Anasayfa » Hemoroide İyi Gelen Yiyecekler ve Uçucu Yağlar Nelerdir?

Hemoroide İyi Gelen Yiyecekler ve Uçucu Yağlar Nelerdir?

Hemoroit; ağrı, kanama ve şiddetli kaşıntı gibi zorlu belirtiler gösterir. 

Basur olarak da bilinen bu rahatsızlık, anüste ve rektumun alt kısımlarındaki damarların şişmesidir, potansiyel olarak ameliyat gerektirir.

Hemoroid Nedir, Neden Olur?

Hemoroit, anüsteki şişmiş damarlardır ve rektumun altındadır. Konuma bağlı olarak dahili veya harici olabilir.

Hemoroidin birçok nedeni vardır – gebelik, obezite, duruş bozuklukları, kabızlık vb. çoğu durumda da nedeni bilinmemektedir.

Şişmiş damarlar, bazen cerrahi olarak delinmesi gereken aşırı derecede ağrılı bir kan pıhtısının oluşmasına neden olabilir.

Bazı yiyecekler rahatsızlığın semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. İşte basura iyi gelen yiyecekler… 

Hemoroide İyi Gelen Besinler 

basura iyi gelen yiyecek ve içecekler

Baklagiller

Hemoroidin alevlenmesini önlemek için yeterli lif almak gerekir.

Çözünür ve çözünmez – iki çeşit lif bulunur. Çözünür olanı, sindirim sisteminde bir jel oluştururken, dost bakteriler tarafından sindirilir, çözünmeyen lif dışkıyı toparlamaya yardımcı olur.

Sağlıklı bir bağırsak işlevi için her ikisine de ihtiyacımız vardır.

Baklagiller Fabaceae familyasındaki bitkilerin yenilebilir tohumlarıdır. Fasulye, mercimek, bezelye, soya fasulyesi, yer fıstığı ve nohuttan oluşur. 

Her iki tür lifte bu bitkisel besinlerde bulunur, özellikle çözünür tip bakımından zengindirler.

Kepekli tahıllar

Baklagiller gibi kepekli tahıllar da besin ve lif açısından zengindir.

Kepekli tahıllar özellikle çözünmez lif sağlar. Bu, sindirimi kolaylaştırır, yani hemoroitle ilişkili ağrı ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olur. 

Özellikle yulaf ezmesi, hemoroid belirtilerini azaltmak için iyi bir yiyecektir.

Beta-glukan adı verilen, prebiyotik gibi davranarak bağırsak mikrobiyomuna fayda sağlayan belirli bir tür çözünür lif içerir. Prebiyotikler bağırsaklardaki dost bakterileri beslemeye yardımcı olur.

Brokoli ve diğer turpgil sebzeler

Turpgil sebzeler arasında brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, roka, lahana, ve kale bulunur.  Çoğunlukla antikanser özellikleri ile bilinmelerine rağmen, etkileyici miktarda çözünmez lif de sağlarlar.

Turpgil sebzeler ayrıca bağırsak bakterileri tarafından parçalanabilen bir bitki kimyasalı olan glukozinolat içerir. Turpgil sebzelerin çözünmeyen lif içeriği bunları basura iyi gelen sebzeler sınıfına sokar. 

enginar yemek

Enginar

Enginarın 128 gramlık porsiyonu yaklaşık 7 gram lif içerir.  Lif bakımından zengin birçok gıda gibi, enginar lifleri de, bağırsaklardaki dost bakterileri beslemeye yardımcı olur. 

Kök sebzeler

Tatlı patates, şalgam, pancar, havuç ve patates gibi kök sebzeler lif bakımından zengindirler ve besleyicidirler. Bunların liflerinin çoğu kabuklarındadır.

Kabak

Pek çok çeşidi bulunan kabak, tabağınıza renk ve lif getirir. Sarı kabak, yeşil kabak, meşe palamudu kabağı, balkabağı dahil olmak üzere birçok çeşidi vardır. Bunlardan  en lifli olanı, meşe palamudu kabağıdır.

Biber

Hemoroide iyi gelen gıdalardan biri de dolmalık biberdir. 92 gramlık miktarı yaklaşık 2 gram lif sağlar.

Bu listede yer alan diğer sebzelerin bazıları kadar lifli olmasa da, biber % 93 su içeriğine sahiptir. Lifle birlikte su içeriği yüksek besinler, dışkının geçişini kolaylaştırır, kabızlığı önleyerek, hemoroide fayda sağlar. 

kerevizin zararları nelerdir

Kereviz

Bibere benzer şekilde, kereviz, lifin yanı sıra su içeriği yüksek bir sebzedir. Sebzenin % 95’i sudan oluşur. Bu, dışkıyı yumuşatır.

Salatalık ve kavun

Salatalık ve kavun, Cucurbitaceae ailesine aittir. Biber ve kereviz gibi, lif ve su içeriği yüksek olduğu için basura faydalı yiyeceklerdendir. 

Armut

Bir orta boy armut, günlük lif ihtiyacın % 22’si olan yaklaşık 6 gram lif içerir. Bu meyveyi kabuğuyla birlikte yiyin, çünkü en fazla lif kabuğunda bulunur.  

Elma

Armut gibi, elma da etkileyici miktarda lif içerir. Örneğin, bir orta boy elma yaklaşık 5 gram lif sağlar. Dahası, bu liflerden bazıları sindirim sisteminde jel benzeri bir kıvam oluşturan çözünür bir lif olan pektindir. Bu, dışkıyı yumuşatmaya yardımcı olur.  

Ahududu

Dutsu meyveler lifli olarak kabul edilirken, ahududu lif içeriği olarak öne çıkıyor. 123 gramlık porsiyonu % 85 su içeriğine sahip 8 gram lif sağlar.

Muz

Hem pektin hem de dirençli nişastaya sahip olan muz, basura iyi gelen gıdalardan biridir. Bir orta boy muz, 3 gram lif sağlar.

Pektin, sindirim sisteminde bir jel oluştururken, dirençli nişasta dost bağırsak bakterilerini besler. Bu ikisinin kombinasyonu hemoroit için çok faydalıdır.

Haşlanmış kuru erik

Kuru erik doğal müshil olarak kabul edilir. Sindirimi düzenleyerek kabızlığı azaltır.

Bu faydalı etki sadece lif içeriğine değil, aynı zamanda sorbitol’e de bağlanmaktadır. Sorbitol, bağırsakların iyi sindirmediği bir şeker alkolüdür. Sindirim sistemine su çeker, dışkıyı yumuşatır ve kabızlığı ortadan kaldırır.

Haşlanmış kuru erik biraz daha fazla su içerir. Kuru eriği 10 dakika suda pişirerek yiyebilirsiniz.

Hemoroide İyi Gelen Uçucu Yağlar

çay ağacı yağı nasıl kullanılır

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı, kesikleri, yaraları, alerjileri, sedef hastalığını ve diğer cilt problemlerini iyileştirebilen antimikrobiyal, antiseptik ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca antioksidan aktivitesi ile mikrobiyal enfeksiyonları önleyebilir ve hasarlı kan damarlarının iyileşmesini hızlandırabilir.

Etkilenen bölgeye çay ağacı yağı uygulamak, şişmiş kan damarlarından kaynaklanan ağrı, kaşıntı ve yanma hissini hafifletebilir.

Bir yama testi yapın ve anüse uygulamadan önce bir taşıyıcı yağda seyreltin çünkü bazı insanlar ham çay ağacı yağına duyarlıdır.

Çay ağacı yağına duyarlı değilseniz, yumuşak bir bez veya pamuk yünü kullanarak anüs kenarındaki etkilenen bölgeye uygulayın. Kaşıntı ve tahrişi önlemek için birkaç damla çay ağacı yağını hindistan cevizi yağı, hint yağı veya badem yağı gibi bir taşıyıcıyla karıştırmak daha iyidir.

Sardunya Esansiyel Yağı

Çin ve İran tıbbı dizanteri, iltihaplanma, mikrobiyal enfeksiyonlar, yaralar, kesikler ve hatta kanseri iyileştirmek için sardunya yağı kullanıyor.

Sardunya esansiyel yağı, fitokimyasal içeriği nedeniyle güçlü bir antioksidan, anti-inflamatuar, antimikrobiyal ve sitotoksik ajandır. Birincil bileşenleri olarak sitronellol, linalool, trans-geraniol, cadinene ve germacrene D gibi terpenlere sahiptir.

Sardunya yağı aromaterapide önemlidir çünkü zihni rahatlatır, dolaşımı iyileştirir, lenfatik sistemi uyarır ve temizler ve bağımlılıkların üstesinden gelmeye yardımcı olur.

Sardunya yağı, tıbbi özellikleri sayesinde hemoroit, hazımsızlık, kabızlık için maksimum rahatlama sağlar.

Hindistan cevizi yağı, hint yağı veya zeytinyağı gibi bir taşıyıcı yağla birlikte altı damla sardunya yağını karıştırın. Düzenli olarak yumuşak bir bez veya pamuklu top ile etkilenen bölgeye nazikçe uygulayın.

Ardıç Yağı

Ardıç yağı eski Türk tıbbında antinosiseptif, antioksidan, antiseptik, idrar söktürücü, analjezik, antiromatizmal ve antimikrobiyal özelliklerinden dolayı kullanılmıştır.

Ardıç yağı, antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip alfa-pinen, mirsen, sabinen ve beta-pinen içerir. Hemoroide uygulamak iltihabı, ağrıyı, sepsis (varsa) ve dışkı geçerken kanamayı büyük ölçüde azaltır.

Ardıç yağını badem yağı, hint yağı veya avokado yağı gibi bir taşıyıcıyla seyreltin. Düzenli olarak yumuşak bir bez veya pamukla dış hemoroitlere veya anüsün kenarına nazikçe uygulayın.

lavanta yağı ciltte nasıl kullanılır

Lavanta Yağı

Anti-inflamatuar ve analjezik etkileri ile bilinen bir diğer uçucu yağ olan lavanta yağı, aromaterapide yaygın olarak önerilen bileşenlerden biridir.

Gergin sinirleri yatıştırarak, kan dolaşımını iyileştirerek, vücudun ağrısını gidererek (masaj yapıldığında), anksiyete ve depresyonu yöneterek, yaraları ve hafif cilt döküntülerini iyileştirerek genel refahı destekler.

Sonuç olarak lavanta yağı hemoroitin boyutunu ve şiddetini azaltır ve ağrısız bağırsak hareketlerine izin verir.

Lavanta yağını jojoba yağı veya hindistan cevizi yağı ile seyreltin. Düzenli olarak yumuşak bir bez veya pamukla anüs kenarına veya etkilenen bölgeye nazikçe uygulayın.

Papatya Esansiyel Yağı

Papatya esansiyel yağının vücutta antiseptik, anti-inflamatuar, antispazmodik ve terletici etkileri vardır. Topikal olarak uygulandığında yaraları, cilt lezyonlarını, çıbanları ve hatta hemoroidi iyileştirebilir.

Jojoba yağı, hint yağı veya hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile 2-3 damla papatya yağını seyreltin. Karışımı anüs kenarına veya iltihaplı bölgeye yumuşak bir bez veya pamukla masaj yapın.

Sandal Ağacı Yağı

Sandal ağacı yağı veya beyaz sandal ağacı mükemmel bir anti-inflamatuar ajandır ve Hint halk tıbbında cilt alerjilerini iyileştirmek için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Güçlü analjezik ve antipiretik etkilere sahiptir. Dayanılmaz ağrıyı azaltır ve dezenfekte edici etkisi nedeniyle enfeksiyonları önleyebilir.

Zeytinyağı, hint yağı veya hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağa 4-5 damla sandal ağacı yağı ekleyin. İçeriği karıştırın ve iltihaplı bölgeye yumuşak bir bez veya pamuk topuyla masaj yapın.

karanfil yağı zararları nelerdir

Karanfil Uçucu Yağı

Karanfil yağı, Eugenia caryophyllata L. bitkisinin kurutulmuş çiçek tomurcuklarından elde edilir, yara iyileştirme ve ağrı gidermede ve dünya mutfaklarında kullanılır.

Karanfil yağının aktif bileşenleri, karvakrol, timol, öjenol ve sinnamaldehittir. Bunlar ona karakteristik antifungal, antioksidan, antimikrobiyal, anti-inflamatuar, sitotoksik, anestezik ve böcek öldürücü özelliklerini verir.

Karanfil yağı, böbrek boşluğundaki damarların iltihaplanması nedeniyle iyileşmeyi hızlandırabilir, ağrıyı ve şişliği azaltabilir ve sepsise neden olan ikincil enfeksiyonları uzak tutabilir.

Taşıyıcı yağa (hindistan cevizi, jojoba, badem, hint yağı veya zeytinyağı) 4-5 damla karanfil yağı ekleyin.

İçeriği karıştırın ve iltihaplı rektal boşluğa veya diğer dış hemoroitlere steril, yumuşak bir pamuk topuyla nazikçe uygulayın.

Uçucu Yağları Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Esansiyel Yağın Gücü

Rahatlama ve ağrı kesici özelliği olsa da, esansiyel yağlar büyük miktarlarda kullanılırsa, vücuda yarardan çok zarar verebilir.

Tavsiye edilmedikçe, etkilenen bölgeye uygulamadan önce daima hindistan cevizi yağı, jojoba yağı veya zeytinyağı gibi taşıyıcı yağlarla seyreltin.

İç Hemoroid

Uçucu yağlar, dış hemoroidleri tedavi etmek için yaygın kullanılır.

İç hemoroidi doktor onaylamadıkça esansiyel yağlar kullanarak tedavi etmeye çalışmayın.

Çevreleyen Dokular

Çevre dokulara çok fazla uçucu yağ uygulamayın ve iyice yıkayın. Bu, hemoroit çevresindeki dokuya zarar verir, ağrıyı artırır ve sizi enfeksiyonlara daha yatkın hale getirebilir.

Ağızdan Tüketim

Uçucu yağlar toksik bileşiklerdir. Bu nedenle, bunları ağızdan almayın.

Dikkat !!!

Eğer;

– Bağırsak hareketleri sırasında kontrolsüz kanama

– Anüsün içinde büyüyen topaklar

– Kronik kabızlık – rektal boşlukta ağrı ve şişlik

– GI yolu bozuklukları

– Cilt alerjileri 

yaşıyorsanız esansiyel yağ kullanımını bırakın ve en kısa sürede doktora danışın.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir