Göz Otu Bitkisi Nedir, Neye İyi Gelir, Faydaları Neler?

Göz otu bitkisi, adından da anlaşılacağı gibi, çok eskiden beri göz rahatsızlıklarını iyileştirmek için kullanılmış bir bitki. 450’den fazla türü olan bu bitkinin konjonktivit, katarakt, bulanık görme, zayıf görme gibi gözle ilgili problemler için faydalı olduğu biliniyor.

Mor çizgileri ve merkezinde sarı bir renge sahip, beyaz çiçekleri olan bu bitkinin şekli de göze benziyor. Alternatif tıpta yüzyıllardır, özellikle kızarıklık ve tahriş gibi küçük göz rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılıyor. “Euphrasia” ve “Eyebrightgöz otu bitkisinin diğer isimleri…Yunanca mutluluk anlamına gelen “Euphrosyne” kelimesinden türetilmiş.

Göz otu nedir?

Göz otu ( Euphrasia officinalis ) Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’da yetişen bir bitki. Boyu 5-20 cm arasında değişir ve büyüme mevsiminin sonuna doğru birkaç ay çiçek açar.

Bitkinin yetişmesi için çorak bir toprakta bulunması yeterli, yarı parazitik bir bitki yani suyunu ve besinlerini yakındaki bitkilerin köklerinden alıyor.

Bitki çok sayıda, küçük, beyaz veya leylak ve mor damarlı çiçeklerden oluşuyor. Sapları, yaprakları ve çiçekleri, bitkisel ilaçlarda, çay ve besin takviyelerinde kullanılıyor.

Göz otu bitkisindeki kimyasallar büzücü görevi gördüğünden dolayı bakterileri öldürmede oldukça etkili.

Göz otu bitkisi, tıkalı burun, alerjiler, saman nezlesi, soğuk algınlığı, bronş rahatsızlıkları ve sinüziti tedavi etmek için de ağızdan alınıyor.

Ayrıca kanser, öksürük, pembe göz hastalığı olarak da bilinen konjonktivit, kulak ağrısı, epilepsi, baş ağrısı, ses kısıklığı, iltihaplanma, sarılık, burun akıntısı, cilt rahatsızlıkları ve boğaz ağrısı için de kullanılıyor.

Göz Otu Bitkisi Yararları Neler?

Göz otu bitkisi, yüzyıllardır birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılmış. Besleyici ve bitkisel bileşen içeriği ile oftalmi, blefarit, konjonktivit, katarakt, arpacık veya kanlı gözler gibi birçok göz problemi için faydaları olduğu görülmüş.

Bunun dışında bronşit, soğuk algınlığı, sinüzit ve alerji gibi solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde de faydalı olduğu çalışmalarca tespit edilmiş. 

  • Bitki bileşikleri sağlar

Göz otu bitkisi, tümü gözü besleyici özelliklere sahip olan A, B, C ve E vitaminleri içerir. Bu bitkide bulunan B1 vitamini (tiamin), hücre içi göz metabolizması için çok önemlidir. Çinko, selenyum ve bakır da göz otu bitkisinde bulunan minerallerden ve rutin göz sağlığına besin desteği sunar.

Göz otu, flavonoidler luteolin ve kuersetin gibi başka faydalı bitki bileşikleri de içerir. Luteolin ve kuersetin, burun akıntısı ve göz sulanması gibi alerji semptomlarını tetikleyen bağışıklık hücrelerini engeller.

  • Göz tahrişini hafifletir

Göz otu bitkisi, bir test tüpü çalışmasında, insan kornea hücrelerinde iltihaplanmanın kontrolüne yardımcı olmuştur.

Göz otu bitkisinden yapılan çay, soğuk göz kompresi olarak kullanıldığında oftalmi, blefarit, arpacık ve diğer göz iltihabı durumlarının tedavisinde faydalıdır. Çaya küçük bir pamuk batırın ve günde üç ila dört kez kompres olarak kullanın.

  • Soğuk algınlığı, sinüzit ve mevsimsel alerji tedavisi

Göz otu bitkisi, alerji ve solunum rahatsızlıklarını tedavi etmek için doğal bir çaredir. Bitkide bulunan tanenler, mukus zarlarını sıkılaştırarak, soğuk algınlığı ve grip sırasında oluşan mukus akıntısını azaltır. 

Bitkiyi öksürük, mevsimsel alerjiler, soğuk algınlığı, göğüs ve burun tıkanıklığının tedavisinde kullanmak için; bir bardak kaynar suya bir çay kaşığı kuru göz otu bitkisinin yaprağını demleyin. Beş ya da yedi dakika demledikten sonra yaprakları süzün. İsteğe göre bal ekleyebilirsiniz.

göz otu faydaları

  • Yaraları iyileştirme

Göz otu bitkisi, cilt yaraları için evde uygulanabilecek etkili bir çaredir. Ezerek yaralara topikal olarak uygulanır. Cilt iltihabını gidererek, cildi sıkılaştırır.

  • Hafızayı güçlendirme

Göz otu bitkisinin beta karoten ve flavonoid içeriği, hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur. Günde bir fincan göz otu çayı içmek, hafıza kaybını kademeli şekilde iyileştirir.

  • Sivilceyi iyileştirme

Sivilce nedeniyle tahriş olmuş cildi iyileştirmek için göz otu bitkisi kullanılabilir. Bu amaçla göz otu bitkisini ezip lapasını doğrudan sivilce bulunan cilde uygulayın. 

Bitkinin çayını da hazırlayıp doğrudan sivilceli bölgeye uygulayabilirsiniz. 

  • Kan şekerini düşürür

Şeker hastalığı olan farelere, bitkinin yapraklarından yapılan bir oral özüt verildiğinde, açlık kan şekeri 2 saat içinde % 34 azaldı. Bu çalışmaya göre göz otu bitkisinin kan şekeri üzerinde belirgin etkisi vardır.

  • Zararlı bakterilerle savaşır

Test tüpü çalışmaları, göz otundaki bitki bileşiklerinin, göz enfeksiyonlarında rol alan Staphylococcus aureus ve Klebsiella pneumoniae gibi bazı bakterilerin büyümesini engelleyebileceğini göstermektedir. 

  • Karaciğeri korur

Hayvan ve test tüpü çalışmaları, göz otunda bir bitki bileşiği olan aucubinin, karaciğeri serbest radikallerden, belirli toksinlerden ve virüslerden zarar görmeye karşı koruyabileceğini göstermektedir.

Göz otu bitkisi nasıl kullanılır?

Göz otu damla, bitki çayı, sıvı öz, kapsül olarak satın alınabilir. Kullanılması gereken dozlar insan çalışmalarında test edilmemiştir fakat ürün ambalajlarında ve geleneksel tıpta önerilen tipik dozlar şöyledir; 

Göz otu çayı nasıl yapılır?

Bir ya da iki çay kaşığı (2-3 gr) kuru göz otunu sıcak suya atarak, 5-10 dakika boyunca demleyin, sonra süzün. Çay hafif acı bir tada sahip olabilir ama isteğe göre bal ya da şeker ile tatlandırılabilir. 

Sıvı ekstrakt

1–2 ml, günde 3 kereye kadar alınır. 

Kapsüller

Kapsül başına 400–470 mg, günde 2-3 kez alınır. 

Göz damlaları

Gerektiğinde her göze 1 veya daha fazla damla, günde 3-5 kez. 

En etkili dozajlar kişiye, kullanılan ürüne ve tedavi edilen duruma bağlı olarak değişir.

Göz Otu Bitkisinin Geleneksel Kullanımları

  • Bitki göz enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.
  • Geçmişte hafıza kaybı ve vertigo tedavisinde kullanılmıştır.
  • Bitki göz yorgunluğu, soğuk algınlığı, öksürük, sinüs enfeksiyonları, boğaz ağrısı ve saman nezlesinin neden olduğu iltihabı hafifletmek için kullanılır.
  • Göz otu bitkisinin göz problemlerinin tedavisinde kullanımı çok eskiden beri günümüzde de halen devam etmektedir.
  • Göz otu bitkisi, gözün mukoza zarlarını sıkılaştırır ve konjonktivit ve blefarit iltihabını hafifletir.
  • Bitki, yaraların iyileşmesine yardımcı olmak için harici olarak lapa şeklinde kullanılabilir.
  • Bitkiden yapılan çay, sinüzit, rinit, burun içindeki mukoza zarının tahrişi ve iltihaplanması ve diğer solunum yolu enfeksiyonları için yararlı bir çare olarak kullanılır.

Göz otu bitkisi zararları neler?

Göz sağlığı açısından bu bitkiyi kullanmak konusunda dikkatli olmak gerekir.

Göz otu içeren steril göz damlaları var. Herhangi bir göz ameliyatı geçirenler veya kontakt lens takanlar, göz damlası kullanmadan önce göz doktoruna danışmalıdır.

Tıbbi bir rahatsızlığı olanlar veya özellikle diyabet için ilaç kullananlar, bu bitkiyi kullanırken dikkatli olmalı. Bir hayvan araştırmasında, kan şekerini düşürebileceği tespit edildiği için, kan şekeri dikkatle izlenmeli.

Bitkinin güvenliği, hamile veya emziren kadınlarda test edilmemiştir, o yüzden hamile veya emziren kadınlar kullanmamalıdır.

Son olarak, göz otu herhangi bir tıbbi durum için kanıtlanmış bir tedavi değildir, bu nedenle reçeteli ilaçların yerine kullanılmamalıdır. 

Sonuç olarak;

Göz otu bitkisi ( Euphrasia officinalis), Avrupa’ya özgü yabani bir bitki. Bitkisel tıpta uzun süredir kullanılmakta ve genellikle göz problemleri için doğal bir çare olarak düşünülmektedir. 

Göz otu bitkisi, iltihap önleyici özelliklere sahip tanenler adı verilen bileşikler içerir.

Çay, besin takviyesi ve göz damlası olarak bulunur. Sınırlı araştırma nedeniyle, reçeteli ilaçların yerine kullanılmamalı ve mutlaka doktora danışılmalıdır.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir