Fazla Tüketilmesi Zararlı Olan Sağlıklı Yiyecekler

Yiyecekler vücudumuz için şifadır. Aynı zamanda zehirdir. Yiyeceğin şifa mı yoksa zehir mi olacağı ne kadar tüketildiğine bağlıdır. Azı karar çoğu zarar olan bazı sağlıklı yiyecekler vardır. Bunlar fazla tüketildiğinde vücudumuza ciddi şekilde zarar verir, fazla tüketilmesi zararlı olan sağlıklı yiyecekler şunlardır;

Fazla Tüketilmesi Zararlı Olan Sağlıklı Yiyecekler

fazla tüketilmesi zararlı olan sağlıklı yiyecekler
Fazla tüketilmesi zararlı olan sağlıklı yiyecekler

Omega-3 yağı ve balık yağı

Omega-3 yağ asitleri sağlık için gereklidir. Vücuttaki iltihap ile mücadele eder, beyin gelişiminde önemli rol oynar ve kalp hastalığı riskini azaltır. Balık yağı, morina balığı karaciğer yağı ve yosunlardan üretilen omega-3 kapsülleri şeklinde piyasada omega-3 yağları bulunmaktadır.

Ancak, çok fazla omega-3 yağı almak, zararlı olabilir. Normal doz, günde 1-6 gram aralığındadır. Günde 13-14 gram almak, sağlıklı bireylerde kan inceltici etkiye sahiptir. Bu durum özellikle kan sulandırıcı ilaç alan kişiler için risk oluşturur. Ayrıca yüksek miktarda balık karaciğeri yağı almak, A vitamini zehirlenmesine neden olabilir. Çünkü içeriğinde yüksek miktarda A vitamini bulunmaktadır. Bu, özellikle çocuklar ve hamile kadınlar için tehlikelidir.

Ton balığı (Taze ve konserve)

Ton balığı, sağlıklı yiyeceklerden biridir. Ama fazla tüketilmesi zararlıdır. Yağlı bir balıktır. Omega-3 yağ asitleri için iyi bir kaynaktır. Protein açısından çok yüksektir. Ancak ton balığında yüksek seviyede civa bulunabilir.

  Hashimoto Hastalığı Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Civa insan vücudu için toksiktir. Zamanla vücutta birikir ve çocuklarda gelişimsel gecikmeler, görme sorunları, koordinasyon eksikliği, işitme ve konuşma engeli gibi durumlara neden olabilir.

Ton balığı, zamanla kendi dokularında biriktiği için yüksek miktarda cıva içerir. Hamile kadınların ve çocukların cıva içeren deniz ürünlerinin alımını haftada en fazla iki ile sınırlamaları önerilir. 

Tarçın

Tarçın, bazı tıbbi özelliklere sahip olan lezzetli bir baharattır. Antioksidanlar bakımından zengindir. İltihapla mücadele eder ve kan şekerini düşürür. Ayrıca kalp rahatsızlığı, şeker hastalığı, kanser ve nörodejeneratif hastalık riskinde azalma sağlar.

Ancak tarçın, büyük dozlarda zararlı olabilecek kumarin denilen yüksek miktarda bir bileşik içerir. Kumarin fazla tüketildiğinde tarçın zararlı besinlerden birine dönüşür. Farklı miktarda kumarin içeren tarçının iki ana türü vardır:

  • Kasia tarçını: Yüksek miktarda kumarin içerir.
  • Seylan tarçını: Gerçek tarçın olan Seylan tarçını, kumarin bakımından çok daha düşüktür.

Kumarinin tolere edilebilir günlük alım miktarı, vücut ağırlığının kilogramı başına 0,1 mg’dir. Bundan daha fazla tüketmek karaciğer toksisitesi ve kansere neden olabilir. Tolere edilebilir günlük alım miktarına dayanarak, her gün 0,5-2 gram kasia tarçınından fazla tüketilmesi tavsiye edilmez. Bununla birlikte, günlük 5 gram (1 tatlı kaşığı) Seylan tarçın yiyebilirsiniz.

Kahve

Kahve, antioksidanlar ve diğer aktif bileşikler içeren faydalı bir içecektir. Karaciğer hastalıkları, tip 2 diyabet ve nörodejeneratif hastalıkların riskinin azalmasını sağlar.

  Maca Kökünün Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Kahvede bulunan kafeinin günlük tüketim miktarı 400 mg’dır. Bu miktardan fazla tüketilmesi uykusuzluk, sinirlilik, endişe, mide krampları, kalp çarpıntısı ve kas titremesi gibi sorunlara neden olur.

Karaciğer

Sakatatlar, hayvanların en besleyici kısımlarıdır. Karaciğer de bunların başında gelir. Demir, B12 vitamini, A vitamini ve bakır gibi birçok besin maddesi bakımından çok zengindir. Fakat sığır karaciğerinin 100 gramı, günlük A vitamini ihtiyacının altı katı ve bakırın 7 katını sağlar.

A vitamini yağda çözünen bir vitamindir, yani vücudumuzda depolanır. Bu nedenle aşırı tüketmek, A vitamini zehirlenmesine neden olabilir. Bunun sonucunda görme sorunları, kemik ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkar.

Çok fazla bakır almak, bakır zehirlenmesini beraberinde getirir. Bu oksidatif strese ve nörodejeneratif değişikliklere neden olabilir ve Alzheimer hastalığının riskini artırır.

Karaciğer inanılmaz sağlıklı ve besleyici olmasına rağmen, günlük olarak tüketilebilecek bir besin değildir. Haftada bir yemek yeterlidir. 

Turpgil sebzeler

Turpgil sebzeler, brokoli, Brüksel lahanası, lahana gibi sebzelerden oluşan bitki ailesidir. Bu sağlıklı yiyecekler, kanser ve kalp rahatsızlığı riskini düşürür.

Ancak, bu sebzelerde tiyosiyanatlar denilen bileşikler bulunur. Vücudun iyotu emme yeteneğini sınırlar. Bu, hipotiroidi adı verilen bir duruma neden olur. Hipotiroidizm tiroid bezinin daha az aktif olması anlamına gelir. Bunun sonucunda tiroid bezi büyür, kilo alma, kabızlık, cilt kuruluğu ve halsizlik baş gösterir. Tiroid sorunu olan kişiler bu sebzeleri çok fazla tüketmemelidir. 

  Meditasyon Nedir, Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?

Brezilya fındığı

Brezilya fındığı, selenyumun en iyi besin kaynakları arasındadır. Selenyum önemli bir eser elementtir ancak yüksek miktarda toksik olabilir.

Selenyumun önerilen günlük alım miktarı yetişkinler için 50-70 mikrogramdır. Üst tolerans seviyesi yetişkinler için yaklaşık 300 mikrogramdır. Büyük bir Brezilya fındığı 95 mikrogram selenyum içerir.

Bu, yetişkinler için önerilen günlük miktardan daha fazladır. Çocuklar için önerilen miktarın üç katından fazladır. Yalnızca 4-5 Brezilya fındığının tüketilmesi bir yetişkinin güvenli selenyum alımının üst sınırına erişmesine neden olur.

Selenyum toksisitesinin belirtileri arasında saç ve tırnakların kaybı, sindirim sorunları ve hafıza zorlukları sayılabilir.

Kaynakça: 1

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir