olabilir

Gece körlüğünün birincil nedeni, A vitamini eksikliğidir. Hurma bu vitamin açısından zengindir ve durumla mücadeleye yardımcı olabilir. Hurma tüketiminin daha yüksek olduğu bölgelerde nadiren gece körlüğü görülüyor.

Meyve ayrıca geriatrik vakalarda gece körlüğünü azaltmaya yardımcı olabilir.

Bağırsak bozukluklarını tedavi edebilir

Hurmadaki lif bu duruma yardımcı olabilir. Ancak çok fazla hurma yemek, kalın bağırsaktaki bakterileri boğabilir ve gaza neden olabilir. Meyve az miktarda nikotin içerir ve bu, bağırsak rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olabilir.

Anemi tedavisine yardımcı olabilir

Meyve, demir içerdiği için aneminin tedavisine yardımcı olabilir.

Kas gelişimini teşvik edebilir

Hurmada bulunan karbonhidratlar kas gelişimine yardımcı olabilir. Yeterince karbonhidrat almazsanız, vücudunuz enerji yerine kasları yakabilir. Yüksek karbonhidratlı meyve olan hurma, bundan dolayı kas gelişimine yardımcı olabilir.

Göbek yağını azaltmaya yardımcı olabilir

Meyvedeki lif göbek yağını yakmaya yardımcı olabilir. Sizi tok hissettirir ve aşırı yemeyi önler. Hurma, tatlı olduğu için, tatlı isteğini de tatmin edebilir ve sağlıksız tatlandırıcı içeren yiyecekler yemeyi önleyebilir.

Hurmanın Cilde Faydaları

Hurma, C ve D vitaminleri içerir. Meyve, kaşıntı veya kızarıklık gibi cilt sorunlarıyla mücadeleye yardımcı olabilir. 

Hurmanın yaşlanmayı geciktirici faydası da vardır. Vücutta, cilt sorunlarına yol açabilecek melanin birikimini önleyebilir. 

Hormonların cilt yaşlanmasında ve görünümünde büyük rol oynadığı biliniyor. Hurma çekirdeği özünün, önemli yaşlanma karşıtı etkiler sergileyen fitohormonlara sahip olduğu ve kırışıklıklarla mücadele edebileceği düşünülüyor. 

Hurma Nasıl Saklanır?

Hurma, dar kutularda paketlenir veya bloklar halinde preslenir.

Taze hurma alırken, parlak kabuklu, yumuşak, dolgun ve nemli meyveleri tercih edin.

Taze hurma kırışık bir görüntüye sahiptir ancak sert olmamalı veya kabuğunda kristalleşmiş şeker bulunmamalıdır.

Kuru hurmanın biraz daha kırışık olmasının dışında, taze olanı ile benzer bir görünüme sahiptir.

– Buzdolabında hava geçirmez bir kapta saklandığında taze hurma, 6 aya kadar dayanabilir.

– Daha uzun raf ömrüne sahip olan kuru hurma, 1 yıla kadar aynı şekilde saklanabilir.

– Dondurulan hurma, hava geçirmez bir plastik torba veya kapta saklandığında, ömrü uzar.

Çok Fazla Hurma Yemenin Yan Etkileri

Abdominal sorunlara neden olabilir

Hurma tek başına karın sorunlarına neden olmayabilir – bunlara sülfit eklenmedikçe. Sülfitler, kuru meyveleri korumak ve hatta zararlı bakterileri ortadan kaldırmak için eklenen kimyasal bileşiklerdir. Sülfitlere duyarlı kişiler mide ağrısı, gaz, şişkinlik ve ishal gibi belirli reaksiyonlar yaşayabilir.

Deri döküntülerine neden olabilir

Hurma gibi kuru meyveler, deri döküntülerine neden olabilir ve bu durumda suçlu yine sülfitlerdir. Döküntüler, birçok kuru meyvede bulunan küften de kaynaklanabilir, hurma da bunlardan biridir.

Astım ataklarına neden olabilir

Astım ataklarına neden olduğu konusunda yeterli araştırma yoktur. Ancak hurma, alerjiye yol açabileceğinden ve alerjiler astıma neden olabileceğinden, duyarlı kişilerin ekstra özen göstermesi gerekir.

Aslında, astımı olan kişilerin % 80’inin, hurma gibi kuru meyvelerde de bulunan küf gibi havadaki maddelere alerjisi vardır.

Kilo alımına neden olabilir

Hurma, lif bakımından yüksek olmasına rağmen, kalori ve enerji yoğunluğu bakımından da nispeten yüksektir. Bundan dolayı aşırı tüketimi, kilo alımına neden olabilir. 

Hiperkalemiye yol açabilir

Hiperkalemi, kanda potasyum düzeylerinin aşırı yükselmesi durumudur. Hurma, zengin bir potasyum kaynağıdır ve çok fazla tüketmek bu duruma yol açabilir. Potasyum seviyeniz yüksekse hurmadan uzak durun.

Fruktoz intoleransına yol açabilir

Hurmanın doğal tatlılığı, içerdiği fruktozdan (en azından bir kısmı) gelir. Bazı kişiler fruktozu sindirmekte zorluk çeker ve bu da fruktoz intoleransı denen bir duruma yol açar. 

Şeker uygun şekilde emilmez, bu da bir bütün olarak sindirim sisteminden geçmesine neden olur (vücudunuz onu parçalayamayacağı için). Bu, şeker bağırsaklardaki doğal bakterilerle reaksiyona girmeye başladığından, sonuçta gaz ve karın ağrısına yol açabilir.

Sonuç olarak;

Hurma, çok sağlıklı bir meyvedir.

Sindirim sağlığını geliştirmekten, hastalık riskini azaltmaya kadar, sağlık yararları olan çeşitli besinler, lifler ve antioksidanlar bakımından yüksektir.

Meyvenin daha çok kurusu satılmaktadır ancak taze meyveye göre kalorisi daha yüksektir, bu nedenle bunları ılımlı tüketmek önemlidir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir