Glütensiz Yiyecekler Listesi

 

 

Glüten buğday, çavdar ve arpa gibi belirli tahıllarda bulunan bir proteindir.

 

Elastikiyet ve nem sağlayarak gıdaların şeklinin korunmasına yardımcı olur. Ayrıca ekmeğin kabarmasına ve gözenekli doku oluşturmasına yardımcı olur.

 

Glüten çoğu insan için güvenli olmasına rağmen, çölyak hastalığı veya glüten duyarlılığı gibi durumları olanlar, sağlık üzerindeki olumsuz etkileri önlemek için glütenden uzak durmalıdır.

 

Birçok gıda, glüten içeren maddelerle yapılır, bu yüzden tüketemeyenlerin, içerik etiketlerini yakından kontrol etmeleri önemlidir.

 

İşte glütensiz gıdaların bir listesi…

 

 

 

Kepekli tahıllar

 

Birkaç tam tahıl, glüten içerirken, geri kalanı doğal olarak glütensizdir.

 

Tam tahıl satın alırken gıda etiketlerini iki kez kontrol etmek önemlidir. Glüten içermeyen tam tahıllar bile, glüten içeren gıdalar ile aynı tesiste işlendikleri takdirde, glüten ile kontamine olabilirler.

 

Örneğin, yulaf genellikle, çapraz kontaminasyona yol açabilecek buğday işlenen tesislerde işlenir. Bu nedenle, satın aldığınız yulafların glütensiz sertifikalı olduğundan emin olmalısınız.

 

 

 

 

Glütensiz Tam Tahıllar

 

  • Kinoa
  • Esmer pirinç
  • Yabani pirinç
  • Karabuğday
  • Darı
  • Amarant
  • Teff
  • Yulaf

 

 

Uzak durmanız gereken tahıllar

 

  • Buğday, tüm çeşitleri
  • Çavdar
  • Arpa
  • Tritikale

 

Bu glüten içeren tahıllar genellikle ekmek, kraker, makarna, tahıl, unlu mamuller ve aperatif yiyecekler gibi ürünler yapmak için kullanılır.

 

 

 

Meyve ve sebzeler

 

Tüm taze meyve ve sebzeler doğal olarak glütensizdir. Bununla birlikte, bazı işlenmiş meyve ve sebzeler, bazen tatlandırıcı veya koyulaştırıcı olarak eklenmiş olan glüten içerebilir.

 

İşlenmiş meyve ve sebzelere ilave edilebilen glüten içeren maddeler, hidrolize buğday proteini, modifiye gıda nişastası, malt ve maltodekstrin içerir.

 

 

 

Meyveler ve Sebzeler

 

Aşağıdaki liste kapsamlı olmamasına rağmen, glütensiz bir diyette tüketebileceğiniz taze meyve ve sebze örnekleri sunmaktadır.

 

  • Portakal ve greyfurt dahil olmak üzere turunçgiller
  • Muz
  • Elma
  • Dutsu Meyveler
  • Şeftali
  • Armut
  • Karnabahar ve brokoli de dahil olmak üzere turpgiller
  • Ispanak, lahana ve pazı gibi yeşillikler
  • Patates, mısır ve kabak dahil nişastalı sebzeler
  • Biber
  • Mantar
  • Soğan
  • Havuç
  • Turp
  • Yeşil fasulye

 

 

 

Dikkat Edilmesi Gereken Meyve ve Sebzeler

 

Konserve meyve ve sebzeler: Glüten içeren soslarla konserve yapılabilir. Su veya doğal meyve suları ile konserve yapılan meyve ve sebze muhtemelen glütensizdir.

 

Dondurulmuş meyve ve sebzeler: Bazen, glüten içeren ilave lezzetler ve soslar içerir. Sade dondurulmuş çeşitleri genellikle glütensizdir.

 

Kurutu meyve ve sebzeler: Glüten içeren maddeler içerebilir. Sade, şekersiz, kuru meyve ve sebzeler glütensizdir.

 

Önceden kesilmiş meyve ve sebzeler: Hazırlandığı yere bağlı olarak glüten ile çapraz kontamine olabilir.

 

 

 

Proteinler

 

Birçok gıda, hayvan ve bitki bazlı kaynaklar dahil olmak üzere protein içerir. Çoğu doğal olarak glütensizdir.

 

Bununla birlikte, soya sosu, un ve malt sirkesi gibi glüten içeren maddeler genellikle dolgu maddesi veya tatlandırıcı olarak kullanılır. Bunlar genellikle proteinli gıdalarla eşleştirilmiş soslar ve marinelere eklenebilir.

 

 

 

Glütensiz Proteinler

 

  • Baklagiller (fasulye, mercimek, bezelye, yer fıstığı)
  • Kuruyemiş ve tohum
  • Kırmızı et (taze et, sığır, kuzu eti)
  • Kümes hayvanları (taze tavuk, hindi)
  • Deniz ürünleri (taze balık, deniz tarağı, kabuklu deniz ürünleri)

 

 

 

Dikkat Etmeniz Gereken Proteinler

 

  • Sosisli sandviç, sucuk, sosis, salam ve pastırma gibi işlenmiş etler
  • Vejeteryan burger gibi et yedekleri
  • Soğuk etler
  • Kıyma
  • Soslar veya baharatlarla kombine edilmiş proteinler
  • Mikrodalga fırın yemeklerinde olduğu gibi, hazır proteinler.

 

 

 

Uzak Durmanız Gereken Proteinler

 

  • Ekmek katılmış herhangi bir et, kümes hayvanı veya balık
  • Buğday bazlı soya sosu ile kombine edilen proteinler
  • Seitan

 

 

 

Süt Ürünleri

 

Çoğu süt ürünü doğal olarak glütensizdir. Ancak, aromalı ve katkı maddeleri içerenler her zaman glüten için iki kez kontrol edilmelidir.

 

Süt ürünlerine eklenebilecek bazı yaygın glüten içeren bileşenler, koyulaştırıcı, malt ve modifiye edilmiş gıda nişastasıdır.

 

 

 

Glutensiz Süt Ürünleri

 

  • Süt
  • Tereyağı
  • Peynir
  • Krema
  • Süzme peynir
  • Ekşi krema
  • Yoğurt

 

 

 

Dikkat Edilmesi Gereken Süt Ürünleri

 

  • Aromalı süt ve yoğurt
  • Peynir sosları gibi işlenmiş peynir ürünleri
  • Bazen glüten içeren katkı maddeleri ile karıştırılmış dondurma

 

 

 

Kaçınılması Gereken Süt Ürünleri

 

  • Malt sütlü içecekler

 

 

 

Katı ve Sıvı Yağlar

 

Katı ve sıvı yağlar doğal olarak glütensizdir. Bazı durumlarda, glüten içeren katkı maddeleri, lezzet ve koyulaştırma için katı ve sıvı yağlarla karıştırılabilir.

 

 

 

Glütensiz Yağlar

 

  • Tereyağı
  • Zeytin ve zeytinyağı
  • Avokado ve avokado yağı
  • Hindistan cevizi yağı
  • Susam yağı, kanola yağı ve ayçiçek yağı gibi bitkisel ve tohum yağları

 

 

Dikkat Etmeniz Gereken Katı ve Sıvı Yağlar

 

  • Pişirme spreyi
  • Eklenen lezzet veya baharat içeren yağlar

 

 

 

İçecekler

 

Bazı glütensiz içecek çeşitleri vardır.

 

Bununla birlikte, bazı içecekler bir bileşen olarak glüten içeren katkı maddeleri ile karıştırılmaktadır. Ayrıca, bazı alkollü içecekler malt, arpa ve diğer glüten içeren tahıllar ile üretilmektedir ve bu yüzden glütensiz bir diyette önlenmelidir.

 

 

 

Glütensiz İçecekler

 

  • Su
  • % 100 meyve suyu
  • Kahve
  • Çay
  • Sporcu içecekleri, soda ve enerji içecekleri
  • Limonata

 

Bu içecekler glütensiz olmasına rağmen, bunların çoğunun eklenmiş şeker ve alkol içerikleri nedeniyle dikkat edilmesi gerektiğini unutmayın.

 

 

 

Dikkat Edilmesi Gereken İçecekler

 

  • Soğuk kahve gibi eklenen aroma veya karışımlarla yapılan herhangi bir içecek
  • Votka, cin ve viski gibi damıtılmış likörler – bazı insanlarda bir reaksiyonu tetikledikleri için glütensiz olarak etiketlendikleri zaman bile sorun olabilir.
  • Önceden yapılmış smoothieler

 

 

 

Uzak Durulması Gereken İçecekler

 

  • Gluten içeren tahıllardan yapılmış bira
  • Damıtılmamış likörler
  • Soğuk şarap gibi diğer malt içecekleri

 

 

 

Baharatlar, Soslar ve Çeşniler

 

Baharatlar, soslar ve çeşniler genellikle glüten içerir, ancak bunlar göz ardı edilir.

 

Çoğu baharat, sos ve çeşni doğal olarak glütensiz olmakla birlikte, bazen emülsifiye edici maddeler, stabilizatörler veya aroma arttırıcılar olarak glüten içeren bileşenler eklenir.

 

Baharatlar, soslar ve çeşnilere eklenen bazı yaygın glüten içeren maddeler, modifiye edilmiş gıda nişastası, maltodekstrin, malt ve buğday unudur.

 

 

 

Glütensiz Baharatlar, Soslar ve Çeşniler

 

  • Beyaz sirke, damıtılmış sirke ve elma sirkesi

 

 

 

Dikkat Etmeniz Gereken Baharatlar, Soslar ve Çeşniler

 

  • Ketçap ve hardal
  • Domates sosu
  • Turşular
  • Barbekü sosu
  • Mayonez
  • Salata sosu
  • Makarna sosu
  • Kuru baharat
  • Salsa
  • Bulyon küpleri
  • Sos karışımları

 

 

 

Uzak Durulması Gereken Baharatlar, Soslar ve Çeşniler

 

  • Buğday bazlı soya sosu
  • Malt sirke

 

 

 

Dikkat Edilecek Malzemeler

 

Bir öğenin glüten içerdiğini gösterebilen içerik ve gıda katkı maddelerinin listesi.

 

  • Modifiye gıda nişastası ve maltodekstrin (eğer buğdaydan yapılmışsa, etiket üzerinde belirtilecektir)
  • Malt sirkesi, malt ekstresi ve malt şurubu dahil malt bazlı bileşenler
  • Glüten sabitleyici
  • Soya veya teriyaki sosu
  • Buğday proteini ve buğday unu gibi buğday bazlı maddeler
  • Emülgatörler (etikette belirtilecektir)

 

Sonuç olarak;

Eğer glütenden uzak durmanız gerekiyorsa, iyi dengelenmiş bir diyet yapmak için seçebileceğiniz birçok yiyecek vardır.

 

Birçok sağlıklı gıda, meyveler, sebzeler, taze et, balık ve kümes hayvanları, baklagiller, belirli tam tahıllar, süt ürünleri ve yağlar dahil olmak üzere doğal olarak glütensizdir.

 

Buğday, çavdar ve arpa, glütensiz bir diyette kaçınılması gereken başlıca yiyeceklerdir. Glüten ayrıca konserve ve kutulu ürünler gibi işlenmiş gıdalara da eklenir.

 

Ayrıca, yulaf gibi bazı tahıllar, işlendikleri yere bağlı olarak glüten ile çapraz kontamine olabilirler.

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: