Geçirgen Bağırsak Sendromu Nedir, Neden Olur?

Geçirgen bağırsak sendromu, bağırsak geçirgenliğinin artması demektir. Sızdıran bağırsak sendromu ya da sızıntılı bağırsak sendromu olarak da adlandırılır. Bu rahatsızlıkta bağırsak duvarlarındaki boşluklar gevşemeye başlar. Bundan dolayı besinler ve su istenmeyen şekilde bağırsaklardan kana geçer. Bağırsak geçirgenliği artınca toksinler kan dolaşımına girer.

Geçirgen bağırsak sendromunun nedeni uzun süreli tıbbi rahatsızlıklar olabilir. Bağırsak geçirgenliği nedeniyle toksinler kan dolaşımına sızmaya başladığında bağışıklık sistemi bu maddelere tepki verir.

Gluten gibi proteinler, bağırsak astarındaki sıkı bağlantıları parçalar. Mikropların, toksinlerin ve sindirilmemiş yiyeceklerin kan dolaşımına girmesine izin verir. Bu da bağırsağın sızdırmasına neden olur. Bu sıkıntılı durum, bakteri, toksinler ve sindirilmemiş gıda partikülleri gibi daha büyük maddelerin bağırsak duvarlarından, kan dolaşımına geçmesini kolaylaştırır.

geçirgen bağırsak sendromu nedenleri
Geçirgen bağırsak sendromu

Çalışmalar bağırsak geçirgenliğinin artmasını, tip 1 diyabet ve çölyak hastalığı gibi çeşitli kronik ve otoimmün hastalıklara bağlamaktadır.

Geçirgen bağırsak sendromu nedir?

Geçirgen bağırsak sendromu, bağırsak geçirgenliğinin artmasının neden olduğu bir durumdur.

Sindirim sistemi, yiyecekleri parçalayan, besinleri ve suyu emen, atık ürünleri yok eden birçok organdan oluşur. Bağırsak astarı, zararlı maddelerin vücuda girmesini önlemek için bağırsak ve kan dolaşımı arasında bir bariyer görevi görür.

Besin ve su emilimi çoğunlukla bağırsaklarda gerçekleşir. Bağırsaklarda besinlerin ve suyun kan dolaşımına geçmesine izin veren sıkı bağlantı noktaları yani küçük boşluklar vardır.

Maddelerin bağırsak duvarlarından geçişi, bağırsak geçirgenliği olarak bilinir. Bazı sağlık koşulları, bu sıkı bağlantıların gevşemesine neden olur. Bakteri, toksin ve sindirilmemiş gıda partikülleri gibi zararlı maddelerin kan dolaşımına girmesine neden olur.

Bağırsak geçirgenliği otoimmün hastalıklar, migren, otizm, gıda alerjileri, cilt koşulları, zihin bulanıklığı ve kronik yorgunluk gibi çeşitli durumların sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.

Geçirgen bağırsak sendromu neden olur?

Geçirgen bağırsağın, kesin nedeni bilinmemektedir. Fakat bağırsak geçirgenliğinin çölyak hastalığı ve tip 1 diyabet gibi çeşitli kronik hastalıklarla arttığı tespit edilmiştir.

Zonulin, bağırsaktaki sıkı bağlantıları düzenleyen bir proteindir. Araştırmalar, bu proteinin seviyelerinin yüksek olmasının bağlantı noktalarını gevşettiğini ve bağırsak geçirgenliğini artırdığını belirlemiştir.

Bazı bireylerde zonulin seviyelerinin yükselmesinin iki nedeni vardır. Bakteri ve gluten. Glutenin, çölyak hastalığı olan kişilerde bağırsak geçirgenliğini artırdığına dair kanıtlar vardır. Zonulin dışında, başka faktörler de bağırsak geçirgenliğini artırabilir.

Araştırmalar, tümör nekroz faktörü (TNF) ve interlökin 13 (IL-13) gibi daha yüksek seviyelerde inflamatuar aracıların veya aspirin ve ibuprofen gibi steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçların (NSAID’ler) uzun süreli kullanımının bağırsak geçirgenliğini artırdığını göstermektedir. Ayrıca, sağlıklı bağırsak bakterilerinin sayısının düşmesi de aynı etkiyi yapar. Buna bağırsak disbiyozu denir.

Geçirgen bağırsak sendromuna neden olan durumları şu şekilde sıralayabiliriz :

  • Kötü beslenme
  • Sigara içmek
  • Alkol kullanımı
  • Bazı ilaçların sık kullanımı
  • Genetik

Beslenmeden kaynaklanan nedenler şöyledir:

  • Lektinler – Lektinler birçok gıdada bulunur. Küçük miktarda tüketildiğinde, vücudumuz kolaylıkla uyum sağlar. Ancak çok miktarda lektin içeren yiyecekler sorun oluşturur. Bağırsak geçirgenliğine neden olan bazı lektinler ve yiyecekler arasında buğday, pirinç ve soya bulunur.
  • İnek sütü — Bağırsaklara zarar veren süt ürünü bileşeni protein A1 kazeindir. Ayrıca pastörizasyon işlemi hayati enzimleri yok ederek laktoz gibi şekerlerin sindirimini çok daha zorlaştırır. Bu nedenle sadece çiğ süt ürünleri ve A2 inek, keçi, koyun sütleri tavsiye edilir.
  •  Gluten içeren tahıllar Tahılları tolere etme seviyesine bağlı olarak bağırsak çeperine zarar verebilir. 
  • Şeker İlave şeker, çok fazla tüketildiğinde sindirim sistemine zarar verebilen bir maddedir. Şeker, bağırsaklara zarar veren maya, candida ve kötü bakterilerin büyümesini sağlar. Kötü bakteriler sağlıklı hücrelere zarar veren ve bağırsak duvarında bir delik açabilen ekzotoksin adı verilen toksinler oluşturur.

Geçirgen bağırsak sendromunu tetikleyen faktörler

Geçirgen bağırsak sendromuna katkıda bulunan çok sayıda faktör vardır. Aşağıda, bu duruma neden olduğuna inanılan faktörler bulunmaktadır:

Aşırı şeker tüketimi: Aşırı şeker tüketimi, özellikle fruktoz, bağırsak duvarının bariyer işlevine zarar verir.

Non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID’ler): İbuprofen gibi NSAID’lerin uzun süreli kullanımı bağırsak geçirgenliğine neden olabilir.

Aşırı alkol alımı: Aşırı alkol tüketimi bağırsak geçirgenliğini artırabilir.

Besin yetersizliği: A vitamini, D vitamini ve çinko gibi vitamin ve mineral eksiklikleri bağırsak geçirgenliğinde artışa neden olur.

İnflamasyon: Vücuttaki kronik iltihap, geçirgen bağırsak sendromuna neden olabilir.

Stres: Kronik stres, gastrointestinal bozukluklara katkıda bulunan bir faktördür. Aynı zamanda geçirgen bağırsak sendromuna da neden olabilir.

Kötü bağırsak sağlığı: Bağırsakta milyonlarca bakteri vardır. Bunlardan bazıları faydalı, bazıları ise zararlıdır. İkisi arasındaki denge bozulduğunda bağırsak duvarının bariyer işlevi etkilenir.

Maya büyümesi: Maya olarak da adlandırılan mantarlar, doğal olarak bağırsakta bulunur. Ancak mayanın aşırı büyümesi geçirgen bağırsağa katkıda bulunur.

Geçirgen bağırsak sendromuna neden olan hastalıklar

Geçirgen bağırsağın modern sağlık sorunlarının kökeni olduğu iddiası bilim tarafından henüz kanıtlanmamıştır. Fakat çalışmalarda, birçok kronik hastalığın bağırsak geçirgenliğinde artışa neden olduğu belirlenmiştir. Geçen bağırsak sendromuna neden olan hastalıklar şunlardır;

Çölyak hastalığı

Çölyak hastalığı, şiddetli gluten hassasiyeti ile ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Bu hastalıkta bağırsak geçirgenliğinin daha yüksek olduğunu gösteren birçok çalışma bulunmaktadır. Bir çalışma gluten alımının çölyak hastalarında tüketimden hemen sonra bağırsak geçirgenliğini önemli ölçüde artırdığını bulmuştur.

Diyabet

Bağırsak geçirgenliğinin artmasının tip 1 diyabet gelişiminde rol oynadığına dair kanıtlar vardır. Tip 1 diyabet, pankreastaki insülin üreten beta hücrelerinin otoimmün hasarından kaynaklanır.

Bir çalışma, tip 1 diyabetli kişilerin % 42’sinde zonulin seviyelerinin önemli ölçüde artığını tespit etmiştir. Zonulin bağırsak geçirgenliğini artırır. 

Bir hayvan çalışmasında, şeker hastalığı geliştiren sıçanların diyabet gelişmeden önce anormal bağırsak geçirgenliğine sahip olduğu bulunmuştur.

Crohn hastalığı

Bağırsak geçirgenliğinde artış, Crohn hastalığında önemli rol oynamaktadır. Crohn hastalığı, bağırsak yolunun sürekli inflamasyonu ile sonuçlanan kronik bir sindirim bozukluğudur. Birçok çalışma, Crohn hastalığı olan kişilerde, bağırsak geçirgenliğinde bir artış gözlemlemiştir.

Hastalığın gelişme riski yüksek olan Crohn hastalarının akrabalarında da bağırsak geçirgenliğinin arttığı belirlenmiştir.

İrritabl bağırsak sendromu

İrritabl bağırsak sendromu (IBS) olan kişilerin bağırsak geçirgenliğinde artış vardır. İBS hem ishal hem de kabızlık ile karakterize bir sindirim bozukluğudur. 

Besin alerjisi

Birkaç çalışma, besin alerjisi olan kişilerin genellikle bağırsak bariyer fonksiyonlarının bozulmuş olduğunu göstermiştir. Sızıntı yapan bağırsak, bağışıklık tepkisini uyarıp, gıda proteinlerinin bağırsak bariyerini geçmesine izin verir.

Geçirgen bağırsak sendromu belirtileri 

Geçirgen bağırsak sendromu modern sağlık sorunlarının altında yatan sebep olarak görülmektedir. Aslında geçirgen bağırsak sendromu bir hastalıktan ziyade başka hastalıkların belirtisi olarak düşünülmektedir. Genel olarak geçirgen bağırsak sendromunun belirtileri şöyledir;

  • Gastrik ülser
  • Eklem ağrısı
  • Bulaşıcı ishal
  • Huzursuz bağırsak sendromu 
  • İnflamatuar bağırsak hastalıkları (Crohn, ülseratif kolit)
  • İnce bağırsakta aşırı bakteriyel büyüme
  • Çölyak hastalığı
  • Yemek borusu ve kolorektal kanser
  • Alerjiler
  • Solunum yolu enfeksiyonları
  • Akut inflamasyon durumları (sepsis, SIRS, çoklu organ yetmezliği)
  • Kronik inflamatuar durumlar (artrit gibi)
  • Tiroid bozuklukları
  • Obeziteye bağlı metabolik hastalıklar (yağlı karaciğer, tip II diyabet, kalp hastalığı)
  • Otoimmün hastalıklar (lupus, multipl skleroz, tip I diyabet, Hashimoto)
  • Parkinson hastalığı
  • Kronik yorgunluk sendromu
  • Kilo alma

Geçirgen bağırsak sendromu risk faktörleri

  • Kötü beslenme
  • Kronik stres
  • Ağrı kesici gibi ilaçlar
  • Toksinlere aşırı şekilde maruz kalma
  • Çinko eksikliği
  • Candida mantarının aşırı büyümesi
  • Alkol tüketimi
Geçirgen bağırsak sendromu teşhisi

Bu durumu anlamak için 3 test vardır:

  • Zonulin veya Lactulose Testi: Zonulin adı verilen bir bileşiğin seviyelerinin yükselip yükselmediğini belirlemek için enzime bağlı bir immünosorban testi (ELISA) yapılır. Yüksek zonulin seviyeleri bağırsağın sızdırdığını gösterir.
  • IgG Gıda intolerans testi: Dahili olarak toksin veya mikroplara maruz kalmak, bağışıklık sistemine aşırı hızla girmesine ve aşırı antikor üretmesine neden olur. Fazla antikorlar, gluten ve süt ürünleri gibi gıdalara olumsuz tepki verir. Bunun için bu test yapılır.
  • Dışkı testleri: Bağırsak florası seviyesini analiz etmek için dışkı testi yapılır. Ayrıca bağışıklık fonksiyonunu ve bağırsak sağlığını da belirler.
Geçirgen bağırsak sendromu tedavisi

Bağırsak geçirgenliğini tedavi etmenin tek yöntemi altta yatan hastalığı tedavi etmektir. İnflamatuar bağırsak hastalığı, çölyak hastalığı gibi durumlar tedavi edildiğinde bağırsak astarı onarılır. 

Geçirgen bağırsak sendromunun tedavisinde beslenmenin büyük önemi vardır. Bu durum için özel bir diyet yapmak gerekir.

Geçirgen Bağırsak Sendromu Diyeti 

Geçirgen bağırsak sendromu durumunda öncelikle, yararlı bağırsak bakterilerinin büyümesine yardımcı olan gıdalar açısından zengin beslenmek gerekir. 

Bağırsak bakterilerinin sağlıksız bir şekilde toplanması, kronik inflamasyon, kanserler, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi hastalıklara neden olur. Geçirgen bağırsak sendromu durumunda sindirimi iyileştirecek yiyecekler yemek gerekir.

Geçirgen bağırsak sendromunda ne yenir?

Sebzeler: Brokoli, Brüksel lahanası, lahana, roka, havuç, patlıcan, pancar, pazı, ıspanak, zencefil, mantar ve kabak

Kökler ve yumrular: Patates, tatlı patates, havuç, kabak ve şalgam

Fermente sebzeler: Lahana turşusu

Meyveler: Üzüm, muz, yaban mersini, ahududu, çilek, kivi, ananas, portakal, mandalina, limon

Tohumlar: Chia tohumu, keten tohumu, ayçiçeği tohumu vb.

Glutensiz tahıllar: Karabuğday, amaranth, pirinç (esmer ve beyaz), sorgum, teff ve glutensiz yulaf

Sağlıklı yağlar: Avokado, avokado yağı, hindistan cevizi yağı ve sızma zeytinyağı

Balık: Somon, ton balığı, ringa balığı ve diğer omega 3 açısından zengin balıklar

Et ve yumurta: Tavuk, sığır eti, kuzu eti, hindi ve yumurta

Otlar ve baharatlar: Tüm otlar ve baharatlar

Kültürlü süt ürünleri: Kefir, yoğurt, ayran

İçecekler: Kemik suyu, çaylar, su 

Kuruyemişler: Fıstık, badem ve fındık gibi çiğ kuruyemişler

Hangi yiyeceklerden uzak durmak gerekir?

Bağırsak sağlığını iyileştirmek için belirli yiyeceklerden kaçınmak bazı yiyecekleri yemekle aynı derecede önemlidir.

Bazı gıdaların vücutta iltihaplanmaya neden olduğu bilinmektedir. Bu da birçok kronik hastalığa bağlı sağlıksız bağırsak bakterilerinin büyümesine neden olur.

Aşağıdaki liste, sağlıklı bağırsak bakterilerine zarar verebilecek yiyeceklerin yanı sıra şişkinlik, kabızlık ve ishal gibi sindirim semptomlarını tetiklediği bilinen yiyecekleri de içerir :

Buğday bazlı ürünler: Ekmek, makarna, tahıllar, buğday unu, kuskus vb.

Gluten içeren tahıllar: Arpa, çavdar, bulgur ve yulaf

İşlenmiş etler: Söğüş etler, şarküteri etleri, sosisli sandviç vb.

Pişmiş ürünler: Kek, kurabiye, turta, hamur işleri ve pizza

Aperatif yiyecekler: Kraker, müsli barlar, patlamış mısır, simit, vb.

Abur cubur: Fast food yiyecekler, patates cipsi, şekerli tahıllar, şeker çubukları vb. 

Süt ürünleri: Süt, peynir ve dondurma

Rafine yağlar: Kanola, ayçiçeği, soya fasulyesi ve aspir yağları

Yapay tatlandırıcılar: Aspartam, sukraloz ve sakarin

Soslar: Salata sosları

İçecekler: Alkol, gazlı içecekler ve diğer şekerli içecekler

Geçirgen bağırsak sendromunda kullanılabilecek takviyeler

Bağırsak geçirgenliği için kullanılabilecek sindirim sağlığını destekleyen ve bağırsak astarını hasardan koruyan bazı takviyeler vardır. En yararlı olanları şunlardır :

  • Probiyotikler  (günlük 50-100 milyar birim) Probiyotikler canlı mikroorganizmalardır. Bağırsaktaki iyi bakterilerin çoğalmasına yardımcı olarak, bakteri dengesini sağlar. Probiyotikleri hem yiyeceklerden hem de takviye yoluyla alabilirsiniz. Mevcut araştırmalara göre Bacillus clausiiBacillus subtilis,  Saccharomyces boulardii  ve  Bacillus coagulans suşları en etkili olanlarıdır..
  • Sindirim enzimleri (her yemeğin başında bir ila iki kapsül) — Yiyeceklerin tamamen sindirilmesini sağlayarak, kısmen sindirilmiş yiyecek parçacıklarının ve proteinlerin bağırsak duvarına zarar verme olasılığını azaltır.
  • L-Glutaminİltihap önleyici özelliklere sahip olan ve bağırsak astarının onarımı için gerekli olan temel bir amino asit takviyesidir. 
  • Meyan kökü  — Kortizol seviyelerini dengelemeye yardımcı olan ve midede asit üretimini artıran adaptojenik bir bitki olan meyan kökü, mide ve duodenumun mukozal astarını korumak için vücudun doğal süreçlerini destekler. Bu bitki , kortizol üretme ve metabolize etme şeklini iyileştirmeye yardımcı olabileceğinden dolayı, stresten kaynaklanan bağırsak geçirgenliği için faydalıdır.
  • Hatmi köküAntioksidan ve antihistaminik özelliklere sahip olduğu için hatmi kökü, özellikle bağırsakla ilgili sorunlarla mücadele edenler için oldukça faydalıdır.
Geçirgen Bağırsak Sendromu Bitkisel Tedavi

Kemik suyu

  • Günlük olarak taze hazırlanmış kemik suyu tüketin.

Kemik suyu zengin bir kollajen kaynağıdır. Bağırsak astarını besler ve iltihabı azaltır. Aynı zamanda kayıp bağırsak mikrobiyomunu geri kazandırmaya yardımcı olur.

Nane yağı

  • Bir bardak suya bir damla nane yağı ekleyin. Karıştırın ve için. 
  • Bunu günde bir kez yapmalısınız.

Nane yağı, iltihaplı bağırsak astarını rahatlatır. Aynı zamanda bağırsak sağlığını destekler.

Kimyon yağı

  • Bir bardak suya bir damla kimyon yağı ekleyin. 
  • Karıştırın ve için. 
  • Bunu günde 1 ila 2 kez yapmalısınız.

Kimyon yağı ağrı ve iltihaplanma gibi geçirgen bağırsak sendromu belirtilerini iyileştirmeye yardımcı olur.

Elma sirkesi

  • Bir bardak ılık suya iki çay kaşığı elma sirkesi ekleyin. 
  • Karıştırın ve hemen için. 
  • Bunu günde bir kez içmelisiniz.

Elma sirkesi, bağırsağın pH’ının yanı sıra bağırsak florasının pH’ını geri kazandırmaya yardımcı olur. Antimikrobiyal özellikleri ayrıca, bağırsak geçirgenliğine neden olabilecek bulaşıcı mikroplarla savaşır.

Vitamin eksikliği

A ve D vitaminleri gibi besin maddelerindeki eksiklikler, bağırsağı zayıflatabilir ve hasara karşı savunmasız bırakabilir. 

  • A vitamini bağırsak astarının en iyi şekilde çalışmasını sağlarken, D vitamini iltihabı azaltır ve bağırsak hücrelerini bir arada tutar.
  • Havuç, şalgam, brokoli, süt, peynir ve yumurta gibi bu vitaminler açısından zengin yiyecekleri tüketin.

Ashwagandha

  • Bir bardak sıcak suya bir çay kaşığı ashwagandha tozu ekleyin. 
  • Karıştırın ve için. 
  • Bunu günde bir kez içmelisiniz.

Ashwagandha, bağırsak geçirgenliğini hafifleten bir hormon olan HPA’nın aktivitesini düzenlemeye yardımcı olan doğal bir adaptojendir. Stresten kaynaklanan bağırsak sızıntısının giderilmesinde özellikle faydalıdır.

Aloe vera

  • Taze çıkarılan aloe vera jelinden aloe suyu yaparak için. 
  • Bunu günde 1 ila 2 kez yapın.

Aloe veranın anti-inflamatuar ve iyileştirici özellikleri, hasarlı bağırsak astarının iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca bağırsak duvarından toksik ve sindirilmemiş maddeleri de temizleyerek, daha fazla hasardan korur.

Zencefil çayı

  • Bir fincan sıcak suya bir çay kaşığı kıyılmış zencefil ekleyin. 
  • Yaklaşık 7 dakika demleyin ve süzün. Ardından için. 
  • Günlük olarak zencefil de yiyebilirsiniz. 
  • Bunu günde 1 ila 2 kez yapmalısınız.

Zencefilin anti-inflamatuar özellikleri bağırsaktaki ağrıyı ve iltihabı hafifletmeye yardımcı olur.

Yeşil çay

  • Bir fincan sıcak suya bir çay kaşığı yeşil çay ekleyin. 
  • 5 ila 7 dakika demleyin ve süzün. 
  • Çay hafif ılınınca sonra üzerine biraz bal ekleyin. 
  • Karıştırın ve için. 
  • Yeşil çayı günde en az iki kez içmelisiniz.

Yeşil çay polifenolleri, anti-inflamatuar ve antioksidan özellikler sergiler. Böylece bağırsakları stres ve hasardan korurken, bağırsak geçirgenliğini hafifletmeye yardımcı olur.

Sarımsak
  • Her sabah bir diş sarımsak çiğneyin. 
  • Alternatif olarak, sevdiğiniz diğer yemeklere sarımsak ekleyin. 
  • Bunu günlük olarak yapmalısınız.

Sarımsaktaki allisin, bağırsak sağlığını koruyan ve enfeksiyonu önleyen anti-inflamatuar, antioksidan ve antimikrobiyal koruma sağlar.

Kombu çayı

  • Bir fincan sıcak suya bir kombu çay poşeti koyun. 
  • 5 ila 7 dakika demleyin ve süzün. İçerken biraz bal ekleyin. 
  • Karıştırın ve için. Bunu günde 1 ila 2 kez içmelisiniz.

Kombu çayı, sindirim sorunlarını önlemeye ve hatta onları iyileştirmeye yardımcı olan probiyotik ve enzimler sağlar. Bunları sağlıklı bağırsak flora düzeylerini eski haline getirerek başarır.

Yulaf ezmesi

  • Her gün bir kase pişmiş yulaf tüketin. Bunu günlük olarak yapmalısınız.

Yulaf, bağırsakta kalın jel benzeri bir tabaka oluşturan ve kayıp bağırsak florasını geri kazandıran çözünür bir lif olan beta-glukan içerir.

Omega 3 yağ asitleri

  • 500-1000 mg omega 3 takviyesi alabilirsiniz. 
  • Uskumru, sardalya, somon, ton balığı vb. gibi balıklar tüketerek doğal olarak omega 3 alımınızı artırabilirsiniz.

Omega 3 yağ asitleri sağlıklı bağırsak bakterilerinin çeşitliliğini ve sayısını artırır. Bağırsağın iyileşmesini hızlandırır.

Yoğurt

  • Günlük olarak bir kase sade yoğurt tüketin.

Yoğurttaki probiyotikler sadece sağlıklı bağırsak bakterilerini teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda bağırsak geçirgenliğini hafifletmeye yardımcı olur.

Manuka balı
  • Günde bir veya iki sefer iki çay kaşığı manuka balı tüketin.

Manuka balı, bağırsak geçirgenliğinin neden olduğu ağrıyı azaltabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Antimikrobiyal özellikleri bağırsak florasının geliştirilmesine yardımcı olur.

Zerdeçal

  • Bir çay kaşığı zerdeçal tozunu bir bardak suya karıştırın. 
  • Ardından için. Bu karışımı günde en az bir kez içmelisiniz.

Zerdeçaldaki kurkumin, hasarlı bağırsaktaki iltihabı azaltan ve ağrılı semptomları hafifleten anti-inflamatuar ve analjezik özelliklere sahiptir.

Bağırsak sağlığını iyileştirmenin yolları

Bağırsak sağlığını iyileştirmek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Daha sağlıklı bir bağırsak için yararlı bakteri sayısını artırmak gerekir. İşte bağırsak sağlığı için yapılması gerekenler:

Probiyotik takviyesi alın

  • Probiyotikler, fermente gıdalarda doğal olarak bulunan faydalı bakterilerdir. 
  • Yediğiniz besinlerden yeterince probiyotik alamıyorsanız, probiyotik takviyesi kullanabilirsiniz.

Rafine karbonhidrat tüketimini sınırlayın

  • Zararlı bakteriler şekerle çoğalır ve aşırı şeker tüketimi bağırsak bariyer işlevine zarar verir. Mümkün olduğunca şeker tüketimini en aza indirin.

Lifli gıdalar yiyin

  • Meyveler, sebzeler ve baklagillerde bulunan çözünür lif, bağırsaktaki yararlı bakterileri besler.

Stresi azaltın

  • Kronik stresin faydalı bağırsak bakterilerine zarar verdiği bilinmektedir. 
  • Meditasyon veya yoga gibi aktiviteler stresi azaltmaya yardımcı olur.

Sigara içmeyin

  • Sigara dumanı, çeşitli bağırsak rahatsızlıkları için bir risk faktörüdür. Sindirim sistemindeki iltihabı artırır. 
  • Sigarayı bırakmak sağlıklı bakteri sayını fazlalaştırarak, zararlı bağırsak bakteri sayını azaltır.

Yeterli uyuyun

  • Uykusuzluk, sağlıklı bağırsak bakterilerinin dağılımını zayıflatır. Dolaylı olarak bağırsak geçirgenliğinin artmasını tetikler. 
Alkol tüketimini sınırlayın
  • Araştırmalar, aşırı alkol alımının belirli proteinlerle etkileşime girerek bağırsak geçirgenliğini artırdığını göstermiştir.

Özetlemek gerekirse;

Bağırsak geçirgenliği olarak da adlandırılan geçirgen bağırsak sendromu, bağırsak astarı hasar gördüğünde ortaya çıkan bir durumdur.

Sindirim sağlığını etkilemekle birlikte, iltihaplanma ve otoimmün tepki ilgili durumlara neden olabilir. Geçirgen bağırsak sendromu belirtileri arasında şişkinlik, gaz, eklem ağrısı, yorgunluk, cilt sorunları, tiroid sorunları, baş ağrısı bulunur.

Geçirgen bağırsak sendromu diyetinde işlenmiş gıdalar, şeker, rafine karbonhidratlar, glüten, süt ürünleri ve lektin içeriği yüksek yiyecekleri yememeniz gerekir. Fermente gıdalar, kemik suyu, meyve ve sebzeler ve ayrıca yüksek kaliteli et, balık ve kümes hayvanlarına öncelik verin.

Geçirgen bağırsak sendromunu tedavi etmenin en etkili yolu bağırsağa zarar veren yiyecekleri yememekten geçer. Probiyotik gibi desteklerle bağırsak astarı güçlendirilebilir.

Kaynakça: 1, 2, 3, 4

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir