Hamilelik ve Doğum Sonrası Depresyon Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu kadın, hayatlarının en mutlu anlarından biri olan hamilelikte, bebeklerini kucaklarına almak için sabırsızlıkla bekler. Bununla birlikte hamilelik sadece mutluluk değil, karışıklık da getirir.

İlk kez anne olacak kadınlar, hamilelik sırasında ve sonrasında stres, korku ve hatta depresyon yaşayabilir. Amerikan Obstetrik ve Jinekologlar Kongresi (ACOG), gebelik sırasında depresyon ve duygusal bozuklukların üstesinden gelinmesinin kadınların yaklaşık % 14 ila 23’ünde zor olduğunu belirledi. Çoğu anne, hamilelik ve sonrasında depresyon yaşar.

Bir duygudurum bozukluğu olan depresyon, hayatları boyunca bazı noktalarda herhangi bir insanı etkileyebilir. İlk kez anne olacaklar, depresyona ve strese eğilimlidir. Maalesef, hamilelik sırasında veya sonrasında depresyon genellikle hormonal dengesizlikle karıştırıldığından doğru bir şekilde teşhis edilememektedir.

hamilelik depresyonu nasıl geçer

Hamilelik ve doğum sonrasındaki depresyon, beyin kimyasındaki değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Hamilelik, beyin kimyasalları üzerinde etkili olan hormonal değişikliklerle sonuçlanır. Hamile kadınların, özellikle de ilk kez anne olanların, depresyona ve diğer duygudurum bozukluklarına yatkınlığının nedeni budur.

Yoğunlaşmanın zorluğu, kalıcı üzüntü, uykusuzluk veya çok fazla uyumak, yorgunluk, sürekli intihar düşüncesi, umutsuzluk, yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler, değersizlik duygusu gibi semptomlar, gebelik sırasında gözden kaçırılmaması gereken belirtilerdir.

Depresyon, ruh hali ve sağlığınızı olumsuz etkiler. Ancak hamilelik ve doğum sonrasındaki tedavi edilmemiş depresyon, yeni doğan bebekleri çok daha olumsuz etkiler.

Depresyon yaşayan gebe kadınlar, genellikle kaygı ve besin yetersizliklerine maruz kalabilir; prematüre doğum, gelişme sorunları ve düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirebilir. Hamilelik ve doğum sonrasındaki depresyonla mücadele eden bir anne, kendisi ve bebeği için bakım yapma kabiliyetini kaybeder.

Bu nedenle, gebelik ve doğum sonrası depresyonun üstesinden gelmenin yollarını bilmek önemlidir. Yazıda “gebelik ve doğum sonrası depresyonu nedir”, “hamilelik ve sonrası yaşanan depresyonun belirtileri nelerdir”, “gebelikte depresyonu tedavi etmenin doğal yolları nelerdir” gibi sorular cevaplanacaktır.

Gebelik ve Doğum Sonrası Depresyonun Belirtileri Nelerdir?

Durumun semptomları hamilelik sırasında veya doğumdan sonraki ilk yılda herhangi bir zamanda başlayabilir. Herkes için farklılık gösterir ve aşağıdaki belirtiler görülebilir:

– Öfke veya sinirlilik duyguları

– Bebeğe ilgi eksikliği

– İştah ve uyku bozukluğu

– Sürekli ağlama ve üzgün hissetme

– Suçluluk, utanç veya umutsuzluk duyguları

– Eskiden zevk aldığınız şeylere ilgi, neşe veya zevk kaybı

– Bebeğe veya kendine zarar verme düşünceleri

Gebelik ve Doğum Sonrası Depresyonun Risk Faktörleri

Araştırmalar, aşağıda listelenen faktörlerin bu rahatsızlıkları geliştirme konusunda daha yüksek bir risk altında bıraktığını göstermektedir. Bu faktörlerden herhangi birine sahipseniz, bunları doktorunuzla görüşmelisiniz, böylece ihtiyaç duyduğunuzda bakım için önceden plan yapabilirsiniz.

– Kişisel veya ailevi depresyon, anksiyete veya doğum sonrası depresyon öyküsü

– Premenstrüel disforik bozukluk (PMDD veya PMS)

– Bebeğin bakımında yetersiz destek

– Finansal stres

– Evlilik stresi

– Hamilelik, doğum veya emzirmedeki komplikasyonlar

– Yakın zamandaki önemli bir yaşam olayı: kayıp, ev taşıma, iş kaybı

– Bebekleri Yenidoğan Yoğun Bakımda olan anneler

– Kısırlık tedavisi gören anneler

– Tiroid dengesizliği olan kadınlar

– Herhangi bir şekildeki diyabeti olan kadınlar (tip 1, tip 2 veya gebelik)

hamilelik depresyonu belirtileri

Hamilelik ve Sonrasında Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?

Gebelik ve doğum sonrasındaki depresyonun nedenleri arasında ilişki sorunları, infertilite tedavileri, kişisel veya aile öyküsü olan depresyon, önceki gebelik kaybı, travma ya da istismar öyküsü, gebelik komplikasyonları ve yaşam boyunca stresli olayları içerir. Hamilelik ve doğum sonrası depresyonun üstesinden gelmek için şu doğal yöntemleri uygulayabilirsiniz; 

Egzersiz yapmak

Hamilelik sırasında fiziksel ve zihinsel sağlığınız ile ilgileniyorsanız, egzersiz yapmalısınız. Egzersiz, sağlığı korumak ve ruh halini düzenlemek için etkilidir. Egzersiz, gebelik ve doğum sonrasındaki depresyonu önleyebilir ve hatta tedavi edebilir.

Gebelik yüzünden stres ve korku yaşarsanız, vücudunuz adrenalin, kortizol ve noradrenalin gibi yüksek hormon seviyelerini serbest bırakır.

Depresyon, hamile kadınlara ve doğmamış bebeklere zarar verir çünkü baş ağrısı ve yüksek tansiyon riskini artırır. Egzersiz aşağıdaki durumlardan dolayı stres ve duygusal durumları yönetebilir:

– Serotonin ve endorfin de dahil olmak üzere beyinde iyi hissettirmeye yardımcı olan kimyasalların salınımını artırır.

– Egzersiz yaparak, endişeli düşüncelerden kurtulursunuz.

– Stres yönetiminde ve doğmamış bir bebeğin gelişmesinin sağlanmasında önemli rol oynayan uykunun kalitesini artırır.

– Daha fazla enerji sağlar.

Hamilelikte ağır egzersizler yapmamalısınız. Hamile kadınlar için önerilen egzersizler yürüyüş, koşu ve yüzmedir.

Işık terapisi

Hamile kadınlar gebelikte depresyonun üstesinden gelmek ve doğum sonrası depresyonu önlemek için hafif terapiye ihtiyaç duyabilir.

Işık terapisinin uyku ve ruh hali ile ilişkili beyin kimyasallarını etkileyerek, depresyon semptomlarını azalttığı düşünülmektedir.

Ayrıca ışık terapisi, uyku bozukluğunu ve gebelikten kaynaklanan diğer sorunları tedavi edebilir. Işık terapisi yapmak için, size doğal açık hava lambası gibi parlak ışık veren hafif bir terapi kutusunun yanında oturmanız gerekir.

Akupunktur

Doğu tıbbından kaynaklanan akupunktur, gebelik ve doğum sonrası depresyon için giderek popüler bir teknik haline gelmiştir. Akupunktur kan dolaşımını artırır.

Bazı vücut noktalarına iğneler yerleştirmek kan dolaşımını kolaylaştırmada etkilidir. Bu yöntem aynı zamanda sinir sisteminde ağrı kesici kimyasalların üretilmesine ve uyarılmasına yardımcı olur.

Zararları gidermek, stres ve kaygı gibi duyguları kontrol etmek için vücudun doğal kabiliyetini artırır. Bu nedenle, hamilelik ve doğum sonrasındaki depresyonun üstesinden nasıl gelineceğine ilişkin faydalı ipuçlarından bahsederken, akupunktur görmezden gelinmemeli.

Akupunktur tedavisini uygulamak isteyenler, olası ve uygun bir tedavi planı için profesyonel bir akupunktur uzmanı bulmalıdır.

Sağlıklı beslenme

doğum sonrası depresyon belirtileri

Sağlıklı beslenme, gebe kadının sağlığı ve doğmamış bebeklerin düzgün gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca, sağlıklı beslenme, hamile kadınların zihinsel ve fiziksel sağlığını da korur.

Bazı sağlıksız yiyecekler, duygudurum bozukluklarına neden olurken bazı sağlıklı yiyecekler, ruh halini yükseltir. Hamilelik ve doğum sonrası depresyonun hafifletilmesi için beslenmenize dikkat edin. Bu dönem için önerilen sağlıklı yiyecekler, lahana, tam tahıllar, yulaf, esmer pirinç ve omega 3 bakımından zengin besinlerdir.

Folat, gerekli besin maddeleri ve hayati vitaminlerden biridir. Folat bakımından yüksek gıdalar; haşlanmış brokoli, ıspanak, fasulye ve buğday tohumu gibi yiyeceklerdir.

Hamile kadınlar, sabah kahvaltısını atlamamalıdır. Folik asit ile güçlendirilmiş, B6 vitamini, B12 vitamini, demir ve kalsiyum hamilelik için gereklidir. Hayvansal ürünler ve birçok tahıl, B6 vitamini için iyi bir kaynaktır.

Az yağlı yoğurt, kalsiyum ve D vitamini için mükemmel bir kaynaktır. Fasulye, muz, tavuk göğsü ve fırında patates tüketerek, B12 vitamini alımını artırabilirsiniz. Yeterli demir elde etmek için barbunya, mercimek ve fasulye yiyin.

Omega 3 yağ asitleri içeren yiyecekleri bol miktarda tüketin. Omega 3 yağ asitleri kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan kimyasalları uyarır ve ruh halini yükseltir. Omega 3 yağları, depresyon ve stresle mücadelede etkilidir. Yağlı balık, süt, yoğurt ve yumurta yiyerek omega 3 alımınızı artırabilirsiniz.

Yeterli ve kaliteli uyuyun

Hamilelikte depresyon, uyku kalitesini etkiler. Hamileliğiniz boyunca günde 8 saat uyumanız önemlidir. Uykusuzluk, ruh halini olumsuz yönde etkiler ve doğmamış bebeğin gelişimine zarar verebilir.

Çalışmalar, gebelik sırasında zayıf uyku ve depresyon arasındaki yakın ilişk tespit etmiştir.

Uygun bir uyku pozisyonu bulmalısınız. Bazı doktorlar hamile kadınlara sol taraflarına dönerek uyumalarını önerir. Bu bebeğin ağırlığının damara olan basıncını düşürür ve kalp işlevini daha kolaylaştırır. Ayrıca, sol tarafta uyumak, kalbe dolaşımı artırır ve rahim, fetus ve böbrek için iyi kan akışı sağlar. Uyku sorunları olanlar, mutlaka doktorlarıyla görüşmeli ve öneriler doğrultusunda hareket etmelidir.

Konuşun

Hamile kadınlar korku, endişe ve karışıklık yaşayabilir. Daha önce gebelik kaybı yaşayanlar, kendilerini son derece endişeli hisseder. Eğer olumsuz duygu ve düşünceleriniz varsa, neden aileniz ve arkadaşlarınızla konuşmuyorsunuz?

Stres ve depresyon için en iyi ev ilaçlarından biri konuşmaktır. Aile sorunları, kişisel deneyim, önceki travma, istismar veya yalnızlık gibi gebelik sırasında oluşan depresyon tetikleyicilerini arkadaşlarınız ve ailenizle konuşarak atlatabilirsiniz.  

Açık havada yürüyün

Hamilelikte veya doğum yaptıktan sonra, açık havada yürüyüş yapmanız önerilir. Hafif bir güneş ve doğal açık hava kalbinizi ısıtabilir ve ruh halinizi düzenleyebilir.

Güneş aynı zamanda, bebeğin kemik büyümesinin desteklenmesinde önemli bir rol oynayan büyük bir D vitamini kaynağıdır.

Günlük tutun

Mutlu anlarınızı, doğmamış veya yeni doğan bebeğinizle paylaşın.  Bir günlük tutmalı ve her anınızı yazmalısınız.

Günlük tutmanın faydaları ise bundan çok daha fazladır. Gebelik ve doğum sonrası depresyonda, depresyonun üstesinden gelmenin etkin tekniklerinden biridir. Günlük arkadaşınız olabilir ve sizi rahatlatabilir.

Yaşadığınız şeyleri bebeğinizle paylaşmanız önerilir. Anne ile bebeği arasında sıkı bir bağ oluşturur. Bu bağ sizi mutlu edecektir.

Hobi edinin

Hamilelik sırasında stres ve depresyonla başa çıkmak için kendinize hobi edinin. Sizi, stres ve olumsuz düşüncelerden uzaklaştırır.

Evde kalma ve hiçbir şey yapmama hamile kadınları yorgun ve bitkin hissettirir. Hamile kadınlar, kitap okumak veya resim yapmak gibi bazı hobiler edinmelidir.

gebelikte depresyon tedavisi

Olumlu insanlardan çevre edinin

Çevrenizdeki insanlar ruh halinizi ve duygu durumunuzu etkileyebilir. Hamile kadınlar, olumsuz kişilerle konuşurlarsa, kolayca depresif veya stresli hissedebilir. 

Mutlu ve olumlu düşüncelere sahip insanlar etrafında olmanız önemlidir. Aileniz ve arkadaşlarınızla vakit geçirmeniz harika bir fikirdir.

Olumlu insanlar sizi neşelendirir. Sohbet ve kahkaha, depresyondan ve olumsuz durumdan kurtulmaya yardımcı olan yararlı antidepresanlardır.

Klasik müzik dinleyin

Hamilelik ve doğum sonrası depresyonu oluşmadan önlemek için, klasik müzik dinlemeyi denemelisiniz. Klasik müzik dinlemenin olumsuz duygu ve depresyonu ortadan kaldırdığı düşünülmektedir.

Klasik müzik, serotonin üretimini artırdığı için yararlı bir antidepresan olarak düşünülür. Kaliteli müzik dinlemek zihni sakin tutar ve ruh halini yükseltir.

Probiyotikler

Bazı kanıtlar, bozulmuş floranın kaygı, stres ve depresyon gibi duygudurum bozukluklarının bir nedeni olduğunu gösterdi. Bazı çalışmalar, yoğurtta bulunan canlı aktif kültürlerin ruh halinizi yükseltebileceğini keşfetti.

Depresyon, stres ve kaygı yaşayan gebe kadınlar, yoğurt gibi canlı aktif kültürlerden zengin gıdaları tüketmelidir. İyi probiyotikler, yoğurt, lahana turşusu ve ayran gibi mayalanmış gıdalarda bulunur.

Gebelik uzmanlarından yardım alın

Hamilelik sırasında veya sonrasında oluşan depresyonu kendi başınıza çözemeyecek durumdaysanız bu konuda uzman olan birinden yardım almalısınız.

Zihninizi sağlıklı tutmak için depresyondan uzak durun ve doğmamış ya yeni doğan bebeğin doğru gelişimini sağlamak için, sağlıklı beslenmeyi ihmal etmeyin.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir