Anasayfa » Gül Hastalığı Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Doğal Tedavisi

Gül Hastalığı Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Doğal Tedavisi

 

Rosacea yani gül hastalığı, çoğu zaman yüzü etkileyen kronik, iltihaplı bir cilt rahatsızlığıdır. Rosacea, tedavi edilmezse zamanla kötüleşir. Genellikle akne, egzama veya cilt alerjisi ile karıştırılır.

Gül hastalığı, açık tenli insanlar arasında daha yaygın görünmektedir. Sebebi tam olarak anlaşılmamış ve tedavisi olmamasına rağmen, semptomları hafifletmenin bazı yolları vardır.

Çoğunlukla yanlış teşhis edildiği için görülme sıklığı çok daha yüksek olabilir.

Yazıda “rosacea nedir”, “gül hastalığı ne zaman geçer”, “gül hastalığı tekrarlar mı”, “gül hastalığı belirtileri nelerdir”, “gül hastalığı sebepleri nelerdir”, “gül hastalığı evde tedavisi nasıl yapılır” soruları cevaplanacaktır. 

Gül Hastalığı Nedenleri

Uzmanlar gül hastalığına neyin sebep olduğundan emin değiller. Aşağıdaki faktörlerin hastalığa katkıda bulunduğu düşünülmektedir:

Yüzdeki kan damarlarındaki anormallikler

Cilt uzmanları (dermatologlar), yüzdeki kan damarlarındaki anormalliklerin kızarıklığa, kalıcı kızarıklığa ve görünür kan damarlarına neden olduğunu öne sürmektedir. Kan damarlarının iltihaplanmasına neyin neden olduğu ise bilinmiyor.

Açık ten rengi 

Açık tenli insanların çok daha yüksek bir yüzdesi diğer insanlara kıyasla rosacea geliştirir.

Demodex folliculorum (mikroskobik akar)

Demodex folliculorum insan derisinde yaşar ve genellikle hiçbir soruna neden olmaz. Bununla birlikte, rosacea hastalarında bu akarların sayısı diğerlerine göre çok daha fazladır. Akarların rosaceaya neden olup olmadığı veya rosaceanın akarların aşırı popülasyonuna neden olup olmadığı belirsizdir.

H.pylori bakterisi

Bağırsaklarda bulunan bir bakteri olan H. pylori, kan damarlarının genişlemesine neden olduğu bilinen küçük bir polipeptit olan bradikinin üretimini uyarır. Uzmanlar, bu bakterinin rosacea gelişiminde rol oynayabileceğini öne sürüyorlar.

Aile öyküsü (kalıtım, genler)

Rosacea hastalarının çoğunun yakın bir akrabası bu hastalığı yaşamıştır.

 

Gül Hastalığını Tetikleyen Durumlar

Bazı faktörler roza hastalığını ağırlaştırabilir veya cilt yüzeyine kan akışını artırarak daha da kötüleştirebilir:

– Aşırı sıcaklık

– Güneş ışığı, nem veya rüzgar

– Stres, kaygı, öfke, utanç

– Kuvvetli egzersiz

– Sıcak banyo veya sauna

– Yüksek tansiyon tedavisi için kortikosteroidler ve ilaçlar gibi bazı ilaçlar

– Soğuk algınlığı, öksürük veya ateş gibi akut tıbbi durumlar

– Hipertansiyon (yüksek tansiyon) gibi bazı kronik tıbbi durumlar

Gül hastalığını tetikleyebilecek yiyecek ve içecekler şunlardır:

– Sıcak yiyecek ve içecekler

– Kafein

– Süt ürünleri

– Acı sos, kırmızı biber ve acı biber gibi kapsaisin içeren baharat ve çeşniler

– Şarap ve sert likör dahil alkol

– Domates, çikolata ve turunçgiller gibi sinnamaldehit içeren yiyecekler

Stres

Uzmanlar, stresin rosaceanın önemli bir tetikleyicisi olduğunu söylüyor. Stres düzeylerini azaltmaya yönelik herhangi bir önlem, alevlenmelerin ve mevcut semptomların daha da kötüye gitmesini önlemeye yardımcı olacaktır.

Stresi azaltmaya yönelik adımlar arasında düzenli egzersiz, her gece en az 7 saat kaliteli uyku, sağlıklı ve dengeli beslenme bulunur.

Güçlü egzersiz genellikle bir tetikleyici olduğundan, rosacea hastalarına yürüyüş veya yüzme gibi düşük yoğunluklu egzersizler yapmaları önerilir.

 

 

Gül Hastalığı Çeşitleri

American Academy of Dermatology’ye (AAD) göre pek çok rosacea türü olmakla birlikte, dört ana türü vardır:

  Hızlı Yemek mi, Yavaş Yemek mi Kilo Aldırır?

Eritematotelanjiektatik rosacea, gözle görülür kan damarlarıyla birlikte kızarıklık gösterir.

Papülopüstüler rosacea, sivilceye benzeyen kızarıklık, şişme ve kırılmaları içerir.

Phymatous rosacea, cildin kalınlaşmasına ve engebeli bir doku almasına neden olur.

Oküler rozasea, gözlerde ve göz kapaklarında kızarıklık ve tahrişe neden olur. Kişi arpacığı varmış gibi görünebilir.

Steroid rosacea olarak bilinen bir durum, özellikle kişi bunları dermatit ve vitiligo tedavisinde kullandığında, uzun süreli kortikosteroid kullanımından kaynaklanabilir. Yüzün merkezinde kalıcı kızarıklık gelişebilir ve devam edebilir.

 

Gül Hastalığı Belirtileri

Rosacea semptomları her alt tipte farklıdır.

Eritematotelanjiektatik rosacea belirtileri

– Yüzün merkezinde kızarma ve kızarıklık

– Görünür kırık kan damarları

– Şişmiş cilt

– Hassas cilt

– Cilt batması ve yanması

– Kuru, pürüzlü ve pullu cilt

Papülopüstüler rosacea belirtileri

– Sivilce benzeri kopmalar ve çok kırmızı cilt

– Yağlı cilt

– Hassas cilt

– Görülebilen kırık kan damarları

– Kabarık cilt lekeleri

Phymatous rosacea belirtileri

– Engebeli cilt dokusu

– Burunda kalın cilt

– Çene, alın, yanaklar ve kulaklarda kalın cilt

– Büyük gözenekler

– Görünür kırık kan damarları

Oküler rozasea belirtileri

– Gözlerin sulanması ve kızarıklığı

– Gözlerde yanma veya batma hissi

– Kuru, kaşıntılı gözler

– Işığa duyarlı gözler

– Gözlerdeki kistler

– Azalmış görüş

– Göz kapaklarında kırık kan damarları

 

Gül Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Rosacea için klinik bir test yoktur. Doktor, hastanın cildini inceledikten ve semptomları ve tetikleyicileri sorarak tanıya ulaşır. Genişlemiş kan damarlarının varlığı, doktorun onu diğer cilt bozukluklarından ayırt etmesine yardımcı olacaktır.

Kafa derisinde veya kulaklarda kızarıklık olması genellikle farklı veya aynı anda var olan bir tanıyı gösterir. Rosacea belirti ve semptomları çoğunlukla yüzde meydana gelir.

Erken teşhis ve ardından hızlı tedavi, hastalığın ilerleme riskini önemli ölçüde azaltır. Doktor, lupus gibi altta yatan bir tıbbi durum veya hastalık olabileceğinden şüphelenirse, kan testleri isteyebilir.

 

Gül Hastalığı Tedavisi

Gül hastalığının tedavisi yoktur. Bununla birlikte, belirti ve semptomları hafifletebilecek çeşitli tedaviler vardır.

İlaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri kombinasyonu genellikle tedavide en iyi sonucu verir.

 

Gül Hastalığına İyi Gelen İlaçlar

Tedavi, reçeteli topikal ilaçların (cilde uygulanan) ve oral ilaçların (yutma hapları, tabletleri veya kapsülleri) bir kombinasyonunu içerebilir. Hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar şöyledir:

Topikal ilaçlar

Bunlar iltihaplanmayı ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olur ve cilde günde bir veya iki kez uygulanır. Genellikle bazı oral ilaçlarla kombinasyon halinde kullanılırlar. Antibiyotikler (metronidazol), tretinoin, benzoil peroksit ve azelaik asit, yaygın olarak reçete edilen topikal ilaçların örnekleridir.

Oral antibiyotikler

Bunlar, anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle reçete edilebilir. Oral antibiyotikler, topikal antibiyotiklerden daha hızlı sonuç verebilir. Örnekler arasında tetrasiklin, minosiklin ve eritromisin bulunur.

İzotretinoin (Accutane)

Bu oral ilaç, diğer tedaviler işe yaramadıysa bazen şiddetli inflamatuar rosacea vakalarında kullanılır. İzotretinoin, yağ bezlerinin yağ üretimini engelleyen güçlü bir ilaçtır. Yan etkiler şiddetli olabileceğinden, hastanın yakından izlenmesi gerekir.

Blefamid

Bazen oküler rozasea (göz semptomları) olan hastalar için reçete edilen spesifik bir steroid göz damlası türü. Göz damlası 3 gün ila 1 hafta arasında her gün uygulanır, ardından ara verilir veya azaltılır.

Tetrasiklinler

Bunlar bazen oküler rozasea semptomları olan hastalar için reçete edilir. Doksisiklin kuruluk, kaşıntı, bulanık görme ve ışığa duyarlılığı iyileştirmeye yardımcı olur.

  Chia Tohumu Yağının Bilinmesi Gereken Faydaları Nelerdir?

 

Komplikasyonlar

Rosacea ile bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Oküler rosacea

Rosacea gözleri etkiliyorsa, göz kapakları iltihaplanabilir (blefarit). Tedavi, günlük olarak topikal antibiyotik kremleri ve oral antibiyotikleri içerir.

Özgüven, utanç ve hayal kırıklığı

Rosacea yaşamı tehdit eden bir durum olmasa da, görünüm üzerindeki etkisi sıklıkla hastayı utandırır, hüsrana uğratır, endişelendirir ve özgüven eksikliği yaşar.

Rosacea hakkında iyi bilgilendirilmiş hastalar, komplikasyonlar veya tekrarlarla baş etmeye hazır oldukları için daha iyi başa çıkma eğilimindedir.

 

 

Gül Hastalığı Bitkisel Çözüm

 

Elma Sirkesi

Malzemeler

  • 1-2 çay kaşığı çiğ elma sirkesi
  • 1 bardak ılık su
  • Bal (isteğe bağlı)

Nasıl yapılır?

Bir bardak ılık suya bir veya iki çay kaşığı çiğ elma sirkesi ekleyin. İyice karıştırın ve solüsyonu için. Karışımın tadını iyileştirmek için bal ekleyebilirsiniz. Bunu yemeklerden önce günde bir kez tüketebilirsiniz.

Elma sirkesinin güçlü anti-inflamatuar özellikleri vardır. Birçok kişi, rosacea gibi iltihaplı durumları tedavi etmek için kullanır.

 

Zerdeçal

Malzemeler

  • 250-500 mg zerdeçal (kurkumin) takviyesi

Nasıl yapılır?

Günlük 250-500 mg zerdeçal takviyesi alın. Alternatif olarak, bir çay kaşığı zerdeçal tozunu suyla karıştırıp içebilirsiniz. Ayrıca yoğurtla zerdeçal ezmesi yapabilir ve etkilenen cilde uygulayabilirsiniz.

Zerdeçaldaki kurkumin, ona olağanüstü anti-inflamatuar özellikler kazandırır. Zerdeçal, tüketildiğinde ya da topikal olarak uygulandığında iltihabı yatıştırır.

 

Zencefil

Malzemeler

  • 1-2 parça zencefil
  • 1 su bardağı su

Nasıl yapılır?

Bir bardak suya 1 ila 2 parça zencefil ekleyin. Bir tencerede kaynatın. Birkaç dakika pişirin ve süzün. Sıcak zencefil çayı biraz soğuduktan sonra için. İdeal olarak bunu günde 2 ila 3 kez içmelisiniz.

Zencefildeki aktif bileşik olan gingerol, gül hastalığının neden olduğu şişliği, iltihabı ve kızarıklığı hafifletebilen anti-inflamatuar aktiviteler sergiler.

 

Aloe Vera Jel

Yüzünüzü hafif bir temizleyici ile yıkayın. Biraz aloe vera jeli alın ve etkilenen cilde uygulayın. 30 ila 40 dakika bekletin ve durulayın. Aloe vera jeli cildinize günde iki kez uygulayın.

Aloe vera, faydalı bileşimi sayesinde harika anti-inflamatuar ve iyileştirici özellikler gösterir. Bu nedenle, gül hastalığı semptomlarını yönetmek için başka bir harika seçenektir.

 

Ham Bal

Biraz çiğ bal alın ve temizlenmiş cilde eşit olarak uygulayın. Durulamadan önce en az 30 dakika bekletin. En iyi sonuçlar için bunu günde iki kez yapın.

Ham bal, çeşitli cilt problemlerini tedavi etmek için yüzyıllardır kullanılmaktadır. Bal, roza hastalığı semptomlarını yönetmeye yardımcı olan anti-inflamatuar ve iyileştirici özelliklere sahiptir.

 

Dulavratotu

Malzemeler

  • 1-2 çay kaşığı dulavratotu kökü
  • 2 su bardağı su

Nasıl yapılır?

Bir bardak suya bir veya iki çay kaşığı dulavratotu kökü ekleyin. Bir tencerede kaynatın. Yaklaşık 5-10 dakika pişirin ve süzün. Çayın bir süre soğumasını bekleyin ve ardından için.

Sonuçları görmek için bunu birkaç hafta boyunca günde 2 ila 3 kez içmelisiniz.

Dulavratotu, vücuttaki şişliği ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

 

Papatya

Bir bardak suya 1-2 çay kaşığı papatya çayı ekleyin. Bir tencerede kaynatın ve birkaç dakika pişirin. Süzün ve çayın biraz soğumasını bekleyin, ardından için.

Papatya çayını toner veya kompres olarak da kullanabilirsiniz. Günde iki kez papatya çayı içebilirsiniz.

Papatya, tıbbi özellikleri olan bir bitkidir. Rosacea semptomlarıyla başa çıkmada yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahip uçucu yağlar içerir.

  Antiviral Bitkiler - Enfeksiyonlarla Savaşır, Bağışıklığı Güçlendirir

 

Yeşil Çay

Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı yeşil çay
  • 1 su bardağı su
  • Pamuk topları

Nasıl yapılır?

Bir bardak sıcak suya bir çay kaşığı yeşil çay ekleyin.n5 ila 7 dakika bekletin ve süzün. Yeşil çayı bir saat soğutun.

Bir pamuk topunu biraz soğuk yeşil çaya batırın ve yüzünüzün her yerine uygulayın. Yıkamadan önce 30 dakika bekletin. Bunu günde iki kez yapabilirsiniz.

Yeşil çay polifenolleri, rosacea ile yüzeydeki iltihaplanma, şişlik ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olabilecek anti-inflamatuar aktivitelere sahiptir.

 

Yulaf ezmesi

Malzemeler

  • ½ fincan öğütülmüş yulaf
  • ¼ bardak su

Nasıl yapılır?

Yarım bardak yulafı ezin. Toz haline getirilmiş yulafları dörtte bir bardak su ile karıştırın. Yulaf ezmesi karışımını etkilenen bölgelere uygulayın. Durulamadan önce en az 20-30 dakika bekleyin. Haftada iki kez yulaf ezmesi maskesi uygulayabilirsiniz.

Yulaf, anti-inflamatuar ve kaşıntı önleyici özellikler sergileyen avenantramitler adı verilen fenolik bileşikler içerir. Bu aktiviteler, gül hastalığının neden olduğu iltihaplanma, şişlik ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir.

 

Gül Hastalığı Diyeti

 

Ne Yemeli?

Rosacea alevlenmelerini azaltmaya yardımcı olabilecek anti-inflamatuar yiyecekler şunlardır:

– Çilek

– Kakule

– Kabak

– Zerdeçal

– Fındık

– Kavun

– Yapraklı yeşil sebzeler

– Üzüm

– Kuşkonmaz

– Kişniş

– Kereviz

– Probiyotik yiyecekler

Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin besinler de iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Bu yiyecekler şunlardır:

– Somon gibi yağlı balıklar

– Keten tohumu

– Ceviz

– Chia tohumu

 

Kaçınılması Gereken Yiyecekler

Bazı yiyecekler durumu olumsuz etkileyebilir ve alevlenmeleri daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle, bu tür yiyeceklerden kaçınmak gerekir:

– Şekerli gıdalar

– Rafine gıdalar

– Sıcak içecekler

– Beyaz pirinç ve makarna

– İşlenmiş bitkisel yağlar

– Karbonatlı içecekler

– İşlenmiş et

– Gıda tatlandırıcıları, koruyucular ve katkı maddeleri

– Baharatlı yiyecekler

– Alkol

– Çay, kahve, tarçın, domates, turunçgiller ve çikolata gibi vücut ısısını yükselten yiyecekler

Histamin içeren veya vücudunuzun daha fazlasını salmasına neden olan yiyecekler, cilt kızarıklığı belirtilerini kötüleştirebilir. Bu gıdalardan uzak durun:

– Avokado

– Peynir

– Süt

– Yağlı süt

– Sardalya

– Kabuklu deniz ürünleri

– Çilek

– Ton balığı

– Sirke

 

Gül Hastalığı Tedavisi İçin İpuçları

– Daima SPF 30 veya üzeri bir güneş koruyucu kullanın.

– Aşırı soğukta yüzünüzü koruyun.

– Yüzünüzü çok sık ovmaktan veya dokunmaktan kaçının.

– Yüzünüzü yıkamak için nazik bir temizleyici kullanın.

– Alkol veya diğer cilt tahriş edici maddeler içeren ürünler kullanmaktan kaçının.

– Komedojenik olmayan kozmetikler ve cilt bakım ürünleri kullanın.

– Cildinizi serin tutun.

– Stresi yönetmek için yoga ve nefes egzersizleri yapın.

– Sizi yorgun hissettirmeyen düşük yoğunluklu egzersizler yapın.

 

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir