Anasayfa » Hindiba Kahvesi Nedir, Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Hindiba Kahvesi Nedir, Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Hindiba kahvesi iki yüz yılı aşkın süredir kullanılmaktadır ancak son yıllarda popülerlik kazanmıştır. Bu sıcak içecek, kahve gibi bir tada sahiptir fakat kahve çekirdekleri yerine kavrulmuş hindiba kökünden yapılır.

Kafein alımını azaltmaya çalışan kişiler arasında popülerdir ve inflamasyonun azalması, kan şekeri kontrolü ve sindirim sağlığının geliştirilmesi gibi çeşitli sağlık yararları sunar.

Fakat hindiba kahvesi olumsuz yan etkilere de neden olabilir.

Yazıda, “hindiba kahvesi nedir”, “hindiba kahvesi faydaları”, “hindiba kahvesi ne işe yarar” konularında merak edilenler anlatılmaktadır.

Hindiba Kahvesi Nedir?

Hindiba kahvesi, hindiba bitkisinin köklerini kullanarak kavrulmuş, öğütülmüş ve kahve benzeri bir içecek haline getirilmiştir.

Hindiba, karanfil ailesinden çiçekli bir bitkidir ve sert, tüylü gövdesi, açık mor çiçekleri ve salatalarda yaygın olarak kullanılan yaprakları vardır.

Kahve benzeri bir tada sahiptir ancak genellikle biraz odunsu ve çatlak olarak tanımlanan bir tadı olduğunu söyleyenler de var. Lezzetini tamamlamak için ya kendi başına ya da kahve ile karıştırılarak tüketilir.

hindiba kahvesi faydaları

Her ne kadar hindiba kahvesinin tarihi tamamen net değilse de, 1800’lü yıllarda Fransa’da kullanılmaya başlandığı düşünülüyor.

Kahveye alternatif olması için insanlar, hindiba köklerini kahvelerine karıştırdılar. Yıllar sonra “İç Savaş” sırasında New Orleans’da, Birlik limanlarından birinin kapatılmasından sonra şehrin kahvesi kesildiğinde popüler hale geldi.

Günümüzde, hindiba kahvesi dünyanın birçok yerinde bulunabilir ve genellikle kahveye kafeinsiz bir alternatif olarak kullanılır.

Hindiba Kahvesi Yararları Nelerdir?

Hindiba kökü bazı besleyici maddeler içerir

Hindiba kökü, hindiba kahvesinde birincil bileşendir. Bunu yapmak için, çiğ hindiba kökü kıyılır, kavrulur ve kahve içine katılır.

Miktarlar değişse de genellikle bir fincan (235 mililitre) suya yaklaşık iki yemek kaşığı (yaklaşık 11 gram) öğütülmüş hindiba kökü kullanılması önerilir.

  Amaranth Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları ve Besin Değeri

Çiğ hindiba kökü (60 gram) aşağıdaki besin maddelerini içerir: 

Kalori: 44

Protein: 0.8 gram

Karbonhidrat: 10.5 gram

Yağ: 0,1 gram

Lif: 0.9 gram

Manganez: RDI’nin % 7’si

B6 vitamini: RDI’nin % 7’si

Potasyum: RDI’nin % 5’i

C vitamini: RDI’nin % 5’i

Fosfor: RDI’nin % 4’ü

Folat: RDI’nin % 3’ü 

Hindiba kökü inulin diye adlandırılan, kilo kaybına ve bağırsak sağlığına katkıda bulunan bir prebiyotik lif kaynağıdır. Ayrıca manganez ve B6 vitamini gibi beyin sağlığına katkıda bulunan iki besin içerir.

Unutmayın ki hindiba kahvesinde bulunan bu besin maddelerinin miktarı oldukça düşüktür, çünkü hindiba kökü sadece küçük miktarda kahvenin içerisinde bulunur.

Sindirim için sağlıklıdır

Hindiba kökü, sindirim sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilecek iyi bir lif kaynağıdır. Sağlık ve hastalık üzerinde güçlü bir etkisi olduğu düşünülen bağırsak mikrobiyotası da sağlığının geliştirilmesine yardımcı olabilir.

Bunun nedeni, hindibanın, bağırsaktaki faydalı bakterilerin büyümesini teşvik eden bir prebiyotik tür olan inulin lifi içeriyor olmasıdır.

Çeşitli çalışmalar, inulin ile desteklenmenin, kolondaki bazı sağlıklı bakteri türlerinin konsantrasyonunu artırabileceğini göstermiştir.

Araştırmalar aynı zamanda hindibanın bağırsak işlevini iyileştirmesine ve kabızlığı azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.

Yakın tarihli bir çalışmada, inulin ile kabızlık takviyesi alan kırk dört kişi incelendi. Bir plaseboya kıyasla dışkı sıklığını ve yumuşaklığını artırdığı bulundu.

Başka bir çalışmada, hindiba tüketen yirmi beş yaşlı katılımcıda defekasyon(dışkının dışarı atılması) zorluğu azaldı.

Hindiba kahvesi kan şekerinin düşürülmesini sağlar

Hindiba kökü, insan ve hayvan çalışmalarında kan şekeri düzeylerinin yönetilmesine yardımcı olduğu gösterilen bir tür lif olan inulin içerir.

Yakın tarihli bir çalışmada şeker hastası diyabetik sıçanlarda inulin kullanılmıştır. Karbonhidratların metabolize olma şeklini geliştirerek kan şekeri kontrolüne yardımcı olduğu bulunmuştur.

Her ne kadar hindibadaki inulinin kan şekerine etkileri üzerine yapılan araştırmalar sınırlı olsa da, bazı çalışmalar inulinin kan şekeri ve insülin direnci üzerinde olumlu etkileri olabileceğini göstermiştir.

İnsülin, şekeri kandaki kaslara ve dokulara taşıyan ve yakıt olarak kullanabilen hormondur. İnsülin direnci, uzun süre yüksek insülin seviyesiyle ortaya çıkarsa, bu hormonun etkinliği azalabilir ve yüksek kan şekerine yol açabilir.

  Nar Suyunun Faydaları - Nar Suyu Nasıl Yapılır?

Küçük bir çalışmada, inulin, prediyabetli kırk kişide insülin direncini azalttı. Bir başka çalışmada günde on gram inülin takviyesi, şeker hastası kırk dokuz kadında açlık kan şekeri düzeylerini yaklaşık % 8,5 düşürmeye yardımcı oldu.

Bununla birlikte, çoğu araştırma hindiba yerine inülin üzerinde yoğunlaşmıştır. Hindiba kahvesinin kendisinin kan şekeri üzerindeki etkilerini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

İnflamasyonu azaltmaya yardımcı olur

İnflamasyon normal bir bağışıklık sistemi yanıtı olmasına rağmen, kronik inflamasyonun kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi durumlara katkıda bulunduğu düşünülmektedir.

Bazı hayvan çalışmaları, hindiba kökünün anti-inflamatuar özelliklere sahip olabileceğini bulmuştur. Bir hayvan araştırmasında, hindiba kökünün çeşitli inflamasyon belirteçlerini azalttığı tespit edildi.

Bir başka çalışmada, domuz yavrularının kuru hindiba kökü ile beslenmesinin, inflamasyon seviyelerini azalttığı da gösterildi.

Hindiba kahvesi doğal olarak kafeinsizdir

Hindiba kahvesinin faydalarından biri, kafein alımını azaltmasıdır. Normal kahve kavrulmuş, öğütülmüş ve kahve içine konan kahve çekirdeklerinden yapılır.

Tipik bir fincan kahve yaklaşık doksan beş miligram kafein içerir, ancak bu birkaç faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Yüksek miktarda kafein tüketilmesi bulantı, anksiyete, kalp çarpıntısı, huzursuzluk ve uykusuzluk gibi yan etkilere neden olabilir.

Öte yandan, hindiba kökü doğal olarak kafein içermez. Bu nedenle, hindiba kahvesi, kafein alımını azaltmak isteyenler için kahveye mükemmel bir alternatiftir.

Hindiba kahvesi kullananlar, tamamen kafeinsiz bir içecek için sıcak suya hindiba kökü eklerken, bazıları daha düşük bir kafeinli içecek istedikleri için az miktarda normal kahveyle karıştırır.

Kalp için sağlıklıdır

Hindiba kahvesi, plazmada ve tam kan viskozitesinde ve proenflamatuar sitokin aktivitesinde (iltihaplanmaya neden olan) trombosit agregasyonunu engelleyen kafeik asit de dahil olmak üzere zengin bir bitki fenolik kaynağıdır. 

Bu nedenle hindiba kahvesi alımı (bir hafta boyunca günde 300 mL), kırmızı kan hücresi deformitesini (hemolitik anemi) tedavi eden, kan pıhtı oluşumunu ve iltihaplanmasını önleyen antitrombotik ve antienflamatuar bir ajan olarak işlev görür.

  Atopik Dermatit Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Bitkisel Tedavisi

Hindiba Kahvesi Nasıl Yapılır?

Evde hindiba kahvesi yapmak basittir. İşte tarifi;

– Hindiba köklerini yıkayın ve soyun.

– Kökleri küçük eşit parçalar halinde kesin. Kabaca aynı genişlikte olmaları gerekir, bu nedenle eşit olarak kızarırlar.

– Doğranmış kökleri 180 derecede bir fırın tepsisinde kızartın.

– Kavrulmuş parçaları ince toz haline getirmek için öğütün.

– Öğütülmüş şekliyle ya da kahve ile karıştırarak yapabilirsiniz. Hindiba kahvesi için önerilen doz 1/3 hindiba ve 2/3 kahvedir ya da 1/5 hindiba ve 4/5 kahvedir. 

Hindiba kahvesi yapmak için espresso ya da filtre kahve makinesi kullanabilir ya da normal kahve gibi de yapabilirsiniz.

Hindiba Kahvesi Yan Etkileri ve Zararları

Hindiba kahvesi çeşitli sağlık yararlarıyla ilişkilidir ancak herkes için uygun değildir. Bazı insanlarda alerjik bir reaksiyon başlatarak ağızda ağrı, şişme ve karıncalanma gibi belirtilere neden olabilir.

Ayrıca, yaban mersini veya huş ağacı polenine karşı alerjisi olan insanlar, olumsuz yan etkileri nedeniyle hindiba kahvesini tüketmemelidir.

Bu kahveyi tükettikten sonra herhangi bir olumsuzluk belirtisi görürseniz derhal kullanmayı bırakın ve doktora danışın.

Ayrıca, hindiba düşük riski ve menstrüel kanamayı tetiklediği için hindiba kahvesi hamile kadınlar için önerilmez.

Son olarak, emziren kadınlar için hindiba kökünün güvenliği üzerine yapılan araştırmalar sınırlıdır. Olumsuz belirtileri önlemek için tüketmeden önce doktorunuza danışın.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir