Anasayfa » Hapşırığı Tutmak Zararlı mı? Nasıl Kolay Hapşırılır?

Hapşırığı Tutmak Zararlı mı? Nasıl Kolay Hapşırılır?

Hapşırma, vücudumuza giren enfeksiyonlara karşı bir savunmadır. Vücudumuz burnumuza istenmeyen bir şeyin girişini algıladığında, hapşırır. Bu istenmeyen veya tahriş edici maddeler arasında kir, toz, bakteri, polen, duman veya küf bulunur.

İlginç bir şekilde, hapşırdığımızda, bakteriler veya vücuda girmeye çalışan herhangi bir zararlı parçacık, saatte 160 kilometre kuvvetle ortaya çıkar. Bu şekilde hapşırma, ciddi enfeksiyonlara yakalanmamızı önler.

Peki neden hapşıran kişiye “çok yaşa” deriz? Hiç düşündünüz mü? Çünkü hapşırığı tutarsak hayatımız riske girebilir. Daha açık bir şekilde, hapşırdığımızda, kalbin milisaniye kadar durduğu söylenir.

Hapşırdığımızda Kalbimiz Atmaz mı?

Hapşırırken kalbimiz gerçekten durmuyor. Solunum yolundan toz veya polen gibi yabancı maddeleri dışarı atarken, ağzımızdaki yüksek basınç beyin sinirlerinin burunda ekstra mukus üretmesine neden olur; bu da yabancı maddelerin ciğerlerimize girmesini önlemeye yardımcı olur.

Ayrıca, hapşırdığımızda, vücudumuzdaki intratorasik basınç (plevral boşluk içindeki basınç – akciğerlerin iki pulmoner plevrası arasındaki ince sıvı dolu boşluk) anlık olarak artar ve bu da kalbe kan akışında bir azalmaya neden olur.

Bu olduğunda, kalbimiz, normal kalp atışını ayarlamak için geçici olarak değiştirerek kan akışının eksikliğini telafi eder. Yani bu olurken, yaygın inanışın aksine, hapşırma sırasında kalbin elektriksel aktivitesi durmaz.

Temel olarak, hapşırdığımızda, kalp ritmi bir sonraki kalp atışının biraz gecikmesi ile bazı değişimlerle karşılaşır ve bu, kalbin tamamen atmayı bıraktığı anlamına gelmez.

hapşırığı tutmanın zararları

Hapşırığı Neden Tutmamak Gerekir?

Hapşırma, havanın burun deliklerimizden saatte yaklaşık 160 kilometre hızla çıkmasına neden olur. Hapşırığınızı tutarsanız, tüm bu basınç vücudun kulak gibi başka bir yerine yönlendirilir ve kulak zarlarını çatlatabilir ve işitme kaybına neden olabilir.

Ve bir kişinin vücudu hapşırma gibi yorucu bir faaliyete maruz kaldığında, nefes borusu basıncı artar ve serbest bırakılmadığında, bir çıkış eksikliği, basıncın kendi içinde dağılmasına neden olabilir.

Hapşırırken, solunum sistemi içindeki bir hapşırığın ürettiği kuvvetten 5 ila 25 kat daha fazla olacak şekilde, basıncı artırabilir. Bu nedenle, bu kuvvete sahip olmak vücudumuzda çeşitli yaralanmalara ve ciddi sorunlara yol açabilir.

  Kayısı Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır, Faydaları Neler?

Hapşırığı Tutmanın Zararları Nelerdir?

Hapşırığı tutmanın vücuda verebileceği zararlar şöyledir; 

Orta kulak enfeksiyonuna neden olabilir

Hapşırma, burundan bakteri salınımını artırmaya yardımcı olur. Hapşırma, havası burun geçişi yoluyla kulaklara geri döndüğünde, bakteriler ve enfekte mukus, kulakların iç kısımlarına saldırarak enfeksiyona neden olabilir.

Kulak zarının yırtılmasına neden olabilir 

Solunum sisteminde hava basıncını tutmak, havanın kulaklara geçmesine neden olabilir. Yüksek basınçlı bu hava kulağa (orta kulak ve kulak zarı) hareket ettiğinde, basınç kulak zarlarının yırtılmasına neden olur.

Göz kan damarı hasarına neden olabilir

Hapşırığınızı tutarsanız, havanın basıncı sıkışabilir ve göz hasarına neden olabilir, çünkü gözlerdeki kan kılcal damarları, artmış hava basıncı ve işitme kaybı nedeniyle zarar görebilir.

Anevrizmaya yol açabilir

Potansiyel olarak beyin anevrizmasının rüptürüne yol açan basınç, beynin etrafında kafatasında kanamaya neden olabilir.

Kaburga kırıklığına yol açabilir

Özellikle yaşlı erişkinlerde hapşırma sonucu kırık kaburgalar bildirilmiştir. Hapşırırken meydana gelebilen diğer sorunlardan bazıları şunlardır:

– Boğaz hasarı

– Diyafram hasarı

– Göz, burun veya kulak zarında hasarlı kan damarları

Hapşırma Neden Olur?

Hapşırma, burna giren yabancı bir partikülden vücudun kurtulma yoludur. Burnun iç yüzeyini bir şey tahriş ederse, beyne bununla ilgili bir mesaj gönderilir ve bu da kişiyi hapşırmaya yönlendirir.

Hapşırma genellikle iyi hissettirir çünkü vücudun endorfin adı verilen kimyasalları salmasına neden olur. Bunlar beyindeki reseptörlerle reaksiyona girer ve vücutta olumlu bir his uyandırır.

Nasıl Kolay Hapşırılır?

Yaklaşan bir hapşırıktan sonra kendinizi nasıl hissediyorsunuz? 

Rahatlama, değil mi? Peki ya o hapşırığı vücuttan çıkarmak isteyip de yapamıyorsanız? 

Gerçekten hapşırmak istediğiniz, ancak bunu yapamadığınız o kaşıntılı ve rahatsız edici duyguyu biliyor olmalısınız. 

Bazı noktalara dikkat ederek kolayca hapşırabileceğinizi biliyor musunuz? İşte kolayca hapşırmanın doğal yolları

Hapşırmaya Yardımcı Olacak Çözümler

Güneş ışığına maruz kalma

Güneş ışığının hapşırmaya neden olduğu bilinmektedir. Bu durum daha yaygın olarak fotik hapşırma refleksi olarak adlandırılır.

  Mor Patates Nedir, Faydaları Nelerdir?

Zaten hapşırmanın eşiğindeyseniz, güneş ışığına maruz kalmak sorunu bir anda çözebilir – çünkü hapşırmak üzere olan her 3 kişiden 1’i, güneş ışığına maruz kaldıktan kısa bir süre sonra kolayca hapşırır.

Güneş ışığına maruz kalmanın hapşırmaya neden olduğu kesin değilse de, hapşırma sayısını tetiklediği gözlenmiştir.

Karabiber koklayın

Karabiber güçlü bir kokuya sahip olduğundan, hapşırmayı tetikleyebilir. Bu baharattan az miktarda soluduğunuzda burnunuzun içini tahriş ederek hapşırmaya neden olacaktır.

Karabiber, içindeki mukoza zarının içindeki sinir uçlarını tetikleyerek burnu tahriş edebilen piperin adı verilen bir bileşik içerir. Bu da burnun içine giren yabancı maddeden kurtulmaya çalışırken hapşırmaya neden olabilir.

Mendil kullanın

Burnunuzun içindeki herhangi bir şeyi kıpırdatmak, hapşırığı tetiklemenin bir başka yoludur. Bir mendil alın, yuvarlayın ve burnunuza yerleştirmeden, biraz kıpırdatın. Burnunuzun içinde bir gıdıklanma hissedecek ve neredeyse anında hapşırmaya başlayacaksınız.

Burnunuzdaki bir dokuyu kıpırdattığınızda, içindeki trigeminal siniri tetikler. Bu tetikleyici beyne gönderilir ve sonuç olarak beyniniz sizden hapşırmanızı ister.

Ağzınızın çatısını ovalayın

Dilinizin ucunu ağzınızın çatısına sürterek de hapşırmayı tetikleyebilirsiniz. Yapmanız gereken, dilinizin ucunu ağzınızın üst kısmına bastırmak ve hapşırmayı tetikleyen yeri bulana kadar mümkün olduğunca uzağa kaydırmaktır.

Trigeminal sinir ayrıca ağzınızın çatısı boyunca da uzanır. Dilinizle ağzınızın çatısını ovmak bu siniri uyarabilir ve hapşırmaya neden olabilir.

Çikolata yiyin

Bu, keyif alırken hapşırmaya neden olmanın en iyi yollarından biridir. Bir parça bitter çikolata (veya kakaolu başka bir çikolata) yiyin ve kendinizi hapşırmaya hazırlayın. Fazla çikolata yemeyenler bu yöntemle çok yiyenlere göre daha başarılı olabilir.

Kakaolu çikolatanın hapşırmaya neden olmasının kesin nedeni bilinmemekle birlikte, vücudun, giren fazla yabancı parçacıklara (kakao) karşı doğal bir reaksiyonu olabilir.

Sakız çiğneyin

Nane aromalı bir veya iki sakız çiğnemek de hapşırığı tetikleyebilir. Sakızdan gelen güçlü nane aromasının solunması, hapşırığı tetikler.

Güçlü nane aromasının solunmasıyla tetiklenen hapşırma, trigeminal sinire yakın sinirlerden herhangi birinin aşırı uyarılmasının bir sonucudur.

Burun kılını çekin

Burundan kıl çekme düşüncesi, burnunuzun kaşınmasına neden olabilir. Yani, bir dahaki sefere hapşırdıramadığınızda, devam edin ve burnunuzdan bir kıl çekin.

  Mercimek Faydaları, Zararları ve Besin Değeri

Burundan kıl koparmak, trigeminal siniri uyarır ve bu, neredeyse anında hapşırmaya neden olur. Kaşlarınızı kopararak da hapşırmayı uyarabilirsiniz (aynı sebepten dolayı).

Güçlü bir parfüm koklayın

Güçlü parfüm veya sprey kokularına maruz kaldığınızda ani hapşırma dalgaları yaşamış olabilirsiniz. Etrafınıza güçlü bir parfüm veya sprey sıkmak burnun içini tahriş edebilir ve hapşırmaya neden olabilir.

Güçlü parfümün damlacıkları burun deliklerine yaklaştığında, burnun iç yüzeyini tahriş edebilir ve trigeminal siniri tetikleyerek, hapşırmaya sevk edebilir.

Dikkat!!!

Parfümü doğrudan burun deliklerinize püskürtmeyin.

Soğuk havayı teneffüs edin

Soğuk olduğunda daha çok hapşırma olayı meydana gelebilir. Bu nedenle, hapşırmak istiyorsanız, klimanızı açın ve biraz soğuk havayı içinize çekin.

Soğuk havayı solumak, trigeminal siniri uyarır ve ayrıca burnun iç yüzeyini tahriş eder. Bunların sonucunda neredeyse anında hapşırmaya başlarsınız.

Gazlı alkolsüz içecekler için

Alkolsüz bir içeceği açtıktan kısa bir süre sonra burnun içindeki kaşıntı hissi, çoğu kişide olan bir şeydir. Karbondioksiti gazlı içeceklerden solumak veya hatta içmek hapşırmayı tetikleyebilir. 

Bir kutu gazlı içeceği açtığınızda, içindeki karbondioksit burun deliklerine girer ve hapşırmaya neden olur.

Bebekler nasıl hapşırır?

Bebekler genellikle burun deliklerine birkaç damla salin solüsyonu püskürtülerek hapşırır. Bu, burunlarındaki mukus birikimini temizler ve hapşırmalarına neden olur. 

Hapşırmaya neden olmak için bir mendil kullanarak bebeğinizin burun deliklerini gıdıklayabilirsiniz.


Kolayca hapşırmak için burada bahsedilen yöntemlerden hiçbirini aşırıya kaçmadan deneyebilirsiniz. 

Farklı insanlar belirli tahriş edici maddelere farklı tepki verebilir ve genellikle farklı hassasiyetlere sahip olabilir. Bundan dolayı yukarıda bahsedilen yöntemler, herkeste aynı sonucu vermeyebilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir