Hamilelikte Hangi Vitaminler Kullanılır? Hangi Vitaminler Zararlı?

Hamilelikte beslenmenin çok önemli olduğunu biliyoruz. Beslenme kadar önemli bir şey daha var. O da kullanılacak takviye vitamin ve mineraller. Hamilelikte hangi vitaminler kullanılır konusunda en iyi bilgiyi verecek olan doktorunuzdur. Doktorunuz ihtiyaçlarınız doğrultusunda hangi vitamine ne kadar ihtiyacınız olacağını belirleyip bu konuda sizi yönlendirecektir. 

Bu dönem bir kadının hayatının kritik bir dönemidir. Bebeğinin ve kendi sağlığı için en doğrusunu bilmeli ve uygulamalıdır. Şimdi hamilelikte hangi vitaminler kullanılır konusunda bilmeniz gerekenleri anlatalım.  

Hamilelikte Neden Vitamin Desteğine İhtiyaç Duyulur?

Doğru besinleri tüketmek hayatın her aşamasında önemlidir, ancak hem kendileri hem de büyümekte olan bebeklerini beslemesi gerektiği için hamilelikte beslenme sırasında özellikle kritik önem taşır.

Bu süreçte anne adaylarının besin ihtiyaçları artar. Örneğin, gebe olmayan kadınlar için kg başına 0.8 gram önerilen protein alımının, hamile kadınlar için kg başına 1.1 gram oranına kadar artırılması gerekir. Aynı doğrultuda vitamin ve mineral ihtiyacı da artmaktadır. Vitaminler ve mineraller gebeliğin her evresinde bebeğin anne karnında büyümesini destekler.

hamilelikte hangi vitaminler kullanılır
Hamilelikte hangi vitaminler kullanılır?

Hamilelikte Hangi Vitaminler Kullanılır?

Tıpkı ilaçlar gibi, alacağınız vitamin desteği de doktorunuz tarafından onaylanmalı ve denetlenmelidir. Bunların gerekliliğini ve güvenli miktarını en iyi şekilde belirleyecek kişi odur.

  Probiyotikler Zayıflatır mı? Probiyotiklerin Zayıflamaya Etkisi

1)Prenatal Vitaminler

Prenatal vitaminler, hamilelik sırasında artan besin ihtiyacını karşılamak için özel olarak formüle edilmiş multivitaminlerdir. Gebelik öncesi, gebelik ve emzirme döneminde alınır. Bu vitaminleri almanın erken doğum ve preeklampsi riskini azalttığı belirlenmiştir. Preeklampsi, idrarda yüksek tansiyon ve protein ile karakterize, potansiyel olarak tehlikeli bir komplikasyondur.

Prenatal vitaminler genellikle doktor tarafından reçete edilir ve eczanelerde satılır.

2)Folat

Folat, DNA sentezi, alyuvar hücresi üretimi, bebeğin büyümesi ve gelişmesinde rol oynayan bir B vitaminidir. Folik asit, pek çok takviyede bulunan sentetik folat formudur. Vücutta folat, L-metilfolat aktif formuna dönüştürülür.

Hamile kadınların yarık damak ve kalp kusurları gibi anormallikler ve nöral tüp kusurları riskini azaltmak için günde 600 ug folat veya folik asit kullanmaları önerilir. Hamilelikte besinlerden yeterli folat alınabilir. Ancak pek çok kadın yeterli folat alamaz ve doktor tavsiyesiyle folat desteği alır.

3)Demir

Annenin kan hacmi neredeyse % 50 arttığı için, demir ihtiyacı da hamilelik süresince önemli ölçüde artmaktadır. Demir, anne karnındaki bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişimi için kritik önem taşır.

Hamilelik sırasında oluşan anemi; erken doğum, anne depresyonu ve bebek anemisine neden olabilir. Günde önerilen 27 mg demir alımı çoğu prenatal vitaminle karşılanabilir. Ancak, demir eksikliği veya anemisi bulunan hamileler, doktorları tarafından belirlenecek daha yüksek demire ihtiyaç duyar.

4)D vitamini

Yağda çözünen D vitamini; bağışıklık fonksiyonu, kemik sağlığı ve hücre bölünmesi için önemlidir. Hamilelikte oluşan D vitamini eksikliği sezaryen, preeklampsi, erken doğum ve gestasyonel diyabet riskini artırır.

  Tarçın Neye İyi Gelir? Tarçın Nerelerde Kullanılır?

Gebelik sırasında önerilen D vitamini alımı günde 600 IU’dur. Ancak, bazı uzmanlar, D vitamininin gebelik sırasında ihtiyaçların daha da arttığını belirtmektedir. D vitamini eksikliği konusunda doktorunuzdan bilgi alın.

5)Magnezyum

Magnezyum, vücutta yüzlerce kimyasal reaksiyonda görev alan bir mineraldir. Bağışıklık, kas ve sinir fonksiyonlarında kritik rol oynar. Hamilelikte oluşabilecek bu mineralin eksikliği preeklampsi, kronik hipertansiyon ve erken doğum riskini artırır. Bazı çalışmalar, magnezyum takviyesinin preeklampsi, fetal büyüme kısıtlaması ve erken doğum gibi komplikasyon riskini azaltabileceğini belirtmektedir.

6)Balık yağı

Balık yağı anne karnındaki bebeğin beyin gelişimi için önemli olan iki temel yağ asidi yani DHA ve EPA, içerir. DHA ve EPA’nın hamilelikte alınması, bebeklerin beyin fonksiyonunu geliştirir.

Annenin DHA düzeyleri, fetüsün doğru gelişimi için önemlidir. Ancak hamilelik döneminde balık yağı kullanmanın gerekli olup olmadığı konusunda hala görüş birliği yoktur. Bu dönemde beslenme yoluyla DHA ve EPA almak için, hamilelerin haftada iki, üç porsiyon düşük oranda cıva içeren somon, sardalya gibi balıkları tüketmeleri önerilir.

Hamilelikte Hangi Vitaminler Zararlı?

Hamilelikte hangi vitaminler kullanılır? bölümünde belirtilen vitaminleri almak hamile kadınlar için güvenli olsa da, bu dönemde bazı vitaminlerden uzak durmak gerekir. Hamilelikte hangi vitaminler zararlı?

  • A vitamini

Bu vitamin; bebeğin görme gelişimi ve bağışıklık fonksiyonu için önemli ve gereklidir. Ancak çok fazla A vitamini zararlıdır. A vitamini yağda çözünür olduğundan, karaciğerde fazla miktarda bulunur. Bu birikim, karaciğer hasarına neden olabilecek toksik etkilere sahiptir. Hatta bebeklerde doğum kusurlarına neden olabilir.

  Pelin Otu Nedir, Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları

Örneğin, çalışmalarda gebelik süresince aşırı miktarda A vitamininin doğum kusurlarına neden olduğu belirtilmiştir. Prenatal vitaminler ve hamilelikte beslenme yoluyla hamile kadınlar yeterli miktarda A vitamini almalıdır. Vitamin desteği olarak almaları önerilmemektedir.

  • E vitamini

Yağda çözünen bu vitamin, vücutta çok önemli rol oynar. Gen ekspresyonu ve bağışıklık işlevine katılır. E vitamini sağlığımız için çok önemli olsa da, hamile kadınların ekstradan E vitamini almamaları gerekmektedir. E vitamini, annelerin karın ağrısı riskini artırır.

Kaynakça: 1

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir