Hint Yağının Faydaları ve Kullanımı

 

Hint yağı, insanların binlerce yıldır kullandıkları çok amaçlı bir bitkisel yağdır.

 

Ricinus communis bitkisinin tohumlarından yağ çıkarılarak elde edilir.

 

Hint baklası olarak bilinen bu tohumlar, risin adı verilen zehirli bir enzim içerir. Bununla birlikte, hint yağının maruz kaldığı ısıtma işlemi, yağın güvenli bir şekilde kullanılmasına izin vererek onu etkisiz hale getirir.

 

Hint yağı, bir dizi tıbbi, endüstriyel ve farmasötik kullanıma sahiptir.

 

Gıdalarda, ilaçlarda ve cilt bakım ürünlerinde, ayrıca bir endüstriyel yağlayıcı ve biyodizel yakıt bileşeninde bir katkı maddesi olarak yaygın olarak kullanılır.

 

Eski Mısır’da, hint yağı, lambalarda yakıt olarak yakıldı, göz tahrişi gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için doğal bir çare olarak kullanıldı ve hatta hamile kadınlara doğumu kolaylaştırmak için verildi.

 

Günümüzde hint yağı, kabızlık ve cilt rahatsızlıkları gibi yaygın rahatsızlıklar için popüler bir doğal tedavi olmayı sürdürmektedir ve doğal güzellik ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

İşte hint yağının kullanım alanları ve faydaları…

 

 

 

Güçlü Bir Müshil

Hint yağı için belki de en iyi bilinen tıbbi kullanımlardan biri doğal bir müshil özelliğidir.

 

Bir uyarıcı laksatif olarak sınıflandırılır, yani bağırsakların içinden dışkıyı iten kasların hareketini artırır, bağırsakları temizlemeye yardımcı olur.

 

Uyarıcı laksatifler hızlı hareket eder ve genellikle geçici kabızlığı hafifletmek için kullanılır.

 

Ağızdan alındığında, hint yağı, ince bağırsakta parçalanır ve risinoleik asit ile hint yağı içindeki ana yağ asidini serbest bırakır. Risinoleik asit daha sonra bağırsak tarafından emilir ve güçlü bir laksatif etki yaratır.

 

Bazı çalışmalar da hint yağının kabızlığı azaltabileceğini göstermiştir.

 

Örneğin, bir çalışmada, yaşlı insanlar hint yağı aldıklarında, dışkılama sırasında daha az zorlanma yaşadıklarını ve kabızlık belirtilerinin azaldığını belirtmişlerdir.

 

Hint yağı küçük dozlarda güvenli kabul edilirken, daha büyük miktarlarda abdominal kramp, mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabilir.

 

Nadiren kabızlığı rahatlatmak için kullanılabilmesine rağmen, hint yağı uzun vadeli sorunlar için bir tedavi olarak önerilmemektedir.

 

Doğal bir Nemlendirici

Hint yağı, tekli doymamış bir yağ asidi olan risinoleik asit açısından zengindir.

 

Bu tip yağlar, nemlendirici olarak etki eder ve cildi nemlendirmek için kullanılabilir.

 

Nemlendiriciler, cildin dış tabakasındaki su kaybını önleyerek nemi muhafaza ederler.

 

Hint yağı genellikle kozmetikte hidrasyonu sağlamak için kullanılır ve genellikle losyon, makyaj ve temizleyiciler gibi ürünlere eklenir.

 

Ayrıca bu zengin yağı, satın alınan nemlendiriciler ve losyonlara doğal bir alternatif olarak kullanabilirsiniz.

 

Mağazalarda bulunan birçok popüler nemlendirici ürün, cildi tahriş edebilecek ve genel sağlığa zarar verebilecek koruyucu maddeler, parfümler ve boyalar gibi potansiyel olarak zararlı maddeler içerir.

 

Bu ürünleri hint yağı ile değiştirmek, bu katkı maddelerine maruz kalmanızı azaltmaya yardımcı olacaktır.

 

Ayrıca, hint yağı ucuzdur ve yüz ve vücutta kullanılabilir.

 

Hint yağı koyu kıvamlıdır bu nedenle bir nemlendirici yapmak için badem zeytin veya hindistan cevizi yağı gibi diğer cilt dostu yağlarla sık sık karıştırılarak kullanılır.

 

Çoğu zaman Hint yağının cilde uygulanması çoğu insan için güvenlidir ancak bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir.

 

Yaraların iyileşmesini kolaylaştırır

Hint yağını yaralara uygulamak, iyileşmeyi sağlayan ve yaraların kurumasını önleyen nemli bir ortam yaratır.

 

Hint yağı, doku büyümesini uyarır, böylece yara ile çevre arasında bir bariyer oluşur ve enfeksiyon riskini azaltır.

 

Aynı zamanda yara iyileşmesini geciktirebilen ölü cilt hücrelerinin birikmesini ve cildin kurumasınız azaltır.

 

Çalışmalar, hint yağı içeren merhemlerin, özellikle ciltte uzun süreli basınçtan kaynaklanan bir tip yara olan ülserin iyileşmesine yardımcı olabileceğini bulmuşlardır.

 

Anti-inflamatuar Etkilere Sahiptir

Hint yağı içinde bulunan ana yağ asidi olan risinoleik asit, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

 

Çalışmalar, hint yağı topikal olarak uygulandığında inflamasyonu azalttığını ve ağrıyı hafiflettiğini göstermiştir.

 

Hint yağının ağrı azaltıcı ve iltihap önleyici nitelikleri, romatoid artrit veya sedef hastalığı gibi iltihaplı bir hastalığı olanlara özellikle yardımcı olabilir.

 

Hayvan ve test tüpü çalışmaları, risinoleik asitin ağrıyı ve şişmeyi azalttığını bulmuştur.

 

Bir çalışma, risinoleik asit içeren bir jel ile yapılan tedavinin, diğer tedavi yöntemleriyle karşılaştırıldığında, cilde uygulandığında ağrı ve inflamasyonda önemli bir azalmaya yol açtığını göstermiştir.

 

Aynı çalışmanın bir test tüpü bileşeni, risinoleik asidin insan romatoid artrit hücrelerinin neden olduğu iltihaplanmanın başka bir tedaviden daha fazla azalmaya yardımcı olduğunu gösterdi.

 

Hint yağının inflamasyonu azaltma potansiyelinin yanı sıra, nemlendirici özellikleri sayesinde, sedef hastalarında kuru ve tahriş olmuş cildi rahatlatmaya yardımcı olabilir.

 

Bu sonuçlar ümit verici olsa da, hint yağının inflamatuar durumlar üzerindeki etkilerini belirlemek için daha fazla insan çalışması gerekmektedir.

 

Akne için doğal bir çözümdür

Akne, yüz ve vücutta siyah noktalara, irin dolu sivilce ve büyük, ağrılı şişliklere neden olabilen bir cilt rahatsızlığıdır.

 

Yaygın olarak gençlerde görülür ve özgüveni olumsuz yönde etkileyebilir.

 

Hint yağı, akne semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilecek çeşitli özelliklere sahiptir.

 

İnflamasyonun aknenin gelişimi ve ciddiyetinde bir faktör olduğu düşünülmektedir, bu nedenle cilde yağ uygulanması cildin iltihaplanmaya bağlı semptomları azaltmasına yardımcı olabilir.

 

Akne ayrıca, normalde deride bulunan ve Staphylococcus aureus dahil olmak üzere belirli tipte bakterilerin dengesizliğiyle de ilişkilidir.

 

Hint yağı, cilde uygulandığında bakterinin aşırı büyümesini engelleyebilecek anti-mikrobiyal özelliklere sahiptir.

 

Bir test tüpü çalışmasında, hint yağı ekstresinin, Staphylococcus aureus dahil olmak üzere birçok bakterinin büyümesini inhibe ederek önemli bir anti-bakteriyel güç gösterdiği bulunmuştur.

 

Hint yağı doğal bir nemlendiricidir, bu nedenle akneli kişilerde görülen iltihaplı ve tahriş olmuş cildi yumuşatmaya yardımcı olabilir.

 

Mantar Hastalıklarıyla Savaşır

Candida albicans yaygın olarak plağın aşırı büyümesi, diş eti iltihapları ve kök kanal enfeksiyonları gibi dental sorunlara neden olan bir mantar türüdür.

 

Hint yağı anti-fungal özelliklere sahiptir ve Candidayla savaşarak ağzınızı sağlıklı tutar.

 

Bir test tüpü çalışmasında, hint yağının Candida albicans’la kirlenmiş insan diş köklerinden yok ettiği bulundu.

 

Hint yağı, Candidanın aşırı büyümesinin neden olduğu düşünülen ağrılı bir durum olan protezle ilişkili stomatitin tedavisine de yardımcı olabilir. Bu, protez kullanan yaşlı insanlarda yaygın bir durumdur.

 

Protezle ilişkili stomatitli 30 yaşlı insanda yapılan bir çalışmada, hint yağı ile yapılan tedavinin, inflamasyon dahil olmak üzere stomatitin klinik belirtilerinde iyileşmeye yol açtığı gösterilmiştir.

 

Bir başka çalışmada, hint yağı içeren bir solüsyonda protez ile fırçalamanın ve ıslatma işleminin, protez kullanan yaşlı kişilerde Candida’da önemli azalmaya neden olduğu bulunmuştur.

 

Saçlarınızı ve Saç Derisini Sağlıklı Tutar

Birçok insan doğal yağ kremi olarak hint yağı kullanır.

 

Kuru veya hasar görmüş saçlar, hint yağı gibi yoğun bir nemlendiriciden özellikle faydalanabilir.

 

Hint yağı gibi yağların düzenli olarak saça uygulanması saç telinin yağlanmasına yardımcı olur, esnekliği arttırır ve kırılma olasılığını azaltır.

 

Hint yağı, kepek problemi için faydalıdır. Kepeğin birçok farklı nedeni olmasına rağmen, kafa derisinde kırmızı, pullu lekelere neden olan inflamatuar bir cilt rahatsızlığı olan seboreik dermatit ile bağlantılıdır.

 

Hint yağının inflamasyonu azaltma kabiliyeti nedeniyle, seboreik dermatitin neden olduğu kepek için etkili bir tedavidir.

 

Ayrıca, kafa derisine hint yağı uygulamak kuru, tahriş olmuş cildi nemlendirmeye yardımcı olur ve dökülmeyi azaltır.

 

Hint Yağının Yan Etkileri

Pek çok insan ya yağı sindirerek ya da cilde uygulayarak çeşitli sorunları tedavi etmek için hint yağı kullanır.

 

Hint yağı genellikle güvenli kabul edilmesine rağmen, bazı insanlarda istenmeyen reaksiyonlara ve istenmeyen yan etkilere neden olabilir.

 

Doğum sancısını tetikler: Tıp uzmanları tarafından doğumu teşvik etmek için kullanılır. Bu nedenle, hamileliğin her aşamasında kadınlar hint yağı tüketmekten kaçınmalıdır.

 

İshale neden olabilir: Kabızlığı hafifletmek için etkili bir yol olsa da, çok fazla aldığınız takdirde ishal olabilirsiniz. İshal dehidrasyon ve elektrolit dengesizliklerine neden olabilir.

 

Alerjik reaksiyonlara neden olabilir: Bazı insanlarda cilde uygulandığında alerjik reaksiyona neden olabilir. Önce vücudunuzun nasıl tepki verdiğini görmek için küçük bir deri parçasına küçük bir miktar sürmeyi deneyin.

 

Sonuç olarak;

İnsanlar binlerce yıl boyunca çeşitli sağlık sorunları için güçlü bir doğal tedavi olarak hint yağı kullanmışlardır.

 

Diğer birçok kullanım arasında kabızlığı hafifletmeye ve kuru cildi nemlendirmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.

 

Elinizin altında bulunması için ekonomik, çok amaçlı bir yağ arıyorsanız, hint yağı iyi bir seçimdir.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: