Hızlı Kilo Vermek Sağlıklı mı? Hızlı Zayıflamanın Yolları
Kilo vermek ve sonrasında kiloyu korumak kolay bir iş değildir. Yazıda hızlı kilo vermenin doğal yollarından bahsedeceğiz ancak hızlı zayıflamaktan haftada 3-5 kilo vermeyi anlıyorsanız öncelikle bu algınızı değiştirmeniz gerekecek. Çünkü bu, teknik olarak pek mümkün değil.
Bunun ne anlama geldiğini şöyle açıklayalım: Bir kadının mevcut olduğu kilosunu koruyabilmesi için günlük ortalama 2000 kalori alması gerekir.(Bu değer kişiden kişiye değişiklik gösterir) Bu erkeklerde 2500 kaloriyi bulur.
Kadınlar üzerinden açıklamaya devam edelim. 1200 kalorilik bir diyet yaptığınızı farz edelim. (Uzmanlar 1200 kalorinin altındaki diyetleri tavsiye etmiyor.) Buna bir de 200 kalorilik bir spor aktivitesi ekleyelim. 800+200=1000 kalori yakarsınız günde. Bu haftalık 7000 kaloridir ve 7000 kalori ortalama 1 kilograma denk gelir.
Yukarıdaki hesap, sağlıklı değerler üzerinden yapıldı. Kendinizi çok zorlarsanız günde 500 kalori daha harcarsınız ki, bu da haftada 1,5 kg vereceğiniz anlamına gelir. Bunun üstü ise imkansızdır.
“Haftada 3-5 veya 10 kg verdirdiğini iddia eden diyet listeleri var. Bazıları bunları deneyip kısa sürede kilo verdiklerini söylüyor” diyenler olabilir.
Şunu asla unutmayın; vücut kaybettiklerini yerine koymada çok ustadır. Siz anlamadan bir gün tartıdaki değerler yükseliverir. Yani vücut kaybettiği suyu yerine koyar.
Size tavsiyem haftada yarım, en fazla bir kg hedefini koymanız. Bu belki zamanınızı alabilir ama istediğiniz kiloya ulaştığınızda hala sağlıklı bir insan olursunuz. Hem de kilo verdikten sonra en zor süreç olan kilo korumada başarı gösterebilirsiniz.
Kilo Verirken Normal Değer Nedir?
Birçok uzmana göre haftada 0,50-1 kg kaybetmek sağlıklı ve güvenli bir orandır. Bundan fazlasını kaybetmek çok hızlı kabul edilir ve kas kaybı, safra kesesi taşları, beslenme yetersizlikleri ve metabolizmada bir düşüş de dahil olmak üzere birçok sağlık sorunları riski oluşabilir.
Hızlı Kilo Verme Nedir?
Haftada 1-2 kilonun üzerindeki kilo kaybı, hızlı kilo verme olarak adlandırılabilir. Haftada kaybetmeyi hedeflemeniz gereken sağlıklı kilo aralığı (0.5-1 kg).
Bu aralıktan daha azını kaybetmek çok yavaştır ve bu, uyguladığınız diyetin ve egzersiz planının sizin için çalışmadığı veya plana bağlı kalmadığınız anlamına gelir.
Kilo vermek yaş, kilo, boy, ilaçlar, tıbbi geçmiş, genler vb. gibi bazı faktörlere bağlıdır. Kilo verme yolculuğunuzun ilk haftasında çok fazla su kaybedeceksiniz ve hızlı kilo veriyor olacaksınız.
Ne kadar çok ilerlerseniz, kilo vermeniz o kadar zorlaşacak. Bu nedenle, kilo verme aşamalarında ilerlerken diyetinizi ve egzersiz planlarınızı değiştirmeniz gerekir.
Hızlı kilo vermek için, dört ana tip vardır:
Açlık
Bu hızlı kilo verme yönteminin ana prensibi, ne kadar az yerseniz, o kadar çok kilo verirsiniz. Daha az kalori tükettiğinizde bir süre kilo verebilirsiniz ama metabolizmanız yavaşlar. Ve uzun vadede, kaybetmek yerine kilo alırsınız.
VLCD
Çok Düşük Kalorili Diyetler – 500 kalorili diyet gibi- bu tür bir diyet, ancak BMI 30’un üzerindeyse veya ameliyat olmanız gerekiyorsa tavsiye edilir ve doktor sınırlı bir süre için VLCD’yi önermektedir.
Kilo Verme Hapları
Piyasada hızlı kilo kaybına neden olduğunu iddia eden birçok mucize zayıflama hapı, takviyesi ve tozu var. Ancak daha yakından baktığınızda, tek başlarına çalışmadıklarını göreceksiniz. Ayrıca sonuçları görmek için düzenli olarak sağlıklı bir diyet ve egzersiz yapmanız gerekir. Bu tür ürünlerin tehlikeleri ve sonuçları hakkında pek çok haber duyuyoruz.
Kilo Verme Kremleri ve Cihazları
Kilo verme hapları ve takviyeleri gibi, zayıflama kremleri ve cihazları da popüler hale geldi. Ancak bunları yalnızca doktor tavsiye ederse kullanmak en iyisidir.
Hızlı Kilo Vermenin Zararları
Kas Kaybı
Hızlı kilo verdiğinizde, yağ kaybetmek yerine kas kaybedersiniz. Bu da metabolizmayı yavaşlatır ve kaybetmek yerine yağ depolamaya başlarsınız.
Bilim insanları, yavaş kilo kaybının menopoz sonrası kadınların vücut kompozisyonunda büyük bir değişikliği önlediğini bulmuşlardır. İşte hızlı kilo vermenin tehlikeleri…
Cilt sarkması
Kısa sürede çok kilo vermiş olan herkes, gülümseme çizgisine yakın kıvrımlar, yarasa kolları, sarkık göğüsler ve alt karın, çene çizgisine yakın sarkık cilt, sarkık iç uyluklar vb. görebilir.
Zayıf görünebilirsin ama aynı zamanda yorgun, bitkin ve yetersiz beslenmiş görüneceksin. Yavaş yavaş kilo verdiğinizde, enerji, pozitiflik ve iç huzurla ışıldıyor olacaksınız.
Kalp problemleri
Kalbiniz, sürekli çalışan, oksijenli kanı tüm hücrelere pompalayan ve oksijensiz kanı taşıyan büyük bir kas yığınıdır.
Hızlı kilo verdiğinizde kas kütlesini kaybedersiniz. Ve bu, kısa bir süre içinde çalışma şeklini değiştirmek zorunda olduğu için kalbinizi etkiler. Bu, aritmi ve diğer kalp sorunlarına yol açabilir.
Yaşlanma sürecini hızlandırır
Zayıfladıkça kişi daha genç görünür ancak hızlı zayıflama sonucunda bunun tam tersi olur. Yüzünde ve boynunda abartılı çizgiler, sarkık ten ve özensiz duruşla, olduğunuzdan daha yaşlı görünürsünüz.
Bağışıklık sistemini zayıflatır
Bağışıklık sistemi kişiyi patojenlerden ve hastalıklardan korur. Kötü beslenme sonucunda bu işlevi yerine getiremez. Bu, özellikle insanlar beslenmelerini aniden değiştirdiklerinde, açlık yaşadıklarında ve bir doktora danışmadan kilo verme hapları almaya başladıklarında geçerlidir.
Kendinizi hep zayıf, yorgun ve bitkin hissedersiniz. Sık sık hastalanırsınız. Anemi, kemik erimesi, kırılgan tırnak ve saç, cilt sorunları, beyin hasarı ve kısırlık yaşayabilirsiniz.
Beslenme bozukluklarına neden olabilir
Eğer düzenli olarak yeterli kalori almazsanız, besin yetersizliği riski taşıyor olabilirsiniz. Bunun nedeni, düşük kalorili bir diyette demir, folik asit ve B12 vitamini gibi önemli besinleri tüketmenin zor olmasıdır.
Beslenme yetersizliklerinin bazı sonuçları şöyledir;
Saç dökülmesi: Çok az kalori yediğinizde vücudunuz saç dökülmesine neden olabilecek saçın büyümesini destekleyecek besin maddesini alamayabilir.
Aşırı yorgunluk: Aşırı yorulma ve anemi riski altına sokabilecek çok düşük kalorili bir diyette demir, B12 vitamini ve folat alamayabilirsiniz.
Zayıf bağışıklık fonksiyonu: Yeterli kalori ve besleyici madde alamadığınızda bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir ve enfeksiyon riskinizi artırabilir.
Zayıf ve kırılgan kemikler: Diyette D vitamini eksikliği, kalsiyum ve fosfor kaynaklı olabilir.
Ruh halinizi etkiler
Yeterli yemek yememek, beyni etkiler. Sadece fiziksel olarak yavaşlamakla kalmaz aynı zamanda yaşanabilecek bir besin eksikliği kişiyi depresyon, anksiyete, artan öfke ve genel olarak olumsuz bir ruh haline yatkın hale getirir.
Metabolizmayı yavaşlatabilir
Çok hızlı kilo kaybı metabolizmayı yavaşlatabilir. Metabolizmanız her gün kaç kalori yaktığınızı belirler. Daha yavaş bir metabolizma ile, günde daha az kalori yakacaksınız demektir.
Birkaç çalışma daha az kalorili bir diyet ile kilo vermenin günlük % 23 daha az kalori yakmaya neden olabileceğini bulmuştur.
Metabolizmanın çok düşük kalorili bir diyette yavaşlamasının iki nedeni kas kaybı ve tiroid hormonu gibi metabolizmayı düzenleyen bir hormondaki düşüştür.
Ne yazık ki, metabolizmadaki bu düşüş diyet bittikten sonra bile çok uzun sürebilir.
Safra taşlarına neden olabilir
Safra taşları, safra kesesi içinde oluşan sertleşmiş maddelerin parçalarıdır. Hızlı bir şekilde kilo kaybetmenin ağrılı yan etkisi olabilir.
Normalde, safra kesesi yağlı gıdaları parçalamak için sindirim sularını serbest bırakır, böylece sindirim gerçekleşir. Çok fazla yemek yemezseniz, safra keseniz sindirim sularını bırakmaz. Böylece safra taşının oluşumuna zemin hazırlanmış olur.
Safra taşı, safra kesesinin açıklığının içine sıkışabilir ve bu şiddetli ağrıya ve hazımsızlığa neden olabilir.
Hızlı Kilo Vermenin Diğer Yan Etkileri
Yukarıda listelenen tehlikelerin yanı sıra, hızlı kilo vermenin başka yan etkileri de vardır:
– Baş ağrısı
– Mide bulantısı
– Ateş
– Kabızlık
– Stres
– Düşük kan basıncı
Kimler Hızlı Kilo Vermelidir?
Hızlı kilo vermenin birçok tehlikesi olmasına rağmen, vücut kitle indeksi 30’un üzerinde olan ve vücutlarındaki çok fazla yağ nedeniyle hayatı tehlikede olan kişilerin hızlı kilo verme diyetlerini takip etmelerine izin verilir.
Ancak, doktorunuz tarafından yönlendirilmeniz gerektiğini unutmayın. Aksi takdirde, ani düşük kalorili bir diyet ve çok fazla egzersiz yapmak kalbinizi zayıflatabilir ve ayrıca ölüme neden olabilir.
Hızlı ve Sağlıklı Zayıflama Yöntemleri
Aşağıda sağlıklı kilo vermek için yapılması gerekenlerden bahsedilmektedir. Bu yöntemler doğrultusunda kendinize sağlıklı bir diyet ve egzersiz planı hazırlayarak zayıflayın.
Zihinsel olarak kendinizi hazırlayın
Her şey akılda başlar. Zayıflamak için adımlar atmadan önce, buna karar vermek gerekir. Kendinizi değerlendirin ve kaç kilo vermeniz gerektiğine karar verin.
Gerçekçi hedefler belirleyin
Ne kadar ve nasıl kilo vereceğinize karar vermek, düşündüğünüzden daha önemlidir. “1 ayda 10 kg vereceğim” diye bir hedef belirlemek, gerçekçi olmaktan uzaklığın ötesinde, uzun vadede zararlıdır ve sizi hiç anlamadan başa döndürür.
Zaman geçtikçe büyüteceğiniz küçük hedefler koyarak başlamak basit zayıflama yollarındandır. Örneğin; beğendiğiniz bir elbisenin içine girmek gibi.
Diyete odaklanın
Zayıflamak için kalori açığı yaratmalı, bunun için de diyet yapmalısınız. Kilo verme başarısının %80’lik kısmı doğru bir diyet programı uygulamaktan geçer.
Zayıflamada egzersizin rolü ise %20’dir. Bu nedenle “istediğimi yiyeyim sonra egzersiz yaparak yakarım” diye düşünemezsiniz. Etkili zayıflama yollarından ilki sağlıklı bir diyet programı oluşturmaktır.
Kilo vermenize yardımcı olacak yiyecekleri belirleyin
Diğerlerini hayatınızdan ve buzdolabınızdan çıkartın. Vazgeçemeyeceğiniz yiyecek ve içeceklerin yerine alternatiflerini kullanabilirsiniz. Örneğin; çok kahve çay ya da alkol tüketen biriyseniz bunun yerine su içmeyi deneyin.
Yediklerinize dikkat edin
Bir yiyecek günlüğü tutarak yediklerinizi ve içtiklerinizi not edin. Belli bir süre sonra neleri tüketmeniz ya da değiştirmeniz gerektiğini kendiniz fark etmeye başlayacaksınız. Böylelikle etrafınızdaki yiyeceklerin özelliklerini anlayacak, iyiyi kötüden ayırt etmeyi öğreneceksiniz.
Yeme şeklinizi değiştirin
Zayıflama hayallerinize daha hızlı ulaşmak için evde doğal zayıflama yolları olarak bazı basit hileler deneyebilirsiniz. Nedir bunlar?
– Bolca su için. Bu sizi tok tutar.
– Meyve, sebze ve lifli yiyecekleri yani sağlıklı olan her şeyi evde bolca bulundurun. Akşamları atıştırmak istediğinizde cips yerine bunları yersiniz.
– Ne zaman yediğiniz, ne yediğiniz kadar önemlidir. Gecenin 11’inde akşam yemeği yemeyin. Akşam yemeğini uyumadan en az iki saat önce bitirmek gerekir.
– Küçük tabaklarda yiyin. Büyük bir tabağa az miktarda yiyecek koymak kendinizi aç hissetmenizi sağlar. Ancak daha küçük bir tabaktaki aynı miktar sizi memnun eder.
– Akşam yemeğinden sonra oluşabilecek bir tatlı krizi için meyveleri balla tatlandırarak ve bir tutam tarçın serperek yiyin.
Her yemekten önce bir porsiyon meyve yiyin ve iki bardak su için.
Bu yöntem fazla yemek yememek için garantili bir yoldur. Çünkü yemeğe başlamadan önce kendinizi mutlu hissettirecek. Yapılan çalışmalar bu şekilde yaparak günlük 135 kalori daha az alacağınızı belirlemiştir.
Her yemekte lifli gıda ve protein tercih edin
Bunlarla birlikte su için. Lifler midede şişeceği için size daha uzun süre doygunluk hissi sağlayacaktır. Diyet menünüzün %30′ u proteinden oluşsun. Protein de aynı lifli gıdalar gibi sizi uzun süre tok tutar ve kalorileri çok düşüktür.
Öğün atlamayın
Bu insanların zayıflamaya çalışırken yaptıkları en büyük hatadır. Ayrıca, cesaret kırıcı ve sağlıksız alışkanlıklarına geri dönmelerinin bir numaralı nedenidir.
Öğün atlamak ‘belki’ tartının ibresini aşağı doğru kaydırır, ama bu sadece geçicidir. Öğün atlamaya başladığınızda, vücudunuz açlık moduna girer. Bu şekilde devam edebileceğinizi düşünebilirsiniz ama yapamazsınız. Sonunda kontrolü kaybedersiniz.
Abartmayın
Ne yaparsanız yapın denge gereklidir. Zayıflamaya çalışırken de durum böyle. Evet, sağlıksız yiyeceklerden uzak durmak önemlidir. Ancak bu, en sevdiğiniz pastayı tamamen unutmanız gerektiği anlamına gelmez.
Yeme alışkanlığınıza dikkat ettiğiniz sürece, bazen ayda bir kez olmak üzere, kendinize ödül verebilirsiniz. Çok fazla kısıtlama, diyeti tamamen bırakmanıza neden olabilir.
Öğünler arasında acıkmış olursanız ya da yemeğe istek duyarsanız bunu geçiştirin
Bu istek sizin kafanızda oluşan, midenizle alakası olmayan bir durumdur. Bu tür istekler en fazla 20 dakika içinde geçer. İsteğinizin kaybolması için televizyon izleyin, bilgisayarda oyun oynayın, yani kendinizi oyalayın.
Tatlandırıcılardan uzak durun
Tatlandırıcılar, insülin düzeyini artırarak yemeğe istek duymanızı sağlarlar.Bu yüzden bal ve tatlandırıcı içeren diyet içeceklerden uzak durun.
Mümkün olduğunca evde yiyin
Evde yemek her zaman en sağlıklısıdır. Sağlıklı malzemeler kullandığımızdan emin oluruz ve gerekirse diyetimizi ihtiyaçlarımıza göre özelleştirebiliriz.
Su için
Zayıflamanın pratik yollarından biri bolca su içmektir. Çünkü susuzluk genellikle açlık ile karıştırılır. Ayrıca toksinlerin dışarı atılmasını da sağlar.
Daha fazla yiyin
Unutmayın, kalorileri yakmak için kaloriye ihtiyacınız var. Uzun süre aç kalırsanız vücudunuz daha az kalori yakmak için yavaşlar. Bu yüzden öğün aralarında bir şeyler atıştırabilirsiniz. Tabi sağlıklı ve kalorisi düşük besinler olmak şartıyla (salatalık, yoğurt)
Duygusal yemeyi bırakın
Mutlu olduğunuzda, sinirlendiğinizde ya da üzüldüğünüzde yemeye saldırmayın. Duygularınızın yeme isteği üzerindeki baskısını kontrol etmelisiniz.
Diyetinizi özelleştirin
Dünyada herkese uyacak tek bir diyet yoktur. Herkesin vücut yapısı ve kilo verme hedefleri diğerlerinden farklıdır. Bu nedenle, diyet programınızı ihtiyaç ve gereksinimlerinize göre özelleştirin.
Kahvaltıyı atlamayın
Gece mide kazınmalarının ve yemeye saldırmaların nedeni büyük ölçüde kahvaltı yapmamaya bağlanır. Enerji seviyelerini korumak, yemeye saldırmamak için uygun bir kahvaltı yapın.
Küçük porsiyonlar tüketin
Diyetisyenler en etkili zayıflama yollarının küçük porsiyon yemek olduğunu söylüyor. Gün içine yayılmış küçük porsiyonları yediğinizde, kaloriler de eşit şekilde dağılır. Bu, normal bir öğünle aynı miktarda kalori almanızı sağlar, ancak gereksiz abur cuburdaki ekstra kalorilerden uzak olursunuz.
Yeme düzeni oluşturun
Her gün aynı saatte yiyip uyuyarak vücudun iç saatini korumaya izin vermek gerekir. Aynı saatlerde yemek yemek kan şekeri seviyelerinin sabit kalmasını sağlar.
Renkli beslenin
Diyet planınıza mümkün olduğunca çeşitli sebzeler eklemeniz gerekir. Kırmızı renkli olanlar, özellikle dikkat edilmesi gerekenlerdendir. Yediklerinizi renklendirmek, daha az şekerli yiyecek ve içecek tüketmenizi sağlayacak, böylelikle boş kalori almaktan sizi uzak tutacaktır.
Hareket edin
Gün içinde kendiliğinden gerçekleşen fiziksel aktiviteler ekstradan kalori yakmanızı sağlar. Günlük işlerinizi yaparken hareketli olun. Mümkün olduğunca her yere yürüyerek gidin. Asansör yerine merdivenleri kullanın.
Kaslarınızı çalıştırın
Otursanız bile ne kadar çok kasınız çalışırsa, yaktığınız kalori miktarı o kadar artar. En çok yağ yakmanızı sağlayacak kaslarınız baldır, kalça ve göğüs kaslarınızdır. Bu kaslarınızı çalıştırmaya yönelik basit egzersizler yapabilirsiniz.
Güç artırın
Spor ya da egzersiz yapıyorsanız fazla kalori yakmak için sporun dozunu ve şiddetini artırın. Örneğin; koşu bandında yokuş çıkmak fazladan 50 kalori yakmanızı sağlar.
Merdiven çıkın
Asansör yerine merdiven kullanın. Özellikle basamakları ikişer ikişer çıkarsanız yüzde 55 daha fazla yağ yakarsınız.
Farklı egzersizler yapın
Kardiyovasküler egzersiz ile güçlendirici egzersizi birleştirirseniz iki kat fazla kalori yakarsınız. Kardiyovasküler egzersizle başlayıp, güçlendirici egzersizle devam edip, kardiyovasküler egzersizle bitirebilirsiniz.
Ev işi yapın
Ev işlerinin ciddi anlamda kalori harcattığını biliyor musunuz? Toz almak, yerleri silmek, süpürmekle geçireceğiniz bir saat, 200 kalori yakmanızı sağlar.
Duruşunuzu değiştirin
Oturabileceğiniz yerlerde yatmayın, ayakta durabileceğiniz yerlerde oturmayın. Her durumda dik bir duruş sergileyin. Bütün bu duruş şekilleri kaslarınızı çalıştıran aktivitelerdir ve kalori yakmanızı sağlar.
Motive olun
İşin en zor kısmı belki de burası. Bir şeye başlamak kolaydır ancak devam etmek ve bunu yapmak için motive kalmak zordur.
Zayıflamaya devam ettikçe elde edeceğiniz faydaları kendinize hatırlatın. Zayıflama öyküleri okuyun. Kilo verdikten sonra hayatınızın nasıl değişeceğini düşünün.
Zayıflama sürecinde anahtar kelime motivasyondur. Kendinizi motive ettiğinizde yapılması gerekenleri yapmak kolaylaşır.
Arkadaşlarınızdan destek alın
Sizin gibi zayıflamaya çalışan yakın bir arkadaşınız varsa, onunla işbirliği yapın. Bu şekilde motivasyonunu kaybetmez ve yolunuza daha rahat devam edebilirsiniz.
Düşünce şeklinizi değiştirin
Sürece bakış şeklinizi değiştirin. Ne kadar kilo vermeniz gerektiğini düşünmek yerine, ne kadar kilo verdiğinizi düşünün. Başardıklarınıza odaklanın ve bu sizi daha fazlasını yapmaya motive eder.
Kendinizi ödüllendirin
Bir dönüm noktasına her ulaştığınızda, kendinize bir şey hediye edin. Bu yiyecek dışı bir ödül olsun. Hedeflerinize ulaşmak için zaman zaman kendinizi ödüllendirmek sizi daha da fazlasını başarmanız için motive eder.
Zayıflamaya çalıştığınızı herkese söyleyin
Hayatınızdaki tüm önemli insanlara zayıflamaya çalıştığınızı söyleyin. Bazıları alay edebilir, bazıları gülebilir, bazıları da cesaretlendirebilir. Ancak, sonuçta, herkes sizi devam etmek için motive edecek şekilde kışkırtacaktır.
Yemek hazırlarken şekersiz sakız çiğneyin
Yemek pişirirken bir şeyle uğraşmak doğal zayıflama yollarından biridir. Tabi sakız, şekersiz olmalı. Sakız çiğnemek sizi gereksiz atıştırmalıklardan koruyarak fazla kalori almanızı engeller.
Stresten uzak kalın
Stres, ihtiyaç duyduğunuzdan daha fazla yemek yemenize neden olur ve en kötüsü siz bile bunun farkına varmazsınız. Stresten uzak durun. Bunu başarabilmenin belli yolları var. Derin nefes almayı, yürüyüşe çıkmayı, arkadaşlarınızla zaman geçirmeyi deneyebilirsiniz.
Kendinizi meşgul edin
İnsanların kilo almasının bir numaralı sebebinin ne olduğunu biliyor musunuz? Can sıkıntısı. Sıkılınca zaman öldürmek için yemeğe veriyorlar kendilerini. Bunu nasıl önleyebilirsiniz? Kendinizi meşgul ederek. Yeni bir hobi edin. Ev işleri yapın, yeni bir dil öğrenin.
Hemen sonuç almayı beklemeyin
Bir günde sonuç almayı beklemeyin. Başarı zaman alır. Sabırlı olun. Sonuca odaklanmak yerine sürece odaklanın. Her geçen gün yaptıklarınızın daha iyisini yapmaya çalışın.
Yemeksiz eğlenmeyi öğrenin
Yiyecekler son zamanlarda ana eğlence kaynaklarından biri haline geldi. Bu nedenle her geçen yıl daha fazla insanın obez olduğunu görmektesiniz.
Sosyalleşmek, bir araya gelmek ya da bir parti hazırlamak için insanların ilk aklına gelen yemektir. Seçenekler ise genellikle sağlıksız yiyeceklerden oluşur. Bunun yerine, bisiklet sürmek, doğa yürüyüşü yapmak gibi etkinlikleri tercih edin.
İlerlemenizi fotoğraflayın
Kendinizi zayıflarken görmek motive kalmanıza yardımcı olur. Ayrıca ne kadar ilerlediğiniz konusunda da size fikir verir.
Uyku çok önemli
Sağlıklı zayıflama yollarından biri de uykuya dikkat etmektir. Zayıflamak için olduğu kadar genel sağlık için de uyku çok önemlidir. Uykusuzluğun sizi etkilemeyeceğini düşünürsünüz ancak zaman geçtikçe kötü etkilerini görürsünüz.
Eski alışkanlıklarınıza dönmeyin
Mücadelenizin ve yaptığınız tüm fedakarlıkların boşa gitmemesi için tembel alışkanlıklarınızı sürdürmeye devam etmeyin. Bir anda bütün çabalarınızı silebilirsiniz.
Kendinizi affedin
Evet, disiplin önemlidir. Ancak bu, kendinize acı çektireceğiniz anlamına gelmez. Kendinizin bir insan olduğunu, zaman zaman hata yapabileceğinizi düşünün. Hata yaptığınızda sakinliğinizi kaybetmeden yolunuza devam edin. Hatalar da sürecin bir parçasıdır.