Hindistan Cevizi Unu Nasıl Yapılır? Faydaları ve Besin Değeri

Sağlıksız beslenme alışkanlıklarının arttığı günümüzde, çölyak hastalığı ve glutene duyarlılıklar da zirve yapmış durumda. Bilindiği gibi çölyak hastaları buğdaydaki glutene karşı hassastır ve beyaz undan yapılmış herhangi bir şeyi yiyemezler.

Çölyak hastalarının ve glutene duyarlı kişilerin kurtarıcısı diyebileceğimiz, buğday ununa glutensiz bir alternatif ise hindistan cevizi unudur.

Düşük karbonhidrat içeriğine sahip olmasının yanında etkileyici bir besin profili de vardır unun. Bu besin içeriği sayesinde, kan şekerinin düzenlenmesi, sindirim ve kalp sağlığının iyileştirilmesi ve kilo kaybı gibi birçok fayda sağlar.

Ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlanan, “hindistan cevizi unu ne işe yarar”, “hindistan cevizi unu sağlıklı mı”, “hindistan cevizi unu kullanımı”, “hindistan cevizi unu yapımı” ile ilgili bilgiler verilecektir.

Hindistan cevizi unu nedir?

Hindistan cevizi yağı, hindistan cevizi sütü, hindistan cevizi suyu gibi hindistan cevizinden elde edilen pek çok sağlıklı ürün vardır. Hindistan cevizi unu da bunlardan biridir.

Glütesiz olan bu un, kurutulmuş ve öğütülmüş hindistan cevizinden yapılır. İlk kez hindistan cevizi sütünün bir yan ürünü olarak Filipinler’de üretilmiştir. 

Mükemmel bir protein kaynağıdır. Buğday ununa göre daha fazla lif içerir. 

Hindistan cevizi unu sadece çölyak hastaları tarafından tercih edilmez, gluten yiyemeyenler, geçirgen bağırsak sendromu olanlar, diyabet ve kuruyemiş alerjisi gibi sindirim sorunu olanlar da bu unu tercih etmektedir.

Hindistan cevizi unu besin değeri

Sağlıklı yağlar dahil olmak üzere çeşitli besinlerin önemli bir kaynağıdır. 30 gram hindistan cevizi unu kalorisi ve besin içeriği şöyledir: 

Kalori: 120

Karbonhidrat: 18 gram

Şeker: 6 gram

Lif: 10 gram

Protein: 6 gram

Yağ: 4 gram

Demir: Günlük değerin % 20’si (DV)

Hindistan Cevizi Unu Yararları Nelerdir?

Hindistan cevizi unu kullanmak için sayısız neden var; zengin besin içeriğine sahip olması, kalorisinin düşük olması, glutensiz olması gibi sebeplerle pek çok tarifte kullanılabilir.

Hindistan cevizi unu, tahıllardan elde edilen diğer unlar gibi sindirim sorunları veya otoimmün tepkiye neden olmaz, olsa da nadirdir.

İşte hindistan cevizi ununun faydaları

  • Yüksek miktarda laurik asit içerir

Hindistan cevizi ununda doymuş bir yağ asidi olan laurik asit var. Laurik asit özel bir yağ asitidir, en önemli görevi bağışıklık sistemini ve tiroid bezlerini aktif hale getirmektir.

Bu yağ asidinin antimikrobiyal özellikleri HIV, herpes veya kızamık gibi virüsler için incelenmektedir. Endüstriyel alanda da kullanılmaktadır.

  • Kan şekerini düzenler

Hindistan cevizi ununun lif içeriği yüksektir ki, bu da kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. 

Lif bakımından zengin yiyecekler, şekerin kan dolaşımına girme hızını yavaşlatır, bu da kan şekerini dengeler.

  • Sindirime faydalıdır

Hindistan cevizi ununun yüksek lif içeriği sindirime faydalıdır. Unda bulunan lif içeriğinin çoğu çözünmez liftir, bu lif türü dışkıya hacim kazandırır. 

Bağırsaklardaki yiyeceklerin yumuşak bir şekilde hareket etmesini ve kabızlığın önlenmesini sağlar. Hindistan cevizi unu çözünür lif de içerir ki; bu lif türü bağırsaklardaki faydalı bakterileri besler. 

  • Kötü kolesterolü düşürür

Hindistan cevizi ununun lif içeriği, kalp sağlığında önemli bir role sahip olan “kötü” LDL kolesterol ve trigliseritleri düşürmeye yardımcı olur.

  • Kalp sağlığına faydalıdır

Hindistan cevizi unu kalp sağlığına da faydalıdır. LDL (kötü) kolesterolü ve kan trigliseridlerini azaltma yeteneğinin yanı sıra, atar damarlardaki plak birikmesinden sorumlu bakterileri öldürmeye yardımcı olduğu düşünülen bir tür yağ yani laurik asit sağlar. Bu plak kalp hastalığı ile ilişkilidir. 

  • Zararlı virüs ve bakterileri öldürür

Hindistan cevizi unundaki laurik asit, bazı enfeksiyonları önler. Laurik asit vücuda girdiğinde, monolaurin olarak bilinen bir bileşik oluşturur.

Test tüpleri ile yapılan bir araştırma, laurik asit ve monolaurinin zararlı virüsleri, bakterileri ve mantarları öldürebileceğini belirlemiştir.

Bu bileşikler, Staphylococcus aureus bakterileri ve Candida albicans mayasının neden olduğu enfeksiyonlara karşı özellikle etkilidir.

  • Metabolizmayı olumlu yönde etkiler

Hindistan cevizi unu, orta zincirli yağ asitleri olarak bilinen MCT içerir. MCT vücuttaki önemli besin ve metabolik düzenleyicilerdir ve vücuda girdiğinde kolayca sindirilir. Doğrudan karaciğere gider ve metabolizmayı olumlu yönde etkiler.

  • Kolon kanseri riskini azaltır

Hindistan cevizi ununun, kolon kanseri riskini azaltmasının nedeni lif içeriğidir. Çalışmalar bu unun tümör büyümesini azalttığını belirlemiştir.

Hindistan cevizi ununun cilde faydaları

Laurik asit, sivilceyi tedavi etmek için kullanılır çünkü antimikrobiyal etkisi vardır. Sivilce ve dolayısıyla cilt iltihabına neden olan bakterilerin üremesini engeller.

hindistan cevizi unu yapımı

Hindistan cevizi unu zayıflatır mı?

Hindistan cevizi unu açlığı ve iştahı azaltan iki besin maddesi olan lif ve protein sağlar. Bundan dolayı zayıflamaya yardımcı olur.

Yukarıda da bahsedildiği gibi bu un MCT’ler içerir, bunlar doğrudan karaciğere gider, enerji üretiminde kullanılır. Bundan dolayı yağ olarak depolanma olasılığı düşüktür.

Hindistan cevizi unu nasıl kullanır?

Hindistan cevizi unu, hem tatlı hem de tuzlu tariflerde kullanılabilir. Ekmek, krep, kurabiye, kek veya diğer unlu mamulleri yaparken diğer unların yerine kullanılabilir.

Hindistan cevizi unu diğer unlardan daha fazla sıvı emer. Bu nedenle bire bir değiştirilerek kullanılmaz.

Örneğin; 120 gram çok amaçlı unu 30 gram hindistan cevizi unu ile karıştırarak kullanın. Diğer unlardan daha yoğun olduğu için kolay bağlanmaz. Bu nedenle başka unlarla karıştırarak kullanılmalı ya da hindistan cevizi unu kullanılan tariflere 1 yumurta eklenmelidir.

Hindistan cevizi unu nasıl yapılır?

Hindistan cevizi ununu ister satın alın, isterseniz evde kendiniz yapın. Adından da anlaşılacağı gibi un, hindistan cevizinden yapılır. Hindistan cevizi ununun evde nasıl yapıldığını merak ediyorsanız, aşağıdaki tarifi uygulayın.

Hindistan cevizi unu tarifi

Hindistan cevizini dört saat suda bekletin. Blender yardımıyla bunu pürüzsüz olana kadar çekin. Bir tülbetin içine hindistan cevizi – su karışımını koyun ve sıkın.

Tülbentten süzerek elde ettiğiniz sıvı hindistan cevizi sütüdür. Bunu başka tariflerde kullanmak üzere buzdolabında saklayabilirsiniz.

Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve tepsiye tülbentin içindeki hindistan cevizini serin. Kuruyana kadar pişirin. Fırından çıkarıp tekrar blenderden geçirin. 

Hindistan cevizi unu ve badem ununun karşılaştırılması

Hem hindistan cevizi unu hem de badem unu glutensiz olduğu için gluten yiyemeyenler tarafından tercih edilir. İkisi arasında bazı farklar var. Peki hangisi daha sağlıklı?

Her ikisi de fırında pişirme veya değişik şekillerde kullanmak için uygun seçenekler olsa da, hindistan cevizi unu, badem unundan daha fazla lif içerir ve kalorisi daha düşüktür.

Badem ununun ise vitamin ve mineral içeriği daha zengindir, karbonhidrat miktarı daha düşüktür. Biraz daha fazla kalori ve yağ içerir.

Badem unu, hindistan cevizi unu yerine kullanılabilir. Yine de hindistan cevizi unu kadar emici değildir, bu nedenle kullanıldığı tarifteki sıvı miktarını azaltarak kullanmak gerekir.

İkisi de protein içeren unlar olmalarına rağmen, pişirildiklerinde farklı doku oluştururlar. Badem unu daha gevrek, daha az yumuşaktır ve daha güçlü bir tadı vardır. Hindistan cevizi unu daha hafif bir tada sahiptir.

Hindistan cevizi unu, badem unundan daha fazla su emer, daha yoğundur ve daha yumuşak bir ürün oluşturur. İsterseniz her ikisini  birlikte de kullanabilirsiniz.

Hindistan cevizi unu zararları nelerdir?

Hindistan cevizine alerjisi olanlar, hindistan cevizi unu kullanmamalıdır. Bu tür kişilerde ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Bazı kişilerde şişkinliğe neden olabilir.

Sonuç olarak;

Hindistan cevizi unu glutensiz bir undur ve hindistan cevizinden yapılır. Lif ve MCT’ler açısından zengindir, kan şekerini düzenler, kalp ve sindirim sağlığına faydalıdır. Kilo vermeye yardımcı olur ve bazı enfeksiyonlarla savaşır.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir