Falafel Nedir Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları

Falafel, özellikle vejetaryenler ve veganlar arasında popüler olan Orta Doğu kökenli bir yemektir.

Nohut (veya fava fasulye), otlar, baharatlar, soğan kombinasyonundan yapılan, yağda kızartılan köftelerden oluşur.

Falafel tek başına yenebilir, ancak genellikle bir meze olarak servis edilir.

Falafel Nedir? Neden Yapılmıştır?

Falafel, öğütülmüş, top benzeri bir köfte gibi şekillendirilmiş ve derin yağda kızartılmış veya fırında pişirilmiş nohut veya bakladan yapılan bir Orta Doğu yemeğidir.

Diğer falafel içerikleri arasında kimyon, kişniş ve sarımsak gibi otlar ve baharatlar bulunur.

Falafel yemeğinin Mısır’da ortaya çıktığı düşünülse de, Orta Doğu ve Akdeniz mutfağında temel bir malzeme haline gelmiştir.

Meze olarak tek başlarına servis edilebilir veya pide, sandviç veya dürüm içine yayılabilir. Ayrıca birçok vejeteryan tarifinde bitki bazlı bir protein kaynağı olarak kullanılır.

falafel ne demek

Falafel Besin Değeri

Falafel önemli besinlerle doludur. 100 gram aşağıdaki besinleri içerir:

Kalori: 333

Protein: 13.3 gram

Karbonhidrat: 31.8 gram

Yağ: 17,8 gram

Lif: 4.9 gram

B6 Vitamini: Günlük Değerin % 94’ü (DV)

Manganez: DV’nin % 30’u

Bakır: DV’nin % 29’u

Folat: DV’nin % 26’sı

Magnezyum: DV’nin % 20’si

Demir: DV’nin % 19’u

Fosfor: DV’nin % 15’i

Çinko: DV’nin % 14’ü

Riboflavin: DV’nin % 13’ü

Potasyum: DV’nin % 12’si

Tiamin: DV’nin % 12’si

Ayrıca az miktarda niasin, B5 vitamini, kalsiyum ve diğer birçok mikro besin içerir.

Falafel Sağlıklı mı?

Falafel, sağlığa fayda sağlayabilecek çeşitli özellikler içerir. Uzun süre tok kalmayı sağlayan iki besin türü olan iyi bir lif ve bitki bazlı protein kaynağıdır.

Hem lif hem de protein, tokluk süresini artırırken ghrelin gibi açlık hormonlarının üretimini azaltır.

Ayrıca, çalışmalar nohut lifinin karbonhidrat emilimini yavaşlatarak kan şekeri düzeylerini yönetmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bu, hızlı iniş çıkıştan ziyade kan şekerinde dengeli artış sağlar.

Ayrıca nohut lifi, bağırsak sağlığının iyileştirilmesinin yanı sıra kalp hastalığı ve kolon kanseri risklerinin azalmasıyla da bağlantılıdır.

Ancak falafelin nasıl hazırlandığına bağlı olarak olumsuz tarafları da olabilir. Genellikle kalori ve yağ içeriğini önemli ölçüde artıracak şekilde yağda kızartılır.

Çalışmalar sürekli olarak yağda kızartılmış yiyecekler tüketen kişilerin obezite, kalp hastalığı, diyabet ve kanser riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Dahası, bazı insanların falafelde bulunan veya bununla servis edilen bileşenlere alerjisi olabilir.

Ancak, dışarıda yemek yerine, bu lezzetli yiyeceği evde yapmak bu olumsuzlukları en aza indirir.

Falafel Yararları Nelerdir?

Doyurucudur

Nohuttan gelen yüksek lif içeriği falafelin doyurucu olduğunun bir kanıtıdır. Lif içeriği yüksek yiyecekler daha uzun süre tok hissetmeye yardımcı olur.

Protein kaynağıdır

Falafel yemeğinin 100 gramlık porsiyonu 13.3 gram protein içerir ki bu da tok hissetmeye ve zayıflamaya yardımcı olmasının bir başka nedenidir.

Gözler için faydalıdır

Falafel, A vitamini içeriğinden dolayı, görme duyusu için iyi bir kaynaktır. A vitamini, sarı nokta hastalığı ve katarakt için zengin bir göz vitamini kaynağı sağlar. Bu vitamin, düşük ışıklı bir ortamda olduğunuzda görme yeteneğine yardımcı olacaktır.

B vitamini kaynağıdır

B vitamini güçlendirici olarak bilinir, bu yüzden enerji verir. İçerisindeki çeşitli B vitaminleri bulunan falafel gün boyu zinde kalmaya yardımcı olacaktır.

Kemikleri güçlendirir

Falafel, kalsiyum içeriğinden dolayı güçlü kemikler oluşturmak ve korumak için harika bir besindir. Kalsiyum ayrıca bizi kanserden, diyabetten ve yüksek tansiyondan korumak için faydalıdır.

Sağlıklı kan dolaşımı

Falafel, vücudun iyi bir kan dolaşımına sahip olmasına yardımcı olacak şekilde demir içerir. Kanla ilgili herhangi bir hastalıktan uzak durmaya yardımcı olacaktır.

Stresi azaltır

Falafel, magnezyum içerdiği için stresi azaltmak için iyi bir yiyecektir. Araştırmacılar, magnezyumun bazı gergin kasları ve sinirleri rahatlatabildiğini bulmuştur.

Solunumu rahatlatır

Manganezin akciğerleri ve solunum sağlığını desteklediği bilinmektedir.

Vücudu detoksifiye eder

Falafel fosfor içeriğine sahiptir. Bu faydalı mineral vücudun kötü elementleri boşaltım ve salgılama yoluyla temizlemesine yardımcı olur.

Sağlıklı sinir sistemi

Falafel yemek, vücudun ihtiyaç duyduğu potasyumu sağlayacaktır. Potasyum, içeriği nedeniyle sinir sistemini iyileştirir. Bu, kasların kolayca yorulmadan daha iyi performans göstermesine yardımcı olacaktır.

Vücut sıvısını dengeler

Vücudun içindeki vücut sıvısını dengelemek için iyi miktarda sodyuma ihtiyacı vardır. Falafel tüketerek vücudun ihtiyaç duyduğu doğru miktarda sodyumu alabilirsiniz.

Bağışıklığı güçlendirir

Falafel çinko içerdiğinden bağışıklığı güçlendirmek için iyidir.

Lif kaynağıdır

Lif, vücudumuzda ihtiyaç duyduğumuz faydalı bileşiklerden biridir. Vücudumuzun yiyecekleri daha iyi sindirmesine yardımcı olur. Falafel yiyerek, vücudun ihtiyaç duyduğu yeterli miktarda lif elde edilebilir 

Sağlıklı yağ kaynağıdır

Bu yiyecek, vücudun ihtiyaç duyduğu sağlıklı yağları içerir.

Göğüs kanserinden uzak kalmaya yardımcıdır

Nohut içeren falafel, meme kanseri hücrelerini yok edebilir ve menopoz sonrası sıcak basmaları önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca vücudu osteoporoza karşı korur.

Kolesterolü düşürür

Lif aynı zamanda vücudumuzdaki kolesterol miktarını düşürmek için de faydalıdır. Daha önce de belirtildiği gibi falafel iyi miktarda lif içerir.

Vejetaryenler için uygundur

Et yemeyenler falafel ile protein alabilir. Bu yiyecek iyi miktarda protein içerir, veganlar için mükemmel bir besin kaynağıdır. 

Falafel Tarifi

Falafeli sadece birkaç malzemeyle evde yapabilirsiniz. Hatta kızartmak yerine fırında pişirirseniz, fazla kalori ve yağ tüketmemiş olursunuz.

Malzemeler

– 400 gram nohut konservesi, süzülmüş ve yıkanmış

– 4 diş taze sarımsak

– 1/2 su bardağı doğranmış soğan

– 2 yemek kaşığı taze, kıyılmış maydanoz

– 1 yemek kaşığı (15 ml) zeytinyağı

– 3 yemek kaşığı (30 gram) çok amaçlı un

– 1 çay kaşığı kabartma tozu

– 2 çay kaşığı (10 ml) limon suyu

– 1 çay kaşığı kimyon

– 1 çay kaşığı kişniş

– Bir tutam tuz

– Bir tutam karabiber

Falafel Nasıl Yapılır?

– Fırını önceden  200 ° C’ye ısıtın ve fırın tepsisine yağ sürün.

– Nohut, sarımsak, soğan, maydanoz, zeytinyağı, un, kabartma tozu, limon suyu, kimyon, kişniş, tuz ve karabiberi mutfak robotunda birleştirin. Yaklaşık 1 dakika boyunca kadar çevirerek karıştırın.

– Karışımdan parçalar alıp, küçük köfteler yapın ve fırın tepsisine yerleştirin.

– 10-12 dakika kadar pişirin ve köfteyi çevirin. Gevrek olana kadar 10-12 dakika daha pişirin.

Falafel Nasıl Yenir?

Falafel kendine özgü benzersiz lezzet ve doku sunar ve tek başına tüketilebilir. Bazı durumlarda garnitür de olabilir.

Falafelin tadını çıkarmanın en basit yolu, bu kızarmış topları humus gibi geleneksel soslara batırarak yemektir. Zengin bir susam kaynağı olan tahin ve yoğurtlu soslar da batırarak yemek için kullabılabilir.

Falafeli mini bir öğün yapmak için, bir pide ekmeğinin arasına koyun. Salataların üzerine ekleyerek de tüketebilirsiniz.

Falafel Zararları Nelerdir?

Falafel genellikle sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak güvenle tüketilebilir, ancak dikkate alınması gereken birkaç olumsuz yanı da vardır.

Falafelde bulunan bileşenlerden herhangi birine alerjiniz varsa dikkatli olmanız gerekir.

Tüm falafellerin sağlıklı olduğu söylenemez. Bazı çeşitler diğerlerinden çok daha sağlıklıdır. Örneğin nohut, otlar ve baharatlar gibi doğal gıda maddeleriyle yapılan pişmiş falafel, derin yağda kızartılmış, yüksek oranda işlenmiş ve sağlıksız içeriklerle yapılanlardan çok daha iyi bir besin profiline sahiptir. 

Sonuç olarak;

Falafel, nohut, otlar, baharatlar, soğan kombinasyonundan yapılan popüler bir Orta Doğu yemeğidir.

Birçok sağlıklı bileşen içermesine rağmen, yağda kızartıldığı için yağ ve kalorisi yüksektir. Kendiniz evde fırında pişirerek, daha sağlıklı şekilde hazırlayabilirsiniz. 

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir