Hint Yağı Ne İşe Yarar? Hint Yağının Faydaları ve Zararları

    Hint Yağı Ne İşe Yarar? Hint Yağının Faydaları ve Zararları

    Hint yağı, insanların binlerce yıldır kullandıkları çok amaçlı bir bitkisel yağdır.

    Ricinus communis bitkisinin tohumlarından yağ çıkarılarak elde edilir.

    Hint baklası olarak bilinen bu tohumlar, risin adı verilen zehirli bir enzim içerir. Fakat çıkarılma sırasında maruz kaldığı ısıtma işlemi, yağın güvenli bir şekilde kullanılmasına izin vererek bu zehirli maddeyi etkisiz hale getirir.

    Hint yağı, bir dizi tıbbi, endüstriyel ve farmasötik kullanıma sahiptir.

    Gıdalarda, ilaçlarda ve cilt bakım ürünlerinde, ayrıca bir endüstriyel yağlayıcı ve biyodizel yakıt bileşeninde bir katkı maddesi olarak yaygın olarak kullanılır.

    Eski Mısır’da, hint yağı, lambalarda yakıt olarak yakılmış, göz tahrişi gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için doğal bir çare olarak kullanılmış ve hatta hamile kadınlara doğumu kolaylaştırmak için verilmiştir.

    Günümüzde hint yağı, kabızlık ve cilt rahatsızlıkları gibi yaygın rahatsızlıklar için doğal bir tedavi olmayı sürdürmektedir ve doğal güzellik ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

    İşte “hint yağı nedir”, “hint yağının faydaları nelerdir”, “hint yağının cilde ve saça faydaları nelerdir”, “hint yağı zayıflatır mı, hint yağı nerelerde kullanılır” gibi merak edilen soruların cevapları…

    Hint Yağının Yararları ve Özellikleri

    Güçlü bir müshildir

    Hint yağı için belki de en iyi bilinen tıbbi kullanımlardan biri doğal müshil özelliğidir.

    Bir uyarıcı laksatif olarak sınıflandırılır yani bağırsakların içinden dışkıyı iten kasların hareketini artırır, bağırsakları temizlemeye yardımcı olur.

    Uyarıcı laksatifler hızlı hareket eder ve genellikle geçici kabızlığı hafifletmek için kullanılır.

    Ağızdan alındığında, hint yağı, ince bağırsakta parçalanır ve içindeki ana yağ asidi olan risinoleik asidi serbest bırakır. Risinoleik asit daha sonra bağırsak tarafından emilir ve güçlü bir laksatif etki yaratır.

    Bazı çalışmalar da hint yağının kabızlığı azaltabileceğini göstermiştir.

    Örneğin, bir çalışmada, yaşlı insanlar hint yağı aldıklarında, dışkılama sırasında daha az zorlanma yaşadıklarını ve kabızlık belirtilerinin azaldığını belirtmişlerdir.

    Hint yağı küçük dozlarda güvenli kabul edilirken, daha büyük miktarlarda abdominal kramp, mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabilir.

    Ara sıra oluşan kabızlığı vakalarını rahatlatmak için kullanılabilmesine rağmen, hint yağı uzun vadeli kabızlık sorunları için bir tedavi olarak önerilmemektedir.

    Doğal bir nemlendiricidir

    Hint yağı, tekli doymamış bir yağ asidi olan risinoleik asit açısından zengindir.

    Bu tip yağlar, nemlendirici olarak etki eder ve cildi nemlendirmek için kullanılabilir.

    Nemlendiriciler, cildin dış tabakasındaki su kaybını önleyerek nemi muhafaza ederler.

    Hint yağı genellikle kozmetikte hidrasyonu sağlamak için kullanılır ve losyon, makyaj temizleyiciler gibi ürünlere eklenir.

    Mağazalarda bulunan birçok popüler nemlendirici ürün, cildi tahriş edebilecek ve genel sağlığa zarar verebilecek koruyucu maddeler, parfümler ve boyalar gibi potansiyel olarak zararlı maddeler içerir.

    Bu ürünler yerine hint yağını kullanmak, bu katkı maddelerine maruz kalmayı azaltmaya yardımcı olacaktır.

    Hint yağı koyu kıvamlıdır bu nedenle bir nemlendirici yapmak için badem yağı, zeytinyağı veya hindistan cevizi yağı gibi diğer cilt dostu yağlarla karıştırılarak kullanılır.

    Hint yağının cilde uygulanması çoğu insan için güvenlidir ancak bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir.

    Yaraların iyileşmesini kolaylaştırır

    Hint yağını yaralara uygulamak, iyileşmeyi sağlayan ve yaraların kurumasını önleyen nemli bir ortam yaratır.

    Hint yağı, doku büyümesini uyarır, böylece yara ile çevre arasında bir bariyer oluşur ve enfeksiyon riskini azaltır.

    Aynı zamanda yara iyileşmesini geciktirebilen ölü cilt hücrelerinin birikmesini ve cildin kurumasını azaltır.

    Çalışmalar, hint yağı içeren merhemlerin, özellikle ciltte uzun süreli basınçtan kaynaklanan bir tip yara olan ülserin iyileşmesine yardımcı olabileceğini bulmuştur.

    Anti-inflamatuar etkilere sahiptir

    Hint yağı içinde bulunan ana yağ asidi olan risinoleik asit, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

    Çalışmalar, topikal olarak hint yağı uygulamasının inflamasyonu azalttığını ve ağrıyı hafiflettiğini göstermiştir.

    Hint yağının ağrı azaltıcı ve iltihap önleyici nitelikleri, romatoid artrit veya sedef hastalığı gibi iltihaplı bir hastalığı olanlara özellikle yardımcı olabilir.

    Hayvan ve test tüpü çalışmaları, risinoleik asitin ağrıyı ve şişmeyi azalttığını bulmuştur.

    Bir çalışma, risinoleik asit içeren bir jel ile yapılan tedavinin, diğer tedavi yöntemleriyle karşılaştırıldığında, cilde uygulandığında ağrı ve inflamasyonda önemli bir azalmaya yol açtığını göstermiştir.

    Aynı çalışmanın bir test tüpü bileşeni, risinoleik asidin insan romatoid artrit hücrelerinin neden olduğu iltihaplanmanın başka bir tedaviden daha fazla azalmaya yardımcı olduğunu gösterdi.

    Hint yağının inflamasyonu azaltma potansiyelinin yanı sıra, nemlendirici özellikleri sayesinde, sedef hastalarında kuru ve tahriş olmuş cildi rahatlatmaya yardımcı olabilir.

    Mantar hastalıklarıyla savaşır

    Candida albicans yaygın olarak plağın aşırı büyümesi, diş eti iltihabı ve kök kanal enfeksiyonları gibi dental sorunlara neden olan bir mantar türüdür.

    Hint yağı antifungal özelliklere sahiptir ve Candida mantarıyla savaşarak ağız sağlığını korur.

    Bir test tüpü çalışmasında, hint yağının Candida albicans’ı, insan diş köklerinden yok ettiği bulundu.

    Hint yağı, Candidanın aşırı büyümesinin neden olduğu düşünülen ağrılı bir durum olan protezle ilişkili stomatitin tedavisine de yardımcı olabilir. Bu, protez kullanan yaşlı insanlarda yaygın bir durumdur.

    Protezle ilişkili stomatitli 30 yaşlı insanla yapılan bir çalışmada, hint yağı ile yapılan tedavinin, inflamasyon dahil olmak üzere stomatitin klinik belirtilerinde iyileşmeye yol açtığı gösterilmiştir.

    Bir başka çalışmada, hint yağı içeren bir solüsyonda protez ile fırçalamanın ve ıslatma işleminin, protez kullanan yaşlı kişilerde Candida’da önemli azalmaya neden olduğu bulunmuştur.

    Artriti tedavi eder

    Hint yağı iltihabı azaltır. İçerdiği risinoleik asit, mükemmel analjezik ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu asidin topikal uygulaması, belirgin bir anti-inflamatuar etki gösterir.

    Bir çalışma, hint yağının birincil diz osteoartritini etkili bir şekilde tedavi etmek için kullanılabileceğini gösterdi. Osteoartritli deneklere dört hafta boyunca günde üç kez hint yağı kapsülü verildiğinde semptomlarında iyileşme görüldü.

    Artrit tedavisi için hint yağı, etkilenen bölgeye topikal olarak uygulanabilir.

    Plantar fasiiti tedavi edin

    Plantar fasiit, topuk kemiğini ayak parmaklarınıza bağlayarak ayağın altından geçen kalın dokunun iltihaplanması anlamına gelir.

    Bir çalışmada, hint yağı, plantar topuk dikeni ile uğraşan hastalara büyük rahatlama sağladı. Plantar topuk dikeni, plantar fasiit ile ilişkili bir durumdur.

    Miyomların belirtilerini rahatlatır

    Miyomlar rahimde gelişen tümörlerdir. İyi huyludur ve kanser değildir.

    Fibroidlerin tedavisinde hint yağının yararlı etkilerini belirten bir araştırma yoktur. Ancak bazı anekdot niteliğindeki kanıtlar, yağın kabızlığı hafifletebileceğini göstermektedir (bu, fibroidlerin başlıca semptomudur).

    Pelvisin üzerine yaklaşık 30 dakika hint yağı paketi yerleştirmek, ilişkili ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bazıları bölgeye enerji akışını artırabileceğini düşünüyor. Ancak bu etkileri doğrulamak için bilimsel kanıt yoktur.

    Genital siğilleri tedavi eder

    Anekdot niteliğindeki kanıtlar, siğile her gün hint yağı uygulamanın düşmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu, siğillerin giderilmesine yardımcı olabilir.

    Hint Yağının Cilde Faydaları

    Akne için doğal bir çözümdür

    Akne, yüz ve vücutta siyah noktalara, irin dolu sivilce ve büyük, ağrılı şişliklere neden olabilen bir cilt rahatsızlığıdır.

    Yaygın olarak gençlerde görülür ve özgüveni olumsuz yönde etkileyebilir.

    Hint yağı, akne semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilecek çeşitli özelliklere sahiptir.

    İnflamasyonun aknenin gelişimi ve ciddiyetinde bir faktör olduğu düşünülmektedir, bu nedenle cilde yağ uygulanması, ciltte iltihaplanmaya bağlı semptomları azaltmasına yardımcı olabilir.

    Akne ayrıca, normalde deride bulunan ve Staphylococcus aureus dahil olmak üzere belirli tipte bakterilerin dengesizliğiyle de ilişkilidir.

    Hint yağı, cilde uygulandığında bakterinin aşırı büyümesini engelleyebilecek antimikrobiyal özelliklere sahiptir.

    Bir test tüpü çalışmasında, hint yağı ekstresinin, Staphylococcus aureus dahil olmak üzere birçok bakterinin büyümesini inhibe ederek önemli bir antibakteriyel güç gösterdiği bulunmuştur.

    Hint yağı doğal bir nemlendiricidir, bu nedenle akneli kişilerde görülen iltihaplı ve tahriş olmuş cildi yumuşatmaya yardımcı olabilir.

    Yaşlanma belirtilerini geciktirmeye yardımcıdır

    Yağın yaşlanma belirtilerini geciktiren (kırışıklıklar gibi) özellikleri olmasına rağmen, bu konuda doğrudan bir kanıt yoktur. Yağın iltihapla savaştı bilinmektedir. Bu, yaşlanmayı hızlandıran serbest radikallerle mücadeleye yardımcı olabilir.

    Yağı gözünüzün altında, ağzınızın çevresinde, alnınızda, çene ve boyun hattınızda kullanabilirsiniz. 

    Sabahları bu bölgeleri yıkayın ve bir damla hint yağı sürün. Yavaşça masaj yapın ve yaklaşık 20 dakika bekletin. Normal suyla yıkayın. Daha sonra normal cilt bakımı rutininizi uygulayın.

    Ancak cilt reaksiyonlarına karşı dikkatli olun. Cildinize hint yağı uygulamadan önce bir yama testi yapın.

    Hint Yağının Saça Faydaları

    Birçok insan doğal yağ kremi olarak hint yağı kullanır.

    Kuru veya hasar görmüş saçlar, hint yağı gibi yoğun bir nemlendiriciden özellikle faydalanabilir.

    Hint yağı gibi yağların düzenli olarak saça uygulanması saç telinin yağlanmasına yardımcı olur, esnekliği arttırır ve kırılma olasılığını azaltır.

    Hint yağı, kepek problemi için faydalıdır. Kepeğin birçok farklı nedeni vardır, çoğunlukla kafa derisinde kırmızı, pullu lekelere neden olan inflamatuar bir cilt rahatsızlığı olan seboreik dermatit ile bağlantılıdır.

    Hint yağının inflamasyonu azaltma kabiliyeti, seboreik dermatitin neden olduğu kepek için etkili bir tedavi olmasını sağlar.

    Ayrıca, kafa derisine hint yağı uygulamak kuru, tahriş olmuş cildi nemlendirmeye yardımcı olur ve dökülmeyi azaltır.

    Hint Yağının Besin Bileşimi

    Hint yağının en bol bulunan bileşeni risinoleik asittir. Yağın yaklaşık % 90’ını oluşturur. Diğer asitler şunlardır:

    – Linoleik asit (yağın % 4’ü)

    – Oleik asit (yağın % 3’ü)

    – Stearik asit (% 1)

    – Diğer linolenik yağ asitleri (>% 1)

    Hint Yağının Yan Etkileri ve Zararları

    Pek çok insan ya yağı sindirerek ya da cilde uygulayarak çeşitli sorunları tedavi etmek için hint yağı kullanır.

    Hint yağı genellikle güvenli kabul edilmesine rağmen, bazı insanlarda istenmeyen reaksiyonlara ve istenmeyen yan etkilere neden olabilir.

    Mide bulantısı

    Hint yağının aşırı dozu mide bulantısına neden olabilir. Bu yağ aynı zamanda radyolojik ve kolonoskopi incelemeleri için bir hazırlık aracı olarak da kullanılmaktadır.

    Bununla birlikte, çoğu hasta, ağızda kalan tadı ve yağlı dokuyu tolere edemez. İranlı bir araştırmaya göre, hint yağı kaynaklı mide bulantısına kusma ve kramplar da eşlik edebilir.

    Deri döküntüleri

    Hayvan çalışmaları, hint yağının deneklerin cildini hafifçe tahriş ettiğini bulmuştur. Hint yağına karşı diğer alerjik reaksiyonlar kızarıklık (eritem) ve kurdeşendir. Bunlar, yağın uygulandığı yerde meydana gelebilir.

    Hint yağı, insan klinik testlerinde önemli bir cilt tahriş edici veya hassaslaştırıcı değildir. Ancak içindeki risinoleik asit, önceden cilt rahatsızlığı olan hastaların durumunu kötüleştirebilir.

    Kas Krampları

    Hint yağı güçlü bir müshildir. Bununla birlikte, kas güçsüzlüğü ve kramplar, müshilin aşırı dozundan kaynaklanabilir. Ayrıca aç karnına alındığında bağırsak kramplarına ve karın ağrısına neden olabilir.

    Baş dönmesi

    Baş dönmesi, hint yağının aşırı dozda kullanımının başka bir belirtisidir. Diğer hint yağı yan etkileri arasında bayılma, nefes darlığı ve nadir durumlarda halüsinasyonlar bulunur.

    Doğum sancısını tetikler

    Tıp uzmanları tarafından doğumu teşvik etmek için kullanılır. Bu nedenle, hamileliğin her aşamasında kadınlar hint yağı tüketmekten kaçınmalıdır.

    İshale neden olabilir

    Kabızlığı hafifletmek için etkili bir yol olsa da, çok fazla aldığınız takdirde ishal olabilirsiniz. İshal dehidrasyon ve elektrolit dengesizliklerine neden olabilir.

    Sonuç olarak;

    İnsanlar binlerce yıl boyunca çeşitli sağlık sorunları için güçlü bir doğal tedavi olarak hint yağı kullanmışlardır.

    Diğer birçok kullanımın yanı sıra en çok kabızlığı hafifletmeye ve kuru cildi nemlendirmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.

    Hint yağı alımı, sınırlı miktarlarda tüketildiğinde muhtemelen güvenlidir. Ancak fazla miktarlar bazı olumsuz etkilere neden olabilir.

    İlginizi Çekebilir  1 Ayda 5 Kilo Nasıl Verilir? 1 Ayda 5 Kilo Verdiren Diyet Listesi
    ZİYARETÇİ YORUMLARI

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    BİR YORUM YAZ