Gut Hastalığı Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Bitkisel Tedavi

Gut, artrit hastalığının tipidir, eklemlerin iltihaplanması durumudur. Gut, dünyada milyonlarca kişiyi etkileyen bir hastalıktır. Gut hastalığı olanlar, ani ve şiddetli ağrı, şişme ve eklem iltihabı yaşarlar.

Gut hastalığı, ilaçlarla, uygun bir beslenmeyle ve yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol edilebilir. 

Yazıda “gut nedir”,” gut neden olur”, “gut hastalığı belirtileri nelerdir”, “gut hastalığının tedavisi nedir”, “gut hastalığı geçer mi”, “gut hastalığında neler yenmeli”, “gut hastalığına zararlı yiyecekler nelerdir”, “gut hastalığı için bitkisel çözüm nedir”, “gut diyeti nasıl yapılır” sorularına cevap aranacaktır.

Gut Nedir?

Gut hastalığı, ani ağrı, şişme ve eklem iltihaplarını içeren bir tür artrittir. Diğer vakalar parmakları, bilekleri, dizleri ve topukları etkilemekle birlikte gut vakalarının neredeyse yarısı ayak parmaklarını etkiler.

Gut hastalığı semptomları, kanda çok fazla ürik asit olduğunda ortaya çıkar. Ürik asit, belirli gıdaların sindirilmesi sonucu, vücut tarafından üretilen atık bir üründür.

Ürik asit seviyeleri yüksek olduğunda, kristaller eklemlerde birikebilir. Ürik asit birikir, kristalleşir ve eklemlere yerleşir. Bu süreç şişme, iltihaplanma ve yoğun ağrıya neden olur.

Ürik asit seviyelerinin artması, gut geliştirdiğiniz anlamına gelmez. Serum ürik asit eşiğine ulaştığında (9 ml / dL’nin üzerinde), MSU kristalleri eklemlerde birikir.

Bazı durumlarda, vücut ürik asit metabolizmasında yer alan enzimleri üretemediğinde de ortaya çıkar. 

Ürik asit seviyelerindeki artış nedeniyle, sinovyal sıvı eklemlerin yağlanmasında daha az etkili hale gelir. Bu sürtünmeye neden olur ve iltihaplanmaya, şişmeye ve dayanılmaz ağrıya yol açar. Eklemler hassaslaşır, kızarır ve aşırı ısınır.

Gut Türleri Nelerdir?

Bu rahatsızlık dört tiptedir, bu tipler aynı zamanda gutun dört aşaması olarak kabul edilir.

Asemptomatik Hiperürisemi

Kanda yüksek ürik asit seviyeleri vardır, ancak bu aşamada başka semptom yoktur.

Akut Gut

Ürik asit vücudun eklemlerinde birikmeye başlar ve şişlik, ağrı ve hassasiyete neden olur. Gut atağı genellikle gece başlar ve 3-10 gün sürer.

Aralıklı Gut

Bu aşama, hastanın hiçbir semptomu olmadığı zaman ile akut gut atakları arasındadır.

Kronik Gut

Uzun süreli ürik asit birikimi ile eklemlerde kalıcı hasara neden olur. Bu aşamadaki gut artriti çok ağrılıdır ancak insanların bu aşamaya ilerlemesi çok nadirdir.

Gut Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Gutun belirli nedenleri yoktur ancak birçok faktör bu ağrılı hastalığa yakalanma riskini artırır. Bu risk faktörleri şöyledir;

Genetik

Ailede gut öyküsü, onu geliştirme riskini artırır.

Yaş ve Cinsiyet

Yaşlı erkekler gut hastalığına yakalanmaya daha yatkındır.

Kilo

Fazla kiloluysanız, gut geliştirme riskiniz daha yüksektir.

Beslenme

Sığır böbreği, karaciğer, ringa balığı, mantar, tarak, kuşkonmaz, hamsi gibi pürin içeriği yüksek yiyecekler yemek gut atakları riskini artırabilir.

Alkol Tüketimi

Çok fazla alkol vücudun ürik asidi yok etme mekanizmasını etkiler.

Kurşuna maruz kalma

Hipotiroidizm

Yüksek kan basıncı, Kelley-Seegmiller sendromu veya Lesch-Nyhan sendromu gibi sağlık sorunları gut gelişme riskini artırabilir.

Diüretikler

Siklosporin, niasin vb. gibi bazı ilaçlar da gut için risk faktörleridir.

Gut Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Farklı gut semptomları vardır. Bazı insanlar asemptomatiktir. Bu, kanlarında yüksek ürik asit seviyelerine sahip olmalarına rağmen semptomları olmadığı anlamına gelir.

Bu insanların tedaviye ihtiyacı yok. Ancak diğerlerinin tedavi gerektiren akut veya kronik semptomları vardır.

Akut semptomlar aniden ve nispeten kısa bir süre için ortaya çıkar. Kronik semptomlar, uzun bir süre boyunca tekrarlayan gut ataklarının sonucudur.

Akut Gut Semptomları

Ağrı, kızarıklık ve şişme, gut atağının başlıca semptomlarıdır. Bunlar geceleri olabilir ve sizi uykudan uyandırabilir. 

Ekleminize hafif bir dokunuş bile dayanılmaz olabilir. Hareket ettirmek veya bükmek zor olabilir. Bu semptomlar tipik olarak bir seferde yalnızca bir eklemde, en çok ayak başparmağında ortaya çıkar. Ancak diğer eklemler de sıklıkla etkilenir.

Semptomlar aniden ortaya çıkar ve 12 ila 24 saat arasında en şiddetlidir, ancak 10 güne kadar uzayabilir.

Kronik Gut Semptomları

Gut ataklarıyla ilişkili ağrı ve iltihaplanma tipik olarak ataklar arasında tamamen kaybolur. Ancak tekrarlayan akut gut atakları daha kalıcı hasara neden olabilir.

Eklem ağrısı, iltihaplanma, kızarıklık ve şişlikle birlikte gut eklem hareketliliğini azaltabilir. Gut iyileştikçe, etkilenen eklemin etrafındaki cilt kaşınabilir ve soyulabilir.

Gut, vücuttaki birçok eklemi etkileyebilir. Tipik olarak ilk gut atağı ayak baş parmağının eklemlerinde meydana gelir. Saldırı, parmak şişmiş ve dokunulduğunda sıcak görünerek aniden gerçekleşebilir. 

  Suşi Nedir, Neyden Yapılır? Faydaları ve Zararları

Ayak baş parmağınıza ek olarak, guttan etkilenen diğer eklemler şunlardır:

– Ayak bilekleri

– Dizler

– Parmaklar

– Dirsek

– Bilek

– Topuk

– İnsteps

Gut Hastalığı Teşhisi

Doktor, tıbbi geçmişin gözden geçirilmesi, fizik muayene ve belirtilere dayanarak gut hastalığını teşhis edebilir. Doktor muhtemelen teşhisi şunlara dayandıracaktır:

– Eklem ağrısının açıklaması

– Eklemde ne sıklıkla yoğun ağrı yaşandığı

– Alanın kızarıklığı ve şişkinliği

Doktor ayrıca eklemde ürik asit birikimini kontrol etmek için bir test isteyebilir. Eklemden alınan bir sıvı örneği, ürik asit içerip içermediğini gösterebilir. Doktor ayrıca eklemin röntgenini çekmek isteyebilir.

Gut Hastalığı Tedavisi

Tedavi edilmezse, gut sonunda artrite yol açabilir. Bu ağrılı durum eklemin kalıcı olarak hasar görmesine ve şişmesine neden olabilir.

Doktorun önerdiği tedavi planı, gutun evresine ve şiddetine bağlı olacaktır.

Gut tedavisi için kullanılan ilaçlar iki şekilde çalışır: Ağrıyı hafifletir ve iltihabı azaltır veya ürik asit seviyelerini düşürerek gelecekteki gut ataklarını önler.

Gut ağrısını hafifleten ilaçlar şunlardır:

– Nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) 

– Kolşisin

– Kortikosteroidler

Gut Hastalığı Komplikasyonları

Gut hastalığının akut ve kronik semptomları tedavi edilebilir. Gut ağrısı, diğer artritik ağrı türlerinden daha şiddetli olabilir, bu nedenle eklemde iyileşmeyen veya kötüleşen ani, keskin ağrınız varsa bir doktora görünün.

Tedavi edilmezse gut, eklem erozyonuna neden olabilir. Diğer ciddi komplikasyonlar şunlardır:

Derinin altındaki nodüller

Tedavi edilmeyen gut, cildin altında ürat kristallerinin birikmesine (tophi) neden olabilir. Bunlar sert nodüller gibi hissedilir ve gut atakları sırasında ağrılı ve iltihaplı hale gelebilir. 

Eklemlerde tophi biriktikçe deformitelere ve kronik ağrıya neden olabilir, hareketliliği sınırlayabilir ve sonunda eklemleri tamamen tahrip edebilir.

Böbrek hasarı

Urate kristalleri böbreklerde de birikebilir. Bu, böbrek taşlarına neden olabilir ve sonunda böbreğin atık ürünleri vücuttan filtreleme yeteneğini etkiler.

Bursit

Gut, özellikle dirsek ve dizdeki dokuları yastıklayan sıvı kesesinin (bursa) iltihaplanmasına neden olabilir. Bursit semptomları ayrıca ağrı, sertlik ve şişmeyi içerir. 

Bursa’daki iltihaplanma enfeksiyon riskini artırarak kalıcı eklem hasarına neden olabilir. Enfeksiyon belirtileri arasında eklem çevresinde kötüleşen kızarıklık veya sıcaklık ve ateş yer alır.

Gut Hastalığı Beslenme

Eğer gut varsa, bazı gıdalar ürik asit seviyesini yükselterek bir saldırıyı tetikleyebilir. Tetikleyici gıdalar besinlerde doğal olarak bulunan bir madde olan pürin bakımından yüksektir. Pürinler sindirildiğinde, vücut ürik asiti atık bir ürün olarak yapar.

Bu sağlıklı insanlar için sorun değildir çünkü vücutları ürik asidi kaldırabilir. Ancak, gut hastalığı olanlar aşırı ürik asidi etkili bir şekilde kaldıramaz. Dolayısıyla, pürinlerden yüksek bir beslenme ürik asidin birikmesine ve gut atağına neden olabilir.

Araştırmalar, yüksek pürin içeren gıdaları kısıtlamanın ve uygun ilaç kullanmanın, gut ataklarını önleyebileceğini gösteriyor. Gut hastalığını tetikleyen yiyecekler arasında sakatat, kırmızı etler, deniz ürünleri, alkol ve bira bulunur. Bunlar, pürin (orta-yüksek miktarda) içerir.

Ancak, bunun bir istisnası vardır. Araştırmalar, yüksek pürin içeren sebzelerin gut ataklarını tetiklemediğini gösteriyor.

İlginç olarak, fruktoz ve şekerle tatlandırılmış içecekler, pürin zengini olmasa da gut atakları riskini artırabilir. Birkaç hücre prosesini hızlandırarak ürik asit seviyelerini yükseltebilirler.

Örneğin, 125.000’in üzerinde katılımcıyı içeren bir araştırma, fruktoz tüketen kişilerin gut geliştirme riskinin % 62 daha yüksek olduğunu bulmuştur. 

Öte yandan, araştırmalar, düşük yağlı süt ürünlerinin, soya ürünlerinin ve C vitamini takviyelerinin kan ürik asit düzeylerini azaltarak gut ataklarını önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Tam yağlı süt ürünleri ürik asit seviyelerini etkilemiyor gibi görünmektedir.

Gut Hastalığı Diyeti

karaciğer sakatatı

Gut Hastaları Ne Yememeli?

Ani gut atakları durumunda, gerçek suçlular, yüksek pürin içeren gıdalardır ve bunlardan uzak durmak gerekir. Bunlar 100 gram başına 200 mg’dan fazla pürin içeren gıdalardır. 

Ayrıca 100 başına 150-200 mg pürin içeren yüksek fruktoz gıdaların yanı sıra orta derecede yüksek pürin içeren gıdalardan da kaçınmalısınız. Bunlar gut ataklarını tetikleyebilir.

Yüksek pürin içeren gıdalar, orta-yüksek pürin içeren gıdalar ve yüksek fruktozlu gıdalar arasında şunlar bulunur:

Tüm sakatatlar

Karaciğer, böbrekler ve beyin vb.

Av etleri

Sülün eti ve geyik eti gibi.

Balık

Ringa, alabalık, uskumru, ton balığı, sardalya, hamsi, mezgit balığı ve daha fazlası

Diğer deniz ürünleri

Yengeç ve karides gibi.

Şekerli içecekler

Özellikle meyve suları ve şekerli soda

Şeker katkılı içecekler

Bal, agave nektarı ve yüksek fruktoz mısır şurubu

Mayalar

Beslenme mayası, bira mayası ve diğer maya takviyeleri

  Tırnaklar için Gerekli Vitaminler Hangileri?

Ek olarak, beyaz ekmek, kek ve kurabiye gibi rafine edilmiş karbonhidratlardan kaçınılmalıdır.

Pürinler veya fruktozlar açısından yüksek olmamasına rağmen besin maddeleri bakımından düşüktür ve ürik asit düzeylerini yükseltebilirler.

Gut Hastaları Ne Yemeli?

Gut hastalarının pek çok yiyecekten uzak durması gerekir. Sadece düşük pürin içerikli gıdalar yenebilir. 100 gram başına 100 mg’dan daha az pürin bulunan gıdalar, düşük pürin olarak kabul edilir.

İşte gut hastaları için güvenli olan bazı düşük-pürin içeren gıdalar:

Meyveler

Bütün meyveler gut hastaları tarafından tüketilebilir.

Sebzeler

Patates, bezelye, mantar, patlıcan ve koyu yeşil yapraklı sebzeler de dahil olmak üzere tüm sebzeler

Baklagiller

Mercimek, fasulye, soya fasulyesi de dahil olmak üzere, tüm baklagiller

Kuruyemiş

Bütün kuruyemiş ve tohumlar.

Tam tahıllar

Bunlar yulaf, kahverengi pirinç ve arpadır

Süt ürünleri

Tüm sütler güvenlidir ancak az yağlı süt özellikle faydalıdır.

Yumurta

İçecekler

Kahve, çay ve yeşil çay.

Otlar ve baharatlar

Tüm otlar ve baharatlar.

Bitki bazlı yağlar

Kanola, hindistan cevizi, zeytinyağı ve keten yağları dahildir.

Sınırlı Olarak Yenecekler

Organ etleri, av etleri ve bazı balıkların yanında etlerin çoğu hafifçe tüketilebilir. Haftada birkaç kez 115-170 gram ile sınırlamalısınız.

Bunlar 100 gram başına 100-200 mg olarak kabul edilen ılımlı bir miktarda pürin içerirler. Çok fazla yemek gut ataklarına neden olabilir.

Etler

Tavuk, sığır eti ve kuzu eti.

Diğer balıklar

Taze ya da konserve somon genellikle çoğu diğer balıklardan daha düşük seviyelerde pürin içerir.

Gut Hastalığı Diyet Listesi

Aşağıda gut diyet listesi verilmiştir. Örnek bir listedir. Kendinize göre ayarlamalar yapabilirsiniz.

Pazartesi

Kahvaltı: Yulaflı yoğurt ve 1/4 kase (yaklaşık 31 gram) çilek.

Öğle Yemeği: Kinoa salatası ile haşlanmış yumurta ve taze sebzeler.

Akşam Yemeği: Fırın tavuk, ıspanak, biber ve az yağlı beyaz peynir ile kepekli makarna.

Salı

Kahvaltı: 1/2 bardak (74 gram) yaban mersini, 1/2 fincan (15 gram) ıspanak, 1/4 fincan (59 ml) yoğurt ve 1/4 fincan (59 ml) az yağlı süt.

Öğle Yemeği: Tam tahıllı sandviç, yumurta ve salata.

Akşam Yemeği: Esmer pirinç pilavı, tavuk ve sebze.

Çarşamba

Kahvaltı: 1/3 kase yulaf ezmesi, 1/4 kase, yaklaşık 59 gram yoğurt, 1 çay bardağı yaklaşık 79 ml az yağlı süt, 1 yemek kaşığı chia tohumu, 1 / 4 kase (yaklaşık 31 gram) çilek.

Öğle Yemeği: Nohut ve taze sebze yemeği, kepekli ekmek.

Akşam yemeği: Sebzeli somon.

Perşembe

Kahvaltı: Chia tohumu, yoğurt ve meyve parçalarıyla bir gece önceden hazırlanmış puding.

Öğlen yemeği: Salata ile birlikte bir gece önceden kalan somon.

Akşam Yemeği: Kinoa, ıspanak, patlıcan ve beyaz peynir salatası.

Cuma

Kahvaltı: Kepek ekmekli tost

Öğle Yemeği: Tam tahıllı sandviç ile haşlanmış yumurta ve salata.

Akşam Yemeği: Esmer pirinç pilavı ve sebze yemeği.

Cumartesi

Kahvaltı: Mantarlı omlet.

Öğle Yemeği: Akşamdan kalan esmer pirinç ve sebze yemeği.

Akşam yemeği

Taze bir salata ile ev yapımı tavuk burger.

Pazar

Kahvaltı: Ispanak ve mantarlı iki yumurta ile yapılmış omlet.

Öğle yemeği: Nohut ve taze sebze yemeği, kepekli ekmek.

Akşam yemeği: Tam buğday ekmeği ve ıspanaklı yumurta.

Bu menü örnek teşkil etmesi için hazırlanmıştır. Siz evinizdeki düşük pürin içerikli gıdalarla menüleri değiştirebilirsiniz.

Gut Hastalığının Bitkisel Tedavisi

Elma Sirkesi

1 yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak suyla karıştırın ve bu karışımı için. İçeceği lezzetli hale getirmek için biraz bal ekleyebilirsiniz. Tercihen sabahları her gün bir bardak içebilirsiniz.

Elma sirkesi, gut da dahil olmak üzere pek çok rahatsızlığı iyileştiren sihirli bir iksirdir. Gut ataklarıyla ilişkili ağrı ve acıyı hafifletmeye yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca ürik asit birikintilerini de kırar.

Kiraz

Gün içinde kiraz suyu için veya 10-15 taze kiraz yiyin. Her gün kiraz tüketebilir veya suyunu içebilirsiniz.

Kiraz, lezzetlidir ayrıca gut birikintilerinden kurtulmayı sağlar. Anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip askorbat ve antosiyaninler bakımından zengindir.

Epsom Tuzu

1/2 su bardağı Epsom tuzunu kovadaki suya ekleyin ve karıştırın. Etkilenen ayakları 15-20 dakika bu suda bekletin. Ayaklarınızı çıkarın ve normal suyla durulayın.

Epsom tuzu vücut ve kaslar için çok rahatlatıcıdır. Vücuttaki toksinleri atar ve iltihaplı eklemleri rahatlatır. Suyun sıcaklığı ağrının yanı sıra şişliği de hafifletmeye yardımcı olacaktır.

papaya meyvesinin faydaları nelerdir

Papaya

Papayanın tohumlarını çıkarın ve parçalara ayırın. Bunu olduğu gibi veya en sevdiğiniz baharatlarla yiyin.

Papayada bulunan papain enzimi eklemlerdeki şişliği azaltır. Vücudun alkalinitesini artırarak ürik asidin vücuttan hızla atılmasına yardımcı olur.

Zencefil

Etkilenen eklemlere taze yapılmış zencefil ezmesi uygulayabilirsiniz. Bunu her gün yapın.

  Aralıklı Oruç Diyeti Nasıl Yapılır? Aralıklı Oruç Diyeti Listesi

Zencefil, gut hastalığında görülen eklem iltihabını hafifletmeye yardımcı olan anti-inflamatuar bileşikler içerir.

Kombucha Çayı

Gün içinde bu fermente çaydan bir veya iki fincan için. Bu çayı düzenli olarak için.

Kombucha çayı, fermente bir çaydır. Bağışıklık sistemini oluşturan sağlıklı bir mantar, bakteri ve bunların fermente edilmiş ürünlerini içerir. Bu sağlıklı içeceğin, gutta görüldüğü gibi eklem ağrısına da yardımcı olduğu belirtilmektedir.

Dikkat!!!

Bu çayı içtikten sonra herhangi bir rahatsızlık hissederseniz, hemen içmeyi bırakın. Bazı kişilerde yan etkiler bildirilmiştir. Baş ağrısı, bulantı ve kusmadan sarılığa kadar değişebilir.

Limon Suyu

Bir limonun suyunu sıkın ve bir bardak suya ekleyerek için. Limon suyunun asitliğini gidermek için biraz bal ekleyebilirsiniz. Günde 2-3 bardak limonlu su içebilirsiniz.

Limon suyundaki yüksek C vitamini seviyesi, idrarın pH’ını yükselterek gut birikintilerinin parçalanmasına yardımcı olur.

aç karnına zeytinyağı içmenin faydaları

Zeytinyağı

Zeytinyağı, gut ve artritte şişmiş eklemler üzerinde anti-inflamatuar etki gösteren sağlıklı yağlar içerir. Zeytinyağında bulunan polifenoller bu faydalı özellikten sorumludur. 

Gut hastalarının düzenli olarak zeytinyağı veya diğer bitkisel yağları tüketmeleri önerilir. 

Zeytinyağı, antioksidan aktivitesi ile vücutta oluşabilecek toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Ananas

Bu meyveyi tek başına veya gut için sağlıklı diğer meyvelerle birlikte yiyin. Günde 2-4 porsiyon ananas yiyebilirsiniz.

Ananas, anti-inflamatuar özelliklere sahip olan ve guttaki eklem iltihabına faydalı olan bromelain enzimi içerir. Bu enzim ayrıca ürik asit birikintilerinin parçalanmasına yardımcı olur.

Kinoa

Kinoa, sağlıklı eklemleri ve dokuları koruyan güçlü bir antioksidan için yapı taşları içerir. Bu özellik gut tedavisinde kullanılabilir. 

Yoğurt

Günde 2-3 porsiyon sade yoğurt yiyin. Yoğurt ve diğer süt ürünlerinin vücuttaki ürik asit seviyelerini düşürdüğü bilinmektedir.

DİKKAT!!!

Yukarıdaki doğal tedavilerden herhangi birini kullanmadan önce, lütfen doktorunuza danışarak bunların hiçbirinin gut tedavisinde size reçete edilen ilaçları etkilemediğinden emin olun.

Gut Hastalığında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Beslenmenin yanı sıra, gut atakları riskini azaltmaya yardımcı olan çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri vardır.

Kilo verin

Eğer gut hastalığı varsa, aşırı kilo gut atağı riskini artırabilir. Aşırı kilo, insülin direncine yol açarak insülini daha dirençli hale getirebilir. 

Bu durumlarda vücut insülini kandaki şekeri kaldırmak için doğru bir şekilde kullanamaz. İnsülin direnci aynı zamanda ürik asit seviyelerini de yükseltir.

Araştırmalar, kilo kaybının insülin direncini ve ürik asit seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğunu gösteriyor.

Şok diyetlerden kaçının, yani, çok az yiyerek kilo vermeye çalışmayın. Araştırmalar hızlı kilo kaybının gut atakları riskini artırabildiğini gösteriyor.

Düzenli egzersiz yapın

Düzenli egzersiz, gut ataklarını önlemenin başka bir yoludur.

Sadece sağlıklı bir kilonun korunmasına yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda ürik asit seviyelerini de düşürür.

228 erkekte yapılan bir araştırma, günlük 8 km’den fazla yürüyenlerin gut riskinin % 50 daha düşük olduğunu tespit etti. Bu da kısmen daha az kilo taşınmasından kaynaklanmıştır.

Hidrasyona dikkat edin

Yeterli su tüketimi, gut atağı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bunun nedeni, yeterli miktarda su alımının, vücudun daha fazla miktarda ürik asidi gidermesine ve idrarla atılmasına yardımcı olmasıdır.

Çok egzersiz yapıyorsanız, su tüketimi daha önemli, çünkü ter yoluyla çok fazla su kaybedebilirsiniz.

Alkolden uzak durun

Alkol, gut ataklarının ortak bir tetikleyicisidir.

724 kişinin katıldığı bir araştırma, şarap, bira ya da içki içmenin gut atak riskini artırdığını buldu. Günde bir ila iki içecek, riski % 36 artırdı ve günde iki ila dört içecek % 51 oranında artırdı.

c vitamini eksikliği kimlerde görülür

C vitamini takviyesi deneyin

Araştırmalar, C vitamini takviyelerinin ürik asit seviyelerini düşürerek gut ataklarını önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

C vitamini, böbreklerin idrarla daha fazla ürik asit çıkarmasına yardım ediyor. Bununla birlikte, bir çalışma C vitamini takviyelerinin gutta hiçbir etkisi olmadığını buldu.

Gut için C vitamini takviyeleri üzerine yapılan araştırmalar yeni, bu nedenle güçlü sonuçlar çıkarmadan önce daha fazla çalışma yapılması gerekiyor.

Gut hastalığı zor ve acı verici bir rahatsızlık. Siz de bu ağrılı durumu yaşıyorsanız, duygu ve düşüncelerinizi yorum olarak bize bildirin.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir