Sızma Hindistan Cevizi Yağı Nedir, Faydaları Nelerdir?

Hindistan cevizi yağı, saç ve cilt sorunlarını tedavi etmek için kullanılan etkili bir bileşendir. Hindistan cevizi yağının en iyisi ise rafine edilmemiş ve daha az işlenmiş çeşidi olarak popülerlik kazanan sızma hindistan cevizi yağıdır. Buna virgin hindistan cevizi yağı da denir. Bu yağ, hindistan cevizi çekirdeklerinin taze etinden ekstrakte edilir. Mikro besinleri korur ve uzun bir fayda listesine sahiptir.

Sızma Hindistan Cevizi Yağı Nedir?

Sızma hindistan cevizi yağı taze et ve olgun hindistan cevizi çekirdeklerinden elde edilir. Bu yağ mekanik veya doğal işlemlerle ekstrakte edilir.

Hindistan cevizi eti işlenmemiş ve çiğ olduğu için, bu şekilde elde edilen yağ, virgin, saf ya da sızma hindistan cevizi yağı olarak adlandırılır.

Saf hindistan cevizi yağı çıkarma işlemi sırasında ısıtma yöntemi de uygulanabilir ancak herhangi bir kimyasal işlem uygulanmaz. Bir makine süt ve yağ elde etmek için taze hindistan cevizi etine basar ve bu işleme soğuk presleme denir.

Hindistan cevizi sütü, çeşitli biyofizik tekniklerle yağdan ayrılır. Kalan yağın yüksek bir duman noktası vardır (yaklaşık 175 ° C). Bu saf hindistan cevizi yağı yemeklik yağ veya fırınlama için kullanılabilir ancak kızartma veya yüksek ısıda pişirme için uygun değildir.

Sızma hindistan cevizi yağı minimal düzeyde işlendiği için besin bileşenlerini en iyi şekilde muhafaza eder. Doymamış yağ asitleri bakımından zengindir.

Her şeyden önce antioksidan özelliklerini korur. Son çalışmalar LDL ve kolesterol seviyelerini düşürmede rafine hindistan cevizi yağından daha etkili olduğunu belirtmektedir.

Saf hindistan cevizi yağının kolesterol düşürücü özellikleri, kalbi, beyni, karaciğeri, böbrekleri ve diğer hayati organları korur.

Sızma Hindistan Cevizi Yağının Faydaları Nelerdir?

Sızma (virgin) hindistan cevizi yağı mükemmel nemlendirici ve antioksidan özelliklere sahiptir. Cilt sorunlarını tedavi etmek ve bağışıklığı güçlendirmek için kullanılabilir.

Cildi onarır

Hindistan cevizi yağı, mükemmel bir cilt bakım çözeltisinin neredeyse tüm özelliklerine sahiptir. Antioksidan, antimikrobiyal, anti-inflamatuar etkilerine sahiptir. Bu yağ, egzama ve atopik dermatit gibi kronik cilt bozukluklarını tedavi etmek için kullanılabilir.

  Şaşılık (Göz Kayması) Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Yağ asidi profili laurik asit (% 49), miristik asit (% 18), palmitik asit (% 8), kaprilik asit (% 8), kaprik asit (% 7), oleik asit (% 6), linoleik asit ( % 2) ve stearik asit (% 2). Bu yağ asitleri cilt tabakalarına etkili bir şekilde nüfuz eder.

Yağı topikal olarak uygulamak cildin bariyer fonksiyonunu iyileştirebilir ve UV koruması sağlar.

Sızma hindistan cevizi yağı, pro-enflamatuar bileşiklerin üretimini engeller, yaraların ve yara izlerinin iyileşmesine yardımcı olur.

Kilo vermeye yardımcı olur

Çoğu yağ, kan kolesterol seviyelerini artıran uzun zincirli yağ asitlerine sahiptir. Bu yağ asitlerinin kırılması zordur ve kan dolaşımında kolayca asimile edilemez.

Kısa zincirli veya orta zincirli yağ asitleri içeren yağların kullanılması hiperkolesterolemiyi (yüksek kan kolesterol seviyeleri) önleyebilir.

Sızma hindistan cevizi yağı orta zincirli ve uzun zincirli yağ asitleri içerir. Orta zincirli yağ asitleri, uzun zincirli yağ asitleri kadar kan kolesterolünü yükseltmez. Ayrıca vücudun yağ dokusunda depolanmazlar.

Araştırmalar ayrıca orta zincirli yağ asitleri açısından zengin bir diyet yapanların, kısa zincirli yağ asitlerinden oluşan bir diyet şekline göre daha fazla kilo verdiğini kanıtlıyor.

Bu nedenle, yemek pişirirken sızma hindistan cevizi yağı kullanmak, kilo kaybı üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

Saçların sağlıklı şekilde uzamasına yardımcı olur

Hindistan cevizi yağının saça uygulanmasının protein kaybını azalttığı belirtilmektedir. Ayçiçek yağı ile karşılaştırıldığında, hindistan cevizi yağı saç tellerine daha iyi nüfuz eder. 

İçeriğindeki laurik asit sayesinde saç proteinleri ile daha iyi etkileşir. Bu nedenle, hasar görmüş ya da hasar görmemiş saçlarda, ön yıkama veya yıkama sonrası hindistan cevizi yağı kullanmak en iyi sonuçları verir.

Bu tür yağlar kırık uçların oluşumunu azaltır. Saç hücreleri arasındaki boşluğu doldurabilir ve onları ağır kimyasal hasarlardan koruyabilir.

Diş çürüklerinden korur

Saf hindistan cevizi yağı geniş spektrumlu antimikrobiyal aktiviteye sahiptir. Diş çürüğüne neden olan bakterilerin çoğu bu yağa karşı hassastır. Bu yüzden yaygın olarak yağ çekmede kullanılır.

Ağızda sızma hindistan cevizi ile yapılan gargara, diş plağı ve diş eti iltihabından kurtulmaya yardımcı olabilir. Escherichia vulneris, Enterobacter spp., Helicobacter pylori, Staphylococcus aureus ve Candida albicans, C. glabrata, C. parapsilosis, C. stellatoidea ve C. kruse dahil mantar türlerini ortadan kaldırabilir.

  Hibiskus Çayı Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları ve Zararları

Laurik asit, hindistan cevizi yağındaki ana aktif bileşendir. Araştırmalar, laurik asidin anti-inflamatuar ve antimikrobiyal aktivitelere sahip olduğunu göstermektedir.

Aktif bileşenlerin bu özellikleri, sızma hindistan cevizi yağını diş bakımı için ucuz ve güvenli bir seçenek yapar.

Mantar enfeksiyonlarını yönetir

Kadınlar maya enfeksiyonu veya kandidiyaza daha yatkındır. Erkekler ise bağışıklık sistemini zayıflatan bir maya enfeksiyonu olan balanit geliştirebilir. 

Geleneksel Çin tıbbı, mantar enfeksiyonlarını yönetmek için saf hindistan cevizi yağı açısından zengin bir diyet reçete eder.

Birkaç mantar türü saf hindistan cevizi yağına duyarlıdır. Bu yağın laboratuvar deneylerinde Candida mantar türlerine karşı % 100 aktif olduğu bulunmuştur.

Laurik asit ve türevi monolaurin mikrobiyal hücre duvarlarını değiştirir. Monolaurin hücrelere nüfuz ederek zarlarını bozabilir. Bu yağın antienflamatuar aktivitesi, mantar enfeksiyonlarının şiddetini azaltır.

Kanser riskini azaltır

Orta zincirli yağ asitleri, bağışıklığı düşük (baskılanmış) kişiler için gereklidir. Sızma hindistan cevizi yağı, bu yağların en iyi besin kaynaklarından biridir.

Diğer yağlar veya tereyağı ile karşılaştırıldığında meme ve kolon kanserlerine karşı daha iyi koruyucu aktiviteye sahip olduğu bulunmuştur.

Genellikle, kemoterapi gören kişilerin bağışıklığı düşük veya iştahsızdır. Bu yağı yemeleri, laurik asit sayesinde beslenme durumlarını, enerjilerini ve metabolizmalarını artırabilir.

Hindistan cevizi yağı uygulaması sıçan çalışmalarında kolon ve meme tümörleri üzerinde anti-proliferatif etkiler göstermiştir. Ancak serum kolesterol seviyelerini artırabilir.

Araştırmacılar, daha yüksek kolesterol seviyelerinin hayvanlarda tümör gelişimine karşı koruyucu etkileri olabileceğini iddia ediyor.

Kemikleri güçlendirir

Sızma hindistan cevizi yağı, kemiklerin güçlenmesi için gerekli olan magnezyum ve kalsiyum gibi önemli vitaminler içerir. Özellikle yetişkinlerde osteoporozu iyileştirmek için faydalıdır.

Kan şekeri seviyelerini dengeler

Sızma hindistan cevizi yağı, tip iki diyabetin risk faktörlerinden biri olan insülin direncini önlemeye yardımcı olabilir. Hücreler insüline dirençli hale geldiğinde, glikozu enerjiye dönüştürmek için insülin kullanamazlar.

Zamanla, kan dolaşımında glikoz seviyeleri artar ve vücut gereksiz bir fazlalık yaratarak daha fazla insülin üretmeye devam eder.

Yağdaki orta zincirli yağ asitleri, hücreler için glikoz içermeyen bir enerji kaynağı sağlayabilir, böylece enerji ihtiyaçlarını karşılamak ve daha fazla insülin oluşturmak için vücuda ihtiyaç duymazlar.

  Kaygan Karaağaç Kabuğunun ve Çayının Faydaları Neler?

Sızma Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır?

Mayonez ve salata sosu gibi soslar, bu yağ ile yapıldığında mükemmel bir tada sahiptir. Smoothie, dondurmalar, fırınlanmadan yapılan kekler, vb. bu yağ ile yapıldığında daha lezzetli ve doyurucudur.

Patates de dahil olmak üzere sebze yemekleri, bu yağ ile hazırlanırsa daha yüksek besin değerine sahip olur.

Sızma Hindistan Cevizi Yağı Zararları

Bu kadar yararlı olduğu belirtilen yağın, zararı var mı? Evet, sağlıklı. Ancak gerçek şu ki, hindistan cevizi yağı doymuş yağ asitleri (SFA’lar) rezervuarıdır. SFA açısından zengin beslenme, ciddi metabolik bozukluklarla ilişkilendirilmiştir.

Ancak, bu görüşü destekleyecek sınırlı araştırma ve veri bulunmaktadır. Sızma hindistan cevizi yağı toplam kolesterol seviyelerini artırsa da, bunu kardiyovasküler riske bağlamak için yeterli kanıt yoktur.

Sızma hindistan cevizi yağı tüketimini, toplam enerji alımının yaklaşık % 10’u ile sınırlamanız önerilir.

Günde 2.000 kalorilik bir beslenme şekli dikkate alındığında, doymuş yağlardan alınan kalori, 120 kaloriden fazla olmamalıdır. Bu günde yaklaşık 13 g doymuş yağdır. Bu, 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağında bulunan miktar kadardır.

Sızma Hindistan Cevizi Yağı Saklama Koşulları

Sızma hindistan cevizi yağı, ısı ve ışıktan uzakta saklanırsa yaklaşık 2-3 yıl kalabilir.

– Yağ kokuyorsa veya rengini değiştirdiyse atın.

– Bayat / bozulmuş yağ elde topak topak olur. Bu şekilde olan yağları atın.

– Yağ şişesi ya da tenekesinin üzerinde mantar küfleri oluşabilir. Genellikle bu lekeleri sıyırıp gerisini kullanabilirsiniz.

Sonuç olarak;

Sızma hindistan cevizi yağı, en az işlenmiş olan rafine edilmemiş bir hindistan cevizi yağı formudur. Geleneksel tıp bu yağı cilt, saç, ağız ve bağışıklık sisteminin çeşitli rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanır.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir