Fındığın Faydaları, Zararları ve Besin Değeri

Fındık, Corylus ağacından gelen bir kabuklu yemiş türüdür. Çoğunlukla Türkiye, İtalya, İspanya ve Amerika’da yetiştirilmektedir. 

Fındık, diğer kabuklu yemişler gibi besleyici maddeler açısından zengin olup protein, yağ, vitamin ve mineral içeriği yüksektir. 

Yazıda “fındık ne işe yarar”, “fındık kaç kalori”, “fındık faydaları nelerdir”, “fındıkta hangi vitaminler var”, “fazla fındık yemenin zararları nelerdir” konu başlıklarına değinilecektir.

Fındık Besin İçeriği ve Vitamin Değeri

Fındığın önemli bir besin profili vardır. Her ne kadar kalorisi yüksek olsa da, besinler ve sağlıklı yağlar içerir.

28 gram veya yaklaşık 20 adet fındığın karbonhidrat, protein ve kalori değeri şöyledir:

Kalori: 176

Toplam yağ: 17 gram

Protein: 4,2 gram

Karbonhidrat: 4.7 gram

Lif: 2,7 gram

E Vitamini: RDI’nin % 21’i

Tiamin: RDI’nin % 12’si

Magnezyum: RDI’nin % 12’si

Bakır: RDI’nın % 24’ü

Manganez: RDI’nin % 87’si

Fındıkta iyi miktarda B6 vitamini, folat, fosfor, potasyum ve çinko bulunur. Bunlara ek olarak, zengin mono ve çoklu doymamış yağ kaynağıdır ve oleik asit gibi iyi miktarda omega 6 ve omega 9 yağ asitleri içerir.

Ayrıca, 28 gramlık porsiyon, 11.2 gram diyet lifi sağlar ki bu da RDI’nın % 11’ini oluşturur. 

Bununla birlikte, fındık, demir ve çinko gibi bazı minerallerin emilimini engelleyen fitik asit içerir.

Fındık Yemenin Faydaları Nelerdir?

Yüksek oranda antioksidan içerir

Fındık önemli miktarlarda antioksidan sağlar. Antioksidanlar vücudu oksidatif stresten korurlar. 

Oksidatif stres, hücre yapısına zarar verebilir ve yaşlanma, kanser ve kalp hastalıklarını teşvik edebilir.

Fındıkta en çok bulunan antioksidanlar fenolik bileşikler olarak bilinir. Kan kolesterolünü ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı oldukları kanıtlanmıştır. Kalp sağlığı ve kansere karşı korunma için de yararlıdırlar.

8 haftalık bir araştırmada, fındık yemek ve yememek karşılaştırılmış, fındık yemenin oksidatif stres düzeyini önemli ölçüde azalttığı belirtilmiştir.

Kalp için sağlıklıdır

Fındık yemenin kalbi koruduğu belirtilmektedir. Fındıkta, antioksidanların ve sağlıklı yağların yüksek konsantrasyonu bulunur, kandaki antioksidan potansiyeli ve düşük kolesterol seviyelerini artırabilir.

Bir aylık çalışma, günlük kolesterol tüketiminin % 18-20’sini fındıktan tüketen yüksek kolesterol düzeyine sahip 21 kişiyi gözlemledi. Sonuçlar, kolesterol, trigliserid ve kötü LDL kolesterol düzeylerinin azaldığını göstermiştir.

Katılımcılar, kandaki arter sağlığı ve inflamasyon belirteçlerinde iyileşme sağladılar. 

Ayrıca, iyi HDL kolesterol ve trigliseridler değişmeden kalırken, 400’ü aşan dokuz çalışmanın gözden geçirilmesi, fındık tüketenlerde kötü LDL ve toplam kolesterol düzeylerinde azalma gördü.

Diğer çalışmalar kalp sağlığı üzerine benzer etkileri göstermiştir; sonuçlar, daha düşük kan yağı seviyeleri ve artan E vitamini düzeylerini göstermektedir.

Ayrıca, fındıkta bulunan yağ asitleri, diyet lifi, antioksidanlar, potasyum ve magnezyumun yüksek içeriği kan basıncını normale döndürebilir.

Genel olarak, günde 29 ila 69 gram fındık yemek, kalp sağlığı parametrelerinde iyileşme sağlamıştır.

Kanser riskini düşürür

Fındıktaki yüksek antioksidan bileşik konsantrasyonları, vitaminler ve mineraller onlara anti kanser özelliklerini verir.

Ceviz ve antep fıstığı gibi diğer kabuklu yemişler arasında fındık, proantosiyanidin olarak bilinen bir antioksidan kategorisinin en yüksek konsantrasyonuna sahiptir.

Bazı test tüpleri ve hayvan çalışmaları proantosiyanidinlerin bazı kanser türlerini önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Oksidatif stres ve enzim düzenleme özelliklerine karşı koruma sağladıkları düşünülmektedir.

Buna ek olarak, fındık E vitamini bakımından zengindir, bu da kansere neden olan veya teşvik eden hücre hasarına karşı muhtemel koruma sağlayan diğer güçlü bir antioksidandır.

Birkaç test tüpü çalışması fındık özütünün servikal, karaciğer, meme ve kolon kanserinde yararlı olabileceğini gösterdi.

Fındığın kanser gelişimine karşı faydalarını araştıran birçok çalışma test tüpleri ve hayvanlarda yapıldığından, insanlarda daha fazla çalışma yapılması gerekiyor.

İnflamasyonu azaltır

Fındık, sağlıklı yağ konsantrasyonlarının yüksek olması nedeniyle, azalmış inflamatuar belirteçlerle bağlantılıdır. 

Bir çalışmada, yüksek kolesterol seviyesine sahip 21 kişide, fındığın yüksek hassasiyetli C-reaktif protein gibi inflamatuar belirteçleri nasıl etkilediği araştırıldı.

Katılımcılar, fındığın toplam kalori alımının % 18-20’sini oluşturduğu diyet sonrası dört hafta boyunca inflamasyonda önemli düşüşler yaşadı.

Üstelik, 12 hafta boyunca her gün 60 gram fındık yemek, kilolu ve obez insanlardaki inflamatuar belirteçleri azaltmaya yardımcı oldu.

Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur

Badem ve ceviz gibi kabuklu yemişlerin, kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olduğu belirtilmektedir. 

Çok olmasa da, fındığın kan şekeri düzeylerine etkisi konusunda araştırma yapılmaktadır.

Bir çalışmada, fındığın, şeker hastalığı olan 48 kişide açlık kan şekeri düzeylerine etkisi araştırıldı. Yaklaşık yarısı fındığı bir atıştırmalık olarak tüketirken diğerleri kontrol grubu olarak görev yaptı.

Sekiz hafta sonra, fındık grubunda açlık kan şekeri düzeylerinde anlamlı azalma görülmedi.

Bununla birlikte, başka bir araştırma, metabolik sendromlu 50 kişiye, 30 gram karışık kuruyemiş – 15 gram ceviz, 7.5 gram badem ve 7.5 gram fındık – kombinasyonunu verdi. 12 hafta sonra sonuçlar, açlık insülin düzeylerinde belirgin bir azalma olduğunu gösterdi.

Buna ek olarak, fındık ana yağ asidi olan oleik asitin insülin duyarlılığı üzerinde faydalı etkileri olduğu bilinmektedir. 

İki aylık bir araştırma, tip 2 diyabetli 11 kişide oleik asit bakımından zengin bir diyetin, açlık kan şekeri ve insülin düzeylerini önemli ölçüde düşürdüğünü ortaya koydu.

Fındığın beyne faydaları

Fındık, beyni güçlendiren bir güç merkezi olarak görülmelidir. Beyni ve bilişsel işlevi iyileştirebilecek ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde dejeneratif hastalıkları önlemeye yardımcı olabilecek unsurlarla doludur. 

Yüksek seviyelerde E vitamini, manganez, tiamin, folat ve yağ asitleri nedeniyle, bilişsel düşüşü yavaşlatır ve aynı zamanda Alzheimer, demans ve Parkinson gibi zihin hastalıklarının önlenmesinde ve tedavisinde önemli bir role sahiptir.

Tiamin, genel olarak “sinir vitamini” olarak adlandırılır ve bilişsel işlevde anahtar rol oynayan tüm vücuttaki sinir işlevinde rol oynar.

Tiamin eksikliğinin beyne zarar vermesinin nedeni de budur. Yüksek yağ asitleri ve protein seviyeleri sinir sistemine depresyonla mücadeleye yardımcı olur.

Kasları güçlendirmeye yardımcı olur

Fındıkta bulunan magnezyum, kalsiyum seviyesinin vücut hücrelerine sağlıklı bir şekilde gidip gelmesini sağlamada hayati bir rol oynar. Böylelikle kasların kasılmasına yardımcı olarak, aşırı gerilmesini önler. 

Bu da kas gerginliğini azaltır ve kas yorgunluğunu, spazmı, krampları ve ağrıyı önler. Araştırmalar, iyi bir magnezyum dozunun kasları güçlendirmeye gerçekten yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Kabızlığa iyi gelir

Zengin bir lif kaynağı olarak fındık, bağırsak hareketlerini sürdürür. Dışkı ile bağlanır, gevşetir ve böylece kabızlığı önler.

Eklem ve kemik sağlığına faydalıdır

Kalsiyum ile birlikte magnezyum, kemiklerin ve eklemlerin sağlığı için gereklidir. Kemiklerde depolanan fazladan magnezyum, bu mineralde ani bir eksiklik olduğunda kurtarmaya gelir. 

Ayrıca fındık, kemik büyümesi ve gücü için çok önemli bir mineral olan manganez içerir. 

Sinir sisteminin sağlığını iyileştirir

B6 vitamini, amino asitlerin düzgün çalışması için gerekli olan bir vitamindir. Amino asitler, sinir sisteminin sağlığının korunmasında düzenleyici bir rol oynar. 

B6 vitamini eksikliğinin, sinir sisteminin en iyi şekilde çalışması için gerekli olan miyelin [elektriksel uyarıların etkinliği ve hızından sorumlu sinir yalıtım kılıfı] sentezini engellediği bilinmektedir.

B6 Vitamini ayrıca epinefrin, melatonin ve serotonin dahil olmak üzere çeşitli nörotransmiterlerin doğru üretimi için gereklidir.

Bağışıklığı destekler

Fındık, kalsiyum, potasyum, manganez ve magnezyum gibi mineraller dahil olmak üzere çeşitli besinler içerir. Tüm bu besinler vücutta engelsiz kan akışını sağlamak için gereklidir.

Kan vücuda engellenmeden aktığında, bağışıklık artar. Bu da çeşitli istenmeyen sağlık koşullarını önler.

Stresi ve depresyonu engeller

Fındık, omega 3 yağ asitleri ile birlikte iyi miktarda alfa-linolenik asit içerir. B vitaminleri ile birlikte bu elementler, anksiyete, stres, depresyon ve hatta şizofreni dahil olmak üzere çeşitli psikolojik durumların önlenmesinde ve hafifletilmesinde etkili bir rol oynar. 

Bu elementler ayrıca hafızayı güçlendirir ve serotonin gibi nörotransmiterlerin sentezinde önemli bir rol oynar. 

Adet kramplarına faydalıdır

Fındık, magnezyum, E vitamini, kalsiyum ve diğer besinler açısından zengindir. Bu unsurların krampları hafifletmede olumlu bir etkisi olduğu bilinmektedir.

Hamilelikte Fındığın Faydaları

Hem annenin hem de bebeğin sağlığını korumak için hamilelik sırasında doğru beslenme önemlidir. Fındık, iyi bir hamilelik için gerekli olan, demir ve kalsiyum dahil olmak üzere çeşitli besinler içerir. 

Fındığın Cilde Faydaları

Yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı olur

Bir fincan fındık günlük E vitamini ihtiyacının yaklaşık % 86’sını karşılar. Aynı zamanda iki güçlü antioksidan olan A vitamini ve C vitamini içerir.

Bu vitaminlerin sinerjik etkisi ciltte ince çizgilerin ve kırışıklıkların oluşmasını engelleyerek, yaşlanma belirtilerinin erken başlamasını geciktirir.

Cildi nemli tutar

Fındığın E vitamini içeriği, cildi nemlendirmeye yardımcı olur. Cildi yumuşatır ve pürüzsüz tutar. 

Cildi sert UV ışınlarından korur

Cilde fındık yağı uygulanabilir. Bu, şiddetli UV ışınlarının zararlı etkilerinden koruyan doğal bir güneş kremi görevi görecektir.

Birkaç damla susam, avokado, ceviz ve fındık yağlarını karıştırın ve bu karışımı UV ışınlarından korunmak için cildinize günlük olarak uygulayın.

Cildi sağlıklı ve taze tutar

Antioksidanlarla dolu fındık, cildin daha sağlıklı görünmesinde hayati bir rol oynar. Antioksidanlar, cilde zarar verebilecek serbest radikallerle savaşır. Aynı zamanda cildi UVA / UVB ışınlarının neden olduğu cilt kanserinden korur. 

Antioksidanlarla birlikte flavanoidler cilt hücrelerinin yenilenmesini uyarır. Bu, ölü hücreleri ortadan kaldırarak gözle görülür şekilde daha sağlıklı ve daha genç görünen bir cilt sağlayacaktır.

Fındığın Saça Faydaları

Boyalı saçların ömrünü uzatır

Fındık, çeşitli renklendirici ajanların doğal bir bileşeni olarak kullanılmaktadır. Fındık, saça nefis kahverengi bir ton vermenin yanı sıra, rengin daha uzun süre dayanmasını da sağlar.

Saçı güçlendirir

Fındık yağı günlük saç bakım rutininde kullanılabilir. Saç derisine ve saça biraz uygulayın ve birkaç dakika masaj yapın.

Bir gece bırakın ve ertesi gün yıkayın. Hafif bir şampuan kullanın. Bu, saçın köklerden güçlenmesine yardımcı olacaktır.

Fındık Zayıflatır mı?

Fındık metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olduğu için klio vermede etkili bir besindir. İçerdiği tiamin karbonhidratları, vücudun çalışmak için kullandığı enerji kaynağı olan glikoza dönüştürmeye yardımcı olur.

Tiamin ayrıca enerjinin korunmasında gerekli olan yeni kırmızı kan hücrelerinin üretilmesinde de rol oynar.

Fındığın protein, lif ve yüksek yağ içeriği tokluk sağlar, bu da aşırı yemeyi önler ve daha uzun süre tok tutar. Bu sayılanlar zayıflamada önemli rol oynayan unsurlardır.

Çok Fındık Yemenin Zararları Nelerdir?

Fındık sağlıklı bir besindir ve çoğu kişi güvenli bir şekilde tüketebilir. Fakat bazı kişilerde istenmeyen reaksiyonlara neden olabilecek, fındığa karşı alerji oluşabilir.

Fındık Alerjisi

Fındık alerjisi ciddi, bazen yaşamı tehdit eden reaksiyonlara neden olabilir. Brezilya fıstığı, macadamia gibi diğer kuruyemişlere alerjisi olan kişiler, fındık alerjisine daha yatkındır.

Fındık, süper bir besin. Bu süper besini sevmeyen var mı aranızda?

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir