Hünnap Meyvesi Nedir, Nasıl Yenir, Kaç Kalori? Faydaları ve Zararları

Hünnap, Güney Asya’nın doğusuna özgü bir meyvedir. Çekirdekli olan bu küçük yuvarlak meyve, büyük çiçekli çalılarda veya ağaçlarda yetişir ( Ziziphus jujuba ).

Hünnap ağacı meyvesi, olgunlaştığında koyu kırmızı veya mor renktedir ve hafif buruşuk bir görüntüsü vardır. Bu küçük meyve daha çok bir hurmaya benzer ve dünya çapında kırmızı hurma, Kore hurması, Çin hurması ve Hint hurması olarak da bilinir.

Polisakkaritler ve flavonoidler gibi besinlerle doludur. Kabızlık gibi gastrointestinal konular için yararlı olduğu bilinmektedir. Alternatif tıpta, uykuyu geliştirmek ve kaygıyı azaltmak için yaygın olarak kullanılır.

Hünnap Besin Değeri

Hünnap kalorisi düşük bir meyvedir, bunun yanında lif, vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Yaklaşık 3 meyve porsiyonuna denk gelen 100 gram çiğ hünnap aşağıdaki besin içeriğine sahiptir;

Kalori: 79

Protein: 1 gram

Yağ: 0 gram

Karbonhidrat: 20 gram

Lif: 10 gram

C Vitamini: Günlük Değerin % 77’si (DV)

Potasyum: DV’nin % 5’i

Yüksek lif içeriği ve düşük kalorisi ile bu küçük meyve, mükemmel, sağlıklı bir atıştırmalıktır.

Hünnap vitamin ve mineral içeriği azdır ancak antioksidan ve bağışıklık artırıcı özelliklere sahip, önemli bir vitamin olan C vitamini bakımından özellikle zengindir.

Ayrıca kas kontrolünde ve elektrolit dengesinde hayati rol oynayan potasyum içerir.

Ek olarak, bu meyve vücuda enerji sağlayan doğal şekerler şeklinde karbonhidrat içerir. Kuru meyvenin kalorisi ve şeker içeriği taze hünnaptan daha yüksektir. Kurutma sırasında meyvedeki şekerler konsantre hale gelir.

Hünnap Meyvesi Yararları Nelerdir?

Hünnab meyvesi uykusuzluk ve kaygı gibi durumları tedavi etmek için alternatif tıpta uzun zamandır kullanılmaktadır.

Hayvan ve tüp çalışmaları, meyvenin sinir, bağışıklık ve sindirim sistemi için etkileyici yararlar sağlayabileceğini göstermektedir.

Hünnap meyvesi kalsiyum, potasyum, saponinler, flavonoidler, betulinik asit, A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Bu içeriği küçük ve önemsiz ağrılardan, kronik hastalıklara kadar bir savunma hattı sağlar.

Antioksidanlar açısından zengindir

Hünnap meyvesi, başta flavonoidler, polisakkaritler ve triterpenik asitler olmak üzere birçok antioksidan bileşiği bakımından zengindir. Ayrıca antioksidan olarak da etki eden yüksek düzeyde C vitamini içerir.

Antioksidanlar, aşırı serbest radikallerin neden olduğu hasarı önleyen ve tersine çevirebilen bileşiklerdir.

Serbest radikal hasarının, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve bazı kanserler de dahil olmak üzere birçok kronik duruma önemli bir katkısı olduğu düşünülmektedir.

Bir hayvan çalışması, hünnap flavonoidlerinin antioksidan aktivitesinin karaciğerdeki serbest radikal hasarının neden olduğu stres ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olduğunu buldu.

Uyku ve beyin fonksiyonlarını iyileştirir

Bu küçük kırmızı meyve, uyku kalitesi ve beyin fonksiyonlarını iyileştirmek için alternatif tıpta yaygın olarak kullanılır.

Araştırmalar, meyvenin içeriğindeki kendilerine özgü antioksidanların bu etkilerden sorumlu olabileceğini göstermektedir.

Hünnap meyve ve çekirdek özlerinin sıçanlarda uyku süresini ve kalitesini iyileştirdiği bulunmuştur.

Ayrıca, hayvan ve test tüpü çalışmaları, hafızayı geliştirebileceğini ve beyin hücrelerinin tahripten korunmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Farelerde yapılan araştırmalar, hünnap çekirdeği ekstraktının Alzheimer hastalığının neden olduğu demansın tedavi edilmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. 

Bağışıklığı güçlendirerek, kanser riskini azaltır

Bu meyve, bağışıklığı güçlendirerek, kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebilir.

Bir test tüpü çalışmasında, antioksidan özelliklere sahip doğal şekerler olan hünnap polisakaritlerinin, serbest radikalleri savurabileceği, zararlı hücreleri etkisiz hale getirebileceği ve iltihaplanmayı azaltabileceği belirtildi.

Azalan inflamasyon ve serbest radikal seviyeleri, tip 2 diyabet gibi kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

Başka bir çalışma, antioksidan özelliklere sahip bir tür lif olan hünnap ligninlerinin, bağışıklık hücrelerinin üretimini arttırdığını buldu.

Bir sıçan çalışmasında, hünnap özü, zararlı istilacı hücreleri tahrip edebilen doğal öldürücü hücreler denilen bağışıklık hücrelerini güçlendirdi.

Bu faydalı meyve, güçlü antikanser özelliklerine sahip olduğu düşünülen C vitamini bakımından da zengindir. Bir fare çalışmasında yüksek doz C vitamini enjeksiyonlarının tiroid kanseri hücrelerini öldürdüğü tespit edildi.

Ayrıca, test tüpü çalışmaları hünnap özlerinin yumurtalık, rahim ağzı, meme, karaciğer, kolon ve cilt kanseri hücreleri de dahil olmak üzere çeşitli kanser hücrelerini öldürdüğünü göstermiştir.

Araştırmacılar, bu yararların öncelikle meyvedeki antioksidan bileşiklerin bir sonucu olduğuna inanmaktadır. 

Sindirimi güçlendirir

Hünnap meyvesinin yüksek lif içeriği sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur. Meyvedeki karbonhidratların yaklaşık % 50’si, faydalı sindirim etkileriyle bilinen liflerden gelir.

Bu besin, dışkıya yumuşama ve hacim sağlar. Sonuç olarak, sindirim kanalındaki yiyeceklerin hareketini hızlandırır ve kabızlığı azaltır.

Dahası, meyvenin özü, midenin ve bağırsakların iç yüzeyinin güçlendirilmesine yardımcı olur. Meyvedeki lif, faydalı bağırsak bakterileri için gıda görevi görür.

Kalp sağlığını iyileştirir

Hünnap meyvesinin potasyum içeriği yüksek ve sodyum oranı düşüktür. Potasyum kan damarlarını gevşetir ve kan basıncı seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur.

Meyvenin ayrıca antiaterojenik bir madde olarak çalıştığı bulunmuştur. Yağın birikmesini ve arterleri tıkamasını engeller.

Hünnabın ayrıca obez ergenlerin kanındaki lipit miktarını azaltmaya yardımcı olduğu bulunmuştur. Ergenlerde kalp hastalığı riskini azaltır.

Kronik kabızlığı azaltır

İsrail’deki Meir Tıp Merkezi tarafından yapılan bir araştırma, hünnap ekstraktı alınmasının sadece kronik kabızlık semptomlarını hafifletmekle kalmayıp aynı zamanda yaşam kalitesini artırdığını da bulmuştur.

Dolaşımı düzenler

Optimum kan dolaşımı, organların oksijen alması anlamına gelir ve bu durumda daha enerjik hissedersiniz. Günde birkaç hünnap yemek, kanı besler.

Meyvede bulunan demir ve fosfor, bu konuda önemli bir rol oynar.

İnflamasyonu azaltır

Hünnap ekstraktının topikal kullanımı, bir dizi kas ağrılarını ve eklem ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur. 

Stres ve kaygıyı azaltır

Geleneksel olarak, hünnap stres, anksiyete ve depresyon semptomlarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Meyvenin zihin ve beden üzerinde sakinleştirici etkisi vardır.

Fareler üzerinde yapılan bir araştırma, hünnabın daha düşük dozlarda alındığında kaygıyı azalttığını ve daha yüksek dozlarda alındığında sakinleştirici bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.

Kemik gücünü artırır

Hünnap meyvesi yaşlılar veya kırılgan kemikleri olanlar için yararlıdır. Kemik oluşumu için gerekli olan yüksek mineral konsantrasyonuna sahiptir. Bu küçük meyve, kemik sağlığını destekleyen kalsiyum ve fosfor içerir.

Hünnap zayıflamaya yardımcı olur

Hünnap düşük kalorili bir meyvedir ve kesinlikle yağ içermez. Ek olarak, yüksek lif ve protein içeriğine sahiptir. Protein ve lif bakımından zengin gıdaların tokluğu artırdığı ve potansiyel olarak kilo vermeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Yemekler arasında hünnap atıştırmak, sağlıksız atıştırmalıkları yemeyi engeller.

Kanın temizlenmesine yardımcı olur

Hünnap, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu özelliği ile kanın temizlenmesine yardımcı olur. İnflamasyonla mücadele, toksinleri temizlemenin ve bağışıklığı artırmanın bir yoludur.

Beyin hasarına karşı korur

Beyin hücreleri yaşla birlikte dejenere olmaya başlar. Bu, bir dizi nörolojik bozukluk riskini arttırır. Hünnap zihni sakinleştirir. Çalışmalar, meyvenin nörolojik hastalıkların tedavisinde potansiyel bir aday olabileceğini belirtmektedir.

Hünnap ayrıca nöronları korumaktan sorumlu astrositlerin işleyişini de geliştirir.

Bilişsel işlevi geliştirir

Fare çalışmaları, hünnap özütünün belleği artırabildiğini göstermektedir. Hünnap özütü ayrıca farelerde dentat girus bölgesinde sinir hücresi büyümesini ve gelişimini artırdı. Dentat girus beyindeki yeni sinir hücrelerinin geliştiği iki alandan biridir.

Antimikrobiyal özelliklere sahiptir

Hünnap meyvesi bağışıklık güçlendirici fitokimyasallar açısından zengin olduğu için enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur.

Hünnapta bulunan flavonoidlerin güçlü antimikrobiyal ajanlar olduğu kanıtlanmıştır. Bu meyvenin etanolik ekstraktının çocuklarda enfeksiyonların tedavisine yardımcı olduğu bulunmuştur.

Ayrıca, hünnap meyvesinde bulunan betulinik asidin deneysel çalışmalarda HIV ve influenza virüsü enfeksiyonuyla savaştığı bulunmuştur.

Hünnap meyvesinin cilde faydaları

Hünnabın anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleri, akne, lekeler ve yara izlerinin tedavisine yardımcı olur. 

Hünnabın egzamadan kaynaklanan kaşıntıyı hafiflettiği bulunmuştur. Ayrıca melanom (cilt kanseri) yayılmasını önleme potansiyeli göstermiştir.

Anne sütündeki toksinleri gidermeye yardımcı olur

İran’da yapılan bir çalışmada, emziren annelerin, anne sütündeki kurşun ve kadmiyum seviyeleri üzerindeki etkisini test etmek için iki ay boyunca günde 15 gram taze hünnap yemeleri sağlandı.

Araştırmanın sonunda, hünnap yiyen kadınların kontrol grubunun aksine sütlerinde bu toksik elementlerin daha düşük seviyelerde olduğu bulunmuştur.

hünnap meyvesi kalorisi

Hünnap Meyvesi Zararları Nelerdir?

Çoğu insan için hünnap meyvesi yemek güvenlidir. Ancak, antidepresan ilaç venlafaksin veya diğer serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörlerini (SSNRI’ler) kullanıyorsanız, bu ilaçlarla etkileşime girebileceği için hünnaptan kaçınmalısınız.

Ek olarak, bir fare çalışmasında, meyve ekstraktının fenitoin, fenobarbiton ve karbamazepin dahil olmak üzere bazı nöbet ilaçlarının etkilerini güçlendirebildiği bulundu.

Bu ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, bu meyveyi yememelisiniz.

Hünnap Meyvesi Nasıl Yenir?

Küçük ve tatlı bir meyvedir, hurmanınkine benzer bir dokusu vardır. Çiğ olduğunda, tatlı, elma benzeri bir tada sahiptir. 

Meyvenin anavatanı olan Asya’nın bazı bölgelerinde, hünnap sirkesi, meyve suyu, marmelat ve bal olarak yaygın şekilde tüketilmektedir.

Hünnap Meyvesi Seçimi ve Saklanması

Hünnap temmuz ayından kasım ayına kadar mevcuttur. Taze hünnap satın almak istiyorsanız, açık yeşil ve sert olanları seçin.

3-4 gün içinde tüketecekseniz, taze hünnabı tezgahta saklayın. Buzdolabında birkaç hafta dayanacaklar. Kuru hünnap birkaç ay saklanabilir ve kullanılabilir. 

Sonuç olarak;

Kırmızı bir meyve olan hünnap meyvesinin kalorisi düşüktür, lif ve diğer besin maddeleri bakımından zengindir. Antioksidan içeriği nedeniyle sağlığa birçok faydası vardır.

Venlafaksin veya bazı nöbet önleyici ilaçlar kullanıyorsanız bu meyveden uzak durmalısınız.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir