Hamilelikte Beslenme Önerileri – Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte beslenme deyince çoğu insanın aklına fazla yemek ve kilo almak gelir. Aslında öyle değildir ve olmamalıdır da… Hamilelik, yeni bir hayat dünyaya getirmek için hazırlanılan güzel ve özel bir zamandır. Bu süre zarfında, kalori ve besin maddesi gereksinimleri bebeğin büyümesini ve gelişimini desteklemek için doğal olarak artar. Besleyici, kaliteli gıdaları yemek ve bebeğe zarar verebilecek gıdalardan kaçınmak son derece önemlidir. “Hamilelikte beslenme nasıl olmalı?” “Neler yemeli, nelerden uzak durulmalı?” Şimdi ayrıntılı bir şekilde hamilelikte beslenme ile ilgili bütün bilinmesi gerekenlere değinelim. 

Hamilelikte Beslenme Önerileri

Hamilelikte kilo alınması normaldir. Aslında bebeğin büyüdüğünün en belirgin işaretidir. Doğal olarak, bu normalden biraz daha fazla yemek yemeniz gerekeceği anlamına gelir. Ancak, iki kişilik yemek, porsiyonların iki katına çıkacağı anlamına gelmez.

Hamilelikte, vücut gıdalardaki besin maddelerini emme konusunda daha verimli olur. Bu nedenle ilk üç ayda ekstra kaloriye ihtiyaç yoktur. Ancak, ikinci üç aylık dönemde günde yaklaşık ekstra 340 kalori ve üçüncü üç aylık dönemde bebeğin büyümesini desteklemek için ekstra 450 kalori almak gerekir.

Yiyecek tercihleriniz konusunda dikkatli olmanız lazım. Çok fazla kalori almak, yeterince yememek kadar zararlı olabilir. Hamilelikte beslenme sırasında aşırı yeme, bebeğin ilerleyen yaşamında obezite riskini artırır. Fazla kalori gereklidir fakat çok daha fazlası kilo almaya neden olur. Bu, gebelikte gestasyonel diyabet olarak adlandırılan şeker hastalığı geliştirme riskini artırır.

Hamilelik döneminde kan şekeri seviyelerinin yüksek olması; düşük yapma, doğum kusurları ve beyin gelişim sorunları riskini ortaya çıkarır. Gebelikteki diyabet, çocuğun daha sonraki yaşlarında kalp hastalığı, yüksek tansiyon veya şeker hastalığı geliştirme riskini de artırır. 

Annenin aşırı kilo alması, bebek doğduktan sonra eski kiloya dönmesini zorlaştırır. Ayrıca ilerideki hamileliğinde sağlıklı bebek doğurmayı da riske sokar. O zaman hamilelikte beslenme nasıl olmalı? 

hamilelikte beslenme nasıl olmalı
Hamilelikte beslenme nasıl olmalı?

1)Fazladan protein yiyin

Protein, hamilelikte beslenme için gerekli bir besindir. Bebeğin organlarının, dokularının ve plasentanın doğru bir şekilde gelişmesi için gereklidir. Ayrıca kaslar gibi annenin dokularını inşa etmek ve korumak için de kullanılır.

Hamilelikte protein ihtiyacı, özellikle gebeliğin ikinci yarısında günde yaklaşık 25 gram artar. Bu, ikiz bebek bekleyen annelerin her gün fazladan 50 gram protein tüketmeleri gerektiği anlamına gelir. Kaslardaki protein, bebeği beslemek için kullanılır. Yeterli miktarda protein yememek bebeğin büyümesini geciktirir.

Her öğünde et, balık, yumurta veya süt gibi yüksek proteinli gıdalar tüketmeye çalışın. Fasulye, mercimek, kuruyemiş ve tohumlar gibi bitki bazlı gıdalar da yüksek proteinli seçeneklerdir.

2)Yeterli miktarda karbonhidrat ve lif tüketin

Karbonhidratlar, vücudun kalori kaynağı ve bebeğin ana enerji kaynağıdır. Hamilelikte beslenmede yeterli karbonhidrat tüketimi önemlidir. Ancak rafine karbonhidratlar yerine besleyici doğal karbonhidratları tercih edin. Sağlıklı karbonhidrat kaynakları; tam tahıllar, baklagiller, meyveler, nişastalı sebzeler, bitkisel sütlerdir. 

Hamilelikte lif özellikle önemlidir. Bunun nedeni, iştahı azaltmaya yardımcı olması, kan şekerini dengelemesi ve bu dönemde ortaya çıkan kabızlığı azaltmasıdır.

3)Sağlıklı yağlar tüketin

Yağ, büyüyen bir bebek için gereklidir çünkü beyin ve göz gelişimine yardımcı olur. Omega-3 yağları, özellikle de dokosaheksaenoik asit (DHA) bebeğin beyin gelişiminde yararlıdır. Hamile kadınların özellikle üçüncü trimesterde en az 200 mg DHA almaları önerilmektedir. Haftada 150 gr yağlı balık tüketerek bu miktarı kolayca sağlayabilirsiniz.

4)Yeterli demir ve B12 vitamini alın

Demir, annenin ve büyüyen bebeğin hücrelerine oksijen taşınması için gereken bir mineraldir. B12 vitamini, kırmızı kan hücreleri üretmek için gereklidir ve sinir sisteminin işlevi için önemlidir. Hamilelik sırasında kan hacmi yükselir ve bu da her gün tüketmeniz gereken demir ve B12 vitamini miktarını artırır.

Bebek bekleyen annelerin bu besin maddelerinin eksik olması, onları yorgun düşürür ve enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır. Gebelik sırasında demir için günde alınması gereken miktar 18 ila 27 mg aralığında artarken, B12 vitamini için alınması gereken miktar günde 2.4’den 2.6 mcg’ye yükselir. Et, yumurta, balık ve deniz ürünleri, bu besinlerin her ikisini de iyi miktarda içerir.

5)Yeterli folat alın

Folat hücre büyümesi, sinir sistemi gelişimi ve DNA üretimi için gerekli olan bir vitamindir. Oksijenin hücrelere taşınması için kullanılan kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu sağlar.

Yeterince folat alamamak, anemiye yol açabilir. Aynı zamanda erken doğum veya doğum kusurları riskini artırır. Hamilelikte beslenme sırasında folat alımı günde 0.4-0.6 mg aralığında yükselir. Folat bakımından zengin gıdalar baklagiller, koyu yapraklı sebzeler ve buğday tohumudur. 

6)Bol bol kolin alın

Kolin, bebeğin beyin gelişimi gibi vücudun birçok işlemi için gerekli bir besindir. Hamilelikte yetersiz beslenme ile kolin alımı düşük ise doğum kusurları riski artar. Bu gıdaya gereksinim, gebelik boyunca günde 425 mg’dan 450 mg’a kadar çıkar. Kolinin iyi kaynakları arasında yumurta, süt ve yer fıstığı bulunur.

7)Yeterli kalsiyum ve D vitamini şarttır

Hem kalsiyum hem de D vitamini güçlü diş ve kemiklerin oluşturulması için gereklidir. Önerilen kalsiyum ve D vitamini gebelik süresince artmaz ancak yeterince almak çok önemlidir. Her gün 1000 mg kalsiyum ve 600 IU (15 mcg) D vitamini almaya çalışın. Özellikle kemik ve diş büyümesinin gerçekleştiği üçüncü trimesterde önemlidir.

Bunu yapmazsanız, bebek annenin kemiklerinden kalsiyum alır. Bu, daha sonraki yaşamda annenin kemik hastalığı geliştirme riskini artırır. Hamilelikte beslenme sırasında yeterli miktarda kalsiyum alabilmek için, süt ürünleri ve portakal suyu gibi kalsiyum bakımından zengin yiyecekleri tüketin. 

8)Yeterli su için

Sağlıklı bir hamilelik için su içmek şarttır. Yeterli su içmek kabızlığı önler ve atık ürünlerin çözünmesine yardımcı olur. Böylece böbrekler yoluyla daha kolay temizlenir. Gebelik sırasında önerilen sıvı alımının günde 10 bardak (2,3 litre) olduğu tahmin edilmektedir.

Hamilelikte Neler Yenmeli?

Hamilelikte sağlıklı beslenme önemlidir. Bu süre zarfında vücudun ek besin, vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Hamilelikte annenin beslenmesinin sağlıklı olması, bebeğin sağlığını da korur. Peki hamilelikte neler yenmeli?

  • Süt ürünleri

Hamilelik sırasında, büyüyen bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için fazladan protein ve kalsiyum tüketmek gerekir. Süt, kalsiyumun en iyi besin kaynağıdır. 

Yoğurt, hamile kadınlar için çok faydalıdır. Diğer birçok süt ürününden daha fazla kalsiyum içerir. Bazı çeşitlerde sindirim sağlığını destekleyen probiyotik bakteriler vardır. 

  • Baklagiller

Bu grupta mercimek, bezelye, fasulye, nohut, soya fasulyesi ve yer fıstığı bulunur. Hamilelikte beslenmede öne çıkan baklagiller, vücudun ihtiyaç duyduğu bitki, lif, protein, demir, folat (B9) ve kalsiyum kaynaklarıdır.

  • Somon

Somon, temel omega 3 yağ asitleri açısından çok zengindir. Hamileyken yenmesi gereken yiyeceklerdendir. Hamile kadınlar yeterince omega-3 almalıdır. Omega 3 yağ asitleri deniz ürünlerinde yüksek miktarlarda bulunur. Anne karnındaki bebeğin beyin ve gözlerini oluşturmaya yardımcı olur. Haftada 2-3 öğün yağlı balık yiyen hamile kadınlar yeterli omega 3 almaktadır.

Somon balığı, çok az besinde bulunan D vitamininin doğal kaynaklarından biridir. Vücuttaki kemik sağlığı ve bağışıklık fonksiyonu dahil birçok süreç için çok önemlidir.

  • Yumurta

Yumurta, ihtiyaç duyulan hemen hemen her besin maddesini içeren sağlıklı gıdalardandır. Bu yüzden hamilelerin beslenme listesinde bulunması gerekir. 

Büyük bir yumurta, 77 kalori içermesinin yanı sıra yüksek kaliteli protein ve yağ kaynağıdır. Aynı zamanda birçok vitamin ve mineral sağlar. Harika bir kolin kaynağıdır. Kolin, beyin gelişimi ve birçok süreç için gereklidir. Hamilelikte düşük kolin alımı, nöral tüp defekti riskini artırır ve bebeğin beyin fonksiyonunun azalmasına neden olur.

  • Yeşil yapraklı sebzeler

Brokoli ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, hamilelikte beslenmede ihtiyaç duyulan besinlerin çoğunu içerir. Bunlar lif, C vitamini, K vitamini, A vitamini, kalsiyum, demir, folat ve potasyumdur. Ayrıca, bu yeşillikler antioksidan bakımından zengindir. Bağışıklık sistemi ve sindirime yarar sağlayan bitki bileşikleri içerirler.

  • Yağsız et

Sığır ve tavuk eti, yüksek kaliteli proteinin mükemmel kaynaklarıdır. Ayrıca, bu etler, demir, kolin ve diğer B vitaminleri bakımından da zengindir. Hamilelikte ideal beslenme için yağsız et tüketimi gereklidir.

  • Meyveler

Meyveler su, sağlıklı karbonhidrat, C vitamini, lif ve antioksidanlar içerir. Genellikle vücudun demiri emmesine yardımcı olan yüksek miktarda C vitamini bulunur. Hamilelikte yenecek meyveler özellikle C vitamini içermelidir. C vitamini cilt sağlığı ve bağışıklık fonksiyonu için önemlidir. 

  • Tam tahıllar

Tam tahıllar, hamilelerin özellikle ikinci ve üçüncü trimesterlerde artan kalori ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Yulaf ve kinoa gibi tahıllar, hamilelikte yenmesi gereken tahıllardandır ve önemli miktarda protein sağlar. Ek olarak, B vitaminleri, lif ve magnezyum açısından zengindirler. Bunların hepsi hamile kadınların ihtiyacı olan besinlerdir.

  • Avokado

Avokado alışılmadık bir meyvedir çünkü çok sayıda tekli doymamış yağ asidi içerir. Ayrıca lif, B vitaminleri (özellikle folat), K vitamini, potasyum, bakır, E vitamini ve C vitamini içerir. 

Sağlıklı yağlar, folat ve potasyum içeriği yüksek olduğundan, avokado hamilelikte yenecek meyveler arasındadır. Meyvedeki sağlıklı yağlar bebeğin cildini, beynini ve dokularını oluşturmaya yardımcı olur. Folat ise nöral tüp defektlerini önler. 

  • Kuru meyveler

Kalori, lif ve çeşitli vitamin ve mineraller bakımından yüksektir. Kuru erik lif, potasyum, K vitamini ve sorbitol bakımından zengindir. Doğal laksatiftir ve kabızlığı gidermede yardımcıdır. Hurma, lif, potasyum, demir ve bitki bileşiklerinde yüksektir. Üçüncü trimesterde düzenli hurma tüketimi, servikal genişlemeyi kolaylaştırır. 

Kuru meyveler, kalori ve besin alımını artırmaya yardımcı olsa da, bir seferde birden fazla porsiyon tüketilmesi tavsiye edilmez.

Hamilelikte En Faydalı Meyveler

Hamilelik sırasında bol miktarda taze meyve yemek, hem annenin hem de bebeğin sağlıklı kalmasını sağlar. Taze meyve çok sayıda temel vitamin ve besin içerir ve aynı zamanda iyi bir lif kaynağıdır. Hamilelikte günlük meyve tüketimi, şeker isteğini azaltmanın yanı sıra vitamin alımını da artırır. Hamilelikte en iyi meyveler şunlardır;

Kayısı
  • A vitamini
  • C vitamini
  • E vitamini
  • Kalsiyum
  • Demir
  • Potasyum
  • Beta karoten
  • Fosfor

Kayısıda bulunan bu besinlerin tümü bebeğin gelişimine ve büyümesine yardımcı olur. Demir anemiyi önler ve kalsiyum kemiklerin ve dişlerin güçlü şekilde gelişmesine yardımcı olur.

Portakal
  • Folat
  • C vitamini
  • Su

Portakalda bulunan C vitamini hücre hasarını önlemeye ve demir emilimine yardımcı olur. Folat, bebekte beyin ve omurilik anormalliklerine neden olabilecek nöral tüp defektlerinin önler. Anneler için günde bir orta boy portakal yemek, son derece faydalı olacaktır.

Armut

Armut, aşağıdaki besinlerin çoğunu sağlar:

  • Lif
  • Potasyum
  • Folat

Hamilelikte beslenmede bol miktarda lif almak, genel bir hamilelik belirtisi olan kabızlığın hafifletilmesine yardımcı olur. Potasyum hem anne hem de bebek için kalp sağlığına yararlıdır. Aynı zamanda hücre yenilenmesini uyarır.

Nar

Nar hamile kadınlara bol miktarda besin sağlar:

  • K vitamini
  • Kalsiyum
  • Folat
  • Demir
  • Protein
  • Lif

Nar, iyi bir enerji kaynağıdır ve yüksek demir içeriği ile demir eksikliğini önlemeye yardımcı olur. K vitamini sağlıklı kemiklerin korunması için gereklidir. Araştırmalar hamilelikte nar suyu içilmesinin plasenta yaralanması riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Avokado

Avokado aşağıdaki besinler için mükemmel bir kaynaktır:

  • C vitamini
  • E vitamini
  • K vitamini
  • Tekli doymamış yağ asitleri
  • Lif
  • B vitaminleri
  • Potasyum
  • Bakır

Avokado, enerji sağlayan ve nöral tüp kusurlarını önlemeye yardımcı olan sağlıklı yağlar içerir. Ayrıca gelişmekte olan bebeğin cilt ve beyin dokularını oluşturmaktan sorumlu olan hücreleri güçlendirir. Avokadodaki potasyum, özellikle üçüncü trimesterde gebelikte sık görülen bacak kramplarını rahatlatır.

Muz

Muz şu besinleri içerir:

  • C vitamini
  • Potasyum
  • B6 vitamini
  • Lif

Muzun yüksek lif içeriği hamilelikte oluşan kabızlığı gidermeye yardımcı olur. B6 vitamini hamileliğin erken döneminde bulantı ve kusmayı hafifletir.

Üzüm

Bol miktarda üzüm yemek hamile kadınlara şu besinleri sağlar:

  • C vitamini
  • K vitamini
  • Folat
  • Antioksidanlar
  • Lif
  • Organik asitler
  • Pektin

Üzüm enfeksiyonları önleyen flavonol, tanen, linalool, antosiyaninler ve geraniol gibi bağışıklığı güçlendiren antioksidanlar içerir.

Dutsu Meyveler
  • C vitamini
  • Sağlıklı karbonhidratlar
  • Antioksidanlar
  • Lif

Yaban mersini, ahududu, böğürtlen, çilek gibi meyvelerin ortak adı olan dutsu meyveler bol miktarda su içerir. C vitamini demir emilimine yardımcı olur ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.

Elma

Elma, büyüyen bebeğin ihtiyaçlarını karşılayacak besinleri içerir:

  • A vitamini
  • C vitamini
  • Lif
  • Potasyum

Bir çalışma hamileyken elma yemenin bebeğin zaman içinde astım ve alerji geliştirme olasılığını azaltabileceğini bulmuştur.

Kuru meyveler

Kuru meyvelerde aşağıdaki gibi besinler bulunur:

  • Lif
  • Vitaminler ve mineraller
  • Enerji

Kuru meyveler, taze meyve ile aynı besinleri içerir. Bu nedenle hamile kadınlar, ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri, eşit miktarda taze meyve miktarından daha küçük olan kuru meyve yiyerek alabilir.

Ancak kuru meyvelerin şeker bakımından yüksek olduğunu ve taze meyvenin içerdiği suyu içermediğini unutmayın. Hamile kadınlar sadece ılımlı olarak kuru meyve yemeli ve şekerlenmiş meyvelerden uzak durmalıdır.

 Limon

Hamilelik sırasında birçok kadın sindirim sorunları yaşar. Limon, sindirime yardımcı olur. Ayrıca sabah bulantısını da engeller.

Kivi

Kivi, sağlıklı uyku için hamileyken yenmesi faydalı olan meyvelerdendir. Meyve kalbe de iyi gelir. Bu yüzden hamilelikte kivi tüketimini ihmal etmemek gerekir. Kivi bebeğin beynine ve bilişsel gelişimine iyi gelir.

Karpuz

Karpuz, su içeriği bakımından zengindir ve bu nedenle vücudu nemli tutar. Hamilelikte tüketimi özel olarak tavsiye edilir çünkü mide ekşimesini azaltır ve sabah bulantılarından kurtulmaya yarar.

Hamileyken ne kadar meyve yenmeli?

Hamile kadınlar için her gün en az beş porsiyon taze meyve ve sebze yemeleri tavsiye edilmektedir. Meyveler taze, konserve veya kuru olarak tüketilebilir.

Hamilelikte hangi meyveler yenmemeli?

Hamile kadınların yememesi gereken hiçbir meyve yoktur. Ancak yedikleri meyve miktarına dikkat etmeleri gerekir. Meyvelerde bulunabilecek böcek ilacı ve bakterileri yok etmek için yemeden önce iyice yıkamak gerekir.

Hamilelikte Neler Yenmemeli?

Hamileyken yememeniz gereken bazı yiyecekler vardır. Çünkü bunlar anneye ve bebeğe zarar verebilir. Hamilelikte yenmemesi gerekenler ve tüketiminin azaltılması gereken yiyecek şunlardır;

Civa düzeyi yüksek balıklar

Civa çok zehirli bir elementtir ve en çok kirli suda bulunur. Yüksek miktarlarda alındığında, sinir sistemi, bağışıklık sistemi ve böbrekler için toksiktir. Kirli sularda bulunduğu için, okyanuslarda yaşayan büyük balıklar yüksek miktarda civa toplayabilirler. Bu nedenle hamile kadınların yüksek civa düzeyine sahip balık tüketimini sınırlamaları önerilir. Yüksek oranda cıva içeren ve hamilelikte yenmemesi gereken balıklar şunlardır:

  • Köpek balığı
  • Kılıç balığı
  • Kral uskumru
  • Ton balığı

Ancak tüm balıkların civa bakımından yüksek olmadığını, sadece bazı türlerde bulunduğunu belirtmek gerekir. Düşük oranda cıva içeren balıkları hamilelikte beslenmenin bir parçası olarak tüketmek çok sağlıklıdır. Bu balıklar haftada 2 defa yenebilir. Özellikle yağlı balıklar, bebek için önemli olan omega-3 yağ asitleri açısından zengindir.

Az pişmiş veya çiğ balık

Hamilelikte yenmemesi gerekenler listesinin en başında bulunması gerekenlerden biri çiğ balıktır. Çünkü özellikle çiğ balık ve kabuklu deniz ürünleri, bazı enfeksiyonlara neden olabilir. Norovirüs, Vibrio, Salmonella, Listeria ve parazitler gibi. Bu enfeksiyonların bazıları yalnızca anneyi etkiler ve zayıf düşmesine neden olur. Diğer enfeksiyonlar doğmamış bebeğe ciddi zararlar verebilir.

Hamileler özellikle Listeria enfeksiyonlarına duyarlıdır. Bu bakteri toprakta ve kirlenmiş su veya bitkilerde bulunur. Çiğ balık tüketimi, bu bakterinin kirlenmiş sulardan alınmasına neden olur. Listeria doğmamış bebeğe plasenta vasıtasıyla, annesi herhangi bir hastalık bulgusu göstermese bile geçebilir. Bu erken doğum, düşük, ölü doğum ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle hamile kadınların, çiğ balık ve kabuklu deniz ürünlerini tüketmemeleri önerilir.

Az pişmiş, çiğ ve işlenmiş et

Az pişmiş ya da çiğ et yediğinizde, çeşitli bakterilerden veya parazitlerden gelen enfeksiyon riski artar. Bu enfeksiyonlar “Toksoplazma, E. coli, Listeria ve Salmonella” dır. Bakteriler, doğmamış bebeğin sağlığını tehdit eder. Ölü doğum veya mental retardasyon(zeka geriliği), körlük ve epilepsi gibi ağır nörolojik hastalıklara yol açabilir.

Bazı bakteriler, et parçalarının yüzeyinde bulunurken bazıları kas liflerinin içinde kalabilir. Bu yüzden eti pişmiş olarak tüketmek önemlidir.  

Hamilelikte yenmemesi gerekenler arasında işlenmiş et ürünleri de bulunur. Sosis, salam gibi şarküteri ürünlerini de tüketmemek gerekir. Bu tür etler, işleme veya saklama sırasında çeşitli bakteriler ile enfekte olabilir.

Çiğ yumurta

Çiğ yumurta Salmonella ile bozulabilir. Salmonella enfeksiyonlarının belirtileri yalnızca annede görülür. Ateş, mide bulantısı, kusma, mide krampları ve ishal bu belirtilerdendir. 

Ancak nadir durumlarda, enfeksiyon uterusta kramplara neden olabilir ve erken doğum veya ölü doğumlara neden olabilir. 

Sakatat

Sakatatlar, bazı besleyici maddeler bakımından mükemmel bir kaynaktır. Örneğin; demir, B12 vitamini, A vitamini ve bakır. Ancak çok fazla hayvansal A vitamini tüketmek, hamilelerin dikkat etmesi gerekenlerdendir. 

Doğal kusurlara ve karaciğer toksisitesine neden olabilecek, anormal derecede yüksek bakır düzeylerinin yanı sıra A vitamini toksisitesine neden olabilir. Bu nedenle sakatatlar haftada birden daha sık tüketilmemelidir.

Kafein

Kafein, kahve, çay, alkolsüz içecekler ve kakaoda bulunur. Hamilelikte kafein miktarı günlük 200 mg’dan daha az veya 2-3 fincan kahve ile sınırlanmalıdır. 

Kafein çok çabuk emilir ve kolayca bebeğe geçer. Doğmamış bebekler, kafeini metabolize etmek için gerekli olan ana enzime sahip değildir. Bu yüzden  yüksek alım sorun oluşturur.

Çiğ yiyecekler

Hamilelikte zararlı yiyecekler arasında turp gibi bazı çiğ sebzeler bulunur. Bunlar Salmonella enfeksiyonu ile bozulmuş olabilir.

Yıkanmamış gıdalar

Yıkanmamış veya kabuğu soyulmamış meyve ve sebzelerin yüzeyi çeşitli bakteri ve parazitler barındırabilir. Bunlar toksoplasma, E. coli, Salmonella ve Listeria’dır ve topraktan geçer. Bakteri hem anne, hem de doğmamış bebeğine zarar verebilir.

Meyve ve sebzeler üzerinde bulunabilecek çok tehlikeli bir parazit türü toksoplazmadır. Toksoplazma paraziti alan kişilerin çoğunda herhangi bir belirti yoktur; bazıları ise bir ay veya daha fazla süren grip hastalığına yakalanmış gibi hisseder. 

Toksoplasma ile enfekte olan bebeklerin çoğu hala rahimdeyken doğumda belirtiler görülmez. Ancak ilerleyen yaşlarda körlük veya zihinsel engellilik gibi belirtiler gelişebilir. Hamileyken, meyve ve sebzeleri iyice yıkayarak, soyarak veya pişirerek enfeksiyon riskini en aza indirmek çok önemlidir.

Pastörize süt, peynir ve meyve suyu

Çiğ süt ve pastörize edilmemiş peynir, “Listeria, Salmonella, E. coli ve Campylobacter” gibi bazı zararlı bakteriler içerebilir. Bakteri enfeksiyonlarına eğilimli olan pastörize edilmemiş meyve suyu için de aynı şey geçerlidir. Bu enfeksiyonların hepsi doğmamış bir bebek için hayati tehlike oluşturur.

Alkol

Hamilelikte zararlı içecekler arasında kesinlikle alkol bulunur. Hamile kadınların düşük ve ölü doğum riskini arttırdığı için içki içmeyi tamamen bırakmaları önerilir. Küçük bir miktar bile bebeğin beyin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. 

İşlenmiş gıdalar

Hamilelikte beslenme düzeni, esas olarak sağlıklı gıdalardan oluşmalıdır. Annenin ve büyüyen bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için bol miktarda besin maddesi içermelidir.

İşlenmiş gıdalar, besin maddeleri bakımından düşüktür. Kalori, şeker ve katı yağlar açısından yüksektir. Dahası, gıdalara eklenen şeker, tip 2 diyabet ve kalp rahatsızlığı gibi çeşitli hastalıklar geliştirme riskini artırır. Kilo almaya neden olur. Bu nedenle sağlığa hiçbir faydası olmayan hatta zararı olan işlenmiş yiyeceklerden herkes gibi hamileler de uzak durmalıdır.

Bazı bitkisel çaylar

Bazı bitki çaylarından hamilelik sırasında kaçınılmalıdır çünkü kanamayı uyarabilir, düşük yapma riskini arttırır. Gebelik sırasında en güvenli olduğu düşünülen bitki çayları, zencefil, ıhlamur, portakal kabuğu, limon balsamıdır. Güvenli olması için günde iki veya üç fincandan fazla bitki çayı içmeyin.

Özetlemek gerekirse;

Hamilelikte dengeli ve sağlıklı beslenme önemlidir. Yedikleriniz, bebeğin sağlığı ve gelişimini doğrudan etkiler. Daha fazla kalori ve besin öğesine ihtiyaç duyulduğundan, hamileler günlük gereksinimlerini karşılamaya yardımcı olan besleyici yiyecekler yemelidir.

Hamilelikte beslenme sonucu kilo almak normaldir. Ancak bunun sağlıklı bir şekilde olması gerekir. Bu, hem bebek hem de annenin sağlığı için çok önemlidir.

Kaynakça: 1, 2, 3

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir