Hangi Yiyecekler Gaz Yapar? Gaz Sorunu Olanlar Ne Yememeli?

Gaz ve şişkinlik sorununu yaşayan sadece siz değilsiniz. Zaman zaman herkes gaza geliyor. Gaz, havanın yutulması ve sindirim sistemindeki yiyeceklerin parçalanmasından kaynaklanıyor.  Bundan dolayı gaz sorununun çözümünde yediğimiz yiyecekler önem kazanıyor. Peki hangi yiyecekler gaz yapar?” biliyor musunuz?

Hangi Yiyecekler Gaz Yapar?

Bir kişi ortalama olarak günde 14 kez gaz çıkarır. Sayı kişiden kişiye değişmekle birlikte, bazıları için daha fazla, bazılarında ise daha azdır. Gaz çıkarmak tamamen normal bir süreç olsa da, durumun en kötü yanı sosyal ortamlarda sizi sıkıntıya düşürmesidir. Sürekli tuvalete gitme ihtiyacı hissedersiniz.

hangi yiyecekler gaz yapar

Sorunu büyük oranda ortadan kaldırabilecek şey, gaz yapan yiyecekleri, daha dikkatli tüketmektir. Özellikle de sosyal ortamlarda bulunacaksanız.  Şimdi “gaz yapan besinlerin neler olduğunu, sıralayalım.

  • Bakliyat 

En çok gaz yapan yiyecekler, baklagillerdir. Bunu önlemenin kolay bir yolu var. Pişireceğiniz bakliyatı bir gece önceden suda bekletirseniz gaza neden olma riski azalır.

  • Sarımsak

Faydalı bir sebze olan sarımsağı çiğ yerseniz, gaza neden olacaktır. Pişirmek sarımsağın gaz yapma sorununu azaltır.

  • Soğan

Soğan fruktan içerdiğinden şişkinliğe neden olur. Bu sebze sizde gaz yapıyorsa başka otlarla pişirmeyi deneyin.

  • Turpgil sebzeler

Brokoli, karnabahar, lahana gibi turpgil sebzeler, faydalı vitamin ve mineraller içermekle birlikte bazı kişilerde şişkinliğe neden olarak gaz yapabilir. Böyle durumda turpgiller yerine ıspanak, marul, kabak gibi farklı sebze alternatiflerini yiyebilirsiniz.

  • Buğday
  Metil Sülfonil Metan(MSM) Nedir? Faydaları ve Zararları

Gluten duyarlılığını bilirsiniz. Bu duruma buğdayın içindeki bir protein olan gluten neden olur. Bu, bazı kişilerde alerjik reaksiyonları tetikleyerek şişkinlik ve gaz yapar. Gluten hassasiyeti veya çölyak hastalığı olanlar buğday yerine glutensiz tahılları tercih etmelidir.

  • Süt ürünleri

Peynir, yoğurt, kefir gibi sütten elde edilen yiyecek ve içecekler, sütte bulunan laktoz nedeniyle şişkinlik ve gaza neden olabilir. Süt içtiğinde gaz olan kişiler, soya sütü, badem sütü gibi bitkisel sütleri içebilir.

  • Arpa

Arpa uzun süre tok tutan lif açısından zengin bir besindir. Bu özelliği nedeniyle bazı kişilerde gaz yapabilir. Siz de arpa yediğinizde gaz sorunu yaşıyorsanız, esmer pirinç, yulaf, kinoa gibi alternatif besinleri tüketebilirsiniz.

  • Sakız

Sakız çiğnemek, fazla hava yutulması nedeniyle karında gaza neden olur.

  • Patates ve mısır

Nişasta içeriği yüksek olduğu için bu sebzelerin sindirimi zordur ve gaza neden olur. 

  • Gazlı içecekler

Adı üzerinde, gazlı içecekler şişkinlik yapar ve gaz birikmesine neden olur. 

  • Elma ve şeftali

Bu meyveler kolay sindirilemeyen sorbitol adı verilen bir lif içerir. Elma ve şeftali sizde gaza neden oluyorsa bu meyveleri daha az yemeye gayret gösterin.

  • Bira

Bira, çeşitli tahıllar fermente edilerek üretilen gazlı bir içecektir. Hem fermente edilmiş karbonhidratlardan, hem de karbonatlaşma sürecinden gelen gaz, bağırsakta şişkinliğe ve gaza neden olabilir. Biranın gluten içeriği nedeniyle de alerjisi olan kişiler, gaz sorunu yaşayabilir.

  B2 Vitamini Nedir, Nelerde Var? Faydaları ve Eksikliği

Kaynakça: 1

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir