Eriğin ve Kuru Eriğin Faydaları, Zararları ve Besin Değeri

Erik, son derece besleyici ve yararlı bir meyvedir. Kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilecek lif ve antioksidanların yanı sıra birçok vitamin ve mineral de içerir.

Erik, taze veya kuru olarak yenebilir. Erik ve kuru erik ikisi de, kabızlık ve osteoporoz da dahil olmak üzere çeşitli sağlık koşullarını iyileştirmede etkilidir.

Yazıda “erik kaç kalori”, “eriğin faydaları nedir”, “erik bağırsakları çalıştırır mı”, “eriğin vitamin değeri nedir” sorularına cevap aranacaktır.

Erik ve Kuru Eriğin Besin Değeri

Erik ve kuru erik, besin maddeleri bakımından yüksektir. Lif ve antioksidanların yanı sıra 15’den fazla vitamin ve mineral içerir.

Erik Besin Değeri

Eriğin kalorisi düşüktür ancak önemli miktarda vitamin ve mineral içermektedir. Bir erik aşağıdaki besin maddelerini içerir:

Kalori: 30

Karbonhidrat: 8 gram

Lif: 1 gram

Şeker: 7 gram 

A vitamini: RDI’nın % 5 i

C vitamini: RDI’nın % 10 u

K vitamini: RDI’nın % 5 i

Potasyum: RDI’nın % 3 ü

Bakır: RDI’nın % 2 si 

Manganez: RDI’nın  % 2 si

Ek olarak erik, az miktarda B vitamini, fosfor ve magnezyum sağlar.

Kuru Erik Besin Değeri

Kuru eriğin kalorisi taze erikten daha yüksektir. 28 gram kuru eriğin besin içeriği şöyledir:

Kalori: 67

Karbonhidrat: 18 gram

Lif: 2 gram

Şeker: 11 gram

A vitamini: RDI’nın  % 4 ü

K vitamini: RDI’nın  % 21 i

B2 Vitamini: RDI’nın % 3 ü

B3 vitamini: RDI’nın  % 3 ü

B6 vitamini: RDI’nın % 3 ü

Potasyum: RDI’nın  % 6 sı

Bakır: RDI’nın  % 4 ü

Manganez: RDI’nın  % 4 ü

Magnezyum: RDI’nın  % 3 ü

Fosfor: RDI’nın  % 2 si

Genel olarak, taze ve kuru eriğin vitamin ve mineral içeriği biraz farklıdır. Kuru erik, taze erikten daha fazla K vitamini içerir ve B vitaminleri ve mineraller bakımından biraz daha yüksektir.

Buna ek olarak, kuru eriğin kalorisi, lif ve karbonhidrat miktarı taze erikten daha yüksektir.

Erik ve kuru erik antioksidan, anti-inflamatuar ve hafızayı güçlendirici özelliklere sahiptir. Fenoller, özellikle antioksidan olan antosiyaninler içerir.

Erik yemek, bilişsel gücü geliştirir, kemik sağlığı ve kalp fonksiyonu için önemlidir. Ayrıca düşük bir glisemik indekse sahiptir, bu nedenle erik yemek, kan şekeri seviyelerinde ani yükselmeye neden olmaz.

Mayıstan ekime kadar yetişen farklı erik çeşitleri mevcuttur. 

Erik ve Erik Kurusu Yemenin Faydaları

Kuru erik ve erik suyu kabızlığa iyi gelir

Erik ve erik suyunun kabızlığı gidermede etkili olduğu bilinmektedir. Bunun nedeni kuru erikteki yüksek lif miktarıdır. Bir kuru erik 1 gram lif  sağlar.

Erikte bulunan lif çoğunlukla çözünmez liftir, yani su ile karışmaz. Bu nedenle, kabızlığın önlenmesinde rol oynar ve atıkların sindirim sistemi üzerinden geçmesini hızlandırır.

Ayrıca, erik ve erik suyu, doğal müshil etkilerine sahip bir şeker alkolü olan sorbitol içermektedir. Erik yemenin kabızlığı tedavi etmede, kabızlığı hafifletmek için sıklıkla kullanılan bir tür lif olan psyllium gibi birçok müshile göre daha etkili olduğu belirtilmiştir.

Bir çalışmada, üç hafta boyunca her gün 50 gram erik tüketen insanlar psyllium tüketen bir gruba kıyasla daha iyi dışkı tutarlılığı ve sıklığı bildirdiler.

Antioksidanlar bakımından zengindir

Erik ve kuru erik, iltihaplanmayı azaltmak ve hücreleri serbest radikallerin etkisinden kurtarıp hasar görmesini engellemek için yararlı olan antioksidanlar bakımından zengindir.

Kemik sağlığını olumlu yönde etkileyen, kalp hastalığı ve diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabilecek polifenol antioksidanlar bakımından özellikle yüksektir.

Bazı araştırmalar, eriğin, polifenol antioksidan miktarının, nektarin ve şeftali gibi diğer meyvelerden iki kat daha fazla içerdiğini göstermiştir.

Birçok laboratuvar ve hayvan araştırması, erikteki polifenollerin güçlü anti-inflamatuar etkilere sahip olduğunu ve genellikle hastalığa neden olan hücrelere zarar vermesini önleme becerisini keşfetti.

Bir test tüpü çalışması, rektaldeki polifenoller, eklem ve akciğer hastalıklarıyla ilişkili inflamasyon belirteçlerini önemli ölçüde azalttığını tespit etti.

Bir polifenol türü olan antosiyaninler, erik ve kuru erikte bulunan en aktif antioksidanlardır. Kalp rahatsızlığı ve kanser riskini azaltmak da dahil olmak üzere güçlü sağlık etkilerine sahiptirler.

Kan şekerini düşürmeye yardımcı olur

Erik kan şekeri kontrolüne yardımcı olabilecek özelliklere sahiptir. Karbonhidrat bakımından oldukça yüksek olmasına rağmen, erik yedikten sonra kan şekeri düzeylerinde önemli bir artış olmamaktadır.

Bu, kan şekeri regülasyonunda rol oynayan adiponektin düzeylerini yükseltme potansiyelinden kaynaklanmaktadır.

Ek olarak, erikteki lif, kan şekeri üzerindeki etkilerinden sorumludur. Lif vücudun yemekten sonra karbonhidrat emme oranını yavaşlatır ve kan şekerinin ani yükselmeden ziyade, yavaş yavaş yükselmesini sağlar.

Erik ve kuru erik gibi meyveleri yemek, tip 2 diyabet riskini düşürür. Yine de porsiyon boyutlarına dikkat etmek gerekir. Çünkü kuru eriğin kalorisi yüksektir ve çok fazla yiyebilecek kadar lezzetlidir.

polifenol nelerde var

Kemik sağlığını korur

Erik kemik sağlığının korunması için yararlıdır. Bazı çalışmalar kuru erik tüketimini, düşük kemik yoğunluğu ile karakterize olan osteoporoz ve osteopeni gibi zayıflatıcı kemik koşullarının riskini azalttığını belirtmektedir.

Erik, kemik kaybını önlediği  gibi önceden meydana gelen kemik kaybını da eskiye döndürme potansiyeline sahip olabilir.

Eriğin kemik sağlığı üzerinde bu olumlu etkilerinin antioksidan içeriği ve inflamasyonu azaltma kabiliyetinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Buna ek olarak, araştırmalar, erik tüketiminin, kemik oluşumunda rol alan bazı hormon düzeylerini artırabileceğini ileri sürmektedir.

Erik ayrıca, K vitamini, fosfor, magnezyum ve potasyum gibi kemik koruyucu etkilere sahip birkaç vitamin ve mineral içerir.

kalp ve damar sağlığı

Kalp sağlığını korur

Erik ve kuru eriğin düzenli olarak tüketilmesi, kalp sağlığı üzerinde koruyucu bir etkiye sahiptir.

Kalp hastalığının başlıca risk faktörleri olan yüksek tansiyon ve kolesterol düzeylerini düşürme potansiyeli açısından incelenmiştir.

Bir çalışmada,  sekiz hafta boyunca her sabah üç veya altı erik tüketen denekler, boş bir mideyle yalnızca bir bardak su içenler ile karşılaştırıldı.

Erik tüketenlerin, su içen gruba göre kan basıncı seviyeleri, toplam kolesterol ve “kötü” LDL kolesterol seviyeleri daha düşüktü.

Bir başka araştırmada, yüksek kolesterol saptanan erkeklerin, sekiz hafta boyunca günlük 12 erik tükettikten sonra LDL kolesterol düzeyleri daha düşük olduğu bulundu. Çeşitli hayvan çalışmaları da benzer sonuçlar vermiştir.

Erik ve kuru eriğin kalp hastalığına karşı olumlu etkileri muhtemelen yüksek lif, potasyum ve antioksidan içeriğine bağlıdır.

Kanseri önlemeye yardımcı olabilir

Bir çalışma, kuru erikteki lif ve polifenollerin kolorektal kanser risk faktörlerini değiştirmeye yardımcı olabileceğini buldu.

Diğer laboratuvar testlerinde, erik özleri en agresif meme kanseri hücrelerini bile öldürmeyi başardı. Daha da ilginci, normal sağlıklı hücreler etkilenmeden kaldı. 

Bu etki erikteki iki bileşiğe bağlıydı – klorojenik ve neoklorojenik asitler. Bu asitler meyvelerde oldukça yaygın olmasına rağmen, erikte şaşırtıcı derecede yüksek seviyelerde bulunmaktadır.

Bilişsel sağlığı korur

Araştırmalar, erikte bulunan polifenollerin bilişsel işlevi iyileştirebileceğini ve beyin kolesterol seviyelerini azaltabileceğini göstermektedir. Bu aynı zamanda nörodejeneratif hastalık riskinin azalması anlamına da gelir.

Sıçan çalışmalarında, erik suyu tüketiminin yaşlanmaya bağlı bilişsel eksiklikleri azaltmada etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Erikteki (ve kuru erikteki) klorojenik asit kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

Bağışıklığı güçlendirir

Kümes hayvanları üzerinde yapılan bir araştırma, eriğin bağışıklık geliştirici özelliklere sahip olabileceğini gösterdi. Erik yiyen tavuklar, paraziter bir hastalıktan daha fazla iyileşme gösterdi.

İnsanlarda da benzer sonuçlar henüz gözlemlenmedi ve araştırmalar devam ediyor.

Hamilelikte Erik Yemenin Faydaları

Kilo alımını kontrol eder

Erik düşük kalorili olduğu için, hamilelikte bu meyveyi yemek, kilo alımını kontrol etmeden etkilidir.

Erken doğumu önler

Erik, iyi miktarda magnezyum içerir. Magnezyum içeriği kasları gevşetebilir. Bu da erken kasılmaları ve doğum sancılarını önlemeye yardımcı olabilir.

Demirin emilmesini sağlar

Kalp, büyüyen bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için hamilelik sırasında fazladan kan pompalar ve bu da anemiye neden olabilir. Erik, demirin daha iyi emilmesi için hayati önem taşıyan C vitamini içerir.

Kabızlığı ve hemoroidi önler

Hamilelik sırasında, ek hormonlar ve büyüyen rahim, annenin sindirim sistemine büyük zarar verebilir ve onu çok halsiz hale getirebilir.

Bu nedenle şişkinlik, kabızlık ve hemoroid gibi sorunlar yaygın görülür. Erik, bağırsak hareketini kolaylaştırmaya yardımcı olan liflerle doludur.

Kemik sağlığını iyileştirir

Hamilelik, annenin kemiklerine zarar verebilir çünkü doğmamış bebeğin kendi iskelet yapısının gelişimi için sağlıklı bir kalsiyum kaynağına ihtiyacı vardır.

Erik, kalsiyum ve D vitamini ile kemikleri sağlıklı tutan K vitamini açısından oldukça zengindir.

Kan basıncını düzenler

Preeklampsi veya yüksek tansiyon, zararlı sonuçlara neden olabilir ve hatta hamilelik sırasında ölümcül olabilir.

Erik, kan basıncını düzenleyebilen potasyum içerir. Ayrıca preeklampsi riskini azaltmaya yardımcı olabilecek yüksek lif içeriğine sahiptir.

Eriğin ve Kuru Eriğin Zararı Var mı?

Çok olmasa da eriğin bazı olumsuz yan etkileri vardır.

Böbrek taşı

Erik, idrar pH’ını düşürür. Bu potansiyel olarak böbrek taşlarına neden olabilir. Bu nedenle, böbrek taşı geçmişi olan kişiler erikten kaçınmalıdır. Bununla birlikte, bununla ilgili daha fazla araştırmaya gerek vardır, bu yüzden doktora danışın.

Diğer Potansiyel Etkiler

Erikteki sorbitol şişkinliğe neden olabilir. İçerdiği lif fazla alınırsa kabızlığa da neden olabilir.

Erik Nasıl Saklanır?

Erikleri buzdolabında saklayabilirsiniz. Henüz olgunlaşmamışsa, olgunlaşana kadar oda sıcaklığında bir kağıt torba içinde saklayabilirsiniz. Erikler tamamen olgunlaşmışsa buzdolabında 3 ila 5 gün dayanır.

Erik yemeyi sever misiniz? Siz de benim gibi erik mevsimini dört gözle bekleyenlerden misiniz?

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir