Hipotiroidi Nedir, Neden Olur? Hipotiroidi Diyeti ve Bitkisel Tedavisi

Hipotiroidizm, vücudun yeterli tiroid hormonu üretemediği bir durumdur. Tiroid hormonları boynun ön tarafında bulunan tiroid bezinden salınır.

Hipotiroidizmi olan kişiler yorgun, kabızlık ve zihin bulanıklığı yaşayabilir ve kilo alabilir. Hipotiroidizm için standart tedavi modeli tiroid hormonu replasman ilaçlarıdır. Bununla birlikte, tiroid hormonlarını normal seviyelere getirmeye yardımcı olabilecek çeşitli ev ilaçları da vardır. 

Yazıda hipotiroidi sebepleri”, “hipotiroidi tedavisi”, “hipotiroidi semptomları”, “hipotiroidi bitkisel çözüm” konularına değinilecektir.

Hipertiroidizm Nedir?

Tiroid bezi çok fazla T3 üretiyorsa, hipertiroidi vardır. Grave hastalığı, tiroiddeki nodüller ve şişmiş tiroid, hipertiroidizmin nedenleri arasındadır.

Bu bozukluk tedavi edilmezse, kemik yoğunluğunda bir kayba veya düzensiz kalp atışına neden olabilir ve bu da felç riskini artırır.

Hipotiroidizmin Nedenleri Nedir?

– Maya büyümesi – Antibiyotik aldıktan sonra bağırsaklarda üretilen aşırı maya durumu. Maya toksinlerinin tiroidi bloke ettiği bilinmektedir.

– İçme suyundaki klor tiroidi tıkayabilir.

– Diş macunundaki florür ve florlu su tiroidi tıkayabilir.

Hashimoto tiroiditi gibi tiroid bezine saldıran otoimmün bozukluklar.

– Tip 1 diyabet, multipl skleroz, çölyak hastalığı, vitiligo vb. gibi diğer otoimmün bozukluklar.

– Boyun için radyoaktif iyot tedavisi veya radyasyon tedavisi görüyor olmak.

– Amiodaron, lityum, interferon alfa ve interlökin 2 gibi bazı ilaçlar.

– Mineral eksikliği: İyot, selenyum, çinko, molibden, bor, bakır, krom, manganez ve magnezyum.

– Gebelik

– Tiroid bezinde bozukluk

– Hasarlı veya işlevsiz hipofiz bezi

– Hipotalamus bozukluğu

– Yaş (yaşlı bireyler daha yüksek risk altındadır)

Hipotiroidi Belirtileri Nedir?

– Kabızlık

– Yorgunluk

– Depresyon

– Cilt kuruluğu

– Kilo almak

– Terlemede azalma

– Yavaşlayan kalp atış hızı

– Yüksek tansiyon

– Eklemlerde sertlik ve ağrı

– Saçların incelmesi ve saçlarda kuruluk

– Zayıf bellek

– Adet değişiklikleri veya doğurganlık sorunları

– Kaslarda ağrı ve hassasiyet

– Erken beyazlayan saç

Hipotiroidi İçin Bitkisel ve Doğal Tedavi

biberiye yağı faydaları nelerdir

Biberiye yağı

Biberiye yağı, güçlü anti-inflamatuar özellikler gösterir. Bu nedenle, yağ ile tiroid basınç noktalarına masaj yapmak, tiroid hormonlarının salgılanmasını düzenlemeye yardımcı olabilir.

Üç ila dört damla biberiye yağını bir yemek kaşığı hindistan cevizi yağıyla karıştırın. Bu karışımı tiroid akupunktur noktalarına (boğazın tabanı, alt bacağın medial tarafı ve ayakların altı) uygulayın.

Birkaç dakika nazikçe masaj yapın ve yağın cilt tarafından emilmesine izin verin. Alternatif olarak, banyonuza birkaç damla biberiye yağı ekleyebilir ve 15 ila 20 dakika bekleyebilirsiniz.

Hipotiroidizmin bir sonucu olarak saçlarınız inceliyorsa kafa derinize biberiye yağı da uygulayabilirsiniz. Bunu günde bir kez yapın.

Ashwagandha

Ashwagandha, anti-inflamatuar, antioksidan ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Ashwagandhanın tiroid seviyelerini artırdığı bilinmektedir. Bu nedenle tiroid hormonlarının dengelenmesine yardımcı olabilir.

Doktorunuza danıştıktan sonra günlük 500 mg ashwagandha kapsülü alabilirsiniz. Bu takviyeyi günde 1-2 kez veya doktorunuzun belirttiği şekilde tüketin.

Mineraller

Hipotiroidizm, iyot ve diğer birkaç önemli mineral eksikliğinden kaynaklanır. Takviye almak vücuttaki mineral seviyelerini eski haline getirebilir.

Tiroid hormonları üretmek için gerekli olan 9 minerali (iyot, selenyum, çinko, molibden, bor, bakır, krom, manganez ve magnezyum) içeren iyi emilmiş, düşük potensli bir sıvı mineral takviyesi kullanılabilir.

Sıvı mineral takviyesini doktorunuza danıştıktan sonra günlük olarak tüketin. Bu, tiroidi sağlıklı tutmak için uzun süreli bir tedavidir.

Keten tohumu

Keten tohumu, alfa-linolenik asit adı verilen zengin bir omega 3 yağ asidi kaynağıdır. Anekdot niteliğindeki kanıtlar, omega 3’lerin tiroid hormonlarının üretimini tetikleyebileceğini göstermektedir.

Bir bardak süt veya meyve suyuna bir yemek kaşığı toz keten tohumu ekleyin. İyice karıştırın ve tüketin. Bu çözeltiyi günde 1-2 kez tüketin.

Not!!! Daha fazla keten tohumu tüketmenin ters etkileri olabileceğinden, günde iki yemek kaşığından fazla tüketmeyin. 

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı orta zincirli yağ asitleri içerir. Bunlar, hipotiroidizmin neden olduğu metabolizma yavaşlamasını, hızlandırmaya yardımcı olabilir.

Hindistan cevizi yağını ya doğrudan ya da yiyeceklerinize ekleyerek günlük olarak tüketin. Yemeklik yağınızı hindistan cevizi yağı ile de değiştirebilirsiniz. Ancak ısıtılmamış hindistancevizi yağı daha faydalıdır.

Zencefil

Zencefil, güçlü anti-inflamatuar özellikler gösterir. Bu özellikler hipotiroidizmi ve semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Bir bardak sıcak suya biraz zencefil ekleyin ve 5 ila 10 dakika demlensin ve biraz soğusun. Üzerine bal ekleyin ve hemen için. Alternatif olarak, yiyeceklere kıyılmış zencefil ekleyebilir veya sadece küçük zencefil parçalarını çiğneyebilirsiniz. Bunu günde 3 defa yapın.

Kelp

Kelp, iyot bakımından zengin bir deniz yosunudur. Yosun takviyesi, tiroid hormonlarının üretimini tetiklemeye yardımcı olabilir. Bu yosun takviyesini doktorunuza danıştıktan sonra tüketin. Bunu birkaç hafta veya ay boyunca günde bir kez tüketin.

Guggul

Guggul, guggul bitkisinden üretilen bir reçinedir. Guggul’daki guggulsterone, tiroid fonksiyonunu düzenleyerek ve semptomları tedavi ederek hipotiroidizmle savaşmaya yardımcı olabilir. Bir doktora danıştıktan sonra günlük olarak guggul takviyeleri tüketin.

Vitaminler

B12 vitamini, tiroid bezinin işlevini uyarır. C vitamini, antioksidan özellikleriyle oksidatif stresle (hipotiroidizmi kötüleştirebilir) savaşmaya yardımcı olur. Bu nedenle, B12 vitamini ve C vitamini, hipotiroidizmin tedavisine yardımcı olabilir.

B12 Vitamini ve C Vitamini açısından zengin besinler (yapraklı sebzeler, balık, et, yumurta ve süt ürünleri) tüketin.

Siyah Ceviz Kabuğu

Siyah ceviz kabuğu iyot, çinko, magnezyum, B vitaminleri ve C vitamini gibi vitamin ve mineraller içerir. Bu, hipotiroidizmin ve iyot eksikliğinden kaynaklanan semptomlarının tedavisine yardımcı olabilir.

Bir bardak suya iki ila üç damla siyah ceviz kabuğu ekstraktı ekleyin ve iyice karıştırın. Bunu tüketin.

Isırgan otu

Isırgan otu, A vitamini, B6 vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum ve iyot gibi zengin bir besin kaynağıdır. Bu nedenle, hipotiroidizmin tedavisine yardımcı olabilir.

Bir bardak sıcak suya iki çay kaşığı ısırgan otu çayı ekleyin. 5 ila 10 dakika beklesin. Bal eklemeden önce süzün ve biraz soğumasını bekleyin. Çayı henüz sıcakken tüketin. Bunu günde 2-3 kez yapın.

Hipotiroid Diyeti

Hipotiroidizm, adet döngüsünün bozulmasına, kilo alımına, kabızlığa, guatr, depresyon, kuru cilt, saç dökülmesi, kas yorgunluğu, yavaş kalp hızı, yüksek kan kolesterolü ve yüzün şişmesine neden olabilir. İlaçların yanı sıra, tiroid fonksiyonunu düzenlemek için tüketilmesi gereken yiyecekler vardır.

Hipotiroidi Olanlar Ne Yemeli?

İyotlu Tuz

Amerikan Tiroid Derneği’ne göre, tiroid hormonunun üretimi için iyot gereklidir. İyot eksikliği hipotiroidizme ve guatr oluşmasına neden olabilir. Vücudumuz doğal olarak iyot üretemediği için bol miktarda iyot içeren yiyecekler yemek gerekir. Bunu yapmanın en iyi yolu iyotlu tuz tüketmektir.

Brezilya Cevizi

Brezilya cevizi, inaktif tiroid hormonunun aktif forma dönüşümünü katalize etmeye yardımcı olan büyük bir selenyum minerali kaynağıdır. Bilim insanları, Brezilya cevizi takviyesinin tiroid hormon seviyelerini iyileştirdiğini bulmuşlardır.

Selenyum ayrıca iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur ve kanser hücresi çoğalmasını engeller. Günde en fazla 8 Brezilya cevizi tüketebilirsiniz. Mide bulantısı, ishal ve kusmaya yol açabileceğinden çok fazla yemeyin.

Balık

Balıklar, omega 3 yağ asitleri ve selenyum açısından zengindir. Omega 3 yağ asitleri LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Hipotiroidizmi önlemek için somon, sardalya ve ton balığı tüketin. 

Kemik Suyu

Kemik suyu tüketerek bir taşla iki kuş vurabilirsiniz. Birincisi, kemik suyu, sindirim zarını onarmaya ve hipotiroidizmi iyileştirmeye yardımcı olan glisin ve prolin amino asitlerini içerir. İkincisi, hipotiroidizm kemikleri etkiler ve kemik suyu tüketmek, kemikleri güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Sebzeler ve Meyveler

Yeşil yapraklı sebzeler, renkli sebzeler ve meyveler harika mineral, vitamin, antioksidan ve diyet lifi kaynaklarıdır. Bununla birlikte, hipotiroidi varsa dikkatli olmalısınız çünkü birkaç sebze ve meyve tiroid hormonlarının üretimini engelleyebilir ve bunlar guatrojen olarak bilinir.

Karnabahar, ıspanak, lahana, brokoli, lahana, turp, tatlı patates, şeftali, avokado gibi meyve ve sebzeler guatrojendir. Ancak bu sebzeleri ve meyveleri uygun şekilde pişirmek guatrojenleri etkisiz hale getirebilir.

Deniz yosunu

Deniz yosunu, hipotiroidizmi tedavi etmeye yardımcı olur çünkü bunlar büyük iyot, B vitaminleri, riboflavin ve pantotenik asit kaynaklarıdır.

Denizden daha fazla iyot emerler ve ayrıca tiroid hormonlarını oluşturan en önemli amino asit olan tirozin adı verilen bir amino asit içerirler.

Tiroid hormonu üretimini düzenlemeye, ruh halini iyileştirmeye, uyuşukluğu önlemeye ve beyin fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olurlar. Günde 150 mcg’ye kadar deniz yosunu tüketilebilir.

Süt

Az yağlı süt, yoğurt ve peynir, tiroid hormonu üretimini ve aktivasyonunu artırmaya yardımcı olan iyot ve selenyum açısından zengindir.

Ayrıca, depresyon ve yorgunluk gibi hipotiroidizm semptomlarıyla savaşmaya yardımcı olan amino asit tirozin bakımından da zengindir.

Tiroid hormon seviyelerini artırmak için günde bir bardak süt, yarım bardak yoğurt ve yarım bardak peynir tüketin.

Et ve Tavuk

Vücudumuza gerekli miktarda çinko sağlayarak tiroid fonksiyonu hızlandırılabilir. Çoğunlukla sığır eti ve tavukta bulunur ve triiyodotironinin (T3) tiroksine (T4) dönüştürülmesine yardımcı olur. Bu dönüşüm büyük önem taşımaktadır çünkü T3 aktif olmayan form iken T4 tiroid hormonunun aktif formudur. 

Yumurta

Yumurta, özellikle yumurta sarısı kısmı harika bir iyot kaynağıdır ve hipotiroidizmi hafifletmeye yardımcı olabilir. 

Kabuklu Deniz Ürünleri

Karides ve ıstakoz gibi kabuklu deniz ürünleri iyot ve çinko ile doludur. İyot ve çinko, tiroid hormonunun üretimini artırmaya yardımcı olur. 

Sızma Hindistan Cevizi Yağı

Sızma hindistan cevizi yağı, monolaurine dönüştürülen ve antimikrobiyal ve antiinflamatuar özelliklere sahip olan ve metabolizmayı iyileştiren orta zincirli bir trigliserit olan yüksek seviyelerde laurik asit içerir.

Keten Tohumu

Keten tohumu harika bir omega 3 yağ asitleri, çinko, selenyum ve iyot kaynağıdır. Ayrıca kilo vermeye de yardımcı olur.

Bakliyat

Baklagiller iyot ve çinko açısından zengindir ve glutensizdir. Tiroid bezi hormon salgılanmasını artırmak için mercimek, fasulye, nohut vb. tüketebilirsiniz.

Lif Açısından Zengin Gıdalar

Lif, bağırsak hareketini ve sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur. Bu nedenle hipotiroididen kaynaklanan hazımsızlık ve kabızlık yaşama ihtimali azalır.

Su

Su vücudu nemlendirmeye ve toksinleri atmaya yardımcı olur. Su, hipotiroidizmle doğrudan mücadele etmese de, yeterince su içmek organların düzgün çalışmasına yardımcı olabilir.

Örnek Hipotiroidi Diyet Listesi

Not!!! Bu diyet planını örnek olarak verilmiştir ve uygulamadan önce doktorunuza danışın.

Pazartesi

Kahvaltı: Glutensiz yumurtalı ekmek.

Öğle Yemeği: Tavuk salatası.

Akşam Yemeği: Fırında sebzeli tavuk ve pilav

Salı

Kahvaltı: Çilekli yulaf ezmesi.

Öğle Yemeği: Izgara somon salatası.

Akşam Yemeği: Limon, kekik ve karabiberle pişmiş sebzeli balık.

Çarşamba

Kahvaltı: Glutensiz yumurtalı ekmek.

Öğle Yemeği: Akşam yemeğinden kalanlar.

Akşam yemeği: Balık ve kinoa salatası

Perşembe

Kahvaltı: Glutensiz yumurtalı ekmek.

Öğle Yemeği: Akşam yemeğinden kalanlar.

Akşam Yemeği: Sebzeli kuzu eti

Cuma

Kahvaltı: Muz-çilek smoothie.

Öğle Yemeği: Glutensiz tavuk salatası sandviçi.

Akşam Yemeği: Sebzeli et yemeği, mısır ekmeği

Cumartesi

Kahvaltı: Mantarlı omlet

Öğle Yemeği: Ton balığı ve haşlanmış yumurta salatası.

Akşam yemeği: Domates salçası, zeytin ve beyaz peynir ile kaplı ev yapımı glutensiz pizza.

Pazar

Kahvaltı: Sebzeli omlet.

Öğle Yemeği: Yeşil sebzeli ve kinoa salatası.

Akşam Yemeği: Izgara bonfile yanında salata.

Hipotiroidi Olanlar Ne Yememeli?

– Lahana, karnabahar, şalgam gibi çiğ turpgil sebzeler.

– Gluten içeren yiyecekler.

– Kontrolsüz insülin artışları gibi yüksek şekerli yiyecekler, hipotiroidizm durumunu kötüleştirir.

– Abur cuburlar ve derin yağda kızartılmış yiyecekler, hamurlu kızartılmış yiyecekler, patates kızartması vb. gibi işlenmiş yiyecekler. Bu yiyecekler yüksek miktarda sodyum içerir ancak iyot veya besin değeri yoktur. Sadece kolesterol seviyelerini yükseltir ve sağlığa zarar verir.

– Yeşil çay – Yeşil çayın anti-tiroid özelliklere sahip olduğunu ve aşırı yeşil çay tüketmenin hipotiroidizme neden olabileceğini doğrulayan birçok çalışma vardır.

Hipotiroidi Önleme İpuçları

– 35 yaşını doldurduğunuzda başlayarak, her 5 yılda bir hipotiroidizm taraması yaptırın.

– Hamilelik sırasında ve sonrasında tarama yaptırın.

– Sigarayı bırakın.

– Alkol ve kafein tüketmekten kaçının.

– Stresten uzak kalın.

– Yağda kızartılmış yiyecekler tüketmekten kaçının.

İyot bakımından zengin besinler tüketin.

– Kilonuzu kontrol altında tutun.

– Kaliteli uyku, stres hormonu kortizolü düzenlediği için tiroid fonksiyonunu optimize etmede çok önemlidir. Derin uyku hormonal dengeyi sağlar, dokuları onarır, gevşetir ve vücudun iyileşmesini destekler.

Hipotiroidizm Tedavi Edilmediğinde Ne Olur?

– Guatr – tiroid bezinin büyümesi

– Kalp sorunları

– Zihinsel sağlık sorunları

– Periferik sinirlerin hasar görmesine neden olabilen periferik nöropati

– Kısırlık

– Miksödem (Koma) – nadir durumlarda

Hipotiroidizmi çok uzun süre tedavi etmeden bırakmak, yaşamı değiştiren komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle, özellikle 35 yaşını geçtikten sonra tiroid seviyelerini yakından takip etmek gerekir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir