Guava Meyvesi Faydaları, Zararları ve Besin Değeri

Guava meyvesi, Orta Amerika kökenli tropikal guava ağacından elde edilen bir meyvedir.

Açık yeşil veya sarı kabuğu olan oval şekilli meyve, yenilebilir tohumlar içerir. Guava yaprağı, bitkisel çay ve yaprak ekstraktı olarak kullanılır.

Guava meyvesi, antioksidanlar, C vitamini, potasyum ve lif bakımından son derecede zengindir. Bu dikkate değer besin içeriği ile birçok sağlık yararı sunar.

Guava Yararları Nelerdir?

guava nedir

Kan şekeri kontrolü sağlar

Bazı araştırmalar guava meyvesinin kan şekeri kontrolü sağlayabileceğini belirtmektedir.

Birçok test tüpü ve hayvan çalışması, guava yaprağı ekstresinin kan şekeri düzeylerini düşürdüğünü, uzun sürede kan şekerini kontrol ettiğini ve insülin direncini geliştirdiğini bulmuştur.

Bu diyabetli veya risk altındaki kişiler için önemlidir. İnsanları içeren birkaç çalışma da etkileyici sonuçlar belirtmiştir.

19 kişide yapılan bir çalışma, guava yaprağı çayı içmenin bir yemekten sonra kan şekeri seviyesini düşürdüğünü belirtti. Etkisi iki saate kadar sürdü.

Tip 2 diyabetli 20 kişide yapılan bir başka çalışmada, guava yaprağı çayı içmenin bir yemekten sonra kan şekeri düzeylerini % 10’dan fazla azalttığı bulunmuştur.

Kalbi korur

Guava meyvesi, pek çok açıdan kalp sağlığına faydalıdır. Birçok bilim insanı, guava yaprağındaki yüksek antioksidan ve vitamin seviyelerinin, kalbin serbest radikallerden dolayı zarar görmesini engelleyebileceğini düşünmektedir.

Guava meyvesindeki yüksek potasyum ve çözünebilir lif düzeyleri kalp sağlığını korur. Ayrıca guava yaprağı ekstresi kan basıncında düşüş, “kötü” LDL kolesterolünde azalma ve “iyi” HDL kolesterolünde artış sağlar.

Yüksek tansiyon ve yüksek LDL kolesterol düzeyleri, kalp hastalığı ve inme riskinin yüksek olmasıyla bağlantılı olduğundan, guava yaprağı ekstresi kullanmanın birçok faydası vardır.

120 kişide yapılan 12 haftalık bir çalışmada, yemeklerden önce olgun guava yemenin, kan basıncında 8–9 puanlık bir düşüşe, toplam kolesterolde % 9.9’luk bir düşüşe ve “iyi” HDL kolesterolünde % 8’lik bir artışa neden olduğu bulunmuştur.

Aynı etki birçok başka çalışmada da görülmüştür.

Menstruasyon ağrısını rahatlatır

Birçok kadın adet döngüsü sırasında mide krampları gibi ağrılı semptomlar yaşar. Guava yaprağı ekstresinin menstruasyon kramplarının ağrı şiddetini azaltabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.

Ağrılı semptomlar yaşayan 197 kadında yapılan bir çalışmada, günde 6 mg guava yaprağı ekstresi alınmasının ağrı şiddetinin azalmasıyla sonuçlandığı bulunmuştur. Hatta bazı ağrı kesicilerden daha güçlü olduğu ortaya çıktı.

Ayrıca bu ekstrenin uterus kramplarının giderilmesine yardımcı olduğu da düşünülmektedir.

Sindirim sistemine faydalıdır

Guava meyvesi, diyet lifinin mükemmel kaynağıdır. Bu nedenle, guava tüketimini artırmak, sağlıklı bağırsak hareketlerine yardımcı olarak, kabızlığı önler.

Sadece bir adet guava meyvesi tavsiye edilen günlük lif alımının % 12’sini sağlar. Ek olarak, guava yaprağı ekstresi sindirim sağlığına faydalıdır. Çalışmalar ishal yoğunluğunu ve süresini azaltabileceğini düşündürmektedir.

Birkaç çalışma da guava yaprağı ekstresinin antimikrobiyal olduğunu göstermiştir. Bu, bağırsaklarda ishale neden olabilecek zararlı mikropları nötralize edebileceği anlamına gelir.

Antikanser etkisi vardır

Guava yaprağı ekstresinin antikanser etkisi olduğu belirtilmektedir. Test tüpü ve hayvan çalışmaları, guava ekstresinin kanser hücrelerinin büyümesini önleyebileceğini ve hatta durdurabildiğini göstermektedir.

Bunun nedeni, kanserin başlıca nedenlerinden biri olan serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini önleyen yüksek güçlü antioksidan düzeylerinden kaynaklanmaktadır.

Bir test tüpü çalışması, guava yaprak yağının kanser hücresi büyümesini durdurmada bazı kanser ilaçlarından dört kat daha etkili olduğunu bulmuştur.

Bağışıklığı güçlendirir

Düşük C vitamini seviyeleri, enfeksiyon ve hastalık riskinin artmasına neden olur. Guava meyvesi, C vitamininin en zengin besin kaynaklarından biri olduğu için vücudun ihtiyaç duyduğu C vitaminini bu meyveyi yiyerek alabilirsiniz.

Bir guava meyvesi, C vitamini için Referans Günlük Alım miktarını (RDI) iki katına çıkarır. Bu, portakaldan alacağınız miktarın neredeyse iki katıdır.

C vitamini bağışıklık sistemi sağlığının korunmasında önemli bir rol oynar. Soğuk algınlığını önlediği bilinmektedir. Ayrıca antimikrobiyal faydalarla da bağlantılıdır. Bu, enfeksiyonlara yol açabilecek kötü bakterileri ve virüsleri öldürmeye yardımcı olduğu anlamına gelir.

C vitamini vücutta depolanmadığından düzenli olarak besinlerle almak gerekir.

Göz sağlığına faydalıdır

Guavada bulunan A vitamini göz sağlığına faydalıdır. Bu besinin katarakt ve maküler dejenerasyon riskini azalttığı bilinmektedir. Meyvede bol miktarda bulunan C vitamini daha iyi görmeye katkıda bulunur.

Stresi azaltır

Guava magnezyum içerir. Bu besin sinirleri ve kasları gevşetir ve de stresi azaltır. Bazı çalışmalar magnezyumun bireylerde kaygıyı hafifletmeye yardımcı olabileceğini belirtmektedir.

Bilişsel sağlığı destekler

Guava, bilişsel sağlığı geliştirdiği bilinen B6 ve B3 vitaminleri içerir. B6 vitamini demans, bilişsel gerileme ve depresyon riskini azaltır. Hayvan çalışmalarında, B3 vitamini nörodejenerasyonda iyileşmeler göstermiştir.

Öksürüğü önlemeye yardımcı olur

Guava yaprağı özleri öksürük önleyici özelliklere sahiptir. Sıçanlar ve domuzlar üzerinde yapılan çalışmalarda, yaprakların su ekstraktları öksürük sıklığını azaltmıştır.

Diş ağrısını hafifletebilir

Guava yaprakları, diş ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilecek anti-mikrobiyal, anti-inflamatuar ve analjezik özelliklere sahiptir. Yapraklar ayrıca periodontal hastalığın tedavisinde de kullanılabilir.

Guava Zayıflatır mı?

Guava meyvesi, kilo kaybı için etkili bir meyvedir. Bir guavanın kalorisi 37 kaloridir ve önerilen günlük lif alımının % 12’si ile düşük kalorili bir atıştırmalıktır.

Bu kadar düşük kalorisine rağmen diğer atıştırmalıkların aksine önemli derecede vitamin ve mineral sağlar.

Guava Cilde Faydaları Nelerdir?

Guava meyvesinde bulunan farklı vitamin, mineraller ve antioksidanlar cilt için çok faydalıdır. Antioksidanlar cildi hasardan korur, bu da yaşlanma sürecini yavaşlatır ve kırışıklıkların önlenmesine yardımcı olur.

Dahası, guava yaprağı özütü, cilde doğrudan uygulandığında akne tedavisine yardımcı olur.

Bir test tüpü çalışmasında, guava yaprağı ekstresinin akneye neden olan bakterileri öldürmede etkili olduğu bulunmuştur. Bu, muhtemelen antimikrobiyal ve anti-inflamatuar özelliklerinden kaynaklanmaktadır.

Hamilelikte Guava Yemenin Faydaları

Guava, sağlıklı bir hamileliği teşvik eden ve ilişkili komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilecek besin maddeleri ve bitki bileşikleri bakımından zengindir.

Sağlıklı fetal gelişimi desteklemek için hamile kadınların protein, C vitamini, folat ve diğer bazı besin maddelerine daha fazla ihtiyacı vardır.

Özellikle, C vitamini bebeğin optimal büyümesi için önemlidir. Ayrıca, hamile kadınların bebeklerine oksijen vermeye yardımcı olması için daha fazla ihtiyaç duydukları bir besin olan demirin emilimini artırmaya yardımcı olur.

Hamilelik sırasında yeterli folat alımı, doğum kusurlarının ve omurga gelişim sorunlarının önlenmesine yardımcı olur.

Guava, hamilelerin folat ve C vitamini ihtiyacını fazlasıyla karşılayabilecek bir meyvedir.

Sindirim sorunlarını giderir

Araştırmalar, guava meyvesinin hamilelik sırasında yaygın olan asit reflü, ishal ve kabızlık gibi sindirim sorunlarını hafifletebileceğini göstermektedir.

Özellikle, kemirgen çalışmaları guava yaprağı ekstraktının mide asidi salgısını azalttığını ve ishali önlemek için mide boşalmasını geciktirdiğini göstermektedir.

Guava 1 fincanda (165 gram) 9 grama yakın sağlayan mükemmel bir lif kaynağıdır. Hamilelik sırasında yeterli miktarda lif yemek, kabızlığı önlemeye yardımcı olur.

Taze guava meyvesi yemek yararlı olsa da, hamilelikte sindirim sorunlarını gidermek için guava takviyeleri kullanmanın etkileri bilinmemektedir.

Yüksek tansiyon riskini azaltır

Bazı hamile kadınlar yüksek kan basıncı ve olası böbrek veya karaciğer hasarı ile belirgin bir komplikasyon olan preeklampsi yaşarlar.

Test tüpü çalışmaları, guava yaprağındaki bileşiklerin yüksek tansiyona katkıda bulunan enzimleri baskıladığını tespit etmiştir, bundan dolayı meyve preeklampsi riskini azaltır.

Guava yaprağı kan şekeri kontrolü sağlar

Gestasyonel diyabet, hamile kadınları etkileyen bir durumdur.

Bu durum ya vücut yeterli insülin üretmediğinde ya da hücreler hamilelik sırasında insüline dirençli hale geldiğinde ortaya çıkar. Bu yüksek kan şekeri seviyelerine yol açar ve erken doğum veya yüksek doğum ağırlığı gibi komplikasyonlarla bağlantılıdır.

Tüp ve hayvan çalışmaları, guava yaprak ekstrelerinin kan şekeri kontrolü ve insülin direncini geliştirmeye yardımcı olabileceğini belirtmektedir.

guava zararları

Guava Meyvesi Besin Değeri

100 gram guava meyvesi besin içeriği şöyledir;

Besin Miktar Günlük Değer Yüzdesi
Kalori                                68 kcal                         % 3
Lif 5.4 g % 19
Potasyum 417 mg % 9
Bakır 0.23 mg % 26
C vitamini 228 mg 254%
Folat 49 mg % 12
A Vitamini 31 ug % 12
Beta karoten 374 µg
Likopen 5204 µg

Guava Meyvesi Zararları Nelerdir?

Guava yemek, genellikle güvenli kabul edilir. Meyvesi, özü ve çayı ile ilgili sınırlı sayıda insan çalışması, olumsuz bir yan etki göstermemektedir.

Ancak hamile veya emziren kadınlar için herhangi bir güvenlik çalışması mevcut değildir.

Hamileyken guava meyvesini güvenli şekilde yemek için, size ve bebeğinize zarar verebilecek bakteri veya parazit alma riskini azaltmak için yemeden önce iyice yıkayın ve kabuğunu soyarak yiyin.

Sonuç olarak;

Guava meyvesi, inanılmaz lezzetli ve besleyici bir meyvedir. Bu tropikal meyvenin kalorisi düşüktür, lif miktarı yüksektir.

Birçok çalışma, besin takviyesi olarak alınan guava yaprağı ekstrelerinin faydalarını desteklemektedir. Guava meyvesi ve yaprak ekstreleri, kalp sağlığını, sindirimi ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir