Hellim Peyniri Faydaları, Zararları ve Besin Değeri

Hellim peyniri, tipik olarak keçi, koyun veya inek sütünden yapılan yarı sert bir peynirdir.

Kıbrıs peyniri olarak da bilinir çünkü Kıbrıs’ta yüzlerce yıldır tüketilmektedir. Son zamanlarda popülerlik kazanmış ve şimdi dünyadaki birçok market ve restoranda bulunabilir.

Diğer birçok peynir türünden daha yüksek bir erime noktasına sahip olduğu için, şeklini kaybetmeden ızgaralanıp, kızartılabilir. Bu nedenle, pişmiş olarak servis edilir.

Hellim Peyniri Nedir?

Hellim peyniri, geleneksel olarak Kıbrıs Rum adasında koyun sütünden yapılan yarı sert, olgunlaşmamış ve salamura edilmiş bir peynirdir.

Hellim peyniri, peynir yapımında yaygın olarak kullanılan bir enzim olan peynir mayası içermez.

Hellim peynirinin kendine has bir tadı ve dokusu vardır. Sert ve tuzludur. Hellim peynirinden daha yumuşak bir dokuya sahip olmasına rağmen, kalın beyaz peynirle karşılaştırılır.

Peynir ızgarada, tavada kızartıldığında veya pişirildiğinde gerçek tadı ortaya çıkar.

Bu ızgara peynir, dokusu ve tadı nedeniyle çok yönlüdür. Salata, dürüm, burger gibi yiyeceklerde kullanılabilir.

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Pastörize edilmemiş taze süt 37 dereceye kadar ısıtılır. Biraz soğuduktan sonra 30 derecede mayalanır.

Pıhtılaşıncaya kadar bekletilir, ardından baş parmağın yarısı kadar büyüklükte parçalara ayrılır. Parçalanan pıhtı 33 derece dolayında ısıtılır, karıştırılır, ardından kalıplara alınarak yarım saat baskıdan geçirilip, süzülür.

Ortalama yarım kiloluk dilimlere bölünür. Bu sırada loru alınmış olan kendi peyniraltı suyunda kaynama noktasında (95 derece civarı) 80-90 dakika haşlanır. Üste çıkan peynir kalıpları alınır ve elle hafif bir baskıdan geçirilir, yüzeyleri tuzlanır.

Tuzlanan kalıplar ikiye katlanıp sularının iyice süzülmesi için 30-40 dakika bekletilir. Daha sonra küpte veya tenekede salamuraya konur. Tüketiciye vakumlanmış ambalaj ile sunulan sanayi tipi hellim peyniri ise tam yağlı pastörize inek sütünden yapılmaktadır. 7-10 gün dinlendirildikten sonra vakum ambalajlar içinde satışa sunulur.

Hellim Peyniri Besin Değeri

Besin profili, nasıl hazırladığına bağlı olarak değişebilirken, her porsiyon iyi miktarda protein ve kalsiyum sağlar.

28 gram hellim peyniri aşağıdaki besinleri içerir:

Kalori: 110

Karbonhidrat: 0 gram

Protein: 7 gram

Yağ: 9 gram

Kalsiyum: Günlük Değerin% 25’i (DV)

Sodyum: DV’nin% 15’i

Kalsiyum kas fonksiyonu, sinir iletimi, kemik sağlığı ve hormon salgılanmasında kilit rol oynar.

Protein, kas büyümesini, bağışıklık fonksiyonunu ve kilo kontrolünü sağlamanın yanı sıra uygun büyüme ve vücudun onarımı için önemlidir.

Yağda pişirirseniz peynirin kalorisi ve yağ miktarı artar. 

Hellim Peyniri Yararları Nelerdir?

Protein yönünden zengindir

Hellim, harika bir protein kaynağıdır ve 28 gramlık porsiyonda 7 gram protein bulunur. 

Protein, hormon üretimi, bağışıklık fonksiyonu ve doku onarımı dahil olmak üzere sağlığın birçok yönü için gereklidir.

Besinlerden yeterince protein almak, egzersiz ve kilo kaybı sırasında yağsız vücut kütlesini korumaya yardımcı olurken, kas büyümesini ve gücünü artırabilir. 

Ek olarak, egzersiz yaptıktan sonra protein tüketmek, kasların iyileşme sürecini hızlandırır.

İyi bir kalsiyum kaynağıdır

Hellim peyniri, iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Yunanistan’daki araştırmacılara göre, bu peynirdeki kalsiyum içeriği salamura sürecine bağlıdır ancak peynirde bulunan kalsiyumun yüzde 80’i kazein moleküllerinden gelir.

Kalsiyumun vücudumuzda temel bir besin maddesi olduğunu ve yeterli seviyelerin korunmasının önemli olduğunu biliyoruz. Hellim gibi yüksek kalsiyum içeren yiyecekler tüketmek kalp ve kemik sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir.

Kemik sağlığına faydalıdır

Diğer süt ürünleri gibi, Hellim peyniri de kemik sağlığı açısından önemli bir mikro besin olan kalsiyum bakımından zengindir.

Kalsiyum, kemiğin güç ve yapısını sağlamaktan sorumludur. Vücut kalsiyumunun yaklaşık % 99’u kemikler ve dişlerde depolanır.

Araştırmalar, artan kalsiyum tüketiminin kemik yoğunluğunun artması ve kemik kırığı riskinin azalmasıyla bağlantılı olabileceğini göstermektedir.

Bir inceleme çalışması, düzenli olarak süt ürünlerini tüketmenin kadınlarda kemik mineral yoğunluğunu 2 yılda % 1,8’e kadar artırabileceğini ve daha düşük kemik kırığı riskiyle bağlantılı olabileceğini belirtti. 

Diyabete karşı korur

Bazı çalışmalar, Hellim peyniri gibi tam yağlı süt ürünlerini tüketmenin tip 2 diyabetten koruyabileceğini bulmuştur.

3.736 kişide yapılan bir araştırmaya göre, düzenli olarak tam yağlı süt ürünleri tüketmek, vücudun kan şekeri seviyelerini düzenleme yeteneğini etkileyen bir durum olan tip 2 diyabet ve insülin direnci riskinin azalmasıyla bağlantılıdır.

Bu peynirde bulunan protein ve yağ, midenin boşalmasını yavaşlatmaya yardımcı olabilir, bu da yemeklerden sonra kan şekeri seviyesini dengelemeye yardımcı olur. 

Hellim Peyniri Zararları Nelerdir?

Hellim peynirinin sodyum miktarı yüksektir.

Yüksek tansiyonu olanlarda, sağlıklı kan basıncı seviyelerini sağlamak için genellikle sodyum yani tuz alımının azaltılması gerekmektedir.

Ayrıca, bazı insanlar tuzun etkilerine daha duyarlıdır. Bu kişiler için yüksek miktarda tuz tüketimi, ödem ve şişkinlik gibi sorunlara neden olabilir.

Ek olarak, ham Hellim orta derecede kalori içermekle birlikte, çoğunlukla kızarmış veya yağla kaplanmış olarak tüketilir. Bu, kalori içeriğini önemli ölçüde artırır ve potansiyel olarak kilo alımına katkıda bulunur.

Ayrıca yüksek miktarda tüketildiğinde LDL (kötü) kolesterol seviyelerinin artmasına neden olabilecek bir tür yağ olan doymuş yağda yüksektir. 

 Bu nedenle, zeytinyağı, avokado, kuruyemiş ve tohumlar gibi diğer sağlıklı yağların yanında ılımlı bir şekilde hellim peyniri tüketmek önemlidir.

hellim peyniri hangi sütten yapılır

Hellim Peyniri Nasıl Yenir?

Hellim peyniri lezzetlidir ve çeşitli şekillerde hazırlanabilir. Peyniri biraz zeytinyağında kızartmak, dokusunu ve tuzlu lezzetini ortaya çıkarır.

Her iki tarafı da 2-3 dakika boyunca ızgara yapılabilir, bu da hoş bir renk ve dış görünüm sağlar.

Ayrıca, bu peynir şişe geçirerek, salata, sandviç, dürüm ve pizzalara eklenerek, çeşitli diğer yemeklerde kullanılabilir.

Hellim peynirini pişirmek çok kolaydır. Tavada kızartılabilir, ızgara yapılabilir ve fırınlanabilir.

Hellim peyniri, yüksek yağ içeriğine sahiptir, bu nedenle pişirirken yağ eklemeye gerek yoktur.

İşte bu ızgara peynirini pişirmek için bazı basit yöntemler:

Tavada kızartma

Peyniri küçük dilimler halinde kesin. Bazı ürünler önceden kesilmiş ve paketlenmiştir.

Her iki tarafı da yapışmaz bir tavada orta ateşte pişirin.

Her iki tarafı da yaklaşık 1-2 dakika kahverengi ve gevrek hale gelene kadar kurumaya bırakın.

Pişirme

Dayanıklı bir fırın tepsisine küçük dilimler halinde dizin ve üzerine zeytinyağı gezdirin.

Peynir kenarları kızarmaya başlayana kadar 10–15 dakika 200 derecede pişirin.

Izgara

Küçük peynir dilimlerini zeytinyağıyla kaplayın ve yüksek ateşte ızgara yapın.

Ara sıra peynir dilimlerini çevirip gevrekleşene kadar yaklaşık 2–5 dakika ızgarada bekletebilirsiniz.

Ayrıca peyniri küpler halinde doğrayıp şiş üzerinde ızgara da yapabilirsiniz.

Hellim Peyniri Nasıl Saklanır?

Hellim peyniri salamura edilen bir peynir olması sebebiyle, uzun ömre sahip bir besindir. Bu yüzden hellim peynirini kuru bir saklama kabında saklamak yeterli olacaktır.

Buzdolabında saklanan hellim, hava almadığı sürece uzun süre tüketilebilir.  Hellim peynirini hazır alıyorsanız, tüketeceğiniz miktar kadar alıp ambalajını hava almayacak şekilde kapatmanız veya başka bir kabın içine koymak gerekir.

3 ila 5 derece arasında ve ışık almayan bir ortamda saklayın. Ayrıca saklama kaplarına koyduğunuz hellim peynirinin bütün olması, dilimlenmiş olmamasına da özen gösterin.

Sonuç olarak;

Aslen Kıbrıs peyniri olan Hellim, şimdi dünya çapında yenen popüler bir süt ürünüdür. Her porsiyonda iyi miktarda protein ve kalsiyum sağladığından, kemikleri güçlendirir ve tip 2 diyabete karşı korur. 

Peynir kuru tavada kızartarak, fırında pişirerek veya ızgara yaparak hazırlanabilir. Çıtır bir kabuğa sahiptir ve pişirildiğinde içi yumuşak hale gelir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir