Anasayfa » Hardal Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

Hardal Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

Hardal yağı, hardal bitkisinin tohumlarından çıkarılır. Hardal yağı, Hindistan, Roma ve Yunanistan gibi ülkelerde binlerce yıldır yaygın olarak kullanılmaktadır.

Mutfağın yanı sıra terapötik kullanımları da vardır. Bilimsel adı Brassica juncea’dır. Koyu kırmızımsı bir renk, keskin bir lezzet ve güçlü bir aroması vardır.

Hardal yağı yapmanın iki yolu vardır: presleyerek ve öğüterek. İlk yöntem, hardal tohumlarına bitkisel bir yağ elde etmek için bastırmaktır.

İkinci yöntem, tohumları öğütmek, suyla karıştırmak ve daha sonra damıtma yoluyla yağı çıkarmaktır. Bu, yağ içeriğinde daha düşük olan hardal yağı ile sonuçlanır.

Hardal Yağının Besin Değeri

Hardal yağı, besin profili aşağıda verilmiştir.

Kalori 884                                                                               % Günlük değer*
Toplam yağ  100 g153%    
Doymuş yağ 12 g% 60
Çoklu doymamış yağ 21 g
Tekli doymamış yağ 59 g
Sodyum  0 mg0%
Toplam Karbonhidrat  0 g0%
Diyet lifi 0 g0%
Protein  0 g0%
A Vitamini0%
Kalsiyum0%
B-6 Vitamini0%
Magnezyum0%
C vitamini0%
Demir0%
B12 vitamini0%

Hardal yağı yaklaşık % 60 tekli doymamış yağlar (MUFA),% 21 çoklu doymamış yağlar (PUFA) ve % 12 doymuş yağlar içerir.

Bu yağ asitleri, arteriyel duvarlarda birikmediği için ‘iyi yağlar’ olarak kabul edilir. Keskin tadı, alil izotiyosiyanat adı verilen bir bileşiğe atfedilebilir. Ayrıca antimikrobiyal özelliklere sahip glukosinolatlar içerir. 

Hardal yağı karbonhidrat, lif, protein, vitamin ve mineral içermez. Bitkisel bir kaynak olan hardal yağı, alfa-linolenik asit veya esansiyel bir omega 3 yağ asidi olan ALA içerir. Bir çay kaşığı hardal yağı yaklaşık 0.8 gram omega 3 yağ asidi içerir.

Bir yemek kaşığı hardal yağı yaklaşık 124 kalori içerir. İçinde 8.3 gram tekli doymamış yağ, 2.9 gram çoklu doymamış yağ ve 1.6 gram doymamış yağ olmak üzere yaklaşık 14 gram yağ içerir.

Zeytinyağı, keten tohumu, üzüm çekirdeği ve yer fıstığı yağlarına kıyasla daha düşük tekli doymamış yağ içeriğine sahiptir.

Hardal Yağının Yararları Nelerdir?

Hardal yağının kalp, cilt, eklemler, kaslar ve çok daha fazlası ile ilgili hastalıkları ve sorunları tedavi ettiği bilinmektedir. 

Kanser riskini azaltır

Araştırmalar, hardal yağının güçlü kanserle mücadele özelliklerine sahip olduğunu göstermektedir. Omega 3 yağ asidine dönüştürüldüğünde mide ve kolon kanserlerini önlemeye yardımcı olan bol miktarda linolenik asit içerir.

Güney Dakota Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma da bunu kanıtlıyor. Kolon kanserinden etkilenen sıçanlarda hardal, mısır ve balık yağlarının etkinliğini test ettiler. Hardal yağının kolon kanserini önlemede balık yağından daha etkili olduğu bulunmuştur.

  Kabızlığa İyi Gelen Doğal Laksatif Yiyecekler

Kardiyovasküler faydaları vardır

Hardal yağı, zengin miktarda tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri (MUFA ve PUFA) omega 3 ve omega 6 yağ asitleri içerir. Bu iyi yağlar iskemik kalp hastalığı gelişme riskini % 50 azaltır.

Zenginleştirilmiş hardal yağının ayrıca hipokolesterolemik (kolesterol düşürücü) ve hipolipidemik (lipit düşürücü) etkiler gösterdiği bilinmektedir.

Kötü kolesterol (LDL) seviyelerini azaltır ve vücuttaki iyi kolesterol (HDL) seviyelerini arttırır, böylece kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.

Doğal bir uyarıcıdır

Hardal yağı çok güçlü bir doğal uyarıcıdır. Karaciğer ve dalakta sindirim suları ve safrayı uyararak sindirimi ve iştahı artırır.

Cilde masaj yapıldığında, dolaşım sistemimizi ve ter bezlerimizi de uyarır. Bu, vücutta kan dolaşımını iyileştirir ve terleme yoluyla cilt gözeneklerini genişletir.

Hardal yağının bu terletici özelliği, vücut sıcaklığının düşmesine ve toksinlerin vücuttan atılmasına neden olur.

Kaslarda duyumu uyarır

Kaslarınızda uyuşma mı hissediyorsunuz? Etkilenen bölgeye hardal yağı sürün ve yavaşça kaslarınız biraz his kazanmaya başlayacak.

Soğuk algınlığı ve öksürük

Keskin doğası nedeniyle, hardal yağı on yıllardan beri soğuk algınlığı ve öksürüğü iyileştirmek için kullanılmıştır.

Solunum sistemindeki tıkanıklığı gideren bir ısıtma özelliği içerir. Sarımsak ile kombine edildiğinde, göğüs ve sırta masaj yapıldığında en iyi sonucu verir.

Soğuk algınlığı ve öksürüğü temizlemek için hardal yağı kullanmanın başka bir yöntemi buhar tedavisidir. Kaynar su bulunan bir tencereye kimyon tohumu ve birkaç kaşık hardal yağı ekleyin ve buharı teneffüs edin. Bu, solunum yollarındaki balgam birikimini temizler.

Eklem ağrısı ve artriti kolaylaştırır

Cilde düzenli olarak hardal yağı ile masaj yapmak, vücuttaki kan akışını ve dolaşımını artırarak eklem ağrılarını ve artriti tedavi etmede inanılmaz derecede iyi çalışır.

Hardal yağı ayrıca artrit ile ilişkili eklem sertliğini ve ağrıyı hafifletmek için bir anti-inflamatuar görevi gören büyük miktarda omega 3 yağ asitleri içerir.

Çatlamış dudakları iyileştirmeye yardımcı olur

Her gece, yatmadan önce, göbeğinize iki veya üç damla hardal yağı dökün. Evet, doğru okudunuz! Göbek deliğinize iki veya üç damla hardal yağı dökün. Bunu her gece yaptığınız sürece, bir daha asla dudaklarınızın çatlamasından endişelenmenize gerek yok.

Organların işleyişini geliştirir

Hardal yağı ile yapılan bir masaj vücudu yeniler ve vücudun tüm bölgelerine kan dolaşımını artırarak organların işleyişini iyileştirir.

Çalışmalar, hardal yağını masaj için kullanmanın yaygın nedenlerinin gücü artırmak, sağlığı korumak ve vücuda sıcaklık sağlamak olduğunu göstermiştir.

Antibakteriyel, antifungal ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir

Hardal yağının antibakteriyel, antifungal ve anti-inflamatuar özellikler içerdiği bilinmektedir. Anti-inflamatuar özellikleri, ağrıyı ve şişkinliği azaltan ve böylece eklem ağrısını hafifleten selenyum varlığına atfedilir. 

Son çalışmalar hardal yağı içeren mikroemülsiyonların E. coli’ye karşı antibakteriyel ajan olarak çalıştığını göstermiştir. Yağda bulunan glukosinolat, istenmeyen bakterilerin ve diğer mikropların büyümesini önler.

Hardal yağı ayrıca cilt döküntülerini ve mantarların neden olduğu enfeksiyonları tedavi edebilen güçlü antifungal özellikler içerir.

  Zayıflatan Otlar, Baharatlar ve Bitkiler Hangileri?

Çavdar ekmeği bozulmasında (mantarlarla) farklı yağlara maruz bırakılarak bir çalışma yapılmıştır. Allil izotiyosiyanat adı verilen bir bileşiğin varlığı nedeniyle hardal yağının en etkilisi olduğu kanıtlanmıştır.

Astım için faydalıdır

Astım, kalıcı tedavisi olmayan bir hastalıktır. Ancak belirtileri ve etkileri hardal yağı kullanılarak yönetilebilir ve büyük ölçüde azaltılabilir. Bunun astımın etkilerini tedavi etmek için en güvenli ve en etkili tedavilerden biri olduğu bilinmektedir.

Astım krizi sırasında akciğerlere hava akışını arttırmak için göğsünüze kahverengi hardal yağı ile masaj yapın.  Ayrıca, günde üç kez hardal yağı ve balın bir yemek kaşığı karışımını yutarak astım krizlerini önleyebilirsiniz.

Mükemmel bir böcek kovucudur

Dışarıya çıktığınızda cildinize biraz hardal yağı uygulayın, böcekler sizden uzak kalacak.

Hardal yağının bu özelliği Hindistan’ın Assam şehrinde yapılan bir çalışmada değerlendirildi. Hardal ve hindistan cevizi yağlarının itici özellikleri Aedes (S.) albopictus sivrisineklerine karşı değerlendirildi. Hardal yağı, hindistan cevizi yağına kıyasla daha uzun süre koruma sağladı.

Dişleri beyazlatır ve diş sorunlarını tedavi eder

Bir çay kaşığı hardal yağı, 1 çay kaşığı zerdeçal tozu ve ½ çay kaşığı tuz yapın. Diş sağlığını korumak ve diş eti iltihabından kurtulmak için bu karışımı günde iki kez dişlerinize ve diş etlerine sürün.

Beyin fonksiyonunu teşvik eder

Hardal yağında bulunan yüksek yağ asidi konsantrasyonunun beyin fonksiyonunu artırdığı ve depresyonun tedavisine yardımcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca hafızayı güçlendirdiği ve beyindeki bilişsel işlevleri geliştirdiği söylenir.

Genel sağlığı artırır

Hardal yağı, vücudun genel sağlığını geliştirmek için bir tonik olarak kullanılabilir. Dışarıdan tüketilen veya kullanılan tüm vücuda fayda sağlar.

Hardal Yağının Cilde Faydaları

Koyu lekeleri giderir

Yüzünüze hardal yağı ile düzenli olarak masaj yapmak bronzlaşmayı, koyu lekeleri ve cilt pigmentasyonunu önemli ölçüde azaltabilir.

Nohut unu, 1 çay kaşığı yoğurt ve birkaç damla limon suyu ile hardal yağı macunu yapın. Bunu yüz ve boyuna uygulayın.

Soğuk su ile yıkamadan önce 10 ila 15 dakika bekletin. Bunu birkaç ay boyunca haftada üç kez yapın ve mükemmel sonuçlar göreceksiniz.

Cilt tonunu hafifletir

Hardal yağı, hepsi anti-aging ve sağlıklı cildi destekleyen A, B kompleksi ve E vitaminleri bakımından zengindir. Genç görünümlü ciltler için, hardal ve hindistan cevizi yağlarının eşit parçalarını karıştırın. Bu karışımı her gece 15 dakika boyunca cildinize masaj yapın ve ardından yıkayın.

Düzenli kullanırsanız, cilt tonunuzun daha açık hale geldiğini fark etmeye başlayacaksınız. Ayrıca kırışıklıkların başlamasını geciktirerek yaşlanma belirtilerini azaltır.

Doğal güneş koruyucudur

Dışarıya çıkmadan önce bu harika yağın küçük bir miktarı ile cildinize masaj yapın. Bu yağdaki yüksek E vitamini, cildinizi zararlı UV ışınlarından ve çevresel toksinlerden korur. Bu yağın büyük miktarlarını cildinizde kullanmayın çünkü fazla yağ, toz ve kirliliği çeker.

Döküntüleri ve enfeksiyonları tedavi eder

Hardal yağı, enfeksiyonları önlemeye, cilt döküntüleri ve alerjilerini tedavi etmeye yardımcı olan güçlü anti-inflamatuar, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Ayrıca kuruluğu ve kaşıntıyı da önler.

  Hangi Yiyecekler Boy Uzatır? Boy Uzamasına Yardımcı Besinler

Yaşlanma karşıtı etkileri vardır

Hardal yağı, yaşlanmayı geciktirmek için mükemmeldir. İçinde bulunan aşırı E vitamini miktarı, düzenli kullanımda kırışıklıklarda ve diğer cilt yaşlanma belirtilerinde önemli bir azalmaya neden olur.

Hardal Yağı Saça Faydaları

Saç büyümesini uyarır

Düzenli saç masajları saç derisini besler. Hardal yağı, kafa derisindeki kan dolaşımını artırarak saç büyümesini uyarır. Saçın önemli bir bileşeni olan protein ve saçı besleyen, saç büyümesini teşvik eden omega 3 yağ asitleri içerir.

Bu yağın antibakteriyel ve antifungal özellikleri saç dökülmesini önler ve saçın sağlıklı büyümesini sağlar. Bu yağı saç büyümesi için kullanmak çok kolaydır.

Sadece saçınıza ve saç derinize biraz yağ ile masaj yapın. Saçınızı yaklaşık 3 saat boyunca bone ile örtün ve ardından şampuanlayın. Birkaç kullanımdan sonra görünür sonuçlar göreceksiniz.

Erken grileşmeyi önler

Hardal yağı, düzenli kullanımda saçların erken grileşmesini önlemeye yardımcı olan temel vitaminler ve minerallerle doludur. Yatmadan önce bunu kullanabilirsiniz. Saçınıza hardal yağı sürün ve yıkamadan önce 30 dakika bekletin.

Kepek ve kaşıntılı saç derisini tedavi eder

Hardal yağının antibakteriyel ve antifungal özellikleri, kepeksiz ve kaşıntısız sağlıklı bir kafa derisi sağlar.

Eşit miktarda hardal ve hindistan cevizi yağını karıştırın ve saçınıza bununla masaj yapın. Saçınızı bir havluyla örtün ve iki saat bekletin. Hafif bir şampuanla yıkayın. Bunu haftada birkaç kez yapın ve zamanla kepeğin yok olduğunu fark edeceksiniz.

Hardal Yağının Kullanım Alanları

Bu yağın birçok kullanımı vardır.

Mutfak Kullanımı

Hardal yağı vejetaryen ve vejetaryen olmayan yemeklerin ana bileşeni olarak kullanılabilir.

– Limon ve bal ile birlikte salata sosu olarak kullanılabilir.

– Hardal yağı kullanılarak bazı turşular yapılabilir.

Güzellik Kullanımları

– Bronzlaşmayı gidermek, yaşlanma belirtilerini azaltmak, cildin kaşıntı ve kızarıklığını tedavi etmek için yağı cilde 10 dakika uygulayın.

Hardal yağı ile tam vücut masajı, cildi derinlemesine beslemenin yanı sıra vücudu gevşetmeye yardımcı olur.

– Kına yaprakları ile kaynatılmış hardal yağının saç büyümesini artırdığı ve saç köklerini güçlendirdiği söylenir.

Hardal Yağının Yan Etkileri

– Yağda büyük miktarlarda erüsik asit bulunması nedeniyle anemiye neden olabilir.

Hardal yağının büyük miktarlarda tüketilmesi akciğer kanseri riskini artırabilir.

– Sonunda düşüklere neden olabilecek vajinal kanamaya neden olabilir.

– Bu yağın büyük miktarlarını tüketmek kalp için zararlı olabilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir