Hindi Eti Sağlıklı mı, Kaç Kalori? Faydaları ve Zararları

Hindi eti son derece besleyicidir ve dünyada tüketilen popüler bir protein kaynağıdır. Hindi eti, kolesterol seviyelerinin azalması ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gibi birçok sağlık yararına sahiptir. Ayrıca iyi bir niasin, B6 vitamini ve selenyum kaynağıdır.

Aşağıda “hindi eti yararları”, “hindi eti nasıl olur”, “hindi eti vitaminleri”, “hindi eti özellikleri” gibi konulara değinilecektir. 

Hindi Eti Kalori ve Besin Değeri

Besin bakımından zengindir. İki kalın dilim (84 gram) hindi eti protein oranı ve besin içeriği şöyledir: 

Kalori: 117

Protein: 24 gram

Yağ: 2 gram

Karbonhidrat: 0 gram

Niasin (B3 vitamini): Günlük Değerin % 61’i (DV)

B6 Vitamini: DV’nin % 49’u

B12 Vitamini: DV’nin % 29’u

Selenyum: DV’nin % 46’sı

Çinko: DV’nin % 12’si

Sodyum: DV’nin % 26’sı

Fosfor: DV’nin % 28’i

Kolin: DV’nin % 12’si

Magnezyum: DV’nin % 6’sı

Potasyum: DV’nin % 4’ü 

İçeriğindeki besinler kesime bağlıdır. Örneğin, bacaklar veya uyluk gibi aktif kaslarda bulunan kara et, beyaz etten daha fazla yağ ve kaloriye sahiptir – beyaz et ise biraz daha fazla protein içerir.

Hindi derisi ise yağ bakımından yüksektir. Örneğin, deri ile birlikte 100 gram hindi, 169 kalori ve 5.5 gram yağ içerir, oysa derisi olmayan aynı miktarda 139 kalori ve sadece iki gram yağ bulunur.

Hindi Etinin Yararları Nelerdir?

Sağlıklı protein kaynağıdır

Hindi eti protein değeri açısından zengin bir besindir.

Protein kas büyümesi ve bakımı için önemlidir. Hücrelere yapı kazandırır ve besin maddelerinin vücudun etrafından taşınmasına yardımcı olur.

Hemen hemen her şey için proteine ​​ihtiyacımız var. Saçımız, cildimiz ve tırnaklarımız sadece proteinlerden oluşmakla kalmaz aynı zamanda protein oksijen taşır, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur ve doku hücrelerini onarır ve yeniler. 

  BPA Nedir? BPA Zararları Nelerdir? BPA Nerelerde Kullanılır?

Araştırmalar, yeterli protein alımının büyüme, gelişme, iskelet kası dokusunun bakımı için önemli olduğunu ve fiziksel güç ve performansın yanı sıra verimli makro besin kullanımı ve depolanmasına katkıda bulunduğunu göstermiştir.

Ayrıca, yeterli protein yemek, kiloyu kontrol altında tutmaya, beyin ve kalp sağlığını geliştirmeye ve hatta normal kan şekeri seviyelerini korumaya yardımcı olabilir.

B vitaminleri içerir

Hindi eti, B3 (niasin), B6 ​​(piridoksin) ve B12 (kobalamin) gibi özellikle zengin bir B vitamini kaynağıdır.

İki kalın hindi (84 gram), B3 vitamini için DV’nin % 61’ini , B6 vitamini için % 49’unu ve B12 vitamini için % 29’unu sağlamaktadır. Bu B vitaminlerinin birçok faydası vardır: 

B3 Vitamini (niasin)

Bu vitamin, verimli enerji üretimi ve hücre iletişimi için önemlidir. 

B6 Vitamini (piridoksin)

Bu vitamin amino asit oluşumunu destekler ve nörotransmiterlerin üretilmesine yardımcı olur.

B12 vitamini

B12, DNA üretimi ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için hayati önem taşır.

Ayrıca, hindi eti iyi bir folat kaynağıdır ve B1 (tiamin) ve B2 (riboflavin) vitaminleri içerir. 

Selenyum içeriğine sahiptir

Hindi eti, iyi bir selenyum kaynağıdır. Bu mineral, sağlığın birçok alanında merkezi bir rol oynar.

Selenyum metabolizmaya fayda sağlar, bağışıklığı güçlendirir, serbest radikal hasarına ve iltihaplanmaya karşı koruma sağlayan bir antioksidan görevi görür.

Bu önemli mineralin ayrıca antikanser özelliklere sahip olduğu ve hatta koroner kalp hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkilendirildiği gösterilmiştir.

Zengin mineral kaynağıdır

Hindi eti selenyum, çinko ve fosfor ile doludur.

Selenyum vücudun metabolizmasını ve büyüme hızını düzenleyen tiroid hormonları üretimine yardımcı olur.

Çinko, gen ekspresyonu, protein sentezi ve enzim reaksiyonları gibi birçok vücut işleminde ihtiyaç duyulan temel bir mineraldir.

Son olarak, fosfor kemik sağlığı için hayati öneme sahiptir. Ek olarak, hindi eti az miktarda magnezyum ve potasyum sağlar.

Ruh halinizi iyileştirmeye ve depresyonla mücadeleye yardımcı olabilir

Yüksek triptofan içeriği sayesinde kümes hayvanları, depresyon gibi durumların tedavisine de yardımcı olabilir.

  Sabah Kahvaltıda Kilo Aldıran Yiyecekler ve Tarifler

Bunun nedeni, triptofanın beyinde, sindirim sisteminde ve kan trombositlerinde bulunan bir nörotransmitter olan serotonin üretimini artırabilmesidir. 

Serotoninin ruh hali dengesini kontrol ettiği bilinmektedir ve bu hormonun eksikliği, daha yüksek bir depresyon riski ile bağlantılıdır.

Bir çalışmada, triptofan tükenmesinin sağlıklı kadınlarda ruh halini önemli ölçüde düşürdüğü gösterildi.

Daha iyi uyumaya yardımcı olur

Hindi eti, uykuyu düzenlemeye yardımcı olan bir amino asit olan triptofan bakımından yüksektir.

Triptofan, proteinlerin biyosentezi için gerekli olan esansiyel bir amino asittir. Tüketimden sonra metabolik olarak serotonin, melatonin ve niasin dahil biyoaktif metabolitlere dönüştürülür.

Uyku-uyanıklık döngüsünü kontrol etmede rol oynayan bir hormon olan melatoninin öncüsü olduğu için, triptofan alımını artırmanın, daha iyi uykuyu teşvik ettiği gösterilmiştir. 

Hindi Eti Zayıflatır mı?

Kümes hayvanları genellikle düşük kalorili ve yüksek proteinlidir. Bundan dolayı iştahı azaltmak için çalışan ve açlık hormonu olan ghrelin düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Proteinin ayrıca metabolizmayı hızlandırmaya ve kalori alımını azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Proteini sindirmek için vücuda karbonhidrat ve yağ gibi diğer makro besinlerden daha fazla kalori gerekir.

Hindi Etinin Zararları Nelerdir?

Bu etin birçok faydası olmasına rağmen, işlenmiş hindi ürünlerini sınırlı tüketmek gerekir, çünkü bunlar yüksek oranda tuz içerir.

Hindi jambonu, sosis gibi işlenmiş çeşitler büyük miktarda tuz içerir ki bunlardaki sodyum genellikle koruyucu veya lezzet arttırıcı olarak eklenir.

Araştırmalar, aşırı tuz tüketmenin mide kanseri riskini artırabileceğini gösteriyor.  Bu nedenle işlenmemiş hindi ürünlerini tercih edin.

hindi etinin faydaları

Hindi Eti ile Neler Yapılır?

Hindi etini kullanmak için sonsuz seçenek üretebilirsiniz. Bu et genellikle fırında kızartılır, ancak uzun sürede pişer ve yavaş pişirmek gerekir.

Hindi etini aşağıdaki şekillerde kullanabilirsiniz: 

Salatalar

İyi bir protein takviyesi olarak salatalara sıcak veya soğuk ekleyin. 

Et yemekleri

Et yemeklerinde kırmızı et veya tavuk eti yerine kullanabilirsiniz. 

Çorbalar

Tavuk kullanılan çorbalarda bunun yerine hindi eti kullanabilir hindi kemiği suyu ile çorba yapabilirsiniz. 

  Mikro Besinler Nelerdir? Mikro Besin Eksikliği Nedir?

Sandviç

Marul, domates gibi yiyeceklerin yanına sandviçin içine katabilirsiniz. 

Burger

Burger köftesi yapmak için hindi etini ekmek kırıntıları ile karıştırın. 

Hindi Göğsü ve Tavuk Göğsü Karşılaştırması

Hindi ve tavuk, en popüler iki kümes hayvanıdır ve farklı lezzetlerinin yanı sıra sundukları kolaylık ve besin maddeleri nedeniyle de sevilerek tüketilmektedir.

Hindi göğsü ile tavuk göğsü karşılaştırıldığında, hindi tavuktan biraz daha az triptofan içerir ancak kalorisi de daha düşüktür. Hindi göğüs proteini de tavuktan biraz daha yüksektir ve aynı zamanda yağ oranı da daha düşüktür.

Bununla birlikte, hindi çeşitli yönlerden tavuğa göre hafif bir avantaja sahip olsa da, bu iki kümes hayvanı türü arasındaki farklar çok küçüktür.

Her ikisi de her gün protein alımını artırmanın ve bazı önemli vitamin ve mineralleri elde etmenin sağlıklı ve besleyici yoludur.

Sonuç olarak;

Hindi eti yüksek kaliteli protein, B vitaminleri, selenyum, çinko ve fosfor içeren popüler tüketilen bir ettir. Zengin besin kaynağı nedeniyle, kas gelişimi ve bakımı dahil olmak üzere sağlığın çeşitli yönlerine yararlıdır.

Ancak tuz içeriği yüksek olduğundan işlenmiş çeşitlerden kaçınmak gerekir. Bu eti çorbalara, salatalara ve diğer birçok yemeğe kolayca ekleyebilirsiniz.

Tavukla karşılaştırıldığında hindi, kalori ve yağ bakımından biraz daha düşüktür ancak protein bakımından daha yüksektir. Yine de her ikisi de sağlıklı ve dengeli besinlerdir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir