Hiperparatiroidizm Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Hiperparatiroidizm, paratiroid bezleri çok fazla paratiroid hormonu (PTH) yaptığında ortaya çıkar. 

Paratiroid bezleri, boyun kısmında bulunan, tiroidin arka tarafına yakın veya ona bağlı dört bezelye büyüklüğündeki endokrin bezidir. 

Endokrin bezleri vücudun normal çalışması için gerekli olan hormonları salgılar.

Benzer isimlere ve boyna bitişik olmasına rağmen, paratiroid bezleri ve tiroid çok farklı organlardır. Paratiroid bezleri, kemiklerdeki ve kandaki kalsiyum, D vitamini ve fosfor seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur.

Paratiroid hormonu fazla salgılanan bazı kişiler herhangi bir semptom yaşamaz ve tedaviye ihtiyaç duymaz. Bazılarında ameliyat gerektirebilecek hafif veya şiddetli semptomlar görülebilir.

Hiperparatiroidizm Nedir?

Hiperparatiroidizm, kan dolaşımında aşırı paratiroid hormonu ile karakterize bir durumdur. 

Paratiroid bezleri, boyunda tiroid bezi çevresinde bulunur ve paratiroid hormonu adı verilen bir hormon salgılar. 

Paratiroid bezlerinin asıl görevi vücuttaki kalsiyum ve fosfor seviyelerini düzenlemektir. Her insanın normalde sadece bir pirinç tanesi büyüklüğünde olan dört küçük paratiroid bezi vardır.

Normalde, kalsiyum seviyeleri düştüğünde vücut, seviyeleri geri getirmek için daha fazla paratiroid hormonu (PTH) üretir. Kalsiyum seviyeleri arttığında, vücut daha az paratiroid hormonu üretir, böylece seviyeler düşer. 

Hiperparatiroidizmi olan insanların kanlarında çok fazla kalsiyum ve normalin altında (veya bazen normale yakın) miktarlarda fosfor bulunur.

Paratiroid hormonu aşağıdaki gibi önemli işlevlere sahiptir:

– Kalsiyum ve fosfatı kan dolaşımına salması için kemikleri uyarır.

– Böbreklerin idrarda daha az kalsiyum atmasına neden olur.

– Böbreklerin kanda daha fazla fosfat salmasına neden olur.

– Daha fazla kalsiyum emmek için sindirim sistemini uyarır.

– Böbreklerin daha fazla D vitamini aktive etmesine neden olarak daha fazla kalsiyum emilimine izin verir. 

Hiperparatiroidizm Türleri Nelerdir?

Üç tip hiperparatiroidizm vardır: primer hiperparatiroidizm, sekonder hiperparatiroidizm ve tersiyer hiperparatiroidizm.

Primer Hiperparatiroidizm

Bu tip, paratiroid bezlerinden en az biriyle ilgili bir problem olduğunda ortaya çıkar. Paratiroid sorunlarının yaygın nedenleri arasında bezdeki iyi huylu ur ve en az iki bezin genişlemesi yer alır. 

Nadir durumlarda, kanserli bir tümör bu duruma neden olur. Primer hiperparatiroidizm gelişme riski de şu kişilerde daha yüksektir:

– Birden fazla endokrin neoplazi gibi vücudun çeşitli bezlerini etkileyen belirli kalıtsal bozukluklar.

Kalsiyum ve D vitamini eksikliklerinin uzun geçmişi.

Kanser tedavisinde radyasyona maruz kalma.

Bipolar bozukluğu tedavi eden lityum denilen bir ilacı alma.

Sekonder Hiperparatiroidizm

Bu tür, kalsiyum seviyelerinin anormal derecede düşük olmasına neden olan altta yatan bir durum meydana geldiğinde oluşur.

Sekonder hiperparatiroidizm vakalarının çoğu, düşük D vitamini ve kalsiyum seviyeleri ile sonuçlanan kronik böbrek yetmezliğine bağlıdır.

Tersiyer Hiperparatiroidizm

Bu tip, paratiroid bezleri, kalsiyum düzeyi normale döndükten sonra çok fazla PTH yapmaya devam ettiğinde ortaya çıkar. Bu tip genellikle böbrek problemleri olan kişilerde görülür.

Hiperparatiroidizmin Neden Olur?

Hiperparatiroidizmde, bir veya daha fazla paratiroid bezi aşırı aktif hale gelir ve fazla PTH yapar. Bu, bir tümör, bez genişlemesi veya paratiroid bezlerinin diğer yapısal sorunlarına bağlı olabilir.

Kalsiyum seviyeleri çok düşük olduğunda, paratiroid bezleri PTH üretimini artırarak yanıt verir. Bu, böbrek ve bağırsakların daha fazla kalsiyum emmesini sağlar.

Ayrıca kemiklerden daha fazla kalsiyum çıkarır. Kalsiyum seviyesi tekrar yükseldiğinde PTH üretimi normale döner.

Hiperparatiroidizm Risk Faktörleri Nelerdir?

– Kadın olmak, çünkü bu durum kadınlarda (özellikle menopoz sonrası kadınlarda) erkeklerden daha yaygındır.

– Yaşlı bir yetişkin olmak.

– Kanseri tedavisi için boyunda radyasyon tedavisi almış olmak.

– Genetik kalıtım veya ailede hiperparatiroidizm öyküsü.

– Nadir görülen kalıtsal bir hastalık olan çoklu endokrin neoplazi öyküsü olması.

– Böbrek hastalığı veya böbrek yetmezliği öyküsü. Böbreklerimiz D vitaminini vücudumuzun kullanabileceği bir forma dönüştürür ve kalsiyum seviyelerini dengelemek için D vitamini gereklidir. Kronik böbrek yetmezliği, sekonder hiperparatiroidizmin en yaygın nedenidir.

– Şiddetli kalsiyum eksikliği.

– Kalsiyum emilimini etkileyen ciddi D vitamini eksikliği.

– Bipolar bozukluğu tedavi etmek için en sık kullanılan ilaç olan lityum almak.

Hiperparatiroidizm Belirtileri Nelerdir?

Semptomlar, hiperparatiroidizm tipinize bağlı olarak hafif ila şiddetli arasında değişebilir.

Primer Hiperparatiroidizm Belirtileri

Bazı hastalarda herhangi bir semptom görülmez. Semptomlar varsa, hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Daha hafif belirtiler şunlardır:

– Yorgunluk

Halsizlik ve bitkinlik

Depresyon

Vücut ağrıları

Daha şiddetli belirtiler şöyledir:

– İştah kaybı

Kabızlık

Kusma

– Mide bulantısı

Aşırı susuzluk

Artan idrara çıkma

Zihinsel karışıklık

Hafıza problemleri

Böbrek taşı

Bazı araştırmalar, primer hiperparatiroidili birçok yetişkinin paratiroidizmi olmayan aynı yaştaki yetişkinlerden daha kilolu olduğunu göstermektedir.

Primer hiperparatiroidizm ayrıca hipertansiyon prevalansında artış, insülin direnci, lipid / yağ / kolesterol sorunları ve kardiyovasküler hastalık ile ilişkili olabilir.

Sekonder Hiperparatiroidizm Belirtileri

Bu tipte, kırıklar, şişmiş eklemler ve kemik deformiteleri gibi iskelet anormallikleri olabilir. Diğer belirtiler, kronik böbrek yetmezliği veya ciddi D vitamini eksikliği gibi altta yatan nedene bağlıdır.

Hiperparatiroidizm Nasıl Teşhis Edilir?

Doktor, rutin kan testlerinde kanda yüksek seviyelerde kalsiyum olduğunda, hiperparatiroidizmden şüphelenebilir. Bu teşhisi doğrulamak için, sağlık uzmanının başka testler yapması da gerekecektir.

Kan Testleri

Ek kan testleri, doktorun daha doğru bir teşhis koymasına yardımcı olacaktır. Sağlık uzmanı, yüksek PTH seviyeleri, yüksek alkali fosfataz seviyeleri ve düşük seviyelerde fosfor açısından kontrol etmek için kan testi isteyecektir.

İdrar Testleri

İdrar testi, doktorun durumun ne kadar şiddetli olduğunu ve böbrek problemlerinin sebebi olup olmadığını belirlemesine yardımcı olur. Ayrıca ne kadar kalsiyum içerdiğini görmek için idrarı da kontrol edecektir.

Böbrek Testleri

Doktor, böbrek görüntüleme testi yapabilir.

Hiperparatiroidizm Nasıl Tedavi Edilir?

Primer Hiperparatiroidizm

Böbrekler iyi çalışıyorsa, kalsiyum düzeyi biraz yüksekse veya kemik yoğunluğu normalse tedaviye ihtiyaç olmayabilir.

Bu durumda, doktorunuz durumu yılda bir kez izleyebilir ve yılda iki kez kan-kalsiyum seviyelerini kontrol edebilir.

Doktor, kalsiyum ve D vitamini tüketimini izlemenizi tavsiye eder. Böbrek taşı riskini azaltmak için bolca su içmek gerekecektir. Kemikleri güçlendirmek için düzenli egzersiz şarttır.

Tedavi gerekliyse, ameliyat yaygın olarak kullanılan tedavidir. Cerrahi prosedürler bezlerdeki genişlemiş paratiroid bezlerini veya tümörleri çıkarmayı içerir.

Komplikasyonlar nadir olur ve hasarlı vokal kord sinirlerini ve uzun süreli, düşük seviyelerde kalsiyum içerir.

Kandaki kalsiyum gibi hareket eden kalsimimetikler başka bir tedavidir. Bu ilaçlar bezleri daha az PTH yapmaya zorlar. Doktor, bazen ameliyatın başarısız olduğu ya da bir seçenek olmadığı durumlarda bunları reçete eder.

Kemikleri kalsiyum kaybetmekten koruyan bisfonatlar, osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Hormon replasman tedavisi kemiklerin kalsiyuma tutunmasına yardımcı olur. Bu tedavinin, uzun süreli kullanımla ilgili riskleri olsa da, postmenopozal kadınları osteoporozla tedavi edebilir. Bunlar kardiyovasküler hastalık ve bazı kanserlerin riskini artırır.

Sekonder Hiperparatiroidizm

Tedavi altta yatan nedeni düzelterek, PTH düzeyini normale döndürmeyi içerir. Tedavi yöntemleri arasında kronik böbrek yetmezliği için ciddi eksiklikler, kalsiyum ve D vitamini için reçeteli D vitamini kullanılması yer alır. Kronik böbrek yetmezliği varsa ilaç ve diyalize de ihtiyaç olabilir.

Hiperparatiroidizm ile İlişkili Komplikasyonlar Nelerdir?

Hiperparatiroidizm yaşayanların, aynı zamanda kemiğin “incelmesi” olarak da adlandırılan osteoporoz adı verilen bir durumu olabilir.

Yaygın semptomlar arasında, kemik kırıkları ve vertebra gövdesi (omurga kolonu) kırıklarına bağlı yükseklik kaybı yer alır.

Bu, aşırı PTH üretiminin kemiklerde çok fazla kalsiyum kaybına yol açtığı zaman gelişebilir, bu da onları zayıflatır.

Osteoporoz tipik olarak kanda çok fazla kalsiyum bulunduğunda ve kemiklerde uzun süre kalsiyum kalmadığında ortaya çıkar.

Osteoporoz, kemik kırıkları için daha yüksek bir risk oluşturur. Doktor, kemik röntgenleri alarak veya kemik mineral yoğunluğu testi yaparak osteoporoz belirtilerini kontrol eder. Bu test, özel X-ray cihazları kullanarak kalsiyum ve kemik mineral seviyelerini ölçer.

Hiperparatiroidizm Tedavisi için Doğal Çözümler

Hiperparatiroidizm Diyeti Yapın

Hiperparatiroidizm semptomlarını ve komplikasyonlarını daha da kötüleştirebilen kalsiyum eksikliğini önlemek için, kalsiyum oranı yüksek yiyecekler yemek önemlidir.  

10-50 yaş arası yetişkinler, 51 yaş ve üstü kadınlar, 71 yaş ve üstü erkekler için günde yaklaşık 1.000 miligram kalsiyuma veya günde 1.200 miligrama ihtiyaç vardır.

En iyi kalsiyum kaynakları şunlardır: süt ürünleri (çiğ süt, keçi sütü, kefir, yoğurt veya eski peynirler), yeşil yapraklı sebzeler, bamya, pazı, yeşil fasulye, havuç, şalgam ve su teresi, badem, lacivert fasulye, börülce, organik edamame, sardalya, istiridye, deniz yosunu, susam, ayçiçeği tohumu, balkabağı, tatlı patates, çilek, incir ve portakal.

Hiperparatiroidizmi yönetmeye yardımcı olabilecek diğer yiyecekler şunlardır: her tür yapraklı yeşillik, kakao, avokado, muz, zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı gibi sağlıklı yağlar, otla beslenen hayvanlardan gelen etler, taze otlar ve baharatlar gibi magnezyum içeriği  yüksek yiyecekler.

Böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olmak için bol bol su için. Böbreklerinizi korumaya yardımcı olmak için her gün en az altı ila sekiz bardak su içmek en iyisidir.

İnflamasyona neden olan gıdalardan uzak durmak önemlidir. Kaçınılması gereken inflamatuar yiyecekler, ilave şeker, işlenmiş tahıllar, rafine bitkisel yağlar ve sentetik içeriklere sahip yiyeceklerdir.

Kemik ve Eklem Ağrısını En Aza İndirin

Esnekliği korumak ve sertliği azaltmak için mümkünse her gün aktif kalmaya ve esnemeye çalışın. Düzenli egzersiz, özellikle ağırlık kaldırma egzersizleri ve kuvvet antrenmanı kemikleri güçlü tutmak için önemlidir. 

Ek olarak egzersiz, kardiyovasküler hastalık gibi komplikasyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Kemik ve eklem ağrısını yönetmeye yardımcı olmanın diğer yolları şunlardır:

– Ağrılı bölgelere nane yağı sürmek

– Yoga yapmak

– Epsom tuzu ile ılık banyo yapmak

– Masaj terapisi veya akupunktur

– Zerdeçal ve omega 3 yağ asitleri dahil iltihap önleyici takviyeleri almak

– Yeterince uyumak

– Anti-inflamatuar beslenmek

mide bulantısına bitkisel çözüm

Bulantı ve İştah Kaybı ile Mücadele

Mide bulantısı, kusma veya iştahsızlık yaşayanlar için, bu ipuçları yardımcı olacaktır:

– Yağlı yiyecekler, yüksek sodyum içeriğine sahip yiyecekler, güçlü kokulu sebzeler, çok fazla hayvansal protein, baharat, yağ veya peynir gibi sindirim sorunlarını daha da kötüleştirebilecek gıdalardan kaçının. Gün boyunca üç büyük öğün yerine daha küçük öğünler veya atıştırmalıklar yiyin.

– Su veya bitki çayı içerek ve taze meyve ve sebzeler yiyerek vücudun sulu kalmasına dikkat edin.

– Buzlu suya biraz limon ve limon suyu ekleyin ve gün boyunca için.

– Zencefil çayı için veya günde birkaç kez zencefil kapsülü almayı deneyin. Günde bir ila üç kez B6 vitamini almak da mide bulantısını azaltabilir.

– Dışarıda yürüyüşe çıkarak temiz hava alın. Mümkün olduğunca uzun süre hafif egzersiz yapmaya çalışın çünkü bu iştahı düzenlemeye yardımcı olabilir.

– Yeterince uyuyun çünkü yorgunluk kendinizi kötü hissetmenize neden olabilir.

Depresyon ve Yorgunluğu Yönetin

Stresi ve depresyonu yönetmenin ve akıl sağlığını desteklemenin yolları şunlardır: egzersiz, yeterli uyku, sosyal destek, dışarıda vakit geçirme, meditasyon, akupunktur, günlük tutma ve okuma.

D Vitamini Eksikliğini Önleyin

D vitamini kanda uygun kalsiyum seviyelerinin korunmasına yardımcı olur ve sindirim sisteminin  yiyeceklerden kalsiyumu emmesini sağlar. 

D vitamini alımı için standart öneri, 1-70 yaş arası insanlar için günlük 600 uluslararası birim (IU) ve 71 yaş ve üstü yetişkinler için günde 800 IU’dur.

D vitamini eksikliğini önlemenin en iyi yolu, doğrudan güneşe maruz kalmaktır. Cilt güneş ışığına maruz kaldığında vücut, D vitamini üretir. Daha az ölçüde, yediğimiz besinler bir miktar D vitamini alabiliriz. 

D vitamini ve kalsiyum takviyesi gerekip gerekmediği konusunda doktorla konuşun çünkü çoğu kez normal seviyeleri korumak gerekir.

Sigara İçmekten ve Bazı İlaçlardan Kaçının

Sigara içmek, kemikleri zayıflatmak ve potansiyel olarak kardiyovasküler problemlere katkıda bulunmak gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. 

Sigara bırakma grubuna katılmak, nikotin bandı kullanmak veya hipnoz, meditasyon veya diğer yaklaşımları denemek gibi sigarayı bırakmanın en iyi yolu hakkında doktorla konuşun.

Bazı diüretikler ve lityum dahil olmak üzere çok miktarda alkol almaktan veya kalsiyum artırıcı ilaçlar almaktan da kaçınmalısınız.


Hiperparatiroidizm, vücudu oldukça etkiliyor. Hiperparatiroidizm yaşayanlar var mı? Yorum yazabilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

One comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Vielen Dank für den Beitrag. Gut zu wissen, dass kalziumhaltiges Essen bei Hyperparathyreoidismus Symptome wichtig sind. Ich leide schon lange an den beschriebenen Symptomen und werde mich mir nun die Nebenschilddrüse operieren lassen.