Fesleğen Tohumu Faydaları ve Kullanım Alanları

Fesleğen tohumu sadece fesleğen bitkisi yetiştirmek için kullanılmaz aynı zamanda onları yiyebilirsiniz. Susam tohumuna benzer ancak rengi siyahtır.

Fesleğen tohumu, Ayurveda ve Çin tıbbında uzun bir kullanım geçmişine sahiptir. Yazıda “fesleğen tohumu nedir”, “fesleğen tohumu ne işe yarar”, “fesleğen tohumu neye yarar” ile ilgili bilgiler verelim.

Fesleğen Tohumu Nedir?

Fesleğen tohumu, bilimsel olarak Ocimum basilicum olarak bilinen fesleğen bitkisinin tohumudur ve dünya çapında sayısız mutfakta kullanılmaktadır.

Fesleğen tohumunun ana aktif maddeleri lif, demir, protein, fitokimyasal, polifenolik bileşikler, orientin, vicentin ve diğer güçlü antioksidanlardır.

Fesleğen tohumu tamamen siyahtır ve kuruduğunda gözyaşı şeklindedir, kabaca chia tohumuyla aynı boyuttadır. Bu tohumlar yaygın olmasa da, potansiyel sağlık yararları popülerliğinde bir artışa neden oldu. 

Fesleğen Tohumu Yararları Nelerdir?

Fesleğen tohumunun en dikkate değer sağlık yararları arasında sindirim sağlığını iyileştirme, kilo vermeye yardımcı olma, cildin görünümünü iyileştirme, saçları güçlendirme, kan şekerini düzenleme, vücudu serinletme, stresi azaltma, güçlü kemikler oluşturma, görüşü iyileştirme, iltihabı azaltma, kolesterolü düşürme ve bazı enfeksiyonları önleme yeteneği bulunur.

İyi bir mineral kaynağıdır

1 yemek kaşığı (13 gram) fesleğen tohumu, kalsiyum için Referans Günlük Alımının % 15’ini, magnezyum ve demir için RDI’nın % 10’unu sağlar.

Kalsiyum ve magnezyum kemik sağlığı ve kas fonksiyonu için önemlidir, demir ise kırmızı kan hücresi üretimi için hayati önem taşır. Fesleğen tohumu yemek, bu besinlerin günlük gereksinimlerine ulaşmaya yardımcı olacaktır.

Ek olarak, bu faydalı tohum, et veya süt ürünleri tüketmeyen insanlar için önemli bir demir ve kalsiyum kaynağıdır.

Lif içerir

Fesleğen tohumu, pektin de dahil olmak üzere çözünür lif içerir. Fesleğen tohumundaki lifler sağlığa şu şekilde faydalıdır: 

– Günlük alınması gereken lif ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. 1 yemek kaşığı (13 gram) fesleğen tohumu 7 gram lif sağlar.

– Bağırsak sağlığına faydalıdır. Test tüpü çalışmaları, pektinin prebiyotik yararları olduğunu, yani bağırsak bakterilerini besleyebileceğini ve artırabileceğini gösteriyor.

–  Tokluk sağlar. Pektin, midenin boşalmasını geciktirir ve dolgunluk hissini teşvik eden hormon seviyelerini artırır.

– Kan şekeri kontrolüne yardımcı olur.

– Pektin, bağırsaklardaki kolesterol emilimini engelleyerek kan kolesterolünü düşürebilir.

yenilebilir fesleğen tohumu

Bitki bileşikleri bakımından zengindir

Fesleğen tohumu, flavonoidler ve diğer polifenoller dahil bitki bileşikleri bakımından zengindir. Flavonoidler antioksidandır, yani hücreleri serbest radikallerin zarar görmesinden korurlar.

Bu bitki bileşikleri ayrıca anti-inflamatuar ve antikanser özelliklere sahiptir.

Birçok gözlemsel çalışma, yüksek flavonoid alımını düşük kalp hastalığı riskine bağlamaktadır.

Omega 3 yağ asitlerinin bitki kaynağıdır

Fesleğen tohumunun bir yemek kaşığı (13 gram) ortalama iki buçuk gram yağ içerir. Bu, büyüme şartlarına göre değişir. Bu yağın yarısı – yemek kaşığı başına 1,240 mg – bir omega 3 yağı olan alfa-linolenik asittir (ALA).

ALA için günlük alım önerisi yoktur, ancak kadınlar için günde 1,100 mg erkekler için 1,600 mg, bu esansiyel yağ asidinin yeterli alımı olarak kabul edilir.

Bu nedenle, sadece bir yemek kaşığı fesleğen tohumu günlük ALA ihtiyacınızın çoğunu – hatta hepsini – karşılayabilir.

Vücut enerji üretmek için öncelikle ALA kullanır. Ayrıca, anti-inflamatuar faydaları vardır, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet de dahil olmak üzere belirli durumların riskini azaltır.

Fesleğen tohumunun cilde faydaları

Antioksidan ve flavonoid konsantrasyonu ile fesleğen tohumu, cildin sağlığını iyileştirebilir ve yeni hücrelerin büyümesini teşvik edebilir.

Antioksidanlar, oksidatif strese neden olabilen ve sonunda hücresel mutasyona yol açan ve kırışıklıklar, yaşlılık lekeleri ile sonuçlanan serbest radikallerin etkilerine karşı koyar. 

Fesleğen tohumunun düzenli kullanımı, yaşlanmaya bağlı izlerin ve yara izlerinin görünümünü azaltan yaşlanma karşıtı bir madde görevi görür.

Fesleğen tohumunun saça faydaları

Önemli düzeyde demir ve çeşitli antioksidanlar ile fesleğen tohumu, saç büyümesini uyarabilir ve erken saç dökülmesini önleyebilir. 

Demir, kafa derisine doğru kan dolaşımına yardımcı olur. Ayrıca foliküllerden güçlü saçların büyümesine yardımcı olur.

Demir eksikliği olan kadınlarda, saç dökülmesi tedavisinin etkinliğini sağlamak için genellikle demir takviyeleri önerilir.

Fesleğen tohumu bu haplara doğal bir alternatif sağlar. Bu tohumlardaki antioksidanlar ayrıca saç dökülmesinin başlıca nedenlerinden biri olan kafa derisi üzerindeki iltihaplanmayı ve oksidatif stresi önlemeye yardımcı olacaktır.

Zayıflamaya yardımcı olur

Fesleğen tohumu, dışkıyı toplamaya ve tok hissetmeye yardımcı olan lif açısından son derece yüksektir. Bu, öğünler arasında aşırı yemeyi ve atıştırmayı önler. 

Ayrıca, bu tohumlar sindirildiğinde, orijinal boyutlarının yirmi katına kadar şişebilir, iştahı azaltır, bu da kalori açısından ağır atıştırmalıklardan kaçınmayı çok daha kolay hale getirir.

Kolesterol düzeylerini düşürür

Çalışmalar, tatlı fesleğen tohumunun, LDL veya kötü kolesterol seviyelerinde bir azalma ile doğrudan ilişkili olduğunu göstermiştir; bu, arterlerde ve kan damarlarında daha düşük ateroskleroz ve plak birikimi riski anlamına gelir. 

Bu aynı zamanda kalp üzerindeki baskıyı azaltacak ve kalp krizi ve inme riskini azaltacaktır. 

Fesleğen tohumunun kolesterol düşürücü etkisi, vücudun  kolesterolü bağlamasına ve ortadan kaldırmasına yardımcı olan, içerdikleri çözünür lif ile ilgili olabilir.

Kan basıncını kontrol eder

Fesleğen, geleneksel Çin tıbbında hipertansiyon da dahil olmak üzere bir dizi kronik hastalığın tedavisinde kullanılır.

Hypertension Research dergisinde yayınlanan bir hayvan araştırması, fesleğenin lipid metabolizması ve trombositler üzerinde bir etkisi olduğunu buldu. 

Sonuç olarak, tüketimi kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Doğal bitkilerin hipertansiyon tedavisindeki etkinliği üzerine yapılan bir başka çalışma, bu etkiyi fesleğenin temel bileşenlerinden biri olan öjenole borçludur. Kalsiyum kanallarını bloke ederek yardımcı olur.

Kemik sağlığını geliştirir

Fesleğen tohumundaki demir, potasyum, bakır, kalsiyum, manganez ve magnezyum gibi çeşitli mineraller ile bu tohumları düzenli olarak yemek, kemik mineral yoğunluğunu iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Bu, osteoporoz geliştirme riskini azaltacak ve yaşlandıkça genç ve güçlü hissetmenizi sağlayacaktır. 

Hastalıkları önler

Birçok çalışma, fesleğen tohumunun antimikrobiyal, antioksidan ve antikanser özelliklerini göstermektedir. Fesleğen tohumunda, vücuttaki oksidatif stresi ve kronik iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek kayda değer miktarda A vitamini ve diğer antioksidanlar vardır. 

Bu, bağışıklık sistemi üzerindeki baskıyı azaltacak ve ayrıca birçok farklı patojenik enfeksiyonu ve tıbbi durumu önleyecektir. 

Diyabet yönetimine yardımcı olur

Biomedicine & Pharmacotherapy dergisinde yayınlanan bir makale, fesleğen tohumunun hayvanlar üzerindeki etkisini inceledi.

Bu tohumların ekstraktlarının diyabetli sıçanlar üzerinde antidiyabetik bir etkiye sahip olabileceği sonucuna varıldı.

Buna dayanarak, fesleğen tohumunun tip 2 diyabetin yanı sıra karaciğer fonksiyon bozukluğu, diyabetik nefropati ve immünosupresyon gibi ilgili komplikasyonlara yardımcı olmak için kullanılabileceğini öne sürüyor.

Stresi giderir

Tavşanlar üzerinde yapılan 30 günlük bir deney, antioksidan özellikleri sayesinde düzenli olarak tüketildiğinde fesleğenin antistres etkilerini göstermektedir. 

Fesleğen tohumunun düzenli tüketimi, depresyon ataklarını azaltmaya, ruh halini iyileştirmeye ve vücuttaki stres hormonlarının seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Göz sağlığını iyileştirir

Kayda değer miktarda A vitamini içeriği göz önüne alındığında, görme bozukluğu olan veya yüksek düzeyde oksidatif stresi olan kişiler için fesleğen tohumu önerilir.

A vitamini retinada güçlü bir antioksidan görevi görerek katarakt gelişimini engeller ve makula dejenerasyonunun ortaya çıkışını yavaşlatır.

Ağrıyı hafifletir

Artrit, gut, baş ağrısı ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi durumlar söz konusu olduğunda, fesleğen tohumunun bu atakların şiddetini azalttığı ve ağrıyı oldukça hızlı bir şekilde azalttığı bilinmektedir. 

Bu tohumların içindeki aktif maddeler, proinflamatuar bileşiklerin ve sitokinlerin salınımını engelleyerek birçok yaygın sağlık durumunda aktif rol alır. 

fesleğen tohumu nasıl elde edilir

Fesleğen Tohumu Nasıl Yenir?

Tohumları ıslatarak tariflere ekleyebilirsiniz. Islatmak için, bir yemek kaşığı (13 gram) fesleğen tohumuna (240 ml veya bir bardak) su ekleyin.

İsteğe göre daha fazla su kullanabilirsiniz çünkü tohumlar suyu rahatlıkla emer. Çok az su kullanmak, tohumların ıslandıklarında topaklanmalarına neden olabilir.

Tohumları yaklaşık on beş dakika bekletin. Tohumlar kabardıkça, büyüklüğü yaklaşık üçe katlanır. Ek olarak, jel benzeri dış kısım gri renge döner.

Islatılmış fesleğen tohumunun ortası siyah kalır. On beş dakika sonra suyunu süzün ve tarifinize ekleyin. Çorba gibi sıvı bir tarife ekleyecekseniz, önceden ıslatmanıza gerek yok.

Fesleğen Tohumu Nerelerde Kullanılır?

Fesleğen tohumu içeren birçok tarif bulabilirsiniz. Fesleğen tohumu içecek tariflerinde de kullanılabilir. Tohumların yumuşak tadı, tariflerle kolaylıkla uyum sağlar. Fesleğen tohumunu şu tariflerde kullanabilirsiniz: 

– Smoothie’ler

– Milkshake

– Limonata ve diğer içecekler

– Çorbalar

– Salata sosları

– Yoğurt

– Puding

– Yulaf ezmesi gibi sıcak tahıllar

– Tam tahıllı krep

– Ekmek ve kekler

Fesleğen Tohumu Zararları Nelerdir?

Bu tohumların yüksek lif içeriği, şişkinlik gibi sindirim sistemi yan etkilerine neden olabilir. Bağırsaklardaki bu sorunu aşmak için lif alımını kademeli olarak artırmak gerekir. 

Fesleğen tohumunun yan etkilerinden biri vücuttaki hormon seviyeleri, yani östrojen üzerindeki potansiyel etkileridir. Bu, adet kanamasını uyarabileceği ve bebek için komplikasyonlara neden olabileceği için hamile kadınlar için tehlikeli olabilir.

Tiroid dengesizlikleri veya diğer hormonal sorunlardan muzdarip olanlar, doktorlarıyla konuşmadan bu tohumları kullanmamalıdır.

Sonuç olarak;

Fesleğen tohumu, lif bakımından yüksektir, iyi bir mineral kaynağıdır, bitkisel bazlı omega 3 yağı bakımından zengindir ve faydalı bitki bileşiklerini bol miktarda içerir.

Bu tohumları ıslatarak veya doğrudan farklı tariflerde kullanabilirsiniz.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir